Θα μπορούσαμε να ορίσουμε ότι Υγεία είναι, όχι απλά η παντελής απουσία ασθένειας (Νόσου), αλλά ταυτόχρονα, η παρουσία επιπέδων σωματικής ενέργειας και ψυχικής διάθεσης, τέτοιων, ώστε να μπορούμε να βρισκόμαστε, σε μόνιμα θετική αλληλεπίδραση και Ισορροπία,  με το περιβάλλον και τους υπόλοιπους ζώντες οργανισμούς γύρω μας.

Ως παράδειγμα, θα μπορούσαμε να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τα παιδικά μας χρόνια, τότε που οι προϋποθέσεις αυτές συνυπάρχουν και η ορμή που έχουμε για ζωή και δράση, είναι πολύ μεγάλη.

Με την πάροδο των ετών, τα επίπεδα Ενέργειας  πέφτουν, όπως επίσης η διάθεση για δημιουργία και νέα «παιχνίδια» στη ζωή.

Το Σώμα μας, είναι μια εξελισσόμενη Βιολογική «Μηχανή», άθροισμα πολλών τρισεκατομμυρίων Κυττάρων. Τα καύσιμά της οι τροφές που λαμβάνει, χημικές  ενώσεις δηλαδή άνθρακα και  οξυγόνου κυρίως. Τα σώματα παράγουν Ενέργεια, με σκοπό την Επιβίωση, τη Διατήρηση και Ομοιόσταση, την Κίνηση και τη Σκέψη, την Εξέλιξη και Ανάπτυξη του είδους μας.

Τα ποσοστά ενέργειας που παράγουν, βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση, από την ποιότητα των καυσίμων που λαμβάνουν. Όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε Μηχανή.

Τα καύσιμα της «Μηχανής» μας, τα τρόφιμα και το οξυγόνο δηλαδή, δεν είναι όπως ήταν παλαιότερα.

Στερούνται αφενός των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, ενώ επιπλέον είναι επιβαρυμένα με τοξικές και χημικές ανεπιθύμητες ουσίες . Η κατηγορία των συνθετικών τροφίμων όπως τα τρανς (trans) λιπαρά και  τα γαριδάκια, δε λογίζονται καν ως τροφή.

Οι προδιαγραφές που το Σώμα μας απαιτεί , έχουν παραβιαστεί, από τρόφιμα με χαμηλή έως καθόλου θρεπτική αξία, καθώς και από ένα περιβάλλον γεμάτο τοξικά, ακτινοβολίες και χημικές ουσίες, που καθημερινά εισέρχονται στο Σώμα μας.

Η απόδοση της «Μηχανής» όσο μεγαλώνουμε, επιβαρύνεται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να μη βιώνουμε τα επίπεδα Υγείας που θα έπρεπε.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο, αρχίζουμε να έχουμε το πρόβλημα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση, ανάπτυξη και συνεχή αύξηση των Χρόνιων, Μεταβολικών και Αυτοάνοσων Νοσημάτων στο είδος μας.

Είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού, παρά την τόση επιβάρυνση και απόκλιση από το φυσιολογικό σε όλα τα επίπεδα ζωής μας, πώς αντέχουμε ακόμα ως είδος.

Ως Φυσιολογικό για τη «Μηχανή» μας καύσιμο-τρόφιμο, ορίζεται  οτιδήποτε υπάρχει στη φύση πρωτογενώς,  χωρίς επεξεργασία, που του στερεί την οποιαδήποτε θρεπτική του αξία.

Μαργαρίνες, γκοφρέτες, δεν υπάρχουν στη φύση. Τα Σάκχαρα κυριαρχούν στη σύγχρονη διατροφή, ενώ το λίπος, έχει ενοχοποιηθεί. Η διαμόρφωση της κοινής γνώμης από τις βιομηχανίες τροφίμων, δρα καταλυτικά στην κατανάλωση και στην προτίμηση των τροφών.

Η παραπληροφόρηση και τα αντικρουόμενα δεδομένα σε σχέση με τη διατροφή, τι βοήθα και τι βλάπτει, έχουν προκαλέσει σύγχυση και έχουν αποπροσανατολίσει τον πληθυσμό.

Το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) επίσημα ανακοίνωσε ότι, το 88% του πληθυσμού της Γης, πάσχει μόνιμα από κάποιο Χρόνιο, Μεταβολικό ή Αυτοάνοσο Νόσημα.

Τελικά ποιοι είναι πραγματικά Υγιείς, μάλλον έχουμε αρχίσει να το ξεχνάμε και να θεωρούμε ότι η Χρόνια Κόπωση, η έλλειψη διάθεσης, η Υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η αυξημένη Χοληστερίνη, το Ευερέθιστο έντερο, είναι φυσιολογικές καταστάσεις.

 

Παίρνοντας το χαπάκι μας, είμαστε «καλά» και δε χρειάζεται να ανησυχούμε. Όλα, θα πάνε καλά!

Άλλωστε, ζούμε 85 χρόνια κατά μέσον όρο. Πολύ περισσότερο από κάποτε.

 

Ζούμε ωστόσο άρρωστοι, τη μισή μας ζωή.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Κύτταρο – Η μικρότερη μονάδα ζωής

Χοληστερίνη vs Ομοκυστεΐνη ποιός είναι ο ένοχος τελικά;

Βιταμίνη D – Η βιταμίνη του ήλιου