Ελέγξτε τη γενετική σας προδιάθεση και λάβετε δράση
Η 4η Φεβρουαρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, μάς καλεί να αναλάβουμε δράση για τη θωράκιση της υγείας μας έναντι της σύγχρονης αυτής μάστιγας.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης του καρκίνου, είναι καθοριστικής σημασίας να κατανοήσουμε πως πολλές μορφές καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν αποτελεσματικά, μέσω της έγκαιρης και στοχευμένης πρόληψης.
Πλέον, υπάρχει ένα πολύτιμο «όπλο» στη φαρέτρα των ιατρών, που συμβάλει στην έγκαιρη ενημέρωση της γενετικής προδιάθεσης της νόσου. Με τη χρήση των τελευταίας τεχνολογίας Γονιδιακών Test, στα οποία εξειδικεύεται ο ΙΑΤΩΡ, είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε την προδιάθεση εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, ώστε με αυστηρά εξατομικευμένη ιατρική αντιμετώπιση να επιτύχουμε τη στοχευμένη πρόληψη.
Έτσι, ένα γενετικά προδιατεθειμένο άτομο μπορεί να προλάβει εγκαίρως την εξέλιξη της νόσου, πριν καν αυτή εκδηλωθεί! Η δυνατότητα ανίχνευσης του ανθρώπινου DNA έχει οδηγήσει στη μετάβαση της Ιατρικής σε μία άλλη εποχή, στην Ιατρική Ακριβείας.
Κάθε κύτταρο λειτουργεί βάσει των οδηγιών που του ορίζει το σημείο των γονιδίων μας. Με τη διενέργεια Γονιδιακών Εξετάσεων, μπορούμε να διαβάσουμε το «βιβλίο οδηγιών» που καθιστά τον καθένα μας ξεχωριστό.
Κάθε Γονιδιακό Τεστ απαρτίζεται από ένα πάνελ γονιδιακών παραλλαγών, οι οποίες αναλύονται. Στο πάνελ “Cancer”, αναλύονται γονίδια που σχετίζονται με την προδιάθεση εμφάνισης καρκίνου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εντοπίζεται η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος, μετέπειτα στη ζωή του.
Η εξέταση πραγματοποιείται με δείγμα σιέλου και διενεργείται μία φορά στη ζωή του ατόμου. Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων διαμορφώνεται μία στοχευμένη εξατομικευμένη αγωγή, η οποία μπορεί να συνδράμει στην έγκαιρη πρόληψη της γονιδιακής προδιάθεσης του ατόμου.
Σκεφτείτε ότι πάνω από τα γονίδια μας βρίσκεται ένας διακόπτης. Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι πότε ο διακόπτης αυτός θα ενεργοποιηθεί και πότε θα είναι ανενεργός. Επιζητούμε τα γονίδια που φέρουν την επιβλαβή πληροφορία να καταστούν ή να παραμείνουν ανενεργά και όσα φέρουν την προστατευτική πληροφορία να είναι σταθερά ενεργά. Σταδιακά, η συγκεκριμένη εξατομικευμένη αγωγή:
- Επαναφέρει την ορμονική ισορροπία στα καλύτερα δυνατά (βέλτιστα) επίπεδα.
- Αποκαθιστά τη βιοχημική ισορροπία ιστών, κυττάρων, οργάνων.
- Ενδυναμώνει την ανοσοποιητική λειτουργία.
- Βελτιώνει θεαματικά την ποιότητα ζωής.
Επιπλέον, με βάση τις πληροφορίες που μας παρέχουν τα γονιδιακά DNA tests, ο ΙΑΤΩΡ μπορεί να εξατομικεύσει σε κάθε ασθενή τις κάτωθι γενικές διατροφολογικές οδηγίες:
• Αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων, ζάχαρης και αλλεργιογόνων τροφών (π.χ. γαλακτοκομικών προϊόντων, γλουτένης)
• Αύξηση της πρόσληψης αντιφλεγμονωδών τροφών, ιδίως όσων είναι πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα.
• Βελτίωση της υγείας του εντέρου, μέσω της προσθήκης στην καθημερινή μας διατροφή προβιοτικών, πρεβιοτικών, κουρκουμίνης και ρεσβερατρόλης.
Δρ. Νικολέτα Κοΐνη
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, MSc in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
References:
- “Cancer”. World Health Organization. 12 September 2018. Retrieved 19 December 2018.
- “Targeted Cancer Therapies”. cancer.gov. National Cancer Institute. 26 February 2018. Retrieved 28 March 2018.
- World Cancer Report 2014. World Health Organization. 2014. pp. Chapter 1.1. ISBN 978-92-832-0429-9. Archived from the original on 12 July 2017.
- “How is cancer diagnosed?”. American Cancer Society. 29 January 2013. Archived from the original on 14 July 2014. Retrieved 10 June 2014.
- “Radiation”. National Cancer Institute. 29 April 2015. Retrieved 8 June 2019.
- “Cancer prevention”. WHO. Retrieved 8 June 2019.
- Wu S, Powers S, Zhu W, Hannun YA (January 2016). “Substantial contribution of extrinsic risk factors to cancer development”. Nature. 529 (7584): 43–7. Bibcode:2016Natur.529…43W.
- “What Is Cancer?”. National Cancer Institute. 17 September 2007. Retrieved 28 March 2018.
Αφήστε μια απάντηση