Τα τελομερή ως ο ακριβέστερος δείκτης βιολογικής ηλικίας
Η συρρίκνωση του μήκους των Tελομερών ευθύνεται για την πρόωρη κυτταρική γήρανση και την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος και οι χρόνιες ασθένειες. Ταυτόχρονα, η βιολογική μας ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στο ρυθμό γήρανσης του σώματος μας. Πρόκειται για την ηλικία που δεν καθορίζεται από το ημερολόγιο του χρόνου, όπως η χρονολογική, αλλά προσδιορίζεται με βάση τις λειτουργίες του σώματος μας, από τη συνολική κατάσταση της υγείας μας και από το μήκος των Τελομερών.
Το 2009 το Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στους E. Blackburn, C. Greider, J. Szosak. Οι επιστήμονες αυτοί επιβραβεύτηκαν για τις ανακαλύψεις τους στη βιολογία των τελομερών και στους μηχανισμούς γήρατος. Παλαιότερα, επικρατούσε εσφαλμένα η εντύπωση ότι γερνάμε με την πάροδο των ετών λόγω του ότι συσσωρεύονται βλάβες σε επίπεδο κυττάρων, ιστών και οργάνων. Πιστεύαμε, μάλιστα, ότι επέρχεται η φθορά του σώματος μας, όπως ακριβώς φθείρεται μία μηχανή. Ωστόσο, οι ανακαλύψεις αυτές ανέτρεψαν τα δεδομένα και μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
Αυτό, λοιπόν, που προσδιορίζει τη βιολογική ηλικία και το ρυθμό γήρανσης του σώματος μας είναι τα τελομερή μας και ειδικότερα το μήκος των τελομερών. Το μειωμένο μήκος των τελομερών αποτελεί την πρωταρχική αιτία κυτταρικής γήρανσης και ευθύνεται για την εκδήλωση διάφορων παθήσεων που σχετίζονται με το γήρας, όπως τα χρόνια, αυτοάνοσα και καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς κι ο καρκίνος.
Οι έρευνες στον τομέα της Γονιδιωματικής έχουν εξελιχθεί σημαντικά, γεγονός που μας βοήθησε να διευρύνουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τα τελομερή και με το ρόλο που αυτά παίζουν για τον προσδιορισμό της βιολογικής μας ηλικίας. Η ανάλυση του μήκους των τελομερών αποτελεί έναν αξιόπιστο και ακριβή δείκτη βάσει του οποίου μπορεί να καθοριστεί η βιολογική ηλικία σε σχέση με τη χρονολογική. Το γεγονός ότι είμαστε, πλέον, σε θέση να αναλύσουμε το μήκος των τελομερών αποτελεί ένα αναμφισβήτητα σημαντικό επίτευγμα στον τομέα των Ιατρικών επιστημών και ένα νέο όπλο στη φαρέτρα μας με τη βοήθεια του οποίου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια νοσήματα και να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής.