Το δρόμο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, ηπατική νόσο και για πολλές μορφές καρκίνου έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια η ανακάλυψη του «διακόπτη» που ρυθμίζει πόσο λίπος καίει ένας άνθρωπος μετά το φαγητό.

Η πολύπλοκη διαδικασία ελέγχεται από ένα μηχανισμό σαν διακόπτη στον εγκέφαλο, που «ανάβει» και «σβήνει», πράγμα που οδηγεί εναλλακτικά είτε σε αποθήκευση είτε σε κάψιμο του λίπους.

Στους παχύσαρκους ανθρώπους, αυτός ο διακόπτης παραμένει συνεχώς “αναμμένος” με αποτέλεσμα το σώμα να μην “καίει” το λίπος.

Στην περίπτωση τους, ο οργανισμός δεν δαπανά την περίσσεια ενέργεια, με αποτέλεσμα να κερδίζει βάρος.

Η Λεπτίνη είναι η ορμόνη-διακόπτης που ρυθμίζει το βάρος του σώματος μας και διαχειρίζεται τις καύσεις του λίπους, δηλαδή αν οι ποσότητες λίπους θα αποθηκευθούν ή θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για την παραγωγή ενέργειας, ενώ παράλληλα ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας .

Οι δύο ορμόνες που συνεργάζονται στη διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων (στην καύση του λίπους ) στο ανθρώπινο σώμα είναι η ινσουλίνη και η λεπτίνη.

Το μήνυμα που στέλνει η λεπτίνη στο εγκέφαλο είναι ότι οι αποθήκες του λίπους είναι γεμάτες, έχουμε αποθέματα ενέργειας και δεν χρειαζόμαστε άλλη τροφή.

Όταν όμως συνεχίζουμε να τρώμε πέρα από αυτό το σημείο αυξάνεται μεν η παραγωγή λεπτίνης ο εγκέφαλος όμως παύει σιγά-σιγά να ανταποκρίνεται σε αυτό ερέθισμα. Το αίσθημα του κορεσμού χάνεται και το βάρος μας αρχίζει να αυξάνεται χωρίς τίποτα πια να μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουμε κατορθώσει να ελέγξουμε τη λειτουργία του «διακόπτη», έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τον τρόπο που το σώμα τους «χειρίζεται» το λίπος.

Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να μετράμε το «διακόπτη» αυτό και σε συνδυασμό με τη μέτρηση των μεταβολικών δεικτών να έχουμε πλήρη χαρτογράφηση του κυττάρου, ώστε με τη σωστή θεραπεία με τις κατάλληλες  βιταμίνες  και τα κατάλληλα μικρο – και μακρομόρια να επαναφερθεί ο μεταβολισμός στους ασθενείς και να εξισορροπηθεί η χημεία του σώματος,.

Δηλαδή να πάρει το σώμα τη σωστή ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για να κάψει το λίπος, να εξισορροπήσει το σάκχαρο στο αίμα, να σταθεροποιήσει τις ορμόνες και να οικοδομήσει και διατηρήσει τη σωστή μυϊκή μάζα, και να επαναλειτουργήσει η ορμόνη- «διακόπτης».

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Η σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό 

Εξετάσεις με Βιοχημική, Μοριακή και Γενετική Προσέγγιση

Η κατανάλωση φυσικών χυμών φρούτων Απαγορεύεται