Θυρεοειδίτιδα Hashimoto… η γνωστή και ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, που αποτελεί μία φλεγμονώδη αντίδραση του θυρεοειδούς. Περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1912 από τον Ιάπωνα γιατρό Hakaru Hashimoto, εξού και το όνομα της. Το 1957 αναγνωρίστηκε ως μία αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα.

Η έναρξη αυτής της επίθεσης πυροδοτείται με την παραγωγή αυτοαντισωμάτων (Αντι- TG, Αντι-TPO και Αντι TSH– R), τα οποία στρέφονται έναντι των αυτοαντιγόνων (θυρεοσφαιρίνη, θυρεοειδική υπεροξειδάση, υποδοχέας της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης) του θυρεοειδούς αδένα.

Πρόκειται για μία Νόσο που προσβάλλει κατά κύριο λόγο το γυναικείο φύλο, λόγω του ιδιαίτερου μεταβολικού προφίλ και των πολλαπλών ορμονικών μεταβολών που προκαλούνται στις γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, όπως συμβαίνει παραδείγματος χάρη τη χρονική φάση της Εμμηνόπαυσης.

Η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto στην ουσία είναι μία χρόνια φλεγμονή, η οποία, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα.

Η διάγνωση της καθίσταται εφικτή έπειτα από μια αιμοληψία, εάν ανιχνευθούν υψηλά επίπεδα αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων ενάντια στη θυρεοειδική υπεροξειδάση ή στη θυρεοσφαιρίνη. Επιπλέον, μία ακόμη ισχυρή ένδειξη της νόσου μπορεί να αποτελέσει μία υπερηχογραφική εικόνα που χαρακτηρίζεται από ανομοιογένεια.

 

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζει κανείς εάν πάσχει από το νόσημα αυτό, εφόσον ενδέχεται να μην παρουσιάζει συμπτώματα;

Τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα οδηγούν σταδιακά στην καταστροφή του θυρεοειδούς αδένα. Η καταστροφή του αδένα προκαλεί πτώση στις τιμές των Τ3 και Τ4 θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα των ασθενών και άνοδο της TSH ορμόνης.

Οι ανισορροπίες των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών φέρουν ως επακόλουθο την υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα είναι η εμφάνιση Υποθυρεοειδισμού. Ο Υποθυρεοειδισμός έχει πάντοτε συμπτώματα και φυσικά χρήζει άμεσης θεραπευτικής αγωγής.

Η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto δεν αποκλείεται να προκαλέσει και την παρουσία μίας πάθησης, που είναι γνωστή ως πολυοζώδης βρογχοκήλη. Με την πάροδο του χρόνου, αναπτύσσονται στον θυρεοειδή μικρά μορφώματα, τα οζίδια.

Κάποιο ή κάποια εξ αυτών ενδέχεται να διογκωθούν και να δημιουργηθεί ένας όζος. Ενίοτε, μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί διαδερμική παρακέντηση ή/και χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όζου. Πολύ σπανίως, υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί και καρκίνος του θυρεοειδούς.

Επομένως, καθίσταται αντιληπτό ότι οι ασθενείς χρειάζεται να παρακολουθούνται συχνά, ούτως ώστε να διαγνωσθεί έγκαιρα η τυχόν ύπαρξη υποθυρεοειδισμού ή οζώδους βρογχοκήλης, που αποτελούν ενδεχόμενες επιπλοκές της Θυρεοειδίτιδας Hashimoto.

 

Το κλειδί για την αποτελεσματική θεραπεία της Νόσου Hashimoto βρίσκεται στο κύτταρο και στο γονίδιο, καθώς το νόσημα αυτό έχει μεταβολικό, αλλά και γονιδιακό υπόβαθρο.

Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας, κυτταρικού και γονιδιακού επιπέδου, ανιχνεύουν τους ακριβείς μηχανισμούς της Νόσου. Ειδικές Μεταβολικές Εξετάσεις ανιχνεύουν τη βιοχημεία του κυττάρου, τη λειτουργία του μεταβολισμού, την κατάσταση του οργανισμού να παράγει ενέργεια και να διαχειρίζεται τις φλεγμονές.

Διερευνούν τα επίπεδα συγκεκριμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και οργανικών οξέων και παρέχουν πολύτιμες κλινικές πληροφορίες για ενδεχόμενες ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές.

Γονιδιακά Τεστ εντοπίζουν την προδιάθεση των ατόμων να εμφανίσουν Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μετέπειτα στη ζωή τους και αποκωδικοποιούν τους ακριβείς μηχανισμούς της νόσου στους ήδη πάσχοντες.

Με βάση τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, μπορεί να προταθεί Αυστηρά Εξατομικευμένη Θεραπευτική Αγωγή, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Ιατρικές Ειδικότητες. Η αγωγή αυτή αποσκοπεί στην πρόληψη ή στη θεραπευτική αντιμετώπιση της Θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Πρόκειται για Σύγχρονες Θεραπείες Ιατρικής Ακριβείας. Χάρη σε αυτές:

  • Αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις του οργανισμού.
  • Ο οργανισμός επαναρρυθμίζεται.
  • Ενισχύεται η ικανότητας διαχείρισης των φλεγμονών.
  • Αναχαιτίζεται η καταστροφή των «οργάνων στόχου» από το μηχανισμό της αυτοανοσίας.
  • Παρεμποδίζεται η εξέλιξη της πάθησης.
  • Αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας και προάγεται η ποιότητα ζωής.

Οι δόσεις και τα συστατικά των θεραπευτικών αυτών αγωγών δεν προϋπάρχουν. Παραμετροποιούνται με βάση τα διαγνωστικά ευρήματα και οι ασθενείς τα προμηθεύονται μόνο από φαρμακεία που κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Οι θεραπείες αυτές έχουν πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα, καθώς:

  • Μεγιστοποιούν το θεραπευτικό όφελος των ασθενών.
  • Περιορίζουν το χρόνο αποθεραπείας.
  • Μειώνουν τις περιττές ταλαιπωρίες και δαπάνες σε σχέση με τα θεραπευτικά σχήματα του παρελθόντος.

Η βιοχημική εκτροπή, που οδήγησε σε αλλοίωση των κυττάρων, αντιμετωπίζεται με μέση διάρκεια θεραπείας 6-18 μηνών, ανάλογα με τη συνολική κλινική εικόνα του ασθενούς και την ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων. Οι θεραπείες αυτές μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με όποια άλλη φαρμακευτική αγωγή, κατά την κρίση του εξειδικευμένου ιατρού.

Τα συμπτώματα της Θυρεοειδίτιδας Hashimoto υποχωρούν από τους πρώτους μήνες της θεραπείας. Η γενική εικόνα του ασθενούς και τα επίπεδα υγείας βελτιώνονται συνολικά. Οι ασθενείς που εφαρμόζουν επιπλέον τις οδηγίες που δίδονται, μετά το πέρας της θεραπείας, μειώνουν τις όποιες πιθανότητες υποτροπής της νόσου στο ελάχιστο.

 

Δρ. Νικολέτα Κοΐνη

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, MSc in Genomic Medicine and Healthcare

Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Hashimoto & Διατροφή

Κοιμάστε πολύ, αλλά νιώθετε κούραση; 10+1 λόγοι που πιθανόν ευθύνονται

Ένας οδηγός για όσους πάσχουν από Αυτοάνοσες Νόσους

 

References:

  1. “Hashimoto’s Disease”. NIDDK. May 2014. Archived from the original on 22 August 2016. Retrieved 9 August 2016.
  2. Noureldine SI, Tufano RP (January 2015). “Association of Hashimoto’s thyroiditis and thyroid cancer”. Current Opinion in Oncology. 27 (1): 21–25.
  3. “Hashimoto’s Disease | NIDDK”. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Retrieved 28 November 2021.
  4. “Hashimoto Thyroiditis – Hormonal and Metabolic Disorders”. Merck Manuals Consumer Version. Retrieved 30 December 2017.
  5. Mincer, D. L.; Jialal, I. (2019). “Hashimoto Thyroiditis”. NCBI StatPearls. PMID 29083758.
  6. Radetti G (2014). “Clinical Aspects of Hashimoto’s Thyroiditis”. Paediatric Thyroidology. Endocrine Development. Vol. 26. pp. 158–170.
  7. Grani G, Carbotta G, Nesca A, D’Alessandri M, Vitale M, Del Sordo M, Fumarola A (June 2015). “A comprehensive score to diagnose Hashimoto’s thyroiditis: a proposal”. Endocrine. 49 (2): 361–365.
  8. “Hashimoto’s Thyroiditis”. American Thyroid Association. Retrieved 23 January 2023.