«Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας», ισχυριζόταν ο Ιπποκράτης, ο οποίος υποστήριζε ότι η διατροφή μας είναι μείζονος σημασίας για τη σωματική και ψυχική υγεία. Έπειτα από 2500 περίπου έτη, η συγκεκριμένη άποψη αρχίζει να επιβεβαιώνεται από αρκετούς σύγχρονους επιστημονικούς φορείς, οι οποίοι τονίζουν τη σπουδαιότητα των θρεπτικών ουσιών για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού. Ως γνωστόν, τη μοναδική πηγή πρόσληψης θρεπτικών ουσιών αποτελούν οι διάφορες τροφές που καταναλώνουμε.

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συντείνει στην πρόληψη της εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και στη διαγωγή μίας ποιοτικής ζωής, στην εξασφάλιση δηλαδή του «ευ ζην». Μέσω της τροφοδότησης των κυττάρων, ιστών και οργάνων με τις κατάλληλες δομικές διατροφικές ουσίες, μπορεί να προαχθεί η βέλτιστη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

 

Η σύνδεση της Διατροφής με διάφορες παθολογικές καταστάσεις και με πολλαπλά νοσήματα

Η διατροφή συσχετίζεται ολοένα και περισσότερο με την εμφάνιση Χρόνιων και Αυτοάνοσων παθήσεων. Οι βασικότεροι λόγοι που εμπλέκονται στην εκδήλωση τέτοιου είδους νοσημάτων σχετίζονται με τη μειωμένη παραγωγή ή την ανεπάρκεια ενζύμων, ορμονών και λοιπών μορίων του μεταβολισμού του οργανισμού.

Η διατροφή του μέσου Έλληνα, η οποία αποτελείται από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τεχνητά γλυκαντικά και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, έχει επιφέρει τη μη κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας σε θρεπτικά στοιχεία και έχει θεωρηθεί ότι συνδέεται με πλειάδα προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

 • Δημιουργία χρόνιων φλεγμονών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη απορρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και να πυροδοτήσουν την αυτοανοσία.
 • Διατάραξη της υγείας του εντερικού μικροβιώματος (δισεκατομμύρια μικρόβια που εδράζονται στο έντερο). Μελέτες καταδεικνύουν ότι η μικροβιακή ισορροπία και υγεία του εντέρου συμβάλλει σημαντικά στην εξασφάλιση ενός λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς το 70-80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος εντοπίζεται στο έντερο μας.
 • Ορμονικές ανισορροπίες, λόγω του ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε διαμορφώνουν το ορμονικό μας περιβάλλον για τις επόμενες 5-6 ώρες.
 • Γλυκοζυλίωση, μία μη-ενζυματική αντίδραση που προκαλείται, όταν οι περίσσειες ποσότητες σακχάρου, που προσλαμβάνουμε, ενώνονται με τις πρωτεΐνες, με επακόλουθο την παραγωγή των τελικών προϊόντων της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Πρόκειται για μη λειτουργικά μόρια που εναποτίθενται στα διάφορα όργανα και προκαλούν βλάβες και φλεγμονές στους ιστούς, με αποτέλεσμα την επίταση του κινδύνου εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων.

Οι ανισορροπίες αυτές, που προκαλούνται από τις επιβλαβείς διατροφικές συνήθειες, οδηγούν σε βιοχημική εκτροπή τους μηχανισμούς και τη λειτουργία των κυττάρων μας, με συνέπεια την ανάπτυξη και έκλυση Χρόνιων, Αυτοάνοσων ή Μεταβολικών νοσημάτων. Επομένως, καθίσταται πασιφανής η άρρηκτη σύνδεση της υγείας μας με τη διατροφή μας.

 

Ο ρόλος της Διατροφής στην Πρόληψη και Θεραπεία Νοσημάτων

Η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή θα μπορούσε να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην πρόληψη και στη θεραπεία διαφόρων νοσημάτων, διότι η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας, για να εξασφαλίσει την ομοιόσταση του, προέρχεται ως επί το πλείστον από την ποσότητα και ποιότητα των τροφών.

Πέραν αυτού, η διατροφή συγκαταλέγεται στους επιγενετικούς παράγοντες. Πρόκειται για παράγοντες που καθίστανται ικανοί να ενεργοποιήσουν  δυνητικά «μοριακούς διακόπτες», οι οποίοι συνδράμουν στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Η Ιατρική Ακριβείας επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του Ιπποκράτη, διότι υποστηρίζει ότι «η τροφή είναι η πληροφορία», δηλαδή το μέσο της ενεργοποίησης των γονιδίων και της έκφρασης τους.

Η Ιατρική Ακριβείας, ειδικότερα, διερευνά τον τρόπο με τον οποίο τα διατροφικά στοιχεία δρουν σε  κυτταρικό επίπεδο ως ρυθμιστές των λειτουργιών ιστών και οργάνων και οι θεμελιώδεις αρχές της βασίζονται στο ότι οι τροφές αποτελούν ένα εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται ως ένας κώδικας που ασκεί έλεγχο σε μία σωρεία λειτουργιών του σώματος μας. Σε αυτές συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι λειτουργίες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, τη γονιδιακή έκφραση, τις ορμόνες, καθώς και με το εντερικό μικροβίωμα.

Ως εκ τούτου, η σωστή διατροφή συντείνει στην επαναφορά της ορμονικής και κυτταρικής μας ισορροπίας και προάγει την καλή υγεία του εντερικού μας μικροβιώματος. Γι’ αυτό το λόγο, το φαγητό χρησιμοποιείται από την Ιατρική Ακριβείας ως φυσικό και δραστικό φάρμακο, που εξαλείφει τις αιτίες του οποιουδήποτε νοσήματος, εν αντιθέσει με τα συμβατικά φάρμακα, τα οποία βοηθούν απλώς στον περιορισμό των συμπτωμάτων μίας νόσου.

Βάσει πρόσφατων επιστημονικών ευρημάτων, επίσης, ο μεταβολισμός αποτελεί μία θεραπευτική προσέγγιση που θα μπορούσε να καταστείλει την αυτοανοσία, καθώς είναι δυνατόν να συμβάλλει αποτελεσματικά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι αρχές και μέθοδοι της Διατροφής Ακριβείας

Αυτό που είναι μείζονος σημασίας έγκειται στην προσέγγιση των διατροφικών αναγκών των ατόμων, με γνώμονα τις μεταβολικές και γενετικές τους ιδιαιτερότητες. Όλοι μας διαφέρουμε ως προς τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής και το γονιδιακό μας υπόβαθρο. Αυτή βιο-διαφορετικότητα του καθενός είναι απαραίτητο να αποτυπώνεται στο διατροφικό μας πλάνο.

Η Διατροφή Ακριβείας εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς. Πρόκειται για ένα εξατομικευμένο είδος διατροφολογικής προσέγγισης που βασίζεται στη διενέργεια γονιδιακών αναλύσεων και υποστηρίζει ότι τα μικρο-και μακροθρεπτικά συστατικά μπορούν να επενεργήσουν στο μεταβολισμό και στην έκφραση των γονιδίων.

Αξιολογεί επιπλέον παράγοντες που επιδρούν στον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται και αφομοιώνει τα τρόφιμα, όπως είναι η υγεία του εντερικού μικροβιώματος, η ποιότητα του ύπνου, η ορμονική πολυπλοκότητα του οργανισμού και τα επίπεδα άγχους του καθενός. Επιπλέον, αποσκοπεί στην εξάλειψη των βασικών αιτιών διαφόρων συμπτωμάτων που μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για ενδεχόμενες παθολογικές καταστάσεις.

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, διενεργούνται Εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις Μοριακού επιπέδου, που διερευνούν την ορμονική και μεταβολική κατάσταση του οργανισμού. Μπορεί να διεξαχθεί και γονιδιακό τεστ, στο οποίο αναλύονται 384 γενετικές παραλλαγές, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του ανθρώπινου σώματος και του τρόπου παροχής των θρεπτικών συστατικών που πραγματικά χρειάζεται.

Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, εκπονείται από διατροφολόγους που ειδικεύονται στη Διατροφή Ακριβείας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με διατροφικές και διαιτητικές συστάσεις. Στο διατροφικό πρόγραμμα, περιλαμβάνεται μία λίστα των τροφών που πρέπει να αποφεύγονται ή να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν πολλές ή εκτεταμένες ανεπάρκειες, μπορεί να συσταθεί η χορήγηση, συνδυαστικά με τη θεραπευτική διατροφική αγωγή, πρωτοκόλλων μικροθρεπτικών συστατικών και Φυσικών «Βιομιμητικών» Ορμονών, για την ορμονική αποκατάσταση του οργανισμού.

Μέσω της τήρησης μίας διατροφής που ευθυγραμμίζεται με τη βιολογία του ανθρώπινου οργανισμού και περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδεις τροφές, στις ιδανικές για κάθε άτομο ποσότητες, επιτυγχάνονται οι σωστές καύσεις του κυττάρου. Ως εκ τούτου, σταδιακά ενισχύεται ο κάθε οργανισμός με όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά που εδραιώνουν την καλή υγεία και τις σωστές μεταβολικές λειτουργίες του κυττάρου και μπορεί να επιβραδυνθεί έως και να αναχαιτιστεί η εξέλιξη της εκάστοτε πάθησης.

 

Διαβάστε επίσης


Η συσχέτιση της Βιταμίνης D με την Κατάθλιψη

Κοιμηθείτε καλά, Ενισχύστε την Υγεία σας

Άγχος & Αυτοάνοσα Νοσήματα

 

 

References:

 1. “nutrition | Definition, Importance, & Food”. Encyclopedia Britannica.
 2. “human nutrition | Importance, Essential Nutrients, Food Groups, & Facts”. Encyclopedia Britannica. Retrieved 29 December 2020.
 3. Whitney, Ellie; Rolfes, Sharon Rady (2018). Understanding Nutrition. Cengage Learning. pp. 755. ISBN 978-1-337-67237-5.
 4. Zhang H, Wang Y, Jiang ZM, et al. Impact of nutrition support on clinical outcome and cost-effectiveness analysis in patients at nutritional risk: a prospective cohort study with propensity score matching. Nutrition. 2017;37:53-59.
 5. Cervo MMC, Scott D, Seibel MJ, et al. Proinflammatory diet increases circulating inflammatory biomarkers and falls risk in community-dwelling older men. J Nutr. Published online October 26, 2019.
 6. Ibrahim IA, Abd El-Aziz MF, Ahmed AF, Mohamed MA (2011). “Is the effect of high fat diet on lipid and carbohydrate metabolism related to inflammation?”. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. 4 (3): 203–209. doi:10.1007/s12349-011-0056-9. S2CID 83758966.
 7. “Nutrition”. 14 October 2014. Archived from the original on 28 June 2014. Retrieved 25 November 2013.
 8. “Molecular nutrition & food research”. NLM Catalog. Retrieved 29 November 2014.