Το Νερό, είναι ένα από τα απαραίτητα συστατικά της ζωής.

Το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό. Μόνο στη σκέψη της έλλειψής του, μπορεί να διψάσουμε. Τόσο βαθιά στα κύτταρα μας, είναι η αναγκαιότητα της ενυδάτωσης.

Για το νερό οι άνθρωποι στο παρελθόν, αλλά και σήμερα, πολεμούν. Ειδικά σε περιοχές του πλανήτη όπου ο φυσικός αυτός πόρος είναι δυσεύρετος, οι διαμάχες κρατούν χιλιάδες χρόνια.

Τι συμβαίνει όμως, όταν η ημερήσια κατανάλωση νερού, είναι πολύ μικρότερη από αυτή που επιβάλλεται, για χρόνια;

Η Αφυδάτωση, είναι μία κατάσταση που μπορεί να υφίσταται, ακόμα και εάν δεν γίνετε άμεσα αντιληπτή.

Σύμφωνα με μελέτες, 2 στα 3 άτομα είναι μερικώς αφυδατωμένα. Η Αφυδάτωση, ακόμη και στο μικρό βαθμό του 2% του σωματικού βάρους, έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή φυσιολογικών λειτουργιών και τη μείωση της απόδοσης του οργανισμού.

 

«Πίνω καφέ, τσάι, αναψυκτικά, μπύρα και μια σειρά από άλλα υγρά. Περιέχουν νερό, έτσι δεν είναι;»

Αυτό είναι μια κοινή και επικίνδυνη παρερμηνεία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, υποθέτουμε ότι πίνουμε αρκετά υγρά καθημερινά. Πράγματι, πίνουμε καφέδες, τσάι, αναψυκτικά ή άλλα ροφήματα. Αυτά τα υγρά όμως, τις περισσότερες φορές αυξάνουν τις απώλειες, γιατί προκαλούν αυξημένη διούρηση και εφίδρωση.

Η χρήση αλκοόλ και καπνού, ενισχύει επιπλέον τις απώλειες.

Πολλά από τα ποτά αυτά, είναι διουρητικά  και λόγω της όξινης σύνθεσής τους. Απαιτούν από το σώμα, να αποβάλλει  νερό και πολύτιμα αλκαλικά μέταλλα, για την εξάλειψη των επιβλαβών υπολειμμάτων τους.

Ειδικά οι σόδες και όλα τα ανθρακούχα ποτά, είναι  εξαιρετικά επιβλαβή, γιατί απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού από το σώμα, ώστε να εξουδετερώσει το συστατικό φωσφορικό οξύ (2.8 pH).

Τα κύτταρα που ξεκινούν υγιή, καταλήγουν να “ζαρώνουν” σα “δαμάσκηνα”, αφού το  νερό, η ουσία της ζωής, σταδιακά τους αφαιρείται.

Είναι μια καταστροφική για το σώμα και την υγεία μας συνήθεια και επιλογή, που επιδεινώνεται περαιτέρω, δεδομένου ότι δεν μπορούμε εύκολα  να εντοπίσουμε την  ανεπάρκεια του νερού, μέσα από τα συμπτώματα των ασθενειών  και των συναφών ενδείξεών τους.

Έτσι, η βασική διαδικασία Αφυδάτωσης, συνεχίζει να δημιουργεί αόρατα θέματα, ενώ οι αναπόφευκτες  συνέπειες των φαρμάκων που δίνονται, σβήνουν παράλληλα τα προειδοποιητικά σήματα (συμπτώματα).

 

Προειδοποιητικά συμπτώματα της Χρόνιας Αφυδάτωσης

Οι Χρόνιοι πόνοι του σώματος, που δε μπορούν εύκολα να εξηγηθούν ως βλάβη, νόσος, τραυματισμός ή μόλυνση, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα, να ερμηνευθούν ως ενδείξεις της χρόνιας έλλειψης νερού, στην περιοχή όπου είναι εγγεγραμμένος ο πόνος.

Αυτά τα “σήματα” πόνου, θα πρέπει πρώτα να θεωρούνται και να αποκλείονται (διαφοροδιαγιγνώσκονται), ως πρωτογενείς δείκτες για Αφυδάτωση του σώματος, πριν από κάτι άλλο.

Νοσηρές καταστάσεις όπως, δυσπεψία, καυστικό άλγος στομάχου, αρθρίτιδα, λύκος, βρογχικό άσθμα, υψηλή χοληστερόλη, υψηλή πίεση του αίματος (αρτηριακή Υπέρταση), καρδιολογικά νοσήματα, καρκίνος, εξάψεις και προβλήματα εμμήνου ρύσεως και εμμηνόπαυσης, παχυσαρκία, αλλεργίες, βουλιμία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, σκλήρυνση κατά πλάκας, στηθάγχη, Άλγος χαμηλά στην πλάτη, ουρική αρθρίτιδα, πέτρες στα νεφρά, νοσήματα του δέρματος, Διαβήτης, υπερανάπτυξη μυκήτων,  ημικρανίες, άτυπα άλγη (διάχυτοι πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος), πρωινή δυσκαμψία, κατάθλιψη, κολίτιδες, έλκη του πεπτικού…

 

… συνδέονται με τη Χρόνια διαδικασία της Αφυδάτωσης.

 

Το ανθρώπινο σώμα, είναι μια βιο-ηλεκτρική μηχανή, που απαιτεί ένα τέταρτο γαλονιού νερού ημερησίως, για κάθε 50 λίβρες σωματικού βάρους.

Οι ανωτέρω καταστάσεις, είναι κραυγές του σώματος για Νερό. Ο πόνος στο σώμα, υποδεικνύει τη δίψα. Το νερό χρησιμοποιείται από το σώμα για την πέψη, την αποτοξίνωση των κυττάρων, το «πότισμα» των πνευμόνων, ως λιπαντικό στις αρθρώσεις και μια μεγάλη σειρά βιολογικών δράσεων και αντιδράσεων.

Το αίμα αποτελείται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του από νερό. Οι λεμφαδένες, μεταφέρουν απόβλητα και θρεπτικές ουσίες, περιλαμβάνουν τέσσερις φορές τον όγκο του αίματος στο σώμα και κατασκευάζονται  από το νερό που καταναλώνουμε. Κάθε κύτταρό μας, που μας κάνει αυτό που είμαστε, οφείλει κυριολεκτικά τη ζωή του, την ύπαρξή του, στην επαρκή παροχή φρέσκου, καθαρού νερού, όπως και οξυγόνου.

Όταν το σώμα δεν λαμβάνει μια σταθερή και αξιόπιστη παροχή νερού, πρέπει για να συντηρηθεί, να ελέγξει τις διαθέσιμες πηγές του. Αναγκαστικά, περικόπτει ορισμένες λειτουργίες, για να εξασφαλίσει ικανοποιητική  παροχή σε νερό.

 

Λειτουργία του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλος αποτελεί το 2% του συνολικού βάρους του σώματος και λαμβάνει 15-20% της παροχής αίματος,  που ως επί το πλείστον αποτελείται από νερό. Η Αφυδάτωση θα επηρεάσει τη γνωστική ικανότητα δραστικά και μπορεί να δημιουργήσει καταθλιπτικές καταστάσεις .

 

Λειτουργία των οστών

Τα οστά απαιτούν άφθονα αποθέματα νερού. Το 75% του βάρους του άνω μέρους του σώματος (του κορμού) για παράδειγμα, υποστηρίζεται από τον πυρήνα του νερού που περιέχεται εντός του πέμπτου οσφυϊκού δίσκου, το δε υπόλοιπο 25%, από τις μυϊκές ίνες γύρω από τη σπονδυλική στήλη.

 

Λειτουργία νεύρων

Κατά μήκος των νεύρων υπάρχουν “μικροδιάδρομοι” που μεταφέρουν θρεπτικές ουσίες και ενέργεια μέσω μικροσωληνίσκων στις νευρικές συνάψεις, για να γίνει η μετάδοση απαραίτητων μηνυμάτων. Η  Αφυδάτωση, διαταράσσει τη σωστή λειτουργία των νεύρων, με αποτέλεσμα την αίσθηση του πόνου.

 

Υδρόλυση

Το νερό, πέρα από το να είναι ένας αδρανής διαλύτης, εμπλέκεται στις  χημικές αντιδράσεις του σώματος. Η έλλειψη νερού, σημαίνει ελαττωματικές μεταβολικές διεργασίες, με προφανείς συνέπειες για την υγεία και την ευεξία.

Οι πρωτεΐνες και τα ένζυμα, για παράδειγμα, δεν λειτουργούν σωστά σε όξινα διαλύματα υψηλότερου ιξώδους (κολλώδους), όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο.

 

Κυτταρική ενέργεια

Καθώς το νερό αναρροφάται μέσω της κυτταρικής μεμβράνης, η οσμωτική ροή του, παράγει μια τάση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή της ΑΤΡ και GTP ενέργειας των κυττάρων μας. Η αφυδάτωση επηρεάζει προφανώς, την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων.

 

Πέψη

Απαιτεί άφθονη παροχή νερού. Το στομάχι στηρίζει την ομαλή λειτουργία του, στην επένδυση βλέννας στα τοιχώματά του, για να μπορεί να προστατευθεί, από τις επιδράσεις του υδροχλωρικού οξέος, που παράγουν άλλα κύτταρά του, ώστε να τελείται η πέψη. Ένα όξινο ανθρακικό διάλυμα παράγεται από τα κύτταρα στα τοιχώματα του στομάχου, το οποίο εξουδετερώνει οποιοδήποτε οξύ προσπαθήσει να “σπάσει” το βλεννογόνο. Το νερό είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί αυτό το αποτελεσματικό σύστημα άμυνας. Όταν υπάρχει πάρα πολύ λίγο νερό, αφενός το φράγμα βλέννας είναι αναποτελεσματικό,  αφετέρου δε, το οξύ θα διεισδύσει και θα οδηγήσει σε πόνο. Ιδανικά, το νερό πρέπει να καταναλώνεται μισή ώρα πριν από το γεύμα, στον ιδανικό χρόνο για γίνει η παραγωγή των πεπτικών διαδικασιών από τους αδένες στο τοίχωμα του στομάχου.

 

Η χρόνια κατάσταση της Αφυδάτωσης, στρεσάρει τον οργανισμός μας, ο οποίος μαθαίνει να λειτουργεί κάτω από ένα μόνιμο φορτίο. Στην προσπάθειά του να ανταπεξέλθει, δημιουργεί τεχνητές ελλείψεις σε όργανα, συστήματα και ιστούς.

Η έκφραση Χρόνιων Ασθενειών, που συνήθως αιτιολογικά αποδίδονται σε άλλους παράγοντες, μπορούν να αποδοθούν στη Χρόνια Αφυδάτωση.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Αναψυκτικά και Υγεία

Αυτοάνοσα Νοσήματα

Εξετάσεις Bio 4h exams