Τι είναι η Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο;
Ποια είναι τα συμπτώματα της Θυρεοειδίτιδας Hashimoto;
Γιατί πάσχουν κυρίως γυναίκες από Hashimoto;
Με ποιους μηχανισμούς το άγχος συνδέεται με την ανάπτυξη της Hashimoto;
Πώς επιδρά η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto στη γονιμότητα;
Ποιος ο ρόλος της κληρονομικότητας;
Πώς σχετίζεται η διατροφή με τη Νόσο Hashimoto;
Διάγνωση της Θυρεοειδίτιδας Hashimoto
Μαρτυρίες Ασθενών με Χασιμότο
Αντιμετώπιση της Θυρεοειδίτιδας Hashimoto

Τι είναι η Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μία αυτοάνοση, φλεγμονώδης αντίδραση του θυρεοειδούς, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα, οδηγώντας σταδιακά στην καταστροφή του.

Η έναρξη αυτής της επίθεσης πυροδοτείται με την παραγωγή αυτοαντισωμάτων (Αντι- TG, Αντι-TPO και Αντι TSH– R), τα οποία στρέφονται έναντι των αυτοαντιγόνων (θυρεοσφαιρίνη, θυρεοειδική υπεροξειδάση, υποδοχέας της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης) του θυρεοειδούς αδένα.

 

Ποια συμπτώματα εμφανίζονται;

Το κύριο σύμπτωμα της Hashimoto είναι η βρογχοκήλη, δηλαδή η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα, ενώ δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν και όζοι στον θυρεοειδή. Εκφράζεται και με συμπτώματα που προσιδιάζουν σε αυτά του Υποθυρεοειδισμού (π.χ. κόπωση, αύξηση κιλών, αίσθημα παλμών, πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις, κ.ά.).

Γιατί πάσχουν κυρίως γυναίκες από Hashimoto;

Υπολογίζεται ότι στην ηλικία των 20 ετών το 10-15% των γυναικών εμφανίζει Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και μετά τα 55 έτη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 30-33%. Η ευπάθεια του γυναικείου φύλου στην ανάπτυξη αυτοάνοσων παθήσεων είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή των ανδρών. Αυτό οφείλεται σε γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, στα χρωμοσώματα Χ περιέχονται περίπου 800-900 γονίδια. Αυτά είναι κωδικοποιημένα να παρέχουν οδηγίες για πρωτεΐνες. Τα χρωμοσώματα Υ περιέχουν περίπου 50-60 γονίδια, που έχουν κωδικοποιηθεί για την παροχή οδηγιών για πρωτεΐνες.

Το χρωμόσωμα Χ φέρει περισσότερα γονίδια που συνδέονται με το ανοσοποιητικό, αλλά και γονίδια που σχετίζονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού. Αυτά συμβάλλουν στην πρόκληση ανοσολογικών αποκρίσεων στο σώμα.

Λόγω του μεγαλύτερου αριθμού γονιδίων που προέρχονται από το χρωμόσωμα Χ, ενισχύεται το ενδεχόμενο εμφάνισης περισσότερων μεταλλάξεων. Στις γυναίκες υπάρχουν δύο χρωμοσώματα Χ, ενώ στους άνδρες μόνο ένα.

Οι πολλαπλές ορμονικές αλλαγές που συντελούνται, κατά τη διάρκεια της ζωής των γυναικών, ευθύνονται επίσης για το ότι τα Αυτοάνοσα επηρεάζουν ως επί το πλείστον το γυναικείο φύλο. Η εμμηναρχή, η ωορρηξία, η έμμηνος ρύση, η κύηση και η εμμηνόπαυση αποτελούν χρονικές περιόδους που χαρακτηρίζονται από ορμονικές ανισορροπίες.

Λόγω λοιπόν του ιδιαίτερου μεταβολικού προφίλ και των πολλαπλών ορμονικών μεταβολών, η Νόσος Hashimoto εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες.

 

Με ποιους μηχανισμούς το άγχος συνδέεται με την ανάπτυξη της Hashimoto;

Ένα πολύ δυσάρεστο συμβάν, όπως ο θάνατος ενός συγγενούς, σε ένα γενετικά προδιατεθειμένο για την έκφραση της πάθησης άτομο, μπορεί να πυροδοτήσει την έναρξη της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.

Ο Hans Selye ήταν ο πρώτος που συνέδεσε το στρες με την ανοσοποιητική λειτουργία. Παρατήρησε ότι, υπό συνθήκες στρες, το ορμονικό σύστημα λαμβάνει εντολή από τον εγκέφαλο για την έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης.

Οι ορμόνες αυτές αυξάνουν τις αντοχές και προσαρμόζουν τη λειτουργία του οργανισμού σε αυτό που συμβαίνει για τη διασφάλιση της επιβίωσης μας. Οι νευροενδοκρινικές ορμόνες που εκκρίνονται ως απόρροια του άγχους καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ειδικότερα, η κορτιζόλη συμβάλλει στην εξισορρόπηση της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Όταν ο οργανισμός καταβάλλεται διαρκώς από άγχος, αποκτά σταδιακά αντίσταση στην κορτιζόλη. Έτσι, αυξάνεται η φλεγμονή, που ευθύνεται για την εκδήλωση ενός εύρους ασθενειών. Ωστόσο, δεν επηρεάζονται όλοι οι άνθρωποι κάθε φορά που αντιμετωπίζουν ένα στρεσογόνο συμβάν.

 

Πώς επιδρά η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto στη γονιμότητα;

Οι θυρεοειδικές ορμόνες συμβάλλουν στη φυσιολογική ωοθυλακιορρηξία και διευκολύνουν την εμφύτευση του ωαρίου. Σωρεία μελετών καταδεικνύει τη σπουδαιότητα τους στην εύρυθμη λειτουργία του πλακούντα, των ωοθηκών και των όρχεων.

Τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα επενεργούν στη διέγερση του θυρεοειδούς από τη χοριακή γοναδοτροπίνη και δρουν τοξικά στα κοκκιώδη κύτταρα των ωοθηκών. Τα αυτοαντισώματα του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν δυσχέρειες στη γονιμοποίηση των ωαρίων, αλλά και στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου (ζυγωτό).

Ακόμη κι αν τα επίπεδα της TSH είναι φυσιολογικά, η παρουσία θυρεοειδικών αυτοαντισωμάτων ελλοχεύει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και μη φυσιολογικής γνωστικής ανάπτυξης του εμβρύου.

Ποιος ο ρόλος της κληρονομικότητας;

Τα γονίδια μας είναι αυτά που μπορούν μας «προειδοποιήσουν» αν θα εμφανίσουμε Hashimoto και πολλά ακόμη Νοσήματα. Κατά 99,9% μοιραζόμαστε τον ίδιο γενετικό κώδικα. Αυτό το 0,1% που μας διαφοροποιεί ευθύνεται για το γεγονός ότι ένα άτομο παρουσίασε Νόσο Hashimoto και κάποιο άλλο όχι.

Κάθε κύτταρο λειτουργεί βάσει των οδηγιών που του ορίζει το σημείο των γονιδίων μας. Χάρη στην αποκωδικοποίηση του DNA, έχει κατανοηθεί η κληρονόμηση κάποιων χαρακτηριστικών και νόσων και αξιολογούνται δεδομένα που παρέχονται μέσω της μέτρησης της έκφρασης των γονιδίων μας.

Σήμερα με τη διεξαγωγή Γενετικών Τεστ, μπορούμε να διαβάσουμε το βιβλίο οδηγιών που καθιστά τον καθένα μας ξεχωριστό.

Πώς σχετίζεται η διατροφή με τη Νόσο Hashimoto;

Η εμφάνιση της Θυρεοειδίτιδας Hashimoto συνδέεται σημαντικά και με τις διατροφικές μας συνήθειες.

Οι τροφές που βελτιώνουν τη θυρεοειδική λειτουργία είναι ο καφές, όσες περιέχουν Βιταμίνη D (σολομός, μανιτάρια, κρόκος αβγού) μαγνήσιο (σπανάκι, ρόκα, μαρούλι, αμύγδαλα, σπόροι κολοκύθας), ψευδάργυρο, Ω-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, προβιοτικά, βιταμίνη Α (συκώτι, μουρουνέλαιο, λιπαρά ψάρια) και σελήνιο (τόνος, μαύρο ψωμί, φακές).

Ασθενείς με Hashimoto παρατηρούν μείωση των συμπτωμάτων της νόσου, όταν καταναλώνουν συμπληρώματα σεληνίου, καθώς αυτά συνηγορούν στη μείωση της ποσότητας των αντισωμάτων της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης.

Τροφές για Χασιμότο
Τροφές που απορρυθμίζουν τη θυρεοειδική λειτουργία είναι τα φύκια, τα προϊόντα γλουτένης, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η σόγια, καθώς και όσες περιέχουν λεκτίνες (όσπρια, γαλακτοκομικά, θαλασσινά, λαχανικά).

Οι αυξημένες ποσότητες ζάχαρης προκαλούν την έκκριση από τον οργανισμό υψηλών ποσοτήτων ινσουλίνης, η οποία καταστέλλει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Η υψηλή πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε ιώδιο αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Βασικές πηγές ιωδίου είναι το αλάτι Ιμαλάιων, τα ψάρια (μπακαλιάρος, τόνος, καλαμάρι) και τα γαλακτοκομικά.

 

Η διάγνωση της Θυρεοειδίτιδας Hashimoto δεν είναι εύκολη

Η Νόσος Hashimoto προκαλεί χρόνια βλάβη στον θυρεοειδή αδένα, χωρίς να γίνεται άμεσα αντιληπτή. Συνήθως, δεν εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα και η διαγιγνώσκεται κατόπιν αιμοληψίας, εάν ανιχνευθούν υψηλά επίπεδα αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων ενάντια στη θυρεοειδική υπεροξειδάση ή στη θυρεοσφαιρίνη.

Ισχυρή ένδειξη της νόσου μπορεί να αποτελέσει και μία υπερηχογραφική εικόνα που χαρακτηρίζεται από ανομοιογένεια. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζει κανείς εάν πάσχει από το νόσημα αυτό, εφόσον δεν εμφανίζει συμπτώματα;

Τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα καταστρέφουν σταδιακά τον θυρεοειδή αδένα. Η καταστροφή του θυρεοειδούς προκαλεί πτώση των ορμονών Τ3 και Τ4 και άνοδο της TSH. Οι ανισορροπίες αυτές οδηγούν σε υπολειτουργία τον θυρεοειδή. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται Υποθυρεοειδισμός, ο οποίος έχει πάντοτε συμπτώματα και χρήζει άμεσης θεραπευτικής αγωγής.

Μαρτυρίες Ασθενών με Χασιμότο

«Ήμουν 37 ετών, όταν διαγνώστηκα με Χασιμότο. Στην ίδια ηλικία είχε εμφανίσει κι η μητέρα μου Χασιμότο. Ένιωθα μία συνεχή κόπωση και ατονία κι έπαιρνα βάρος, χωρίς να τρώω πολύ. Υπήρχαν μέρες που δεν είχα τη δύναμη να αντεπεξέλθω στη δουλειά μου.»

«Ο οργανισμός μου επιβαρυνόταν συνεχώς από φάρμακα που λάμβανα, μόνο και μόνο για να ανακουφιστώ από τα συμπτώματα της νόσου. Όμως και πάλι. Δεν μπορούσα να πετύχω κάτι ουσιαστικό».

Αυτές κι άλλες τόσες μαρτυρίες ανθρώπων με Χασιμότο καθιστούν έκδηλο τον αντίκτυπο της νόσου στην ποιότητα ζωής.

Δείτε κι άλλες μαρτυρίες ασθενών μας εδώ

 

Με ποιες επιπλοκές σχετίζεται η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη οζιδίων στον θυρεοειδή. Κάποιο ή κάποια εξ αυτών ενδέχεται να διογκωθούν και να δημιουργηθεί ένας όζος. Ενίοτε, μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί διαδερμική παρακέντηση ή/και χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όζου. Πολύ σπανίως, υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί και καρκίνος του θυρεοειδούς.

Επιπλέον, η νόσος αυτή μπορεί να συνυπάρχει με επιπλέον αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η Κοιλιοκάκη, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Νόσος  Addison, η Γυροειδής Αλωπεκία και πολλά ακόμη. Συν τοις άλλοις, εντείνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, μείωσης της libido, ενώ μπορεί να παρουσιαστεί και μυξοίδημα, μία επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή κατάσταση.

Γιατρός εξετάζει ασθενήΘυρεοειδίτιδα Hashimoto – Αιτιολογικές και Γονιδιακές Θεραπείες

Το κλειδί για τη θεραπεία της Νόσου Hashimoto βρίσκεται στο κύτταρο και στο γονίδιο.

Ειδικές Μεταβολικές Εξετάσεις ανιχνεύουν τη βιοχημεία του κυττάρου, την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια και να διαχειρίζεται τις φλεγμονές. Διερευνούν τα επίπεδα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και οργανικών οξέων και αποκωδικοποιούν ενδεχόμενες ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές.

Με τα Γονιδιακά Τεστ, έχουμε τη δυνατότητα, με δείγμα σιέλου, να εντοπίσουμε την προδιάθεση των ατόμων να εμφανίσουν Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μετέπειτα στη ζωή τους και να αποκρυπτογραφήσουμε τα ακριβή αίτια της νόσου στους ήδη πάσχοντες.

Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, με τις πιο Σύγχρονες Θεραπείες Ιατρικής Ακριβείας (Precision Medicine), πραγματοποιούνται στοχευμένες παρεμβάσεις στη διατροφή και στον τρόπο ζωής. Επανέρχεται η κυτταρική και ορμονική ισορροπία του σώματος, με αποτέλεσμα να μπορεί να αντιμετωπίζεται οποιοδήποτε πρόβλημα.

Πρόκειται για Θεραπείες που αποκαθιστούν τη βιοχημική ισορροπία ιστών, κυττάρων, οργάνων και αποβλέπουν στη μερική ή ολική αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Σκεφτείτε ότι πάνω από τα γονίδια μας βρίσκεται ένας διακόπτης. Οι συγκεκριμένες θεραπείες επίσης βοηθούν στο να καταστούν ή να παραμείνουν ανενεργά τα γονίδια που φέρουν την επιβλαβή πληροφορία και όσα φέρουν την προστατευτική πληροφορία να είναι σταθερά ενεργά. Χάρη σε αυτές:

 • Ενισχύεται η ικανότητας διαχείρισης των φλεγμονών.
 • Αναχαιτίζεται η καταστροφή των «οργάνων στόχου» από τον μηχανισμό της αυτοανοσίας.
 • Επανέρχεται η ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού.
 • Επιτυγχάνεται η σωστή ρύθμιση του σωματικού βάρους.
 • Λαμβάνοντας υπόψιν την περίπλοκη σύνδεση του σώματος και της ψυχολογίας, περιλαμβάνονται και θεραπευτικές παρεμβάσεις στους νευροδιαβιβαστές, για την αποκατάσταση της κυτταρικής ισορροπίας και σε αυτό το επίπεδο.
 • Ο οργανισμός σταδιακά επαναρρυθμίζεται.
 • Αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνεται θεαματικά η ποιότητα ζωής.
 • Ενισχύονται τα σωματικά και ψυχικά αποθέματα των ασθενών.
 • Χωρίς «ειδικές δίαιτες» και στερήσεις και προπάντων χωρίς τη λήψη συνθετικών, χημικών και φαρμακευτικών ουσιών.

Οι δόσεις και τα συστατικά των θεραπευτικών αυτών αγωγών παραμετροποιούνται με γνώμονα τα διαγνωστικά ευρήματα και οι ασθενείς τα προμηθεύονται από φαρμακεία που κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Τα συμπτώματα της Θυρεοειδίτιδας Hashimoto υποχωρούν από τους πρώτους μήνες της θεραπείας. Οι ασθενείς που εφαρμόζουν επιπλέον τις οδηγίες που δίδονται, μετά το πέρας της θεραπείας, μειώνουν τις όποιες πιθανότητες υποτροπής της νόσου στο ελάχιστο.

 

Δρ. Νικολέτα Κοΐνη

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, MSc in Genomic Medicine and Healthcare

Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Πηγές – Βιβλιογραφία:


 • Noureldine SI, Tufano RP (January 2015). “Association of Hashimoto’s thyroiditis and thyroid cancer”. Current Opinion in Oncology. 27 (1): 21–25.
 • Hashimoto’s Disease | NIDDK”. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Retrieved 28 November 2021.
 • “Hashimoto Thyroiditis – Hormonal and Metabolic Disorders”. Merck Manuals Consumer Version. Retrieved 30 December 2017.
 • Grani G, Carbotta G, Nesca A, D’Alessandri M, Vitale M, Del Sordo M, Fumarola A (June 2015). “A comprehensive score to diagnose Hashimoto’s thyroiditis: a proposal”. Endocrine. 49 (2): 361–365.
 • “Hashimoto Thyroiditis – Endocrine and Metabolic Disorders”. Merck Manuals Professional Edition. July 2016. Retrieved 30 December 2017.
 • “Hashimoto’s disease – Symptoms and causes”. Mayo Clinic. Retrieved 5 October 2018.
 • Lu YF, Goldstein DB, Angrist M, Cavalleri G (July 2014). “Personalized medicine and human genetic diversity”. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine (Essay). 4 (9): a008581.
 • Ogino S, Lochhead P, Chan AT, Nishihara R, Cho E, Wolpin BM, et al. (April 2013). “Molecular pathological epidemiology of epigenetics: emerging integrative science to analyze environment, host, and disease”. Modern Pathology. 26 (4): 465–84.
 • Alberts B, Johnson A, Lewis J, Raff M, Roberts K, Walter P (2014). Molecular Biology of the Cell (6th ed.). Garland. p. Chapter 4: DNA, Chromosomes and Genomes. ISBN 978-0-8153-4432-2. Archived from the original on 14 July 2014.
 • “Chronic Diseases and Health Promotion”. U.S. Centers for Disease Control and Prevention. Archived from the original on 2 March 2014.
 • Maggi R, Cariboni AM, Marelli MM, Moretti RM, Andrè V, Marzagalli M, et al. GnRH and GnRH receptors in the pathophysiology of the human female reproductive system. Hum Reprod Update. 2016;22:358–81.
 • Urmi SJ, Begum SR, Fariduddin M, Begum SA, Mahmud T, Banu J, et al. Hypothyroidism and its effect on menstrual pattern and fertility. Mymensingh Med J. 2015;24:765–9.
 • Zhu Q, Xu QH, Xie T, Wang LL, Liu H, Muyayalo KP, et al. Recent Insights Into the Impact of Immune Dysfunction on Reproduction in Autoimmune Thyroiditis. Clin Immunol(2021) 224:108663. doi: 10.1016/j.clim.2020.108663
 • Dosiou C. Thyroid and Fertility: Recent Advances. Thyroid(2020) 30(4):479–86. doi: 10.1089/thy.2019.0382
 • Jokar, T. Lindsay, L.T. Fourman, et al.Higher TSH levels within the normal range are associated with unexplained infertility. J Clin Endocrinol Metab, 103 (2018), pp. 632-639
 • Sakar, A. Unal, A.E. Atay, et al.Is there an effect of thyroid autoimmunity on the outcomes of assisted reproduction?J ObstetGynaecol, 36 (2016), pp. 213-217.
 • Association of Stress-Related Disorders With Subsequent Autoimmune Disease. Song H et al. JAMA. 2018 Jun 19.
 • Segerstrom, Suzanne C.; Miller, Gregory E. (7 February 2017). “Psychological Stress and the Human Immune System: A Meta-Analytic Study of 30 Years of Inquiry”. Psychological Bulletin. 130 (4): 601–630.