Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα και ως τέτοιο αποτελεί έναν δείκτη του συνολικού επιπέδου υγείας και ευημερίας των ατόμων.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που είναι ευεργετικά για την υγεία, ειδικά για το πεπτικό σύστημα. Τα βακτήρια συχνά θεωρούνται ως κάτι που προκαλεί ασθένειες. Ωστόσο, τα σώματα είναι γεμάτα από βακτήρια, τόσο καλά όσο και κακά. Τα προβιοτικά αναφέρονται συχνά ως “καλά” ή “χρήσιμα” βακτηρίδια, επειδή βοηθούν να διατηρηθεί το έντερο υγιές. Συμβάλλουν στην ολική ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και του δέρματος.

Επιπλέον, τα προβιοτικά συμβάλλουν σε ξεχωριστά πλεονεκτήματα για δερματικές διαταραχές. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι τα προβιοτικά παίζουν ρόλο στην υγεία του δέρματος, όπως η αναδόμηση της ατοπικής δερματίτιδας, η προώθηση της θεραπείας των ουλών και των εγκαυμάτων, η αναζωογόνηση και η ενίσχυση της εγγενούς ανοσίας του δέρματος. Για εκείνους τους πάσχοντες από Ακμή που έχουν ανθυγιεινά έντερα, που συμπληρώνουν με προβιοτικά, ιδιαίτερα lactobacillusacidophilus και ζυμομύκητα saccharomycescerevisiae,  θα βελτιώσουν την ακμή τους.

Ακόμα και το Έκζεμα και η Ψωρίαση, που έχουν ερευνηθεί ευρέως από την Ιατρική κοινότητα, έχουν αποδειχθεί ότι ωφελούνται από προβιοτικά. Το Έκζεμα είναι μια κατάσταση που προκαλεί στο δέρμα  φαγούρα,  και το κάνει κόκκινο, ξηρό και ραγισμένο.

Πρόκειται για μια μακροχρόνια ή χρόνια κατάσταση στους περισσότερους ανθρώπους, αν και μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, ειδικά στα παιδιά.

Η προσφορά προβιοτικών στα βρέφη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει κάπως την πιθανότητα εμφάνισης εκζέματος. Τα προβιοτικά έχουν επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα  του Εκζέματος σε ασθενείς που πάσχουν από την πάθηση.

Η Ψωρίαση είναι μια άλλη διαταραχή του δέρματος, που συνδέεται με τη φλεγμονή, όπου τα προβιοτικά από το στόμα έχουν αποδειχθεί ωφέλιμα.

Εάν αυτές οι διαταραχές μπορούν να σωθούν με προβιοτικά, είναι πολύ απλό να υποθέσουμε ότι αυτά τα πλεονεκτήματα μπορούν να επεκταθούν περαιτέρω, και στην αντιγήρανση του δέρματος.

Τα βακτήρια του εντέρου ενισχύουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Έχοντας ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ωφελεί όλα τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια μικροοργανισμοί (βακτήρια, μύκητες και ιούς) που ζουν στο ανθρώπινο σώμα. Στο δέρμα κινούνται κατά αποκλειστικότητα βακτήρια.

Επί του παρόντος, οι ειδικοί εκτιμούν εάν αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή του δέρματος, όπως τη Ροδόχρου νόσο και να προωθήσουν την παραγωγή κολλαγόνου, καθώς και να εξετάσουν εάν τα τοπικά προϊόντα που έχουν προβιοτικό περιεχόμενο είναι πιο αποτελεσματικά για την υγεία του δέρματος από τα προβιοτικά από του στόματος. Οι ερευνητές έχουν συστήσει ότι τα προβιοτικά μπορούν να ωφελήσουν το δέρμα όχι μόνο μέσω του πεπτικού σωλήνα, αλλά και όταν χρησιμοποιούνται σε τοπικές εφαρμογές όπως κρέμες και λοσιόν.

 

Πρόληψη ρυτίδων

Τα καλά βακτήρια στο έντερο μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των τοξινών και των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν το δέρμα και να προκαλέσουν πρώιμα σημάδια γήρανσης. Η εισαγωγή προβιοτικών δεν θα αποβάλλει μόνο τις σωματικές τοξίνες, αλλά θα αποκαταστήσει και τις επιβλαβείς βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

 

Ενισχύστε το φράγμα του δέρματος

Τα προβιοτικά έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη λειτουργία φραγμού του δέρματος. Το δέρμα παίζει ως φυσικό φραγμό για τη διαφύλαξη των εσωτερικών οργάνων και διατηρεί τα παθογόνα και άλλες τοξίνες. Όχι μόνο υπάρχουν μικροχλωρίδα που ζουν στο ανθρώπινο έντερο, αλλά υπάρχει επίσης ένα microbiome δέρματος, με φιλικούς μικροοργανισμούς για προστασία. Το μικροβιακό δέρμα έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τα εχθρικά βακτήρια, τη ρύπανση και τις ελεύθερες ρίζες, τα οποία μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση.

 

Ενυδατώστε

Τα προβιοτικά βοηθούν το δέρμα να διατηρεί την υγρασία. Το καλά ενυδατωμένο δέρμα κάνει τις ρυτίδες λιγότερο ορατές. Όπως συζητήθηκε παραπάνω, η κρέμα δέρματος που περιείχε θερμοφιλικά στρεπτόκοκκου βρέθηκε να αυξάνει την υγρασία στο δέρμα των γηράσκοντων γυναικών.

 

Ηλιακή ακτινοβολία

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες UV που μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση του δέρματος και ρυτίδες. Δεν έχει γίνει μεγάλη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, αλλά αυτό που έχει βρεθεί είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο.

 

Ροδόχρους νόσος

Δεν υπάρχει τελική ιατρική συναίνεση για το τι προκαλεί αυτή την κατάσταση, αλλά μπορεί να γίνει αρκετά αισθητή και να προκαλέσει δυσφορία στο άτομο που υποφέρει από αυτήν. Εμφανίζεται τυπικά μεταξύ των ηλικιών 30 και 60 ετών και είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες απ ‘ό, τι στους άνδρες. Τελικά, μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το σχήμα της μύτης, προκαλώντας τη να πρηστεί και να πάρει ανώμαλο σχήμα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά, που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα και λαμβάνονται εσωτερικά, μπορούν να βελτιώσουν και να αποτρέψουν τη ροδόχρου ακμή.

Υπάρχουν πολλές συμβατικές θεραπείες που συνιστώνται συνήθως, όπως η αποφυγή των αιτιολογικών παραγόντων που ερεθίζουν τα συμπτώματα (για παράδειγμα: άγχος, πικάντικα τρόφιμα, ηλιακό αλκοόλ ή θερμότητα), συνταγογραφούμενα φάρμακα (που περιέχουν αντιβιοτικά ή αντιφλεγμονώδη στεροειδή ή χάπια ελέγχου γεννήσεων).

 

Προβιοτικά από το στόμα για τον άξονα δέρματος του εγκεφάλου του εντέρου

Από τη δεκαετία του 1930, οι επιστήμονες έχουν συζητήσει για τον άξονα δέρματος και εντέρου.

Η προσέγγιση πίσω από αυτό είναι ότι μόνο το άγχος ή το άγχος σε συνδυασμό με μια κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα υγιή βακτήρια που διαμένουν στο έντερο, προκαλώντας εχθρικά βακτήρια να αρχίσουν να ξεπερνούν τα προβιοτικά βακτηρίδια που κανονικά κατοικούν εκεί. Τελικά, η ακεραιότητα της επένδυσης του εντέρου επηρεάζεται από αυτό και οι τοξίνες “διαχέονται” από το έντερο και στο σώμα, προκαλώντας φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει ροδόχρου ακμή.

Μια άλλη σειρά στοιχείων που υποδεικνύουν μια σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του δέρματος είναι η παρατήρηση ότι τα προβιοτικά βελτιώνουν τις συνθήκες του δέρματος. Τα στοματικά προβιοτικά έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το λιποπολυσακχαρίτη, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού και μειώνουν τη φλεγμονή.

Η ευεργετική επίδραση των προβιοτικών στην επιδερμίδα μπορεί να εξηγήσει γιατί τα παστεριωμένα, μη ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέονται με την ακμή, αλλά τα ζυμωθέντα δεν είναι. Τα στοματικά καταναλισκόμενα προβιοτικά μειώνουν συστηματικούς δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες, και οι δύο εκ των οποίων είναι ανυψωμένοι τοπικά σε εκείνους με ακμή. Τα προβιοτικά από το στόμα μπορούν επίσης να ρυθμίζουν την απελευθέρωση προ-φλεγμονωδών κυτοκινών εντός του δέρματος.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Ψωριασική Αρθρίτιδα – Από τα Αίτια μέχρι τη Θεραπεία

Έκζεμα – Πώς αντιμετωπίζεται χωρίς φάρμακα;

Αυτοάνοσα Νοσήματα

 

Πηγές – Βιβλιογραφία


  • Di Marzio L, Cinque B, Cupelli F, De Simone C, Cifone MG, Giuliani M (2008) Increase of skin-ceramide levels in aged subjects following a short-term topical application of bacterial sphingomyelinase from Streptococcus thermophilus.Int J ImmunopatholPharmacol 21 (1):137–143
  • The British Journal of Dermatology. 2010; 163(3):536-543.
  • http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/11/11/probiotics-send-signals-from-your-gut-to-your-skin.aspx
  • http://bodyecology.com/articles/look_younger_and_better_with_probiotics.ph