Όλη η Ζωή μας στη διάρκεια του χρόνου, μοιάζει με συνεχείς κύκλους σε σπειροειδή πορεία, που φαίνεται να συνεχίζουν για πάντα. Εάν ακολουθήσουμε την πορεία του χρόνου, θα καταλάβουμε ότι πληροφορίες και ενέργεια επέρχονται στον οργανισμό μας (με τη μορφή τροφής και φωτός).

Όλοι οι Οργανισμοί, είναι Μονάδες Κατανάλωσης Ενέργειας. Όλοι οι οργανισμοί δηλαδή, χάνουν (καταναλώνουν) ενέργεια για να ζήσουν.

Ο δεύτερος Θεμελιώδης Νόμος της Θερμοδυναμικής, περιγράφει τη διαδικασία της διασποράς (κατανάλωσης) ενέργειας, ως τη μετακίνηση – μεταφορά της, μακριά από το σημείο της Σωματικής μας Ισορροπίας, το οποίο σε εμάς τους ανθρώπους είναι γύρω στην ηλικία των 26 ετών. Όταν πλέον, η Αυξητική Ορμόνη (GrowthHormone), τα Οιστρογόνα, η Προγεστερόνη και πολλές άλλες Ορμόνες μας, αρχίζουν να ελαττώνονται.

Αυτοί οι κύκλοι μεταφοράς πληροφορίας και ενέργειας, περιορίζονται καθώς μεγαλώνουμε και «ξεμένουμε» από Ορμόνες. Αυτή η διασπορά της ενέργειας, καλείται Εντροπία.

 

Η Εντροπία, είναι ουσιαστικά η μετακίνηση ενός οργανισμού, από την Τάξη, στην Αταξία (Χάος).

Κάθε «Κλειστό Σύστημα», όπως το ανθρώπινο σώμα ή ένα κύτταρο, θα μετακινηθεί αυθόρμητα προς την κατεύθυνση, της ολοένα αυξανόμενης Εντροπίας, δηλαδή της απορρύθμισης και αποδιοργάνωσης, καθώς η κατεύθυνση του χρόνου απομακρύνεται σταδιακά, από το σημείο της Σωματικής μας Ισορροπίας. Με διαρκώς λιγότερες Ορμόνες διαθέσιμες, ο οργανισμός μας για να μπορέσει να επαναρρυθμίσει τις ζωτικές του λειτουργίες, ολισθαίνει σε αυξανόμενη συνεχώς, κατάσταση Αταξίας – Χάους.

Η Γήρανση λοιπόν, είναι η προσωπική μας ανθρώπινη εμπειρία, που αφορά την αύξησης της Κυτταρικής μας Εντροπίας.

Οι αέναοι (συνεχείς) κύκλοι στο «σπιράλ» της ζωής μας, γίνονται συνεχώς μικρότεροι, καθώς μεγαλώνουμε. Όπως μια γερασμένη καρδιά που πεθαίνει, μειώνει τους χτύπους της, έτσι και στις γυναίκες, οι εμμηνορρυσιακοί τους κύκλοι, γίνονται αρχικά συντομότεροι και συχνότεροι, και στη συνέχεια αραιότεροι και μακρύτεροι, καθώς πλησιάζουν στην Εμμηνόπαυση, γιατί οι Ωοθήκες τους ξεμένουν από ωάρια (“αυγά”).

Γι’ αυτό το λόγο απλά, δεν έχουν πλέον Οιστρογόνα και παύουν να είναι Γόνιμες. Χωρίς λοιπόν τη δυνατότητα, να έχουν στο αίμα τους, κάθε μήνα, ένα μέγιστο (peak) Οιστρογόνων, ο Εγκέφαλός τους (Υποθάλαμος – Υπόφυση), σταματά να στέλνει την εντολή για Ωοθυλακιορρηξία ή την παρατείνει για τον επόμενο κύκλο και επόμενο μήνα.

Αυτή η κατάσταση της έλλειψης ωαρίων, αφήνει τις γυναίκες χωρίς Προγεστερόνη, η οποία θα εκκρινόταν από την περιφέρεια του ωαρίου (“από το τσόφλι του αυγού”).

Είναι όμως κύρια δουλειά της Προγεστερόνης, να ρυθμίζει τα γονίδια που ευθύνονται για όλα τα γυναικεία κύτταρα, παντού στον Εγκέφαλο και στο σώμα κάθε γυναίκας, ώστε να αναπτυχθούν, να διαφοροποιηθούν ή να πεθάνουν.

Η Προγεστερόνη, είναι μια από τις κύριες Ρυθμιστικές Ορμόνες.

Χωρίς τη δική της κυκλικότητα και τα σωστά επίπεδα στον οργανισμό, οι γυναίκες βγαίνουν, σε κυτταρικό επίπεδο, εκτός ελέγχου.

Αυτή είναι η αρχή της Γήρανσης, η εισαγωγή σε Νοσήματα και ουσιαστικά, η έναρξη του Θανάτου του οργανισμού.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.

Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε: Λειτουργική Ιατρική,
Ορμονική Υποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού

 

Διαβάστε επίσης


Θεραπείες Ορμονικής Υποκατάστασης με Βιομιμητικές Ορμόνες

Η σωστή διατροφή για την Πρόληψη και Θεραπεία Ασθενειών