“Εάν θέλουμε Βιταμίνη-D (Vitamin-D) από τον ήλιο, δεν έχουμε παρά να παίξουμε βόλεϊ με μπικίνι στην παραλία, σε ένα τροπικό μέρος, το μεσημέρι για μία ώρα και μετά να μην κάνουμε ντους, μέχρι το δείπνο. Τότε μπορούμε να πάρουμε 25000 IUS (international units)”.

Αυτά ειπώθηκαν από τον Ron Rothenberg, M.D. έναν εξειδικευμένο ιατρό στο θέμα της αντιγήρανσης, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Αντιγήρανσης (A4M), στο LAS VEGAS, το 2009, συνέδριο που αποκάλεσε μάλιστα τη Βιταμίνη-D,

“Vitamin of the year”

 

Εάν μάλιστα ήταν τότε vitamin of the year, εξακολουθεί να παραμένει “ vitamin of the decade and of every year and of decade!!!”

Την ονομάζουμε Vitamin D, όχι γιατί είναι μία πραγματική βιταμίνη.

 

Τεχνικά, η Βιταμίνη D είναι μία προ-ορμόνη, που το σώμα μας μπορεί να φτιάξει σε μικρές ποσότητες.

Μία προ-ορμόνη μπορεί να μετατραπεί σε ορμόνη μέσα στο σώμα. Είτε λαμβάνουμε  Βιταμίνη-D από το δέρμα μας μέσω της έκθεσης στον ήλιο, είτε μέσω συμπληρώματος, η βιταμίνη μετατρέπεται σε 25-υδροξυ- vitamin D, την οποία τα νεφρά μετατρέπουν στην ενεργή μορφή, την 1,25 – διυδροξυβιταμίνη  D3, η οποία είναι γνωστή ως ενεργή Βιταμίνη-D (vitamin D).

Η Βιταμίνη-D, βρίσκεται σε μια ποικιλία ιστών και οργάνων. Μπορεί να αναστείλει τον  κυτταρικό πολλαπλασιασμό και να επάγει την τελική διαφοροποίηση σε έναν αριθμό από φυσιολογικά και καρκινικά κύτταρα. Πολυάριθμα κύτταρα μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου, μαστού, γονάδων, δέρματος και κύτταρα  ανοσοποιητικού, έχουν τον υποδοχέα της βιταμίνης D.

 

Η ανεπάρκεια σε Βιταμίνη D, σχετίζεται με πολλαπλές ασθένειες, όπως:

Καρκίνος, καρδιαγγειακές νόσοι, αυξημένη αρτηριακή πίεση, Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, οστεομαλακία, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, νόσος Parkinson, περιφερική αρτηριοπάθεια, N.Alzheimeir, αυτισμό, επιληψία, Σύνδρομο Πολυκυστικών  Ωοθηκών, θυρεοειδοπάθεια και ποικίλα  Αυτοάνοσα Νοσήματα και Χρόνια Φλεγμονώδη Νοσήματα.

Βιταμίνη-D ανεπάρκεια - vitamin-d

 

Βιταμίνη – D: Δράσεις της

Η βιταμίνη-D, δρα ισχυρά κατά των Χρόνιων Φλεγμονών.

Είναι ζωτικής σημασίας για 36 όργανα μέσα στο σώμα. Μεταξύ αυτών οστών, νωτιαίου μυελού, εντέρου, νεφρού, πνεύμονα, προστάτη, αμφιβληστροειδή  και δέρματος.

Αυξάνει τη σωματική απόδοση.

Βοηθά στη διατήρηση του ιδανικού βάρους.

Μειώνει το stress.

Ενισχύει τον ύπνο.

Ευνοεί τους μηχανισμούς απέκκρισης των βαρέων μετάλλων από το σώμα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη, Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, Υπέρτασης, Κατάθλιψης, Αυτισμού, Σκλήρυνσης κατά πλάκας, Ν.Alzheimer, N.Parkinson.

Είναι τέλος ασπίδα προστασία μας, από 25 διαφορετικές μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων  μαστού, εντέρου, ωοθηκών, ενδομητρίου, προστάτη, πνεύμονα.

Παίρνοντας τη βιταμίνη-D ως συμπλήρωμα , γιατί σαφώς η τόση καθημερινή έκθεση στον ήλιο που πρωτοειπώθηκε  είναι αδύνατη, λόγω του κινδύνου ανάπτυξης μελανώματος ή άλλων καρκίνων του δέρματος από την UVA ακτινοβολία και λόγω του κινδύνου ανάπτυξης ταχείας Φωτογήρανσης, είναι ο πιο οικονομικός και απλός τρόπος να σώσουμε τη ζωή μας.

Εάν έπαιρναν όλοι, χωρίς υπερβολή, ένα χάπι Βιταμίνη-D ημερησίως, θα είχαμε ελαττώσει το ποσοστό του καρκίνου κατά 50%!!!

 

Μιλάμε για πρόληψη, αλλά και για θεραπεία. Είναι απαραίτητο, ως υποχρεωτικό να ξεκινήσει κάποιος το συμπλήρωμα πριν γεράσει και πριν έχει συμπτώματα.

 

Το ποσό Βιταμίνης – D που χρειαζόμαστε κάθε φορά, εξατομικεύεται.

Τα σκούρα δέρματα απορροφούν λιγότερη Βιταμίνη-D από τον ήλιο, όπως επίσης και τα δέρματα  που φοράνε αντηλιακή προστασία.

Αρχικά, πρέπει να ελεγχθούν τα επίπεδα σε Βιταμίνη-D  (ιδανικά επίπεδα πρέπει να είναι πάνω από 50 ng/ml) και στη συνέχεια γίνεται η εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενούς, για τη σωστή συνταγογράφηση.

Και για όσους φοβούνται την τοξικότητα και την υπερδοσολογία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απλά προσθέτουμε με το συμπλήρωμα,  αυτό το οποίο το ίδιο το σώμα μας θα έφτιαχνε, εάν μπορούσε, με τη σωστή ηλιακή έκθεση, δηλαδή  20000 IU.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Ο σημαντικός ρόλος της Βιταμίνης D στη νόσο Graves

Αυτοάνοσα Νοσήματα

Ο ρόλος της διατροφής στην Ατοπική Δερματίτιδα