Πόσο σημαντικό είναι το Μαγνήσιο για την υγεία μας;

Το μαγνήσιο αποτελεί ένα πολύ βασικό μέταλλο για τον ανθρώπινο οργανισμό, που προσκομίζει πολλά οφέλη στην υγεία του ατόμου. Διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου και συντονίζει διάφορες λειτουργίες του οργανισμού. Εντοπίζεται σε όλους του ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού, κυρίως όμως στα οστά, στους μύες και τον εγκέφαλο και συμβάλλει στην ολοκλήρωση περισσότερων από 300 ενζυμικών αντιδράσεων

 

Σε ποιες λειτουργίες συμμετέχει το Μαγνήσιο

Πιο συγκεκριμένα, το μαγνήσιο έχει ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς συνδράμει στην παραγωγή και σύνθεση των πρωτεϊνών. Μία επιπλέον σημαντική λειτουργία που διεκπεραιώνεται μέσα από τη δράση του μαγνησίου είναι η παραγωγή και η αποθήκευση κυτταρικής ενέργειας, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την πραγματοποίηση διαφόρων κυτταρικών διεργασιών.

Ταυτόχρονα, το μαγνήσιο συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών, γιατί επηρεάζει και συντονίζει διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου και των σκελετικών μυών. Τα επαρκή αποθέματα μαγνησίου στο ανθρώπινο σώμα προκαλούν συστολή των μυών, αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα για διάφορες καρδιακές λειτουργίες και διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση. Ταυτόχρονα, ενισχύεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης και της ινσουλίνης μέσα από τη δράση του μαγνησίου.

 

Οφέλη Που Προσκομίζει Η Δράση Του Μαγνησίου

Το μαγνήσιο συνδράμει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού, βοηθώντας τη συνολικότερη υγεία του ατόμου. Πολλές δυσλειτουργίες που παρουσιάζει ο ανθρώπινος οργανισμός οφείλονται συχνά στην έλλειψη μαγνησίου.

Άνθρωποι που βιώνουν δυσκολίες στον ύπνο, ωφελούνται σημαντικά από το μαγνήσιο, καθώς αυτό συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών και των νευρώνων, θεωρείται ισχυρό αγχολυτικό και κατά συνέπεια βοηθάει αισθητά στη βελτίωση του ύπνου.

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των νευρώνων και η έλλειψη αυτού μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση νευρολογικών επιπλοκών. Οι ανεπαρκείς ποσότητες μαγνησίου στον οργανισμό του ανθρώπου έχουν συσχετιστεί με την αύξηση της παθογένειας της ημικρανίας, καθώς έχει υποστηριχθεί πως αυτή προκύπτει ως απόρροια χαμηλών επιπέδων μαγνησίου στον ορό του αίματος. Εύλογα, λοιπόν, το μαγνήσιο χρησιμοποιείται ως θεραπευτική προσέγγιση κατά της ημικρανίας.

 

Δυσμενείς Επιπτώσεις Στον Ανθρώπινο Οργανισμό από την έλλειψη Μαγνησίου

Το μαγνήσιο αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό. Επιτελεί ποικίλες  λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό και ενισχύει την κυτταρική βιωσιμότητα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Τα μειωμένα επίπεδα μαγνησίου προδιαθέτουν για μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς χρόνιων παθήσεων, όπως η ημικρανία, η νόσος Alzheimer και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Τα επαρκή αποθέματα μαγνησίου, μάλιστα, παρεμποδίζουν την ανάπτυξη εγκεφαλικού επεισοδίου και προλαμβάνουν διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

Πόσο μαγνήσιο χρειάζεται τελικά ο ανθρώπινος οργανισμός;

Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στον οργανισμό και ενισχύει τη βιωσιμότητα των κυττάρων. Ωστόσο, χρειάζεται να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, γιατί οι αυξημένες ποσότητες μαγνησίου μπορεί να επιφέρουν δυσάρεστες παρενέργειες, όπως είναι η διάρροια. Τα άτομα με νεφρική νόσο ή σοβαρή καρδιακή νόσο πρέπει να λαμβάνουν μαγνήσιο μονάχα υπό την επίβλεψη του γιατρού.

Η έλλειψη, όμως, μίας τόσο πολύτιμης θρεπτικής ουσίας έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των ατόμων. Εύλογα, λοιπόν, η προληπτική εξέταση των επιπέδων μαγνησίου στο αίμα και η πρόσληψη μαγνησίου μέσα από την καθημερινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων.

 

Διαβάστε επίσης


Η σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό

Η Μοριακή Δίαιτα ως διατροφικό μοντέλο

 

Πηγές – Βιβλιογραφία


  • https://drhyman.com/blog/2010/05/20/magnesium-the-most-powerful-relaxation-mineral-available/
  • Tong, GM and RK Rude. 2005. Magnesium deficiency in critical illness. J Intensive Care Med 20 (1):3-17. Review.
  • Johnson. 2001. The multifaceted and widespread pathology of magnesium deficiency. Med Hypotheses 56(2): 163-70
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/25540137, Magnesium in man: implications for health and disease.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/23674807, Magnesium in disease prevention and overall health.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/31691193, The Role of Magnesium in Pathophysiology and Migraine Treatment.
  • https://www.onmed.gr/ygeia/story/366254/magnisio-6-sotiria-ofeli-toy-poy-tha-to-vreite