Τι είναι το Μεταβολικό Σύνδρομο, το οποίο παρουσιάζεται με αυξητική τάση στις μέρες μας; Πρόκειται για ένα δυνητικά επικίνδυνο οργανικό σύνδρομο, που συνδέεται ιδιαίτερα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου μεταβολικής αιτιολογίας, σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι η υπέρταση, η κοιλιακή παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία και οι διαταραχές στο σάκχαρο του αίματος. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Υποστηρίζεται πως οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες.
Παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα με θετικό οικογενειακό ιστορικό, σε υπέρβαρους και παχύσαρκους, σε όσους κάνουν καθιστική ζωή, καθώς και σε ανθρώπους που εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Ο κίνδυνος ανάπτυξης του συνδρόμου εντείνεται με την πάροδο της ηλικίας.
Δεδομένης της αύξησης της Παχυσαρκίας και του Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου ΙΙ, έχει εκτιμηθεί ότι το Μεταβολικό Σύνδρομο προσβάλλει ολοένα και περισσότερους ενήλικες. Ο σύγχρονος ανθυγιεινός τρόπος ζωής, οι επιβλαβείς διατροφικές συνήθειες, το στρεσογόνο περιβάλλον και το αυξημένο σωματικό βάρος είναι παράγοντες που προάγουν την ανάπτυξη και εξέλιξη του Μεταβολικού Συνδρόμου.
Ποιος είναι ο ορισμός του Μεταβολικού Συνδρόμου;
Ο ορισμός του Μεταβολικού Συνδρόμου δεν είναι στατικός, αλλά διαχρονικά αναθεωρείται και αναπροσαρμόζεται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει θεσπίσει τα πρώτα σαφή κριτήρια για τη διάγνωσή του. Η επίσημη διάγνωση του Μεταβολικού Συνδρόμου πραγματοποιείται, όταν σε ένα άτομο συνυπάρχουν τρία ή παραπάνω από τα κριτήρια που αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί.
Κριτήρια | Διαγνωστικές τιμές |
Κοιλιακή Παχυσαρκία (περίμετρος μέσης) |
Άνδρες > 102cm Γυναίκες > 88cm |
Τριγλυκερίδια | ≥ 150mg/dL |
HDL-χοληστερόλη |
Άνδρες < 40mg/dL
Γυναίκες < 50mg/dL |
Αρτηριακή πίεση |
Συστολική ≥ 130mmHg
Διαστολική ≥ 85mmHg |
Γλυκόζη νηστείας | ≥ 100mg/dL |
Τα κριτήρια που καταγράφονται στον παραπάνω πίνακα για την κλινική διάγνωση του Μεταβολικού Συνδρόμου έχουν θεσπιστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ) και την Επιτροπή Θεραπείας των Ενηλίκων του Εθνικού Αμερικανικού Προγράμματος Επιμόρφωσης για τη Χοληστερόλη (NCEP).
Ποιους «κρυφούς» κινδύνους ελλοχεύει το Μεταβολικό Σύνδρομο;
Βάσει μελετών, το Μεταβολικό Σύνδρομο πενταπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης Διαβήτη Τύπου ΙΙ και διπλασιάζει το ενδεχόμενο παρουσίας Καρδιαγγειακών Νοσημάτων.
Όσοι πάσχουν από Μεταβολικό Σύνδρομο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόκλησης στεφανιαίας νόσου, κολπικής μαρμαρυγής, καρδιακής ανεπάρκειας, στένωσης της αορτής, ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου.
Εξαιτίας του Μεταβολικού Συνδρόμου, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (λίπος στο συκώτι), ιδίως σε όσους ασθενείς πάσχουν και από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ.
Στη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, συσσωρεύεται λίπος στον ηπατικό ιστό, εξαιτίας μη αλκοολικών αιτιών, όπως είναι η παχυσαρκία, η υπερβολική πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων και η καθιστική ζωή.
Η συγκεκριμένη νόσος μπορεί να εκδηλωθεί ως απλή ηπατική στεάτωση, όμως δεν αποκλείεται να εξελιχθεί στη φλεγμονώδη μορφή της, τη μη-αλκοολική στεατοηπατίτιδα. Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ενδέχεται να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος, μία δυνητικά καρκινική κατάσταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος.
Σύμφωνα με διάφορες κλινικές μελέτες, το Μεταβολικό Σύνδρομο ενοχοποιείται για την παρουσία κι άλλων μορφών καρκίνου. Σε αυτούς, συμπεριλαμβάνονται ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του ήπατος και της ουροδόχου κύστεως για το ανδρικό φύλο. Στις γυναίκες, συνδέεται με επίταση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας, στο παχύ έντερο, στο ενδομήτριο, στις ωοθήκες και στους μαστούς μετά την Εμμηνόπαυση.
Με βάση μία πρόσφατη ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας, το Μεταβολικό Σύνδρομο συσχετίστηκε με την αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης αιματολογικών κακοηθειών (π.χ. λευχαιμία). Ορισμένες μελέτες καταδεικνύουν ότι στους καρκινοπαθείς που πάσχουν Μεταβολικό Σύνδρομο αυξάνεται το ενδεχόμενο μεταστάσεων και ελλιπούς πρόγνωσης.
Μάλιστα, οι ασθενείς με Μεταβολικό Σύνδρομο, ιδιαίτερα όσοι πάσχουν κι από Παχυσαρκία, Σακχαρώδη Διαβήτη, κάποια Καρδιαγγειακή Πάθηση ή/και Ηπατική Ασθένεια, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.
Η πιο Σύγχρονη Ιατρική Προσέγγιση για το Μεταβολικό Σύνδρομο
Λόγω της κλινικής βαρύτητας του Μεταβολικού Συνδρόμου, καθίσταται σαφές πως, όταν κάποιος διαγνωσθεί με Μεταβολικό Σύνδρομο, οφείλει να αναλάβει άμεσα δράση, προκειμένου να αποτρέψει την εμφάνιση όλων των παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με αυτό.
Δεδομένου ότι το Μεταβολικό Σύνδρομο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σωματικό βάρος και τον τρόπο διαβίωσης, υψίστης σημασίας για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του θεωρείται η απώλεια κιλών, η τακτική σωματική άσκηση και η τήρηση μίας υγιεινής διατροφής. Καθοριστική θεωρείται επίσης η αποκατάσταση της εύρυθμης κυτταρικής και ορμονικής λειτουργίας του οργανισμού.
Έχοντας δει εκατοντάδες ασθενείς με Μεταβολικό Σύνδρομο, μπορούμε, με τις πιο Σύγχρονες Θεραπείες Ιατρικής Ακριβείας, να επαναρρυθμίσουμε τον ανθρώπινο οργανισμό και να βελτιώσουμε θεαματικά την ποιότητα ζωής τους, μειώνοντας τις περιττές ταλαιπωρίες και δαπάνες σε σχέση με τα θεραπευτικά σχήματα του παρελθόντος.
Στο σημείο αυτό, χρειάζεται να επισημανθεί ότι η διάγνωση του Μεταβολικού Συνδρόμου είναι συχνά δύσκολη από τους ιατρούς, διότι προϋποθέτει τον συνδυασμό μιας σειράς δεδομένων και δυστυχώς πολλές φορές παραβλέπεται.
Πλέον, Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας Μοριακού και Γονιδιακού επιπέδου, σε άμεση συνάρτηση με ένα πλήρες επιγενετικό ιατρικό ιστορικό, εντοπίζουν τους ακριβείς μηχανισμούς του Μεταβολικού Συνδρόμου.
Οι Μοριακές Εξετάσεις ανιχνεύουν ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές και διερευνούν τα επίπεδα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και οργανικών οξέων. Με τα Γονιδιακά Τεστ, αποκρυπτογραφούμε την προδιάθεση των ατόμων να εμφανίσουν Μεταβολικό Σύνδρομο, πριν από την κλινική του εκδήλωση ή μπορούμε να αντιληφθούμε τα ακριβή αίτια του νοσήματος.
Κάθε Γονιδιακό Τεστ απαρτίζεται από ένα πάνελ γονιδιακών παραλλαγών, που αναλύονται. Βάσει του ιστορικού του καθενός, προτείνεται το κατάλληλο γονιδιακό πάνελ, που επικεντρώνεται πληρέστερα στην ασθένεια ή στο προφίλ προδιάθεσης του καθενός.
Με βάση τα διαγνωστικά ευρήματα, εκπονούνται Εξατομικευμένες Θεραπευτικές Αγωγές, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Ιατρικές Ειδικότητες.
Οι θεραπείες αυτές στοχεύουν στην εξάλειψη των αιτιών που ευθύνονται για το Μεταβολικό Σύνδρομο, σε κυτταρικό και γονιδιακό επίπεδο. Αποκαθιστούν δηλαδή τη βιοχημική ισορροπία ιστών, κυττάρων, οργάνων και βοηθούν στο να καταστούν ή να παραμείνουν ανενεργά τα γονίδια που φέρουν την επιβλαβή πληροφορία και όσα φέρουν την προστατευτική πληροφορία να είναι σταθερά ενεργά.
Σε συνδυασμό με την ιατρική καθοδήγηση και παρέμβαση σε ορισμένες πτυχές του τρόπου ζωής και της διατροφής (π.χ. συστήνεται η μείωση της πρόσληψης κορεσμένου λίπους, trans λιπαρών οξέων, υδατανθράκων και προτείνεται η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών και τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες), καθίσταται δυνατή η μείωση των φλεγμονών σε όλο το σώμα.
Οι ασθενείς που τηρούν πιστά τις οδηγίες που τους παρέχονται επανακτούν την υγεία τους, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες υποτροπής της νόσου. Η θεραπευτική προσέγγιση, ανάλογα με τα ευρήματα και την κλινική βαρύτητα, μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 18 μήνες, για την πλήρη αποκατάσταση της κλινικής εικόνας του ασθενούς.
Δρ. Νικολέτα Κοΐνη
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, MSc in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε επίσης
Μεταβολικό Σύνδρομο & Νόσοι του θυρεοειδούς αδένα
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς
References:
- Onmed.gr, metavoliko-syndromo-oi-agnostoi-kindynoi
- “Metabolic syndrome”. Mayo Clinic. Retrieved 10 Sep 2020.
- Falkner B, Cossrow ND (July 2014). “Prevalence of metabolic syndrome and obesity-associated hypertension in the racial ethnic minorities of the United States”. Current Hypertension Reports. 16 (7): 449.
- Mendrick DL, Diehl AM, Topor LS, Dietert RR, Will Y, La Merrill MA, et al. (March 2018). “Metabolic Syndrome and Associated Diseases: From the Bench to the Clinic”. Toxicological Sciences. 162 (1): 36–42.
- “Metabolic syndrome – Symptoms and causes”. Mayo Clinic. Retrieved 2022-03-31.
- “Metabolic Syndrome: Risk Factors, Diagnosis, and More”. Healthline. 2022-01-28. Retrieved 2022-03-31.
- He D, Xi B, Xue J, Huai P, Zhang M, Li J (June 2014). “Association between leisure time physical activity and metabolic syndrome: a meta-analysis of prospective cohort studies”. Endocrine. 46 (2): 231–40.
- Vidal-Puig A (2013). “Adipose tissue expandability, lipotoxicity and the metabolic syndrome”. Endocrinologia y Nutricion. 60 (Suppl 1): 39–43.
- Bagheri, Soghra; Zolghadri, Samaneh; Stanek, Agata (2022-09-26). “Beneficial Effects of Anti-Inflammatory Diet in Modulating Gut Microbiota and Controlling Obesity”. Nutrients. MDPI AG. 14 (19): 3985.
Αφήστε μια απάντηση