Η κατανάλωση όλων των ειδών καφέ φαίνεται, σύμφωνα με νέα έρευνα αμερικανικού ινστιτούτου, ότι είναι υπεύθυνη για τη μακροζωΐα.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται από την έρευνα αποδεικνύουν ότι αυτοί που πίνουν τουλάχιστον έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα ζουν περισσότερο.

Άφοβα λοιπόν μπορείτε να πίνετε περισσότερους από έναν καφέ ημερησίως όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο Associated Press. 

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένοι από τους λόγους που οι άνθρωποι χρειάζονται να καταναλώνουν καφέ σε τακτική βάση.

 

Ο καφές παρέχει μακροζωία

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με τη μακροζωία.

Επίσης αυτό που υποστηρίζουν οι ερευνητές είναι ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο για Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, γεγονός πολύ σημαντικό αφού τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά, ενώ σχετίζεται επίσης με μικρότερες πιθανότητες θρόμβωσης.

Ο καφές έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι μειώνει το υπόστρωμα μιας αθηρωματικής πλάκας και κατ’ επέκταση και της αρτηριακής στένωσης.

 

Ο καφές καταπολεμά τον καρκίνο του ήπατος

Βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι πίνουν καφέ, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να ασθενήσουν από ηπατική νόσο. Ο καρκίνος του ήπατος είναι μια μορφή καρκίνου του οποίου ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Ηπατολογικό περιοδικό τονίζει ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κίρρωση του ήπατος κατά 60% σε ασθενείς των οποίων ο καρκίνος προκλήθηκε από μη ιογενή ηπατίτιδα.

 

Προστασία κατά της άνοιας

Η καφεΐνη, ένα συστατικό του καφέ συνήθως ενισχύει τα ένζυμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την προστασία από την άνοια. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που βασίστηκε σε παλαιότερες μελέτες, η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο άνοιας επειδή η καφεΐνη αποτρέπει τον σχηματισμό τοξικών συμπλεγμάτων στον εγκέφαλο, όπως οι πλάκες αμυλοειδούς που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ προσφέρει στον οργανισμό μια πολύτιμη ροή αντιοξειδωτικών ουσιών που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία.

 

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία

Σύμφωνα με μια πορτογαλική μελέτη, εβδομήντα οκτώ χιλιοστόγραμμα καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι καφέ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μυϊκού εκφυλισμού (AMD) που σχετίζεται με την ηλικία. Αυτή η επίφοβη ασθένεια είναι γνωστό ότι προκαλεί τύφλωση μεταξύ του γηράσκοντος πληθυσμού.

 

Πώς οι άντρες μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση καφέ

Η στυτική δυσλειτουργία (ED) μπορεί να καταπολεμηθεί στους άντρες, πίνοντας δύο με τρία φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα. Σύμφωνα με μια pub στο PLOS ONE, ογδόντα πέντε έως εκατόν εβδομήντα χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας κατά 42%.

Στην Ελλάδα μην ξεχνάμε, ότι ο καφές συνδυάζεται με ώρες χαλάρωσης και παρέας.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Τρώγοντας λιπαρά αδυνατίζετε

Πόσα φρούτα πρέπει να τρώμε ημερησίως

Καφές: Άρωμα,απόλαυση αλλά και καλή υγεία