Ιατρική Ακριβείας
Είναι γνωστό ότι το προσδόκιμο ζωής έχει επιμηκυνθεί. Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε κατά μέσο όρο μέχρι τα 80 έως και 90 έτη, εκ των οποίων τα μισά ταλαιπωρούμαστε από διάφορες αρρώστιες. Χρόνιες ασθένειες, όπως η Υπερχοληστερολαιμία, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Αρτηριακή Υπέρταση, οι Καρδιαγγειακές παθήσεις, τα Αυτοάνοσα Νοσήματα και διάφορες άλλες Εκφυλιστικές νόσοι, ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από Χρόνια Νοσήματα. Τα άτομα που εμφανίζουν αυτού του είδους τις παθήσεις επιδίδονται εφ’ όρου ζωής στη λήψη φαρμάκων, δίχως ωστόσο να επιτυγχάνονται τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Εκ του αποτελέσματος, είναι εμφανές ότι τα νοσήματα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις συνήθεις ιατρικές προσεγγίσεις.
Η αποτυχία των Κλασικών Θεραπευτικών προσεγγίσεων στην Πρόληψη και Θεραπευτική Αντιμετώπιση Χρόνιων Νοσημάτων
Η Κλασική Ιατρική προσέγγιση εστιάζει στο να αντιμετωπίσει αυτού του είδους τα νοσήματα σε επίπεδο συμπτωμάτων, βασιζόμενη στη διάγνωση μίας πάθησης και στην πεποίθηση ότι η θεραπεία της εκάστοτε νόσου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της χορήγησης ενός αντίστοιχου φαρμάκου. Το καθιερωμένο μοντέλο ιατρικής μέριμνας θεωρείται αποτελεσματικό για τη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, καταστάσεις που αποτελούν άμεσο κίνδυνο και απειλή για την ανθρώπινη ζωή.
Οι έως τώρα Ιατρικές Πρακτικές το μόνο που μπορούν να επιτύχουν είναι η διαχείριση μίας πάθησης, εφόσον η νοσηρότητα έχει ήδη εκφραστεί. Αυτό οφείλεται στο ότι τα προληπτικά check-up, τα διαγνωστικά tests και οι συνήθεις αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, που διενεργούνται πλέον μαζικά τα τελευταία 50 χρόνια, αποτελούν την κλασική αλλά παρωχημένη Ιατρική προσέγγιση στον τομέα της Πρόληψης και της Θεραπείας.
Η Κλασική Ιατρική προσέγγιση συνεπώς αφενός αδυνατεί να προσφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα όσον αφορά στην πρόληψη του εκάστοτε νοσήματος και αφετέρου έχει αποτύχει διεθνώς στην αντιμετώπιση των Χρόνιων παθήσεων, καθώς δεν επιτυγχάνει την εξάλειψη των πραγματικών αιτιών που προκαλούν τη βιοχημική εκτροπή και επιφέρουν την έκφραση της νόσου.
Οι γοργοί ρυθμοί εξέλιξης της Ιατρικής Επιστήμης
Τα τελευταία 20 έτη, η Ιατρική Επιστήμη έχει εξελιχθεί με ραγδαίους ρυθμούς. Πλέον, έχουν ανευρεθεί μέθοδοι που συντείνουν στον εντοπισμό της νόσου που επίκειται να εκδηλωθεί ή στην ανίχνευση μίας πάθησης που εξελίσσεται. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης πληροφοριών από πολλαπλές πηγές μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Λόγου χάρη, οι μετρήσεις μικρών μορίων με κλινικά σημαντική πληροφορία, καθώς και η άντληση πληροφοριών που σχετίζονται με τις συνήθειες του τρόπου ζωής και του τρόπου με τον οποίο αυτές επιδρούν στο γονιδίωμα μας, συμβάλλουν στη συλλογή δεδομένων, τα οποία βοηθούν στη διαμόρφωση μίας πλήρους εικόνας για την κλινική κατάσταση της υγείας του ατόμου.
Προπάντων, η κυριότερη καινοτομία της Ιατρικής Επιστήμης έγκειται στην αξιολόγηση των δεδομένων που παρέχονται μέσα από τη μέτρηση της έκφρασης των γονιδίων μας. Χάρη στην αποκωδικοποίηση του DNA, μπορούμε να γνωρίζουμε την έκφραση χιλιάδων γονιδίων και παρέχεται η δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στα δεδομένα που συγκροτούν τον ατομικό βιολογικό προγραμματισμό του ασθενούς.
Αυτή η δυνατότητα ανίχνευσης του ανθρώπινου γονιδιώματος έχει οδηγήσει στη μετάβαση της Ιατρικής σε μία νέα εποχή, στην Ιατρική Ακριβείας. Πρόκειται για την πιο Σύγχρονη Ιατρική Προσέγγιση παγκοσμίως, που στοχεύει στη λεπτομερή ανίχνευση του ακριβούς μηχανισμού και της παθοφυσιολογίας των Παθολογικών Καταστάσεων και των Νοσημάτων. Για να τα επιτύχει όλα αυτά, βασίζεται σε ορισμένους άξονες.
Διενέργεια Εξετάσεων Υψηλής Ακριβείας
Με Ακριβείς Εξετάσεις Μοριακού και Γονιδιακού επιπέδου, μπορούν να εντοπιστούν οι πραγματικές αιτίες των Νόσων σε κυτταρικό και σε γονιδιακό επίπεδο. Οι Μοριακές Εξετάσεις ανιχνεύουν το μεταβολικό προφίλ του υπό εξέταση οργανισμού, παρέχουν πολύτιμες κλινικές πληροφορίες για ενδεχόμενες ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές και διερευνούν τα επίπεδα συγκεκριμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και οργανικών οξέων.
Με τη βοήθεια των Γονιδιακών Τεστ, αναλύονται πολυμορφισμοί (SNPs) και γονιδιακές παραλλαγές στα γονίδια που έχει αποδειχθεί, μετά από επισταμένη έρευνα ετών, ότι σχετίζονται με την εκάστοτε Νόσο. Χάρη σε αυτές τις ακριβείς διαγνωστικές μεθόδους, καθίσταται εφικτή η ανίχνευση της προδιάθεσης των ατόμων να εμφανίσουν ένα συγκεκριμένο Νόσημα και αποκρυπτογραφούνται οι ακριβείς μηχανισμοί μίας Ασθένειας, όταν αυτή έχει ήδη εκφραστεί.
Εκπόνηση Αυστηρά Εξατομικευμένων Θεραπευτικών Σχημάτων
Με γνώμονα τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, το πλήρες επιγενετικό ιστορικό, την ενδεχόμενη ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων, το φύλο, την ηλικία του ασθενούς, τις διατροφικές συνήθειες και πολλούς ακόμη παράγοντες, μπορεί πλέον να προταθεί Αυστηρά Εξατομικευμένη Θεραπευτική Αγωγή, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Ιατρικές Ειδικότητες. Οι αγωγές αυτές στοχεύουν στην επαναρρύθμιση του οργανισμού του ή στην πρόληψη έκφρασης των γενετικών του προδιαγραφών. Έτσι, μπορεί να επιτευχθεί αφενός η πρόληψη της εμφάνισης μίας Νόσου και αφετέρου η αποτελεσματική Θεραπευτική Αντιμετώπιση ενός ήδη εκφρασθέντος νοσήματος.
Με τη συγκεκριμένη Ιατρική προσέγγιση, στην ουσία αποκαθίσταται η υγεία σε κυτταρικό επίπεδο. Η καθημερινότητα των ασθενών που υπόκεινται σε αυτού του είδους τις θεραπευτικές αγωγές σταδιακά βελτιώνεται, παράλληλα και με τη συνολική φυσική κατάσταση της υγείας τους.
Η ποιότητα ζωής τους προάγεται, ενισχύονται τα ψυχικά και σωματικά τους αποθέματα και ελαχιστοποιούνται οι όποιες πιθανότητες υποτροπής της νόσου. Έτσι, επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια, δίχως περιττές ταλαιπωρίες και οικονομικές δαπάνες.
Τι είναι Λειτουργική Ιατρική (Functional Medicine)
Το πεδίο της Λειτουργικής Ιατρικής αφορά στο σύνολο των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού, εξού και η ονομασία της. Η Λειτουργική Ιατρική ενοποιεί και ενσωματώνει στην άσκηση της τη γνώση πολλαπλών επιστημών, με στόχο τη συνολική φροντίδα της υγείας του ανθρώπου.
Με αυτή την προσέγγιση, θεραπεύει νοσήματα και προάγει την ευζωία, εστιάζοντας στη μοναδική βιοχημική δομή και διάσταση του κάθε ασθενούς. Η Λειτουργική Ιατρική βασίζεται στην εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Αφενός λόγω των Εξειδικευμένων Διαγνωστικών Εξετάσεων και αφετέρου χάρη στη θεμελιώδη αρχή της, η οποία έγκειται στην αίσθηση του οργανισμού ως όλον. Η Λειτουργική Ιατρική προσδιορίζει τις λειτουργικές ανισορροπίες σε μοριακό επίπεδο και δρα στο βιοχημικό επίπεδο του κυττάρου.
Εστιάζει στην ανεύρεση και κατανόηση των θεμελιωδών κυτταρικών διαδικασιών, των περιβαλλοντικών επιδράσεων και των γενετικών προδιαθέσεων, που επηρεάζουν την υγεία, αλλά και τη νόσο.
Παρεμβαίνει στοχευμένα και ξεχωριστά σε κάθε ασθενή, για να αποκαταστήσει τη φυσιολογική, βιοχημική και δομική ισορροπία του οργανισμού. Έτσι, οι τελικές παρεμβάσεις εστιάζουν στη θεραπεία της αιτίας του προβλήματος και όχι στη συγκάλυψη των συμπτωμάτων του.
Επιπλέον, χειρίζεται παράγοντες που αφορούν στη μακροζωία και γενικότερα παραμέτρους που συμβάλλουν στην επίτευξη της βέλτιστης υγείας. Τόσο σε προληπτικό και διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο, αποτελεί μονόδρομο για το σύνολο της αντιμετώπισης των Χρόνιων Νοσημάτων.
Η Λειτουργική Ιατρική αποτελεί Επανάσταση στην εφαρμογή της Σύγχρονης Ιατρικής, καθώς πλέον αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα τις ανάγκες του ανθρώπου στον 21ο αιώνα. Η εξειδίκευση στη Λειτουργική Ιατρική δίνεται μόνο σε περιορισμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα των ΗΠΑ, από το 1993.