«Έχω Hashimoto και φοβάμαι μην εμφανίσει κι η κόρη μου κάποια στιγμή. Έχω ακούσει ότι είναι κληρονομικό».
«Τα γαλανά μάτια τα κληρονόμησε από τον παππού του».
Ουκ ολίγες φορές, αναφερόμαστε στην κληρονομικότητα και στα γονίδια κι όχι τυχαία. Διότι τα γονίδια μας «προβλέπουν» το μέλλον μας.
Τα γονίδια μας είναι αυτά που μπορούν μας «προειδοποιήσουν» αν λόγου χάρη θα εμφανίσουμε Τριχόπτωση σε νεαρή ηλικία, Alzheimer στα γηρατειά, Αυτοάνοσες Παθήσεις, Σακχαρώδη Διαβήτη, Καρκίνο και πολλά ακόμη Νοσήματα.
Κατά 99,9% μοιραζόμαστε τον ίδιο γενετικό κώδικα. Αυτό το 0,1% που μας διαφοροποιεί ευθύνεται για το γεγονός ότι κάποιος έχει γαλανά μάτια ή για το ότι κάποιο άλλο άτομο σε προχωρημένη ηλικία εμφάνισε Νόσο Parkinson.
Πολλές φορές, συμβαίνει, κατά τη διάρκεια μίας εξέτασης ρουτίνας, να εντοπίσει κανείς ένα μη αναμενόμενο παθολογικό εύρημα. Όμως, η τύχη δεν είναι πάντα με το μέρος μας. Γιατί να περιμένουμε την τύχη, για να ανακαλύψουμε αυτά τα τόσο πολύτιμα δεδομένα για την υγεία μας;
Πλέον, μπορούμε να «διαβάσουμε» το γονίδιο
Χάρη στην αποκωδικοποίηση του DNA, έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο καθορίζονται συγκεκριμένες γενετικές επιλογές από τη δομή του DNA, έχει κατανοηθεί η γενετική της ζωής και η κληρονόμηση κάποιων χαρακτηριστικών και νόσων και αξιολογούνται δεδομένα που παρέχονται μέσω της μέτρησης της έκφρασης των γονιδίων μας.
Με τη διενέργεια Γονιδιακών Τεστ, μπορούμε να διαβάσουμε το «βιβλίο οδηγιών» που καθιστά τον καθένα μας ξεχωριστό. Κάθε κύτταρο λειτουργεί βάσει των οδηγιών που του ορίζει το σημείο των γονιδίων μας. Έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτές τις απόλυτα προσωποποιημένες και αναλυτικές πληροφορίες.
Μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε το γενετικό δακτυλικό μας αποτύπωμα, να αντιληφθούμε ποιος τύπος διατροφής εξυπηρετεί καλύτερα τη βιολογία μας, να πληροφορηθούμε για ασθένειες που καραδοκούν να εκδηλωθούν αργότερα, να κατανοήσουμε το πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός μας σε μία συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή να αντιληφθούμε τον ακριβή μηχανισμό μίας υπάρχουσας νόσου.
Ποιο όφελος προσφέρουν οι Γονιδιακές Θεραπείες;
Σκεφτείτε ότι πάνω από τα γονίδια μας βρίσκεται ένας διακόπτης. Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι πότε ο διακόπτης αυτός θα ενεργοποιηθεί και πότε θα είναι ανενεργός. Επιζητούμε τα γονίδια που φέρουν την επιβλαβή πληροφορία να καταστούν ή να παραμείνουν ανενεργά και όσα φέρουν την προστατευτική πληροφορία να είναι σταθερά ενεργά.
Κάθε Γονιδιακό Τεστ απαρτίζεται από ένα πάνελ γονιδιακών παραλλαγών, οι οποίες αναλύονται. Βάσει του ιστορικού του καθενός, προτείνεται το κατάλληλο γονιδιακό πάνελ, που επικεντρώνεται πληρέστερα στην ασθένεια ή στο προφίλ προδιάθεσης του ατόμου. Η ανάλυση πραγματοποιείται με δείγμα σάλιου και διενεργείται μία φορά στη ζωή του ατόμου.
Αυτό που εντοπίζεται είναι η προδιάθεση του ατόμου να εμφανίσει μία συγκεκριμένη νόσο, μετέπειτα στη ζωή του, και προσδιορίζονται με απόλυτη ακρίβεια τα αίτια που συνετέλεσαν στην έκφραση μίας πάθησης.
Έχοντας το σύνολο των δεδομένων, μπορούμε να εκπονήσουμε πλέον Στοχευμένα και Αυστηρά Εξατομικευμένα Θεραπευτικά Σχήματα, που μπορούν να βοηθήσουν είτε στην πρόληψη μίας Νόσου είτε στη θεραπευτική αντιμετώπιση της, σε περίπτωση που αυτή έχει ήδη εκφραστεί.
Οι Θεραπείες αυτές αποκαθιστούν τη βιοχημική ισορροπία ιστών, κυττάρων, οργάνων και βοηθούν στο να καταστούν ή να παραμείνουν ανενεργά τα γονίδια που φέρουν την επιβλαβή πληροφορία και όσα φέρουν την προστατευτική πληροφορία να είναι σταθερά ενεργά. Πρόκειται για Γονιδιακές Θεραπείες Ιατρικής Ακριβείας, χάρη στις οποίες:
- Αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις του οργανισμού.
- Ενισχύεται η ικανότητας διαχείρισης των φλεγμονών.
- Αναχαιτίζεται η καταστροφή των «οργάνων στόχου» από τον μηχανισμό της αυτοανοσίας.
- Παρεμποδίζεται η εξέλιξη της πάθησης.
- Εξαλείφονται τα ακριβή αίτια μίας ήδη υπάρχουσας νόσου και ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο εμφάνισης υποτροπών.
- Σταδιακά, ο ανθρώπινος οργανισμός επαναρρυθμίζεται.
- Βελτιώνεται θεαματικά η ποιότητα ζωής και αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας.
- Ενισχύονται τα σωματικά και ψυχικά αποθέματα των ασθενών.
Οι θεραπείες αυτές μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με όποια άλλη φαρμακευτική αγωγή, κατά την κρίση του εξειδικευμένου ιατρού. Οι δόσεις και τα συστατικά των θεραπευτικών αυτών αγωγών δεν προϋπάρχουν.
Παραμετροποιούνται με βάση τα διαγνωστικά ευρήματα και οι ασθενείς τα προμηθεύονται μόνο από φαρμακεία που κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Οι Γονιδιακές Θεραπείες έχουν πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα, καθώς:
- Μεγιστοποιούν το θεραπευτικό όφελος των ασθενών.
- Περιορίζουν τον χρόνο αποθεραπείας.
- Μειώνουν τις περιττές ταλαιπωρίες και δαπάνες σε σχέση με τα θεραπευτικά σχήματα του παρελθόντος.
Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, MSc in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε επίσης
Ο ρόλος του Γονιδιακού Προφίλ στη σωματοποίηση του Χρόνιου Άγχους
Ιατρική Ακριβείας και Χρόνια Νοσήματα
References:
- Lu YF, Goldstein DB, Angrist M, Cavalleri G (July 2014). “Personalized medicine and human genetic diversity”. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine (Essay). 4 (9): a008581.
- Ogino S, Lochhead P, Chan AT, Nishihara R, Cho E, Wolpin BM, et al. (April 2013). “Molecular pathological epidemiology of epigenetics: emerging integrative science to analyze environment, host, and disease”. Modern Pathology. 26 (4): 465–84.
- Ogino, Shuji; Fuchs, Charles S; Giovannucci, Edward (July 2012). “How many molecular subtypes? Implications of the unique tumor principle in personalized medicine”. Expert Review of Molecular Diagnostics. 12 (6): 621–628.
- Ray A. “Artificial Intelligence and Blockchain for Precision Medicine”. Inner Light Publishers. Retrieved 21 May 2018.
- Rutherford, Adam (19 July 2015). “Beware the pseudo gene genies”. The Guardian.
- Alberts B, Johnson A, Lewis J, Raff M, Roberts K, Walter P (2014). Molecular Biology of the Cell (6th ed.). Garland. p. Chapter 4: DNA, Chromosomes and Genomes. ISBN 978-0-8153-4432-2. Archived from the original on 14 July 2014.
- Hui L, Bianchi DW (February 2013). “Recent advances in the prenatal interrogation of the human fetal genome”. Trends in Genetics. 29 (2): 84–91.
- Purcell A. “DNA”. Basic Biology. Archived from the original on 5 January 2017.
- “Chronic Diseases and Health Promotion”. U.S. Centers for Disease Control and Prevention. Archived from the original on 2 March 2014.
- Ashley EA (August 2016). “Towards precision medicine”. Nature Reviews. Genetics. 17 (9): 507–22.
Αφήστε μια απάντηση