Η μακροζωία, ειδικά τη σημερινή εποχή, θεωρείται δεδομένη, με το προσδόκιμο επιβίωσης να κυμαίνεται στα 77,9 χρόνια ζωής για τους άνδρες και για τις γυναίκες στα 83,3 έτη. Αυτό, όμως, που δε θεωρείται καθόλου δεδομένο είναι το «ευ ζην», δηλαδή η ποιότητα ζωής, η οποία σχετίζεται με τη συνολική κατάσταση της υγείας μας και τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας και ευεξίας.

Το «ευ ζην», στην ουσία, ταυτίζεται με αυτό που λέμε «καλή υγεία». Ο νους των περισσότερων, όταν ακούν τη συγκεκριμένη φράση, συνειρμικά παραπέμπει στην απουσία κάποιας νόσου και μόνο. Ωστόσο, πρόκειται για έναν όρο πολυσύνθετο, ο οποίος ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως και αφορά διάφορους τομείς.

Ο ορισμός της καλής υγείας

Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1946), η υγεία αποτελεί μία κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και δεν αφορά απλώς στην απουσία κάποιας ασθένειας ή αναπηρίας. Πρόκειται για τον παράγοντα εκείνο που καθορίζει τη φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού.

Με τον όρο «καλή υγεία», λοιπόν, δεν υποδηλώνεται το να μην πονάμε ή να μην αισθανόμαστε κάποια ενόχληση. Καλή υγεία σημαίνει να νιώθουμε καλά, γεμάτοι ενέργεια, να έχουμε καλή διάθεση, να χαιρόμαστε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής, να αισθανόμαστε ψυχικά ισορροπημένοι, να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί, να έχουμε διευρυμένους πνευματικούς ορίζοντες και να σχεδιάζουμε το μέλλον μας με αυτοπεποίθηση. Όλα αυτά είναι στοιχεία που ενσωματώνονται στον ορισμό της καλής υγείας. Ουσιαστικά, η καλή υγεία δε σχετίζεται με την επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής, αλλά με τη διαγωγή μίας ποιοτικής ζωής.

Το ”ευ ζην”, λοιπόν, είναι η απόλυτη επιτυχία του ανθρώπου και πολλοί από εμάς επιθυμούμε να το κατακτήσουμε. Πρόκειται για μία κατηγορία ανθρώπων που θέλουν συνεχώς να έχουν αυξημένα επίπεδα ενέργειας, δυνατή μνήμη και καλή κράση, χωρίς να αισθάνονται καμία σωματική ενόχληση. Προσκοδούν, δηλαδή, να είναι σταθερά υγιείς.

Η έμφυτη ικανότητα των έμβιων όντων για αυτοΐαση και καλή υγεία

Όλα τα έμβια όντα είναι εκ γενετής εξοπλισμένα να επιβιώνουν, διαθέτοντας μία καλή υγεία, καθώς η διαδικασία της αυτοϊασης είναι έμφυτη στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως ακριβώς και η διαδικασία της αναπνοής, η πέψη κτλ. Αν δε διέθετε άλλωστε ο άνθρωπος τους μηχανισμούς αυτοΐασης, δε θα μπορούσε να επιβιώσει ούτε καν μέχρι την εφηβική ηλικία.

Αυτή η έμφυτη ικανότητα της αυτοΐασης τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι ο άνθρωπος διαθέτει την ιδιότητα της ομοιόστασης, μία κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός είναι σε θέση να διατηρεί τις σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, συγκέντρωση διαφόρων συστατικών, κτλ), παρά τις όποιες εξωτερικές μεταβολές.

Παράγοντες που διαταράσσουν την κυτταρική μακροβιότητα και την υγεία μας

Κατά συνέπεια, η κακή υγεία δεν είναι μία φυσιολογική κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επενεργήσουν καταλυτικά στην υγεία μας και να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής μας. Οι συνήθειες του καθενός, ο τρόπος ζωής, η βιομηχανοποίηση των τροφών, η κακή ψυχολογία, οι επιβλαβείς διατροφικές συνήθειες, η ύπαρξη κάποιας νόσου, οι ορμονικές ανισορροπίες, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το τοξικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε αποτελούν μερικές από τις αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στην αλλοίωση των κυττάρων μας.

Η υγεία μας, όμως, καθορίζεται πραγματικά από τα κύτταρα μας, τα ίδια τα δομικά στοιχεία του σώματος μας. Καλή κυτταρική υγεία σημαίνει ότι όλα τα σημαντικά μόρια από τα οποία συγκροτείται το κύτταρο, οι πρωτεΐνες, τα μιτοχόνδρια και το DNA, λειτουργούν εύρυθμα και δεν υφίστανται κάποια βλάβη. Σε περίπτωση που προκληθούν βλάβες, ακολούθως τα συστήματα του οργανισμού μας αρχίζουν να δυσλειτουργούν, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της υγείας μας.

Κακή ψυχολογική κατάσταση

Η καλή υγεία συνδέεται άρρηκτα και με την ψυχολογία μας. Δεν είναι τυχαίος ο όρος «ψυχονευροανοσολογία», που επινοήθηκε από τον Dr. Ader το 1975, ούτως ώστε να περιγραφεί η διαδικασία με την οποία ο νους επενεργεί στο σώμα. Η ψυχονευροανοσολογία εισέρχεται στη σφαίρα των νευρολογικών μονοπατιών που συνδέουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Όταν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ του μυαλού και του σώματος, εκδηλώνονται σωματικές ή ψυχικές ασθένειες, αν και εξαρχής εκδηλώνονται μόνο ψυχοσωματικά συμπτώματα. Επομένως, σωματική υγεία και ψυχική αρμονία σχετίζονται αλληλένδετα.

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Σήμερα, λόγω της βιομηχανοποίησης των τροφών, δεν παρέχεται το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα κύτταρα μας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις, διότι το σώμα αδυνατεί να παράγει τα βιοχημικά του καύσιμα (αμινοξέα, ένζυμα, πρωτεΐνες) που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του. Η φλεγμονώδης διατροφή και η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να δημιουργήσει χρόνιες φλεγμονές και να συντελέσει στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Σύμφωνα με τον Dr. Ames, όταν τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι επαρκή, πραγματοποιείται ο καταμερισμός τους από τον οργανισμό, με προτεραιότητα την εξασφάλιση των άμεσων ζωτικών λειτουργιών, όπως είναι η παραγωγή ενέργειας, εις βάρος πιθανόν λειτουργιών οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας μας μακροπρόθεσμα.

Συσσώρευση τοξικού φορτίου

Επίσης, στο λιπώδη ιστό των κυττάρων μας, συσσωρεύονται διάφορα τοξικά προϊόντα (βαρέα μέταλλα, χημικές και φαρμακευτικές ουσίες). Πρόκειται για ουσίες που δεν θα έπρεπε να εντοπίζονται εκεί, διότι αθροίζονται, επηρεάζοντας αρνητικά τη βιοχημεία του σώματος και ακολούθως την υγεία μας.

Η Σύγχρονη Ιατρική προσέγγιση ως αρωγός στην εξασφάλιση της καλής υγείας

Το καλό είναι ότι η επιστήμη εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Το κλινικό πλαίσιο που «βλέπει βαθιά» μέσα στο κύτταρο την τυχόν ανεπάρκεια και συσσώρευση τοξικότητας και υποστηρίζει τους φυσικούς εκείνους μηχανισμούς αυτοΐασης και αυτορρύθμισης της καλής υγείας του σώματος μας είναι η Σύγχρονη Ιατρική πραγματικότητα.
Πρόκειται για μία Ιατρική ειδικότητα που υπηρετεί τη νομοτελειακή ικανότητα πως το σώμα μας μπορεί να αποτρέπει ή και θεραπεύει όλες τις ασθένειες και επικεντρώνεται στην ίαση του σώματος σε κυτταρικά και βιοχημικά επίπεδα, εφαρμόζοντας Ιατρικά πρωτόκολλα, που στοχεύουν στην αποκατάσταση της σωστής λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού.

Η Σύγχρονη Ιατρική πραγματικότητα αντιμετωπίζει το κάθε άτομο ως διαφορετικό και χειρίζεται αποτελεσματικά ζητήματα που σχετίζονται με το μεταβολισμό, το στρες, τη διατροφή, τη χοληστερίνη, τις καύσεις λίπους, την κατάσταση ενυδάτωσης των ιστών, τις λοιμώξεις από μύκητες, τις τροφικές δυσανεξίες ή τις εξαρτήσεις από τροφές (ζάχαρη, κ.ά), τις υπογλυκαιμίες, τις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών και τις ορμονικές διαταραχές. Προάγει τη βέλτιστη λειτουργία του θυρεοειδούς, ανιχνεύει την προδιάθεση για διαβήτη και υποστηρίζει την καλή λειτουργία του εντέρου.

Μάλιστα, έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί ορθά και να αντιμετωπίσει, χωρίς χρήση χημικών συστατικών, Χρόνια νοσήματα, που οφείλονται σε ορμονική εκτροπή, σε υπερβολική οξείδωση του σώματος μας, σε χρόνιες, υποκλινικές φλεγμονές, σε γλυκοζυλίωση και στην τοξικότητα από χημικά, ακτινοβολίες και επιβαρυντικά στοιχεία που συσσωρεύονται στο λιπώδη ιστό των κυττάρων μας.

Διαγνωστικές μέθοδοι που ανιχνεύουν την οποιαδήποτε δυσλειτουργία

Εξειδικευμένες εξετάσεις Μοριακού και Γενετικού επιπέδου, καθώς κι η ικανότητα μετάφρασης του γονιδιώματος, μάς επιτρέπουν να ανιχνεύουμε τις αιτίες που αλλοιώνουν βιοχημικά τα κύτταρα. Μέσα από τη διεξαγωγή αναλύσεων σε κυτταρικό επίπεδο, καθίσταται ορατή η οποιαδήποτε παρέκκλιση ή δυσλειτουργία, η τυχόν ύπαρξη τοξινών, ελευθέρων ριζών και «σιωπηλών φλεγμονών» και ανιχνεύονται επιγενετικοί παράγοντες, οι οποίοι ενδέχεται να παρεμποδίσουν τη σωστή βιοχημεία του ανθρώπινου σώματος και να διαταράξουν την υγεία μας.

Τα πλήρη ιατρικά ιστορικά του ατόμου μάς πληροφορούν για τις συνήθειες του, για την παρούσα κατάσταση της υγείας του, καθώς και για το πώς έχει επιδράσει το εξωτερικό περιβάλλον στις λειτουργίες του οργανισμού του. Διότι, μην ξεχνάμε ότι οι παράμετροι που δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής μας προέρχονται μεν από το εσωτερικό περιβάλλον (προφλεγμονώδεις παράγοντες, αυτοάνοσα νοσήματα και όγκοι) αλλά και από το εξωτερικό (διατροφή, καρκινογόνα, ιοί και οξειδωτικοί παράγοντες).

Εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα που συμβάλλουν στην εξασφάλιση της καλής υγείας

Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, εκπονούνται εξατομικευμένα πρωτόκολλα, τα οποία στοχεύουν στην εξασφάλιση της καλής μας υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς βασίζονται στην αυτοΐαση των κυττάρων, μέσω της ενίσχυσης του σώματος με όλα τα απαραίτητα βιοχημικά καύσιμα (πρωτεΐνες, ένζυμα) που χρειάζεται, για να επιτελεί σωστά όλες τις λειτουργίες του και αποκαθιστούν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού.

Παράλληλα, επιτυγχάνεται ο έλεγχος του βάρους, η αναζωπύρωση της σεξουαλικής ζωής, η βελτίωση του ύπνου και της μνήμης, η μείωση του άγχους, η θωράκιση της καρδιάς και η ενίσχυση της υγείας των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο κάθε άνθρωπος είναι πλέον σε θέση να επανακτήσει ή να διατηρήσει τα επίπεδα της ενέργειας του.

Αυτού του είδους οι θεραπευτικές αγωγές στηρίζονται στις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού και διαμορφώνονται, έπειτα από την καθοδήγηση των ειδικών. Η πορεία της υγείας των ατόμων εξετάζεται τακτικά και οι αγωγές παραμετροποιούνται βάσει του συνόλου των συμπτωμάτων και άλλων βιοχημικών δεικτών. Έτσι, βελτιστοποιείται ο χρόνος θεραπείας και επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Η εξασφάλιση της καλής υγείας ως προνόμιο του καθενός

Ο άνθρωπος αποτελεί ένα ξεχωριστό πλάσμα, που όχι μόνο διαθέτει μηχανισμούς αυτοΐασης, αλλά μέσω του ύψιστου αγαθού της νοημοσύνης με το οποίο έχει προικιστεί, μπορεί να αντιληφθεί τι χρειάζεται να κάνει, προκειμένου να εξασφαλίσει σταθερά την υγεία του. Τόσο η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής (σωστή διατροφή, σωματική και πνευματική άσκηση, καλή ψυχολογία, διακοπή καπνίσματος) όσο και η βιολογική και κυτταρική φροντίδα σε επίπεδο ορμονών και ελλείψεων θρεπτικών συστατικών μπορούν να βοηθήσουν.

Έτσι, είναι δυνατόν να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ανθρώπων και ο καθένας μας από εμάς ξεχωριστά να τη βιώσει, όπως επιθυμεί. Μην ξεχνάμε, άλλωστε ότι η υγεία του σώματος μας αποτελεί το βασικό πυρήνα από τον οποίο εξαρτώνται η πνευματική, η ψυχική υγεία, αλλά και η κοινωνική υγεία.

 

 

Διαβάστε επίσης


Βιταμίνη D και Γονίδια

Πού οφείλονται τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας;

Ποιοτικό και πλήρες πρωινό: Πόσο σημαντικό είναι για την υγεία μας;

 

References:


  1. Benz, J; Blakey, C; Oppenheimer, C.C; Scherer, H; Robinson, W.T (2013). “The healthy people initiative: Understanding the user’s perspective”. Journal of Public Health Management and Practice. 19 (2): 103–09. doi:10.1097/PHH.0b013e318254cc31. PMID 23358287.
  2. World Health Organization. The determinants of health. Geneva. Accessed 12 May 2011.
  3. Shah, Anup (5 January 2014). “Health Issues.” Global Issues.
  4. “The Top 10 Global Health Issues to Watch in 2013”. Intrahealth.org. Retrieved 2014-03-01.
  5. Bos, E.H.; Snippe, E.; de Jonge, P.; Jeronimus, B.F. (2016). “Preserving Subjective Wellbeing in the Face of Psychopathology: Buffering Effects of Personal Strengths and Resources”. PLOS ONE. 11 (3): e0150867. Bibcode:2016PLoSO..1150867B. doi:10.1371/journal.pone.0150867. PMC 4786317. PMID 26963923.
  6. “What Is Mental Health?” (5 April 2019). MentalHealth.gov. Retrieved 16 November 2019.
  7. “WHO | Nutrients”. WHO. Retrieved 2019-09-24.
  8. “Healthy Eating: Why should I make healthy food choices?”. Livelifewell.nsw.gov.au. Archived from the original on 2014-02-27. Retrieved 2014-03-01.