Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto)

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – Τι είναι;

Η Θυρεοειδίτιδα (Νόσος) Χασιμότο συγκαταλέγεται στις Θυρεοειδοπάθειες (Νοσήματα του Θυρεοειδούς). Εμφανίζεται συνήθως ως Υποθυρεοειδισμός.

Η Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο αποτελεί ένα σύνδρομο που ανήκει επιπλέον στα Αυτοάνοσα Νοσήματα, λόγω ανάπτυξης αυτοαντισωμάτων (αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων Anti-TPO και Anti-Tg) έναντι του Θυρεοειδούς αδένα. Είναι γνωστή και ως Χρόνια Λεμφοκυτταρική Θυρεοειδίτιδα.

Εικονίδιο Θεραπείες

Θεραπεύοντας τα Πραγματικά Αίτια

Εικονίδιο Εξετάσεις

Ακριβείς Εξετάσεις

Εικονίδιο ασθενούς

Εξατομικευμένες Θεραπείες

Πρόκειται για μία Νόσο που προσβάλλει κατά κύριο λόγο το γυναικείο φύλο, λόγω του ιδιαίτερου μεταβολικού προφίλ και των πολλαπλών ορμονικών μεταβολών που προκαλούνται στις γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, όπως συμβαίνει λόγου χάρη κατά τη χρονική φάση της Εμμηνόπαυσης.

Ένα πολύ δυσάρεστο συμβάν, όπως ο θάνατος ενός συγγενή, σε ένα γενετικά προδιατεθειμένο για την έκφραση της νόσου άτομο, μπορεί να πυροδοτήσει την έναρξη της Αυτοάνοσης Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.

 • Διάγνωση Πραγματικών Αιτιών με ακριβή διαγνωστικά ευρήματα
 • Εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές, χωρίς χημικά κατάλοιπα και έκδοχα
 • Θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή
 • Σταδιακή αποκατάσταση Κυτταρικής Λειτουργίας
 • Άρση των υποκείμενων Παθήσεων

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο(Hashimoto) – Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα στη Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο(Hashimoto) είναι η διόγκωση του Θυρεοειδούς αδένα. Η βρογχοκήλη αυτή (η διόγκωση) εγκαθίσταται βραδέως. Μπορεί να εμφανιστούν επίσης Όζοι στο θυρεοειδή. Η βρογχοκήλη είναι μέτρια, έχει ανώμαλη επιφάνεια, υβώδη και ημίσκληρη σύσταση.

Ο/η ασθενής ενδέχεται να μην αντιληφθεί τη βρογχοκήλη, αν αυτή δεν πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τους όζους. Ο αδένας είναι συνήθως ομοιογενώς διογκωμένος, μπορεί όμως να υπάρχει και ασύμμετρη διόγκωση, με τη μορφή μεγάλου όζου ή ύβου, λόγω υπεροχής των παθολογοανατομικών εξεργασιών, σε μια συγκεκριμένη περιοχή του θυρεοειδούς.

Η πάθηση (Θυρεοειδίτιδα Hashimoto) προκαλεί και συμπτώματα που παρουσιάζονται σε Υποθυρεοειδισμό, όπως κόπωση, υπνηλία, ελάττωση της μνήμης, ξηροδερμία, αύξηση βάρους, διαταραχές στην έμμηνο ρύση (περίοδος), δυσχέρεια απώλειας κιλών, ρίγη, ζάλη, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία, αίσθημα πνιγμού, νευρικότητα κ.τ.λ.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto)

Υποκλινικός Υποθυρεοειδισμός

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο(Hashimoto) – Παθοφυσιολογία

Η παθολογία της Θυρεοειδίτιδας Hashimoto περιλαμβάνει την έντονη διήθηση από λεμφοκύτταρα, η οποία καταστρέφει ολοκληρωτικά τη φυσιολογική αρχιτεκτονική του Θυρεοειδούς. Μπορεί να σχηματιστούν λεμφοειδή θυλάκια και βλαστικά κέντρα.

Τα θυλακιώδη επιθηλιακά κύτταρα είναι συχνά διογκωμένα και περιέχουν βασεόφιλο κυτταρόπλασμα.

 

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και ορμόνες Τ3, Τ4, TSH

Η καταστροφή του αδένα προκαλεί πτώση στις τιμές των Τ3 και Τ4 θυρεοειδικών ορμονών στον ορό (αίμα) των ασθενών και την άνοδο της TSH ορμόνης.

Αρχικά συνήθως, η TSH μπορεί να συντηρεί μια ικανοποιητική ορμονική σύνθεση, μέσω της ανάπτυξης θυρεοειδικής διόγκωσης ή βρογχοκήλης που προκαλεί στον Θυρεοειδή, ωθώντας τον να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες. Συχνά, ωστόσο, ο αδένας υπολειτουργεί και τελικά ακολουθεί ο Υποθυρεοειδισμός, με ή χωρίς βρογχοκήλη.

 

Αυτοάνοση Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο(Hashimoto) & Έντερο

Κάτι που δε γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι, στην πραγματικότητα, το 80-85% του Ανοσοποιητικού μας Συστήματος εδράζεται στο έντερο.

Αυτό σημαίνει ότι μία από τις κύριες αιτίες των Αυτοάνοσων Νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της Νόσου Χασιμότο, είναι η κακή λειτουργία  του εντερικού σωλήνα.

Ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα χρησιμεύει σαν φράγμα. Εμποδίζει αχώνευτα σωματίδια τροφίμων, μικρόβια, τοξίνες και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες να εισέλθουν στο σώμα μέσω του αίματος.

Όταν τα επιθηλιακά κύτταρα του εντερικού τοιχώματος καταστραφούν, οι ουσίες είναι σε θέση να κάνουν «διαρροή» στο σώμα. Μία επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα ακολουθεί και οδηγεί σε Φλεγμονή.

Η φλεγμονώδης απόκριση προκλήθηκε από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Στην περίπτωση της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο, προσβάλλεται ο θυρεοειδής αδένας.

 

Νόσος Χασιμότο(Hashimoto) & Διατροφή

Ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τα άτομα με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι η πρόσληψη και η απώλεια κιλών. Στα άτομα με υποθυρεοειδισμό, η μείωση του μεταβολικού ρυθμού συνδέεται με τη συχνά παρατηρούμενη αύξηση του σωματικού βάρους.

Πέρα από την πρόσληψη βάρους, έχει βρεθεί ότι η χοληστερίνη σχετίζεται αλληλένδετα με τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών. Ειδικότερα, έχει διαπιστωθεί ότι το 90% των πασχόντων από Υποθυρεοειδισμό παρουσιάζουν υψηλή χοληστερόλη. Συνεπώς, οι ασθενείς με Χασιμότο χρειάζεται να προσέχουν ιδιαίτερα την καθημερινή τους διατροφή.

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Hashimoto και πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο των ασθενών, ενώ κάποια πρέπει να αποφεύγονται.

Οι τροφές που προάγουν τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι αυτές που περιέχουν βιταμίνη D (σολομός, σαρδέλες, μανιτάρια, κρόκος του αβγού) μαγνήσιο (σπανάκι, ρόκα, μαρούλι, αμύγδαλα και σπόροι κολοκύθας), σελήνιο (τόνος, μαύρο ψωμί, φακές), ψευδάργυρο, καθώς και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α (συκώτι, μουρουνέλαιο και λιπαρά ψάρια).

Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι ο καφές μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και να συντείνει αποτελεσματικά στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων της Νόσου Χασιμότο.

Από την άλλη, συστήνεται ο περιορισμός της πρόσληψης ιωδίου. Στον οργανισμό περιέχονται 20 – 50 mg ιωδίου, εκ των οποίων περίπου τα 8 mg εντοπίζονται στο θυρεοειδή αδένα. Το ιώδιο συντείνει στη σύνθεση της Τ4 και της Τ3. Τόσο η μειωμένη όσο και η αυξημένη πρόσληψη ιωδίου ενδέχεται να διαταράξουν τη θυρεοειδική λειτουργία. Βασικές πηγές ιωδίου είναι το αλάτι Ιμαλάιων και τα ψάρια (μπακαλιάρος, κέφαλος, τόνος, καλαμάρι).

Επιπλέον τροφές που φαίνεται να απορρυθμίζουν τη θυρεοειδική λειτουργία τα φύκια, κυρίως η σπιρουλίνα, τα προϊόντα γλουτένης (μετά από έλεγχο), η ζάχαρη, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, σόγια, καθώς και τροφές που περιέχουν λεκτίνες (όσπρια, γαλακτοκομικά, θαλασσινά, λαχανικά).

Τηλεϊατρική

Ήδη το 40% των ασθενών μας σε Ελλάδα και εξωτερικό λαμβάνει υπηρεσίες εξ’ αποστάσεως.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – Οι Συνήθεις θεραπευτικές προσεγγίσεις

Η συνήθης χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων αποβλέπει κυρίως στο να παρέχει στον οργανισμό τις ορμόνες που του λείπουν. Όσες δηλαδή αυτός δεν μπορεί πλέον να παράγει. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χορήγηση συνθετικών θυρεοειδικών ορμονών.

Στην κλινική πράξη, ωστόσο, ο ασθενής απορρυθμίζεται συνεχώς. Η αλλαγή στη δοσολογία των ορμονών του επιβάλλεται διαρκώς για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του. Ειδικότερα, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης παρενεργειών τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο.

Αυτός ο κύκλος, λοιπόν, είναι αέναος, με αποτελέσματα δυσμενή, στην καθημερινότητα των ασθενών. Καθώς επιβαρύνεται τόσο η υγεία όσο και η ψυχολογία τους, ενώ ταυτόχρονα δε βλέπουν τα επίπεδα υγείας τους να αποκαθίστανται ξανά.

 

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο(Hashimoto) – Αιτιολογική Θεραπεία

Η γενικευμένη άποψη ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τις παθήσεις του Θυρεοειδούς αδένα, όπως και για τη Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, είναι εσφαλμένη.

Το κλειδί για μία επιτυχημένη θεραπευτική προσέγγιση έγκειται στην ορθή διάγνωση και στην εύρεση των Aιτιών, παράμετροι που βασίζονται στην Ιατρική Ακριβείας, ο βασικός σκοπός της οποίας έγκειται στην ανίχνευση των πραγματικών αιτιών που οδηγούν στην έκφραση της εκάστοτε νόσου και ακολούθως στην εξάλειψη τους. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσω της διενέργειας καινοτόμων διαγνωστικών μεθόδων και της στοιχειοθέτησης εξατομικευμένων πρωτοκόλλων θεραπείας, που αποβλέπουν στη μεγιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος προς όφελος του ασθενούς.

Οι ασθενείς δεν αλλάζουν την καθημερινότητα τους. Αντίθετα, σταδιακά τη βλέπουν να βελτιώνεται, παράλληλα και με τη συνολική φυσική κατάσταση της υγείας τους.

 • Χωρίς χάπια, «ειδικές δίαιτες» και στερήσεις
 • Εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές, χωρίς χημικά κατάλοιπα και έκδοχα
 • Θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, χωρίς παρενέργειες

Σύντομο Ιατρικό Ιστορικό για τη Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto – Εξετάσεις Ακριβείας

Η έγκαιρη διάγνωση της Αυτοάνοσης Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο(Hashimoto) είναι ζωτικής σημασίας. Διενεργούνται εξετάσεις που αποστέλλονται σε εξειδικευμένα Μοριακά Βιοπαθολογικά εργαστήρια. Έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε τους παράγοντες και τις αιτίες που προκάλεσαν τη Νόσο, σε κυτταρικό επίπεδο.

Η συνολική διάρκεια της πρώτης επίσκεψης είναι περίπου μιάμισης ώρας και περιλαμβάνει ένα εξειδικευμένο πολυσέλιδο Ατομικό Ιατρικό Ιστορικό, όλων των συστημάτων του οργανισμού (Head to Toe), καθώς και τις διατροφικές σας συνήθειες και προτιμήσεις. Μετά από τις Εξετάσεις Ακριβείας, ανιχνεύονται οι όποιες δυσλειτουργίες και εντοπίζονται οι ελλείψεις που υπάρχουν.

 

Οι Σύγχρονες Θεραπείες για την αιτιολογική αντιμετώπιση της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο (Hashimoto) – Ιατρική Ακριβείας

Ο συνδυασμός θεραπευτικών σχημάτων, ούτως ώστε να ρυθμιστεί ο Θυρεοειδής αδένας στα ιδανικά επίπεδα λειτουργίας του, μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Διάγνωση Πραγματικών Αιτιών με ακριβή διαγνωστικά ευρήματα
 • Εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές, χωρίς χημικά κατάλοιπα και έκδοχα
 • Θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή
 • Σταδιακή αποκατάσταση Κυτταρικής Λειτουργίας
 • Άρση των υποκείμενων Παθήσεων

 

Οι θεραπείες είναι εξατομικευμένες, καθορίζονται με αλγόριθμους σε σχέση με τα εργαστηριακά ευρήματα, το ενδελεχές ατομικό ιστορικό, τις βλάβες και την ύπαρξη επιπλέον Χρόνιων η άλλων Νοσημάτων.

Οι συγκεκριμένες θεραπείες, σε κλινική πράξη, χρησιμοποιούνται από το 1997, με χώρα αφετηρίας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν έρχονται σε αντίθεση με καμία παράλληλη φαρμακευτική ή ομοιοπαθητική αγωγή.

Η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και Διατροφή είναι αυτή από την οποία τελικά προκύπτει το μεγαλύτερο όφελος, σύμφωνα με τα κλινικά αποτελέσματα και τους ανάλογους δείκτες εξετάσεων.