«Όλα ξεκίνησαν μόλις έχασα τη δουλειά μου. Ένιωθα να καταρρέω δεν είχα διάθεση για τίποτα, έτρωγα ελάχιστο φαγητό και ένοιωθα τη κοιλιά μου να πρήζεται, είχα μία μόνιμη ενόχληση στη κοιλιακή χώρα που με απομόνωνε από όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές μου, σήμερα προσπαθώ απεγνωσμένα να βρω μία λύση»

Ένα από τα χιλιάδες περιστατικά όπως της Ελένη Μ. που ταλαιπωρούνται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ένα σύνδρομο που δεν απειλεί τη ζωή μας αλλά την κάνει πολύ δύσκολη.

Δυστυχώς, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, είναι ένα πολύ συνηθισμένο νόσημα.

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από αυτό, νοιώθουν άβολα, και έχουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, αίσθημα κορεσμού, κράμπες, διάρροια, δυσκοιλιότητα και πόνο.

 

Οι αιτίες του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μπορεί να είναι:

Το διαρρέον έντερο

Η υγιής γαστρεντερική οδός χρησιμεύει ως φραγμός που εμποδίζει τα σωματίδια τροφίμων, τα μικρόβια, τις τοξίνες και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες να εισέλθουν στο σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Όταν τα κύτταρα που καλύπτουν το εντερικό τοίχωμα καταστρέφονται, διαλύονται, επιτρέπουν σε αυτές τις ουσίες να «διαρρεύσουν» στο σώμα, όπου αντιμετωπίζονται ως «ξένοι εισβολείς» από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά μια επίθεση για να απαλλαγεί από το σώμα αυτών των εισβολέων και προκύπτει φλεγμονή.

 

Η μικρή Βακτηριακή υπερτροφία του εντέρου

Τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου είναι παρόμοια με εκείνα της μικροβιακής βακτηριακής υπερανάπτυξης (SIBO), η οποία μπορεί να περιλαμβάνει το αέριο, τη φούσκωμα και τη διάρροια. Το SIBO συμβαίνει όταν τα βακτηρίδια στο έντερο μας υπερβούν τον πληθυσμό των καλών βακτηριδίων και αποικίσουν στο λεπτό έντερο.

 

Η υπερπαραγωγή μυκήτων

Η υπέρ-ανάπτυξη μυκήτων,κοινώς αναφερόμενη ως Candida, παράγει συμπτώματα που συχνά αποδίδονται στο ευερέθιστο έντερο, όπως φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Όπως και στο SIBO, η υπέρ-ανάπτυξη μυκήτων  συμβαίνει όταν διαταράσσεται η φυσική ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, αλλά σε αυτή την περίπτωση, αντί των βακτηρίων, είναι οι μύκητες που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Η Candida μπορεί να απελευθερώσει τοξικά παραπροϊόντα στην κυκλοφορία του αίματος σας και να είναι μια κοινή αιτία διαρροής του εντέρου.

 

Τα παράσιτα

Τα εντερικά παράσιτα όπως το Giardialamblia, το Blastocystishominis, το Dientamoebafragilis, μπορεί να είναι μια κοινή αιτία του ευερέθιστου εντέρου και συχνά δεν έχουν διαγνωσθεί.

 

Οι τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες

Οι τροφικές αλλεργίες ή οι ευαισθησίες τροφίμων παρουσιάζονται συνήθως με συμπτώματα όπως τα αέρια, το φούσκωμα, ο κοιλιακός πόνος και οι αλλαγές στη συχνότητα και τη συνοχή των κοπράνων, όπως αυτές του ευερέθιστου εντέρου.

 

Το άγχος

Πολλοί ασθενείς με ευερέθιστο έντερο παρατηρούν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται καθώς αυξάνεται το στρες και οι μελέτες έχουν δείξει ότι σε περίοδο στρες εκκρίνεται μία ορμόνη που επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου.

 

Ποιες διατροφικές αλλαγές βοηθούν στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου:

  • Αφαιρέστε τα ζαχαρούχα, επεξεργασμένα τρόφιμα. Εκτός από το να καταστρέφουν το έντερο σας, δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό σας.
  • Όταν τρώτε αμυλώδη τρόφιμα – ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, τα βακτήρια στο έντερο σας ζυμώνουν τα σάκχαρα στο φαγητό. Η διαδικασία ζύμωσης εκπέμπει αέριο.
  • Αντικαταστήστε γεύματα με φρέσκα φρούτα.
  • Προσθέστε στη διατροφή σας πολλά ψάρια.
  • Δοκιμάστε το γιαούρτι το πρόβειο ή το κατσικίσιο, βοηθά στη χλωρίδα του εντέρου σας.
  • Η ανάπτυξη μυκήτων συμβαίνει λόγω λήψης αντιβιοτικών, στεροειδών, αντισυλληπτικών ή  αντιόξινων φαρμάκων.Συμβαίνει επίσης εάν τρώτε πολύ ζάχαρη, πίνετε αλκοόλ ή είστε διαβητικός.
  • Πίνετε πολύ νερό.

Αν πάσχετε λοιπόν από το εν λόγω σύνδρομο αυτό που επιθυμείτε είναι η γρήγορη ανακούφιση. Αν θέλετε σχεδόν άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα, τολμήστε την αλλαγή της διατροφή σας.

Στην περίπτωση που απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος, η επιλογή πρέπει να εξατομικεύεται με βάση τα συμπτώματα τη σοβαρότητά τους και τις ανησυχίες του ασθενή. Για ασθενείς με μικρή διάρκεια συμπτωμάτων ,σχετικά μεγάλη ηλικία (όμως μικρότερη των 50 ετών) και χωρίς πρόδηλους εκλυτικούς παράγοντες για εκδήλωση συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, η γενική εξέταση αίματος, η ΤΚΕ και η εξέταση του παχέους εντέρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξετάσεις αρχικού ελέγχου.

Η χρήση άλλων εξετάσεων όπως της CRP, οι βιοχημικές εξετάσεις, η γενική μικροσκοπική και παρασιτολογική των κοπράνων είναι επίσης κάποιες εξετάσεις που κρίνονται απαραίτητες ανάλογα με τη συμπτωματολογία και το ιστορικό του κάθε ασθενή.

Απόρροια των εξετάσεων είναι μία εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να εξαφανίσει τα συμπτώματα της νόσου και τελικά να την αποκαταστήσει, έχοντας αιτιολογική προσέγγιση.

Το ευερέθιστο έντερο ή αλλιώς κολίτιδα είναι ένα σύνδρομο το οποίο μπορεί να θεραπευτεί οριστικά.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Μια αλήθεια κι ένα ψέμα για το αδυνάτισμα

Υγεία και βιταμίνη C

Βιταμίνες, οι καταλύτες της ζωής