Έχετε προσέξει τη σωματική σας κούραση να επιμένει, δίχως να υποχωρεί με τον ύπνο και την ξεκούραση; Μήπως νιώθετε ανεξήγητους πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις σας, χωρίς να πάσχετε από κάποια ρευματολογική ασθένεια;

Νιώθετε συχνά πονοκεφάλους, έντονη σωματική εξάντληση, τρεμούλες και μυαλγίες; Έχετε δυσκολία στο να συγκεντρωθείτε και να φέρετε σε πέρας τις συνηθισμένες σας ασχολίες; Αντιμετωπίζετε προβλήματα μνήμης και ύπνου, καθώς και συμπτώματα κρυολογήματος (π.χ. χαμηλός πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες, ερεθισμένος λαιμός);

Με μια φράση, νιώθετε μειωμένη ενεργητικότητα;

 

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται καθημερινά, τεράστια ποσά ενέργειας, προκειμένου να πραγματοποιεί επαρκώς τις δραστηριότητές του.

Με τα συστατικά από τις προσλαμβανόμενες τροφές και το οξυγόνο του αέρα, τα κύτταρά μας κατορθώνουν να παραγάγουν την απαραίτητη ενέργεια, προκειμένου να λειτουργήσει το σώμα μας. Οι βιοχημικές αυτές αντιδράσεις που συμβαίνουν σε κυτταρικό επίπεδο, έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο αποβάλλεται στην ατμόσφαιρα.

Η συνύπαρξη τεσσάρων ή περισσότερων από τα παρακάτω συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να αναφέρονται για χρονικό διάστημα έξι συνεχόμενων μηνών τουλάχιστον, θεωρούνται ότι είναι το αποτέλεσμα διαταραχής της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας του οργανισμού μας.

Τα πιθανά συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Διαταραχή της μνήμης ή της ικανότητας συγκέντρωσης
 • Φαρυγγαλγία (πονόλαιμος)
 • Λεμφαδενοπάθεια (πρησμένοι λεμφαδένες)
 • Μυαλγία
 • Πολυαρθραλγία (πόνος όλων των αρθρώσεων) χωρίς οίδημα (πρήξιμο) ή ερυθρότητα
 • Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά
 • Ύπνος που δεν αναζωογονεί
 • Κόπωση, που διαρκεί περισσότερο από 24ώρες, έπειτα από έντονη άσκηση

 *CDC- Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ

Ορισμένες σημαντικές έρευνες, που αφορούν στην καθημερινότητα του πάσχοντος ασθενούς με το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης αλλά και την πρόληψή του, δείχνουν τις παθολογικές καταστάσεις που συνυπάρχουν στο σώμα του ασθενούς, αλλά και άλλες παραμέτρους που συμβαίνουν στον οργανισμό του, όταν πάσχει από το εν λόγω σύνδρομο:

 1. Οι πάσχοντες από σύνδρομο κόπωσης είχαν υψηλότερα επίπεδα, τόσο προφλεγμονωδών, όσο και αντιφλεγμονωδών επιπέδων σε κυτοκίνες, οι οποίες ενεργοποιούνται σε καταστάσεις φλεγμονής.
 1. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως το υπερδραστήριο ανοσοποιητικό και οι ορμονικές διαταραχές.
 1. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η πλειοψηφία των ατόμων με ΣΧΚ (Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης) μπορούν σταδιακά να επαναφέρουν τη σωματική τους ισορροπία με την πάροδο του χρόνου. Όμως, το ποσοστό και η ταχύτητα της αποκατάστασης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της θεραπείας. Βέβαια, δεν υπάρχει καμία γνωστή φαρμακολογική θεραπεία ή ίαση για το ΣΧΚ.
 1. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, φάνηκε ότι η ανεπαρκής ξεκούραση του σώματος κατά την διάρκεια του ύπνου συνδέεται με τη χρόνια κόπωση και τον χρόνιο πόνο.
 1. Οι ασθενείς με ΣΧΚ  έχουν διαφορετικά επίπεδα κυκλοφορίας ορισμένων κυτοκινών σε σύγκριση με υγιή άτομα, ενώ τα επίπεδα 17 κυτοκινών συσχετίζονται με τη σοβαρότητα της νόσου. Οι κυτοκίνες διεγείρουν την κίνηση των κυττάρων της άμυνας του οργανισμού προς σημεία φλεγμονής, λοίμωξης και τραύματος και επιπλέον έχουν κεντρικό ανοσορρυθμιστικό ρόλο.
 1. Είναι σημαντικό όλοι οι πάσχοντες να λαμβάνουν μέτρα ενδυνάμωσης και σωστής ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος με σωστή διατροφή και αποχή από το κάπνισμα.
 1. Η έκθεση σε έντονο φως τις πρωινές ώρες τροποποιεί τα στάδια του ύπνου με αποτέλεσμα η λειτουργικότητα του μυϊκού συστήματος, κατά την διάρκεια ολόκληρου του εικοσιτετράωρου να βελτιστοποιείται και να μειώνεται η ευαισθησία του σε επώδυνα ερεθίσματα.

(Παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές μελέτησαν μικρό αριθμό ασθενών, η μελέτη αυτή είναι σημαντική γιατί τα αποτελέσματα συμφωνούν με παρόμοια συμπεράσματα παλαιότερων ερευνών.)

 

Πώς θα αποφύγετε το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

 • Μεταφέρετε το γραφείο σας κοντά στο παράθυρο
 • Περπατήστε υπό το φως του ήλιου το πρωί
 • Επιλέξτε γραφεία και χώρους εργασίας με ανατολικό προσανατολισμό
 • Αποφύγετε την έκθεση σε έντονο φως και ηλεκτρονικές συσκευές αργά το απόγευμα και το βράδυ

Η εξάντληση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα της εποχής μας και τα ακριβή αίτια του Χρόνιου Συνδρόμου Κόπωσης (CFS) -όπως το ονομάζουν οι ειδικοί- δεν είναι γνωστά. Το ΣΧΚ όμως είναι μια σχετικά κοινή ασθένεια, αφού υπολογίζεται ότι εμφανίζεται στο 0.8% περίπου του πληθυσμού, με τους μισούς ασθενείς, μάλιστα, να χρειάζονται θεραπευτική υποστήριξη από εξειδικευμένα κέντρα. Να σημειωθεί δε, ότι τα ποσοστά αυξάνονται πολύ εάν αναφερθούμε και στην κόπωση που ακολουθεί τις χρόνιες παθήσεις.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Πόση Κούραση αισθάνομαι – Χρόνια κόπωση

Προβιοτικά & υγεία του δέρματος

Εξετάσεις – Exams

 

Πηγές – Βιβλιογραφία

 • Science Advances 27 Feb 2015: Vol. 1 no. 1 e1400121 DOI:10.1126/sciadv.1400121  The Lancet Psychiatry Volume 2, No. 2, p141–152, February 2015
 •  Occup Environ Med doi: 10.1136/oemed-2014-102548 Complementary Therapies in Clinical Practice , February 2015Volume 21, Issue 1, Pages 26–32
 •  NICE, Clinical Guideline 53. Chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis (or encephalopathy). Diagnosis and management of CFS/ME in adults and children, 2007.
 •  White P, Goldsmith K, Johnson A, et al. Comparison of adaptive pacing therapy, cognitive behavior therapy, graded exercise therapy, and specialist medical care for chronic fatigue syndrome (PACE): a randomized trial. Lancet 2011; 377: 823–36
 • Clayton et al. Beyond Myalgic Encephalomyelitis / Chronic Fatigue Syndrome. Redefining and illness. JAMA 2015;313(11):1101-1102.
 •  ohnston et al. The prevalence of chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis: a meta-analysis. Clinical Epidemiology 2013;5:105–110.
 • NICE, Clinical Guideline 53. Chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis (or encephalopathy). Diagnosis and management of CFS/ME in adults and children, 2007.
 • lader et al. Poststroke Fatigue A 2-Year Follow-Up Study of Stroke Patients in Sweden. Stroke, 2002;33:1327-1333.
 • May et al. Improved physical fitness of cancer survivors: A randomised controlled trial comparing physical training with physical and cognitive-behavioural training. Acta Oncologica, 2008;47(5):825-83.