Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα αποτελούν μία κατηγορία Χρόνιων Παθήσεων που εκδηλώνονται, όταν τα κύτταρα του οργανισμού μας αλλοιώνονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα δεν τα αναγνωρίζει πλέον σαν δικά του, αλλά ως ξένα. Έτσι, επιτίθεται σε αυτά, δημιουργώντας αυτοαντισώματα, με στόχο την εξουδετέρωση τους. Στην πλειοψηφία τους, οι Αυτοάνοσες Νόσοι δε σχετίζονται με σημαντική μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης. Εντούτοις, δυσχεραίνουν σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

 

Τα Επίπονα Συμπτώματα των Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα, ανάλογα με περιοχές του σώματος που πλήττονται από τα παραγόμενα αυτοαντισώματα, μπορούν να παρουσιαστούν με πολλαπλά συμπτώματα, στα οποία περιλαμβάνονται συνηθέστερα τα ακόλουθα:

 • Χρόνιος Πόνος (στις αρθρώσεις, στους μυς, στο νευρικό σύστημα, στην κοιλιά, κ.ά.)
 • Διαταραχές στο Γαστρεντερικό σύστημα, στο σωματικό βάρος, στον ύπνο και στο συναίσθημα
 • Κόπωση, ελλιπής ενέργεια και ένα γενικευμένο αίσθημα κακουχίας
 • Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και περιορισμένη πνευματική διαύγεια
 • Χρόνιες Φλεγμονές και Επιρρέπεια στις Λοιμώξεις και στις Μολύνσεις

 

Η αποτυχία των έως τώρα ιατρικών πρακτικών στην επιτυχή θεραπευτική αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Παθήσεων

Οι Αυτοάνοσες Ασθένειες αντιμετωπίζονται μέχρι σήμερα με φαρμακευτική κυρίως αγωγή, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό των συμπτωμάτων της εκάστοτε Αυτοάνοσης Νόσου. Παρά ταύτα, δεν επιτυγχάνει την αντιμετώπιση των αιτιών που συνέτειναν στην εμφάνιση της. Κατά συνέπεια, οι έως σήμερα πρακτικές αδυνατούν να ελέγξουν πλήρως τη νόσο και να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα διέπονται από πολυπλοκότητα. Χρήζουν συστηματικής παρακολούθησης, λόγω του ότι οι ασθενείς ενίοτε βρίσκονται αντιμέτωποι με επαναλαμβανόμενες περιόδους εξάρσεων της πάθησης. Ακόμη και σε περίπτωση που μία νόσος βρίσκεται σε ύφεση για αρκετά χρόνια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης μίας νέας υποτροπής.

Όλα αυτά επενεργούν δυσμενώς στην ψυχολογία και στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ατόμων, οι οποίοι δε βλέπουν το πρόβλημα τους να αντιμετωπίζεται, ενώ ταυτόχρονα ελλοχεύουν κίνδυνοι από τις παρενέργειες των χημικών ουσιών.

 

Η Ιατρική Ακριβείας ως αρωγός στη διαγωγή ποιοτικής ζωής

Είναι μείζονος σημασίας, για την προαγωγή της υγείας και της ποιότητας ζωής, η αντιμετώπιση του κάθε πάσχοντος ως μεμονωμένο περιστατικό. Επιπλέον, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη εξάλειψης των αιτιών που συνετέλεσαν στην παρουσία μίας αυτοάνοσης νόσου.

Η Ιατρική Ακριβείας αποτελεί την πιο Σύγχρονη Ιατρική Προσέγγιση, η οποία αποσκοπεί στη λεπτομερή ανίχνευση των πραγματικών αιτιών των Αυτοάνοσων Παθήσεων. Αυτά μπορεί να τα πραγματώσει με τις εξής μεθόδους:

 

Διενέργεια Εξετάσεων Υψηλής Ακριβείας

Μέσω της διεξαγωγής Εξετάσεων Υψηλής Ακριβείας, παρέχεται πλέον η δυνατότητα πρόσληψης πληροφοριών από πολλαπλές πηγές μέσα στο ανθρώπινο σώμα, τα οποία συμβάλλουν στη διαμόρφωση μίας ακριβούς εικόνας για την κλινική κατάσταση της υγείας των ασθενών. Έτσι, σηματοδοτείται η μεταβολή της πορείας του νοσήματος και η ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

 

Εξετάσεις Μοριακού και Γονιδιακού επιπέδου διερευνούν, σε κυτταρικό και σε γονιδιακό επίπεδο, τους μηχανισμούς εμφάνισης των Αυτοάνοσων Παθήσεων και λειτουργούν ως εφαλτήριο για την ακριβή πλέον πρόγνωση και διάγνωση αυτών. Μέσω αυτών, ανιχνεύεται με ακρίβεια το μεταβολικό προφίλ του υπό εξέταση οργανισμού και αναλύονται πολυμορφισμοί (SNPs) και γονιδιακές παραλλαγές στα γονίδια που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι σχετίζονται με τις Αυτοάνοσες Νόσους.

 

Μέσω αυτής της ακριβούς διαγνωστικής προσέγγισης, εντοπίζεται η προδιάθεση των ατόμων να εκδηλώσουν Αυτοάνοσες Παθήσεις και αποκωδικοποιούνται τα πραγματικά αίτια της εκάστοτε Αυτοάνοσης Ασθένειας στους ήδη πάσχοντες.

 

Διαμόρφωση Εξατομικευμένων Θεραπευτικών Αγωγών

Με γνώμονα τις ακριβείς αναλύσεις, το πλήρες επιγενετικό ιστορικό, την ενδεχόμενη ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων, το φύλο, την ηλικία του ασθενούς, τις διατροφικές συνήθειες και πολλούς ακόμη παράγοντες, η Διεπιστημονική Ομάδα, που συγκροτείται από Ιατρούς, Βιολόγους, Γενετιστές, Βιοχημικούς, Μοριακούς Διατροφολόγους και Φαρμακοποιούς, μπορεί πλέον, με τη βοήθεια αλγορίθμων, να εκπονήσει, για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία αφορούν σε ουσίες και σε συνδυασμό ποσοτήτων που χρειάζεται να λάβει ο καθένας ξεχωριστά.

 

Η μέση διάρκεια της θεραπείας των Αυτοάνοσων Νοσημάτων, βάσει της κλινικής κατάστασης των ασθενών, μπορεί να διαρκέσει από έξι έως και εικοσιτέσσερις μήνες. Οι ασθενείς που υπόκεινται στις συγκεκριμένες θεραπείες βλέπουν σταδιακά την καθημερινότητα τους να βελτιώνεται, παράλληλα και με τη συνολική φυσική κατάσταση της υγείας τους. Η ποιότητα ζωής τους προάγεται, ο οργανισμός τους επαναρρυθμίζεται, ενισχύονται τα σωματικά και κατ’ επέκταση τα ψυχικά τους αποθέματα, κυριεύονται από ένα αίσθημα ευεξίας και ελαχιστοποιούνται οι όποιες πιθανότητες υποτροπής της νόσου.

 

Επιπλέον συμβουλές για την προαγωγή της ποιότητας ζωής των ασθενών

 

 • Μείωση του άγχους. Το διαρκές άγχος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εμφάνιση ή έξαρση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων. Ωστόσο, μπορεί να μειωθεί, με τη βοήθεια των θεραπευτικών πρωτοκόλλων της Ιατρικής Ακριβείας, που επιτυγχάνουν την κυτταρική και ορμονική αποκατάσταση του οργανισμού, καθώς και τη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών. Επιπλέον, είναι δυνατόν να προταθεί η ενσωμάτωση διαφόρων τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής στο καθημερινό διαιτολόγιο (Διατροφή Ακριβείας) που συνδράμουν στον περιορισμό του άγχους, μέσω της αύξησης των επιπέδων της σεροτονίνης και της μείωσης των επιπέδων της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης.
 • Ο διαλογισμός μπορεί να απομακρύνει οποιαδήποτε αρνητική σκέψη και να βοηθήσει τον πάσχοντα να νιώσει ευεξία. Ακόμη και η ψυχοθεραπεία αποτελεί μία πολύ καλή λύση που συντείνει στη βίωση θετικών αλλαγών για το θεραπευόμενο και στην υιοθέτηση μίας πιο αισιόδοξης οπτικής για το καθετί.
 • Η σωματική άσκηση συνηγορεί στην εξασφάλιση της ορμονικής μας ισορροπίας και στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ατόμων, διότι προάγει τις βιολογικές λειτουργίες και βελτιώνει την ψυχολογία και τον ύπνο. Βάσει μελετών, η σωματική άσκηση, υπό ιατρική επίβλεψη, μπορεί να μειώσει τις υποτροπές των Χρόνιων Ασθενειών.
 • Η επαφή με τη φύση ή με τη μουσική και γενικά η ενασχόληση των ασθενών με ό,τι εντείνει το αίσθημα της χαράς μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής, είναι δυνατόν να επιτευχθούν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την υγεία των πασχόντων.

Όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Αυτοάνοσες Ασθένειες.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Η Αντιφλεγμονώδης δράση των Ωμέγα-3 Λιπαρών Οξέων και ο ρόλος τους στην καταστολή της Αυτοανοσίας
Η Χρόνια Αφυδάτωση ως προθάλαμος διαφόρων νοσηρών καταστάσεων
Ο ρόλος του Οξειδωτικού Stress στην εμφάνιση Δερματικών Παθήσεων

 

 

References:

 • “Autoimmune disorders”. MedlinePlus Medical Encyclopedia. U.S. National Library of Medicine. 2016-01-12. Archived from the original on 2016-01-12. Retrieved 2020-04-14.
 • Franks AL, Slansky JE (April 2012). “Multiple associations between a broad spectrum of autoimmune diseases, chronic inflammatory diseases and cancer”. Anticancer Research. 32 (4): 1119–36. PMC 3349285. PMID 22493341.
 • Vojdani A (2014). “A Potential Link between Environmental Triggers and Autoimmunity”. Autoimmune Diseases. 2014: 437231. doi:10.1155/2014/437231. PMC 3945069. PMID 24688790.
 • “Autoimmune Diseases: Symptoms & Causes”. Boston Children’s Hospital. Retrieved 23 March 2020.
 • Rosenblum MD, Gratz IK, Paw JS, Abbas AK (March 2012). “Treating human autoimmunity: current practice and future prospects”. Science Translational Medicine. 4 (125): 125sr1. doi:10.1126/scitranslmed.3003504. PMC 4061980. PMID 22422994.
 • Singh RP, Waldron RT, Hahn BH (July 2012). “Genes, tolerance and systemic autoimmunity”. Autoimmunity Reviews. 11 (9): 664–9. doi:10.1016/j.autrev.2011.11.017. PMC 3306516. PMID 22155015.
 • Ray A. “Artificial Intelligence and Blockchain for Precision Medicine”. Inner Light Publishers. Retrieved 21 May 2018.
 • Ashley EA (June 2015). “The precision medicine initiative: a new national effort”. JAMA. 313 (21): 2119–20. doi:10.1001/jama.2015.3595. PMID 25928209.