Αν κατηγορείτε τον εαυτό σας που δεν αδυνατίζετε, που συσσωρεύετε αδιάκοπα λίπος παρά τις στερήσεις, τη μέτρηση θερμίδων, τους περιορισμούς των λιπαρών και το τρέξιμο στα γυμναστήρια, ήρθε η ώρα να βρείτε τον πραγματικό ένοχο για την αδικοχαμένη υγεία σας και τα περιττά κιλά που επιμένουν.

Η επιδημία της παχυσαρκίας, του προδιαβήτη, και άλλων πολλών δεινών έχουν συγκεκριμένες αιτίες και ενόχους.

Οι επίσημες διατροφικές οδηγίες και το δόγμα που ακολουθούν τα τελευταία τουλάχιστον τριάντα χρόνια.

Από το 1980 και μετά οι άνθρωποι ακολουθούν τους «ειδικούς», τρώνε σχετικά λίγη πρωτεΐνη, όλο και λιγότερα λιπαρά και σαφώς περισσότερους υδατάνθρακες επειδή αυτοί υποτίθεται ότι είναι «καλή πηγή ενέργειας».

Το αποτέλεσμα; Οι παχύσαρκοι να γίνονται  όλο και περισσότεροι (250% αύξηση!). Στην αρχή χάνουν λίγο σωματικό λίπος αλλά και πολλούς μυς και οστά. Κατόπιν ανακτούν γρήγορα όλο το χαμένο βάρος –και με το παραπάνω- σε λίπος, καταλήγοντας σε μεγαλύτερη παχυσαρκία, πλαδαρότητα και χειρότερη υγεία.

Και όλα αυτά με στερήσεις και αυξημένο στρες, εκνευριστικές μετρήσεις και χρόνια κόπωση. Υπάρχει γι’ αυτό υπερέχουσα οδός και είναι η ορμονικά έξυπνη διατροφή.

Ουσιαστικά η παχυσαρκία είναι μια προ-διαβητική κατάσταση και κάτι σαν μια αιτία που ζητάει αρρώστιες.  Για κάθε ένα διαβητικό υπάρχουν τέσσερις προδιαβητικοί – συνήθως παχύσαρκοι- στον προθάλαμο που περιμένουν. Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι ούτε παχύσαρκος ούτε προδιαβητικός, κερδίζει πολλά ποιοτικά χρόνια ζωής τρώγοντας ορμονικά έξυπνα, ενώ υποβαθμίζει τη ζωή του τρώγοντας σύμφωνα με τις συνηθισμένες διατροφικές συστάσεις.

Και αυτό επειδή ό,τι τρώμε διαμορφώνει το ορμονικό περιβάλλον μέσα μας για τις επόμενες 5-6 ώρες αλλά και μακροπρόθεσμα για το πως και πόσο θα ζήσουμε τελικά.

Η συσσώρευση σωματικού λίπους είναι ορμονική υπόθεση, που για να συμβεί χρειάζεται απαραιτήτως να μεσολαβήσει μια εξαιρετικά σημαντική ορμονική δύναμη, η ινσουλίνη. Χωρίς ινσουλίνη δεν παράγεται λίπος στο σώμα μας και δεν μπαίνει το διατροφικό λίπος μέσα στα κύτταρά μας.

Με πολλή ινσουλίνη να κυκλοφορεί στο αίμα (υπερινσουλιναιμία) θα συσσωρεύουμε σωματικό λίπος ακόμα κι αν ελαττώνουμε ποσότητες σε θερμίδες ή λιπαρά.

Επίσης η ινσουλίνη θα φτιάχνει λίπος μέσα μας από γλυκόζη ακόμα κι αν δεν τρώμε λιπαρά. Τι προκαλεί την έκκριση πολλής ινσουλίνης; Οι κακές θερμίδες, δηλαδή οι τροφές που δίνουν γρήγορα και πολύ σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα μας.

Σημαντική λοιπόν η συνεισφορά του διδύμου Γλυκόζης & Ινσουλίνης που ρυθμίζει συνολικά την υγεία και την ορμονική μας ισορροπία, και η προσεκτική και απροκατάληπτη μελέτη της ιστορίας και των ερευνητικών ευρημάτων δείχνει ότι ο άνθρωπος δεν παχαίνει επειδή τρώει πολλές θερμίδες ή λιπαρά ή επειδή δεν ασκείται, όπως λανθασμένα υποθέτει η συμβατική διαιτολογία, αλλά επειδή τρώει πολλές «κακές» θερμίδες, δηλαδή ορμονικά λανθασμένα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε απλώς καυστήρες των θερμίδων που μπαίνουν μέσα μας, αλλά μια ορμονικά πολύπλοκη μηχανή που άλλα θρεπτικά στοιχεία θα τα χρησιμοποιήσει σαν δομικούς λίθους οικοδόμησης και συντήρησης των πολύτιμων δομών μας (οστά, μυς, όργανα, αγγεία, δέρμα) και άλλα θα τα χρησιμοποιήσει σαν παράγοντες βιολογικής επικοινωνίας (υποδοχείς λήψης σημάτων και μεταφορείς αυτών των σημάτων).

Επίσης, η μηχανή μας, κάποια από τα θρεπτικά στοιχεία θα τα κάψει πλήρως για την παραγωγή ενέργειας, άλλα θα τα κάψει μόνο εν μέρει, ενώ τελικά από όση ενέργεια θα παραχθεί από την  όποια καύση, ένα -διαφορετικό κάθε φορά- ποσό αυτής της ενέργειας θα σπαταληθεί ως θερμότητα.

Με άλλα λόγια, σχεδόν ποτέ μια θερμίδα που τρώμε δεν ισούται με μια θερμίδα μέσα μας.

Το σπουδαιότερο όμως σφάλμα της συμβατικής διατροφολογίας είναι ότι στη μέχρι τώρα πορεία της έχει αγνοήσει τη μεγαλύτερη βιολογική δύναμη στον πλανήτη, δηλαδή τις ορμόνες μας, με αποτέλεσμα την παχυσαρκία και το διαβήτη.

Η πρώτη ξεχασμένη αλήθεια είναι λοιπόν ότι για να συσσωρεύσουμε σωματικό λίπος χρειάζεται απαραιτήτως να μεσολαβήσει μια εξαιρετικά σημαντική ορμονική δύναμη, η ινσουλίνη.

Χωρίς ινσουλίνη δεν παράγεται λίπος στο σώμα μας και δεν μπαίνει το διατροφικό λίπος μέσα στα κύτταρά μας.

Με πολλή ινσουλίνη να κυκλοφορεί στο αίμα (υπερινσουλιναιμία) θα συσσωρεύουμε σωματικό λίπος ακόμα κι αν ελαττώνουμε ποσότητες, θερμίδες ή λιπαρά.

Επίσης η ινσουλίνη θα φτιάχνει λίπος μέσα μας από γλυκόζη ακόμα κι αν δεν τρώμε λιπαρά.

Τι προκαλεί την έκκριση πολλής ινσουλίνης; Οι τροφές που δίνουν γρήγορα και πολύ σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα μας.

Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι ούτε παχύσαρκος ούτε προδιαβητικός, κερδίζει πολλά ποιοτικά χρόνια ζωής τρώγοντας ορμονικά έξυπνα, ενώ χάνει τη ζωή του τρώγοντας σύμφωνα με τις συνηθισμένες διατροφικές συστάσεις.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Υποθυρεοειδισμός

Μια αλήθεια κι ένα ψέμα για το αδυνάτισμα