Ψωρίαση και Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος.  Δύο Αυτοάνοσα Δερματολογικά Νοσήματα. Το κοινό τους γνώρισμα είναι η έναρξη και η αιτιολογία τους, όπως σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ο οργανισμός προσπαθώντας να εξασφαλίσει την ομοιόσταση του, δηλαδή να εξισορροπήσει τις κυτταρικές ανισορροπίες, ξεκινά έναν “πόλεμο”, ο οποίος οδηγεί στη δημιουργία χρόνιας φλεγμονής. Με τη σειρά της, η χρόνια φλεγμονή κινητοποιεί επιγενετικούς μηχανισμούς. Έτσι, ενεργοποιούνται τα γονίδια της Ψωρίασης ή του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με Ψωρίαση εξαναγκάζει τα δερματικά κύτταρα (κερατινοκύτταρα) να ωριμάσουν και να πολλαπλασιαστούν σε 4 ημέρες. Ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλλει τόσο άμεσα τα πλεονάζοντα κύτταρα. Έτσι, συσσωρεύονται δερματικά κύτταρα σε ορισμένα σημεία του σώματος και σχηματίζονται κόκκινες ή/και λευκές λεπιδοειδείς πλάκες στην επιδερμίδα.

Στον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του οργανισμού. Αυτό που προκύπτει ως επακόλουθο είναι η δημιουργία συστηματικής φλεγμονής σε πολλαπλά συστήματα  του ανθρώπινου σώματος.

Ωστόσο, τα δύο αυτά νοσήματα παρουσιάζουν και σημαντικές διαφορές όσον αφορά συγκεκριμένους παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι ακόλουθοι.

 

Συχνότητα εκδήλωσης

Η Ψωρίαση παρουσιάζεται συχνότερα σε σύγκριση με τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο. Βάσει του Αμερικανικού Ιδρύματος για τον Λύκο, στις ΗΠΑ πάσχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα από Λύκο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Ψωρίασης των ΗΠΑ, οι πάσχοντες από Ψωρίαση ανέρχονται στα 7,5 εκατομμύρια. Επιπλέον, η Ψωρίαση εκδηλώνεται με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα. Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος προσβάλλει κατά κύριο λόγο τις γυναίκες.

 

Ηλικία εμφάνισης

Η Ψωρίαση μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα συμπτώματα της βέβαια εμφανίζονται συνήθως σε ηλικία από 15 έως 35 ετών. Οι περισσότεροι ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο αναπτύσσουν τη νόσο σε ηλικία από 15 έως 44 ετών.

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της Ψωρίασης είναι τα εξής:

  • Ανάπτυξη σκληρών λευκών αλλά και κόκκινων πλακών στην επιδερμίδα, οι οποίες ξεφλουδίζουν.
  • Κνησμός (φαγούρα) ή/και πρόκληση αιμορραγίας στο δέρμα.
  • «Γυαλάδα» και ερυθρότητα σε πτυχώσεις του δέρματος.
  • Πόνος και παραμόρφωση των αρθρώσεων, όταν πρόκειται για Ψωριασική Αρθρίτιδα.

Τα συμπτώματα αυτά εντοπίζονται συνηθέστερα στους αγκώνες, στο κάτω μέρος της πλάτης, στις παλάμες, στα πέλματα, στα γεννητικά όργανα, στο τριχωτό της κεφαλής, στο στόμα, στο πρόσωπο, στα γόνατα και στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, στην περίπτωση της Ψωριασικής Αρθρίτιδας.

Στα συμπτώματα του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  • Παρουσία ενός κόκκινου εξανθήματος στο πρόσωπο. Αυτό είναι γνωστό ως «μάσκα του λύκου» ή «εξάνθημα πεταλούδας» και καλύπτει τα μάγουλα και τη μύτη.
  • Πόνος και δυσκαμψία των αρθρώσεων.
  • Δύσπνοια και πόνος στο στήθος.
  • Αλλαγή του χρώματος των δακτύλων, όταν κάνει κρύο (φαινόμενο Raynaud).
  • Πυρετός, ανορεξία, κόπωση.
  • Δημιουργία στοματικών ελκών (άφθες).
  • Τριχόπτωση
  • Διόγκωση των λεμφαδένων
  • Οίδημα στα κάτω άκρα, εάν υπάρχει απώλεια πρωτεΐνης στα ούρα.

Τα συμπτώματα και των δύο Αυτοάνοσων Δερματολογικών Νοσημάτων τείνουν να έχουν ήπια έως μέτρια ένταση.

 

Επιπτώσεις

Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ψωρίαση, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος μπορεί να αποδειχτεί απειλητικός για τη ζωή του ασθενούς. Διότι η Ψωρίαση επηρεάζει αποκλειστικά το δέρμα και τα νύχια των χεριών και των ποδιών, ενώ ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος έχει γενικευμένες επιδράσεις σε πολλαπλά όργανα και συστήματα (π.χ. δέρμα, αρθρώσεις, νεφρά).

Γι’ αυτό και συνδέεται με την ενδεχόμενη εμφάνιση πολλών επιπλοκών. Σε αυτές συγκαταλέγεται η νεφρική ανεπάρκεια, η περικαρδίτιδα, το έμφραγμα, η πλευριτική νόσος, οι διαταραχές πήξης του αίματος, η αγγειίτιδα, η αναιμία, οι σπασμοί, οι πονοκέφαλοι, τα προβλήματα μνήμης και η επιρρέπεια στις λοιμώξεις.

Συν τοις άλλοις, εντείνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, οστικής καταστροφής και επιπλοκών στην κύηση, ενώ αυξάνεται και η προδιάθεση ανάπτυξης συνοδών Αυτοάνοσων Ασθενειών.

 

Μεταδοτικότητα

Ούτε η Ψωρίαση ούτε ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος μπορούν να μεταδοθούν με τη δερματική επαφή ή με άλλους τρόπους μεταξύ των ατόμων. Δεν οφείλονται σε κάποιον ιό ή βακτήριο. Πρόκειται για δύο αυτοάνοσα νοσήματα που προκαλούνται από μία υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Παράγοντες κινδύνου

Εξίσου και τα δύο αυτοάνοσα νοσήματα έχουν γονιδιακό υπόβαθρο. Οποιοσδήποτε παράγοντας μπορεί να αλλοιώσει τη βιοχημική ή γενετική πληροφορία σε επίπεδο κυττάρου, έτσι ώστε αυτό να αναγνωρίζεται ως ξένο από το ανοσοποιητικό σύστημα, ενοχοποιείται για την έξαρση και των δύο νόσων.

Στους παράγοντες αυτούς συγκαταλέγονται η ορμονική ανισορροπία, η διαπερατότητα ή/και φλεγμονή του εντέρου, η μυκητιασική υπερανάπτυξη ή βακτηριακή δυσβίωση στο λεπτό έντερο, η ελλιπής σε μικρο-και μακροθρεπτικά συστατικά διατροφή, η γλυκοζυλίωση, η μεθυλίωση, το οξειδωτικό stress, η μόλυνση από τις τοξικές και χημικές ουσίες του περιβάλλοντος, οι χρόνιες λοιμώξεις και το άγχος.

 

Έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία

Οι ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο πρέπει να αποφεύγουν την αυξημένη έκθεση στην ακτινοβολία του ήλιου. Ο ήλιος αυξάνει τη φλεγμονή και ευθύνεται για την επιδείνωση των δερματικών εξανθημάτων που αναπτύσσονται στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του σώματος.

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της νόσου, με πυρετό, πόνους στις αρθρώσεις έως και φλεγμονές που δημιουργούνται στην καρδιά, στα νεφρά, στους πνεύμονες ή στο νευρικό σύστημα.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο με την Ψωρίαση. Έχει αποδειχθεί ότι η ελεγχόμενη έκθεση στην UV ακτινοβολία του ήλιου συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας και της υφής της επιδερμίδας των ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα Ψωρίασης.

Μέσω της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο, ο οργανισμός μπορεί να παράξει Βιταμίνη D. Η Βιταμίνη D δρα ως μια ανοσορρυθμιστική ορμόνη, που ρυθμίζει την κυτταρική ανάπτυξη και διαφοροποίηση σε διάφορους ιστούς.

Όσον αφορά στα δερματικά κύτταρα (κερατινοκύτταρα), η 1,25 (OH) 2D3, ένας από τους δραστικότερους μεταβολίτες της Βιταμίνης D3, καταστέλλει την ανάπτυξη και διεγείρει την τελική διαφοροποίηση αυτών. Επομένως, η Βιταμίνη D του ήλιου μπορεί να αποτρέπει την ταχεία ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων και να περιορίσει τη φλεγμονή.

 

Διάγνωση

Έχοντας δει εκατοντάδες ασθενείς με Ψωρίαση αλλά και με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, μπορούμε, με τις πιο Σύγχρονες Θεραπείες Ιατρικής Ακριβείας, να επαναρρυθμίσουμε τον ανθρώπινο οργανισμό, βελτιώνοντας θεαματικά την ποιότητα ζωής τους.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, αρχικά οι ασθενείς καλούνται να συμπληρώσουν ένα πλήρες επιγενετικό ιστορικό. Σε επόμενο στάδιο, διενεργούνται Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας Μοριακού και Γονιδιακού Επιπέδου. Αυτές ανιχνεύουν τα πραγματικά αίτια που συνετέλεσαν στην αποδιοργάνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με απλή λήψη αίματος, ούρων ή σάλιου, αξιολογείται η προδιάθεση του ατόμου να εμφανίσει κάποια από τις συγκεκριμένες νόσους, μετέπειτα στη ζωή του, και προσδιορίζονται με απόλυτη ακρίβεια τα αίτια που συνετέλεσαν στην έκφραση τους.

 

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Έχοντας το σύνολο των δεδομένων, μπορούμε να εκπονήσουμε πλέον Στοχευμένα και Αυστηρά Εξατομικευμένα Θεραπευτικά Σχήματα. Οι θεραπείες αυτές στοχεύουν στην εξάλειψη των αιτιών των νοσημάτων, σε κυτταρικό και γονιδιακό επίπεδο.

Αποκαθιστούν δηλαδή τη βιοχημική ισορροπία ιστών, κυττάρων, οργάνων και βοηθούν στο να καταστούν ή να παραμείνουν ανενεργά τα γονίδια που φέρουν την επιβλαβή πληροφορία και όσα φέρουν την προστατευτική πληροφορία να είναι σταθερά ενεργά.

Ο οργανισμός όσων υπόκεινται σε αυτού του είδους τις θεραπευτικές αγωγές σταδιακά επαναρρυθμίζεται και τα συμπτώματα της εκάστοτε νόσου βαθμιαία υποχωρούν. Η ποιότητα ζωής προάγεται και αυξάνονται τα σωματικά και ψυχικά τους αποθέματα.

Με αυτές λοιπόν τις Σύγχρονες και Ακριβείς Μεθόδους, μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά η μερική ή ολική θεραπευτική αντιμετώπιση είτε της Ψωρίασης είτε του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου.

Έτσι, μεγιστοποιείται το θεραπευτικό όφελος των πασχόντων και ταυτοχρόνως μειώνονται οι περιττές ταλαιπωρίες και δαπάνες θεραπείας. Οι ασθενείς που εφαρμόζουν τις οδηγίες που δίδονται, μετά το πέρας της θεραπείας, μειώνουν τις όποιες πιθανότητες υποτροπής στο ελάχιστο.

 

Δρ. Νικολέτα Κοΐνη

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, MSc in Genomic Medicine and Healthcare

Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Βιταμίνη D και Ψωρίαση

Αυτοάνοσα Δερματολογικά Νοσήματα: πώς θεραπεύονται χωρίς φάρμακα;

Με ποια συμπτώματα ξεκινάει η Ινομυαλγία;

 

References:


  1. Onmed.gr/psoriasi-vs-lykos-ta-koina-symptomata-kai-oi-diafores
  2. Rendon A, Schäkel K (March 2019). “Psoriasis Pathogenesis and Treatment”. International Journal of Molecular Sciences. 20 (6): 1475.
  3. Soleymani T, Hung T, Soung J (April 2015). “The role of vitamin D in psoriasis: a review”. International Journal of Dermatology. 54 (4): 383–92.
  4. “Questions and Answers About Psoriasis”. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. 12 April 2017. Archived from the original on 22 April 2017. Retrieved 22 April 2017.
  5. Dhillon PK, Adams MJ. Thrombosis in systemic lupus erythematosus: role of impaired fibrinolysis. Semin Thromb Hemost 2013; 39:434.
  6. Costa-Reis P, Sullivan KE. Genetics and epigenetics of systemic lupus erythematosus. Curr Rheumatol Rep. 2013 Sep;15(9):369.
  7. Gurevitz SL, Snyder JA, Wessel EK, Frey J, Williamson BA. Systemic lupus erythematosus: a review of the disease and treatment options. Consult Pharm. 2013 Feb;28(2):110-21.
  8. Tunnicliffe DJ, Singh-Grewal D, Kim S, Craig JC, Tong A. Diagnosis, Monitoring, and Treatment of Systemic Lupus Erythematosus: A Systematic Review of Clinical Practice Guidelines. Arthritis Care Res (Hoboken). 2015 Oct;67(10):1440-52.