Στις Διαταραχές Ύπνου, περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα νοσολογικών οντοτήτων. Αυτές χαρακτηρίζονται από δυσκολία στην έλευση του ύπνου ή στη διατήρηση αυτού, κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και από κακή ποιότητα ύπνου.
Όταν αυτά συμβαίνουν τουλάχιστον τρεις νύχτες την εβδομάδα και διαρκούν περισσότερο από τρεις μήνες, τότε η συγκεκριμένη κατάσταση χαρακτηρίζεται ως Χρόνια Αϋπνία και αποτελεί ένα Χρόνιο Νόσημα.
- Διάγνωση Πραγματικών Αιτιών με ακριβή διάγνωση
- Εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές, χωρίς χημικά κατάλοιπα και έκδοχα
- Θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή
Θεραπεύοντας τα Πραγματικά Αίτια
Εξετάσεις Ακριβείας
Εξατομικευμένες Θεραπείες
Διαταραχές Ύπνου – Συμπτώματα
Οι Διαταραχές Ύπνου διακρίνονται σε διάφορες μορφές. Καθεμία εξ αυτών εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα.
Κάποιος μπορεί να δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί, μία κατάσταση γνωστή ως αϋπνία. Σε άλλες περιπτώσεις, προκαλούνται παύσεις στην αναπνοή, στη διάρκεια του ύπνου. Η συγκεκριμένη μορφή διαταραχής ύπνου είναι γνωστή ως άπνοια ύπνου.
Μη φυσιολογικές συμπεριφορές και κινήσεις, κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως είναι η υπνοβασία, η ομιλία στον ύπνο, οι εφιάλτες, η απώλεια ούρων, το τρίξιμο των δοντιών και το σφίξιμο των γνάθων, συνιστούν τις παραϋπνίες.
Σπανιότερα, ορισμένα άτομα αισθάνονται εξαντλημένοι και μπορεί να κοιμηθούν αιφνιδίως, χωρίς προειδοποίηση, καθ’ όσον είναι ξύπνιοι ή κάνουν κάποια δραστηριότητα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ναρκοληψία και κατά βάση συνδέεται με νευρολογικά νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Διαταραχές Ύπνου – Αίτια
Οι διαταραχές του ύπνου είναι χρόνιο νόσημα. Όπως όλα τα χρόνια νοσήματα, έτσι κι αυτό οφείλεται στην κυτταρική και ορμονική ανισορροπία.
Ειδικότερα, η ελλιπής παραγωγή Μελατονίνης ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις διαταραχές ύπνου. Η Μελατονίνη είναι μία ορμόνη, υπεύθυνη για τον προγραμματισμό των κύκλων του ύπνου και αποτελεί βασικό ρυθμιστή του κιρκάδιου ρυθμού.
Είναι πολύ πιθανόν να υποβόσκει και κάποιο χρόνιο νόσημα, που δεν έχει ανιχνευθεί ή δεν έχει θεραπευτεί και ο διαταραγμένος ύπνος εκφράζεται ως σύμπτωμα αυτής της παθολογικής κατάστασης.
Επίσης, η κακή ψυχολογία και το άγχος επιδρούν σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα του ύπνου. Πολλά είναι εκείνα τα άτομα που δεν κοιμούνται καλά, λόγω άγχους.
Οι διαταραχές στον ύπνο πολλές φορές εκφράζονται ως απόρροια ελλιπούς σε μικρο-και μακροθρεπτικά συστατικά διατροφής, γλυκοζυλίωσης, μεθυλίωσης, οξειδωτικού stress, χρόνιων φλεγμονών ή να οφείλονται στη χρήση ορισμένων φαρμάκων.
Από ένα οριακό σημείο και μετά, ο συνδυασμός όλων αυτών αλλοιώνει τη δομή των κυττάρων και απορρυθμίζει τις μεταβολικές οδούς, με τελικό επακόλουθο την ανάπτυξη Χρόνιων Παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Διαταραχών του Ύπνου.
Διαταραχές Ύπνου – Επιπτώσεις
Οι Διαταραχές Ύπνου υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.
Τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν ως επακόλουθο του διαταραγμένου ύπνου είναι η ατονία, η κόπωση, η ελλιπής ενέργεια, η μειωμένη απόδοση στην εργασία, η δυσκολία συγκέντρωσης, η μειωμένη λειτουργικότητα, η γνωστική δυσλειτουργία και η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο και τη δυσφορία.
Τα άτομα που δεν κοιμούνται καλά καθίστανται περισσότερο επιρρεπή σε ατυχήματα και λάθη και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης αγχωδών διαταραχών, όπως είναι η κατάθλιψη.
Πέραν αυτών, ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει σημαντικά τη ρύθμιση βασικών μηχανισμών των σωματικών μας λειτουργιών και μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία μας.
Αυξάνεται η προδιάθεση για την εμφάνιση μίας πλειάδας χρόνιων διαταραχών της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του καρκίνου, της αρθρίτιδας και της αυτοανοσίας.
Έχει, μάλιστα, αναγνωριστεί ότι ο ύπνος σχετίζεται αιτιωδώς με τη ρύθμιση της ομοιόστασης της γλυκόζης και πως οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας και του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 (T2DM).
Σύμφωνα με μία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care, ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει έως και 27% αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης μεταβολικών προβλημάτων για κάθε ώρα που μεταβάλλεται η ποιότητα ή/και η ποσότητα του ύπνου.
Εξαιτίας του ελλιπούς ύπνου, διαταράσσονται και οι ορμόνες ελέγχου της όρεξης και του κορεσμού (γκρελίνη και λεπτίνη). Η κατάσταση αυτή διεγείρει την όρεξη και οδηγεί στην αυξημένη κατανάλωση τροφής, σε μία προσπάθεια του οργανισμού να διατηρήσει την παραγωγή ενέργειας.
Μάλιστα, τα άτομα εμφανίζουν μία τάση κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο ανεπαρκής ύπνος έχει συσχετισθεί με αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων κατά ≈ 20%.
Διαταραχές Ύπνου – Συνήθεις Θεραπευτικές Προσεγγίσεις
Οι μέχρι σήμερα Ιατρικές Πρακτικές για την αντιμετώπιση των Διαταραχών του ύπνου βασίζονται στη χορήγηση φαρμάκων.
Σε αυτά, μπορεί να περιλαμβάνονται οι βενζοδιαζεπίνες (ηρεμιστικά), τα μη βενζοδιαζεπινικά υπνωτικά και οι αγωνιστές των υποδοχέων της μελατονίνης. Κυκλοφορούν και διάφορα σκευάσματα φυτικής ή άλλης προέλευσης, τα οποία διατίθενται δίχως ιατρική συνταγή. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των συγκεκριμένων φαρμάκων δεν έχουν πλήρως ελεγχθεί.
Η πιο Σύγχρονη Ιατρική Αντιμετώπιση για τις Διαταραχές Ύπνου – Ιατρική Ακριβείας
Πλέον, σε κλινικό επίπεδο, μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια το βαθμό προδιάθεσης ή τα αίτια έκφρασης οποιασδήποτε βιοχημικής εκτροπής (νοσηρότητας).
Μέσω της ανίχνευσης, σε κυτταρικό και σε γονιδιακό επίπεδο, των πραγματικών αιτιών των διαταραχών ύπνου, μπορούμε να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εντοπίσουμε και εν συνεχεία να αντιμετωπίσουμε τη «ρίζα» του προβλήματος.
Με εργαστηριακά τεστ, ελέγχονται η λειτουργία του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων, τα επίπεδα του σιδήρου και των θρεπτικών ουσιών, καθώς κι οι δείκτες της φλεγμονής. Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητη η διάγνωση τυχόν άπνοιας ή περιοδικής κίνησης των άκρων (PLM), παράγων που ευθύνεται για την πρόκληση αφυπνίσεων από τα βαθύτερα στάδια του ύπνου.
Μπορεί να προταθεί Αυστηρά Εξατομικευμένη Θεραπευτική Αγωγή, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Ιατρικές Ειδικότητες. Σε περιπτώσεις όπου η ενδογενής έκκριση της μελατονίνης είναι ελαττωμένη, χορηγείται εξατομικευμένα Φυσική (Βιομιμητική) Μελατονίνη, υπό την εποπτεία ιατρού.
Με αυτές τις σύγχρονες μεθόδους, προάγεται η συνολική υγεία του ασθενούς, επαναρρυθμίζεται ο οργανισμός του και ενισχύεται η ποιότητα ζωής του. Επομένως, μπορεί να αποκατασταθεί η ομαλότητα του ύπνου, χωρίς το ανθρώπινο σώμα να επιβαρυνθεί με χημικές φαρμακευτικές ουσίες.
Ο ποιοτικός ύπνος έχει πρωτεύουσα σημασία για την υγεία μας. Γι΄ αυτό το λόγο, οποιοδήποτε άτομο παρατηρήσει διαταραχές στον ύπνο του, οι οποίες διαρκούν για αρκετό χρονικό διάστημα και δεν υποχωρούν, χρειάζεται να ζητήσει άμεσα ιατρική καθοδήγηση.
Διαβάστε επίσης
To Μαγνήσιο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου
Οφέλη και κίνδυνοι του καφέ για την ανθρώπινη υγεία
Πηγές:
- “REM Sleep Behavior Disorder”. Mayo Clinic. Retrieved 27 July 2016.
- Mathias, J. L.; Alvaro, P. K. (2012-08-01). “Prevalence of sleep disturbances, disorders, and problems following traumatic brain injury: A meta-analysis”. Sleep Medicine. 13 (7): 898–905.
- Ramar, Kannan; Olson, Eric J. (2013-08-15). “Management of Common Sleep Disorders”. American Family Physician. 88 (4): 231–238. ISSN 0002-838X. PMID 23944726.
- Shan Z, Ma H, Xie M, Yan P, Guo Y, Bao W, et al. Sleep duration and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis of prospective studies. Diabetes Care. 2015;38: 529–537. pmid:25715415
- Huang, T., Redline, S. Cross-sectional and prospective associations of actigraphy-assessed sleep regularity with metabolic abnormalities: The Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. Diabetes Care, 2019 DOI: 2337/dc19-0596
- Xi B, He D, Zhang M, Xue J, Zhou D. Short sleep duration predicts risk of metabolic syndrome: a systematic review and meta-analysis. Sleep Med Rev. 2014;18: 293–297. pmid:23890470
- “APA “What are sleep disorders?”, Retrieved 2019-06-25″.
- “Meta-analysis: melatonin for the treatment of primary sleep disorders”. www.crd.york.ac.uk. Retrieved 2016-03-08.
- “Sleep Apnea Diagnosis”. SingularSleep. Retrieved 27 April 2018.
- Steardo, Luca; de Filippis, Renato; Carbone, Elvira Anna; Segura-Garcia, Cristina; Verkhratsky, Alexei; De Fazio, Pasquale (2019-07-18). “Sleep Disturbance in Bipolar Disorder: Neuroglia and Circadian Rhythms”. Frontiers in Psychiatry. 10: 501.