Ώρα για διακοπές, ξεκούραση και ατέλειωτες ώρες στον ήλιο. Προσέξτε όμως, γιατί η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία εντείνει το οξειδωτικό stress, με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων δερματικών προβλημάτων.

Ωστόσο, μελέτες καταδεικνύουν πως ορισμένες τροφές διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, γι’ αυτό και θωρακίζουν το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου. Ποιες είναι αυτές;

 

Ντομάτες

Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μία αντιοξειδωτική ουσία που προφυλάσσει το δέρμα από την ερυθρότητα που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες, βάσει μίας μελέτης στο The Journal of Nutrition.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν ντομάτα, έπειτα από 10 μόνο εβδομάδες, διαπίστωσαν ότι περιορίστηκε κατά 40% η φλεγμονή του δέρματος, εν αντιθέσει με όσους δεν κατανάλωναν ντομάτα.

Η ντομάτα έχει αυξημένη περιεκτικότητα και σε βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτικά οφέλη. Μπορείτε να την ψήσετε με ελαιόλαδο. Με τη θερμότητα και τα «καλά» λιπαρά του ελαιόλαδου, ενισχύεται η ποσότητα λυκοπενίου που απορροφάται από τον οργανισμό.

 

Γλυκοπατάτες

Έχουν αυξημένες συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών που προστατεύουν την επιδερμίδα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Είναι πλούσιες σε β-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, με βάση μία μελέτη του 2020, η οποία δημοσιεύτηκε στο BBA-Molecular and Cell Biology of Lipids.

 

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών) προστατεύουν την επιδερμίδα από τις ακτίνες του ήλιου χάρη στην ουσία σουλφοραφάνη, η οποία προάγει την υγεία του δέρματος.

Ειδικότερα, το κουνουπίδι περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και προφυλάσσει τον οργανισμό από τις επιβλαβείς συνέπειες του ήλιου μέσω της ιστιδίνης. Πρόκειται για ένα αμινοξύ που συμβάλλει στη διέγερση της παραγωγής ουροκανικού οξέος, το οποίο μπορεί να απορροφήσει την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. μαρούλι, σπανάκι, κ.ά.) θωρακίζουν το δέρμα από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

 

Κόκκινα σταφύλια

Πρόκειται για εξαιρετική πηγή ρεσβερατρόλης, ενός αντιοξειδωτικού που ενδυναμώνει την άμυνα του δέρματος ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Σε μία μελέτη του 2022, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Antioxidants», όσοι συμμετείχαν  κατανάλωναν 2 ¼ φλιτζανιών σταφύλι καθημερινά επί δύο εβδομάδες. Παρατηρήθηκε ότι η βραχυπρόθεσμη πρόσληψη σταφυλιού παρεμπόδισε την ανάπτυξη ηλιακών εγκαυμάτων από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

 

Καρπούζι και grapefruit

Το καρπούζι και το grapefruit είναι πλούσια σε λυκοπένιο, το οποίο λειτουργεί ως «ασπίδα» προστασίας ενάντια στην ακτινοβολία του ήλιου.

 

Ρόδι

Το ρόδι, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, προστατεύει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Αβοκάντο

Το αβοκάντο αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, μέσω της οποίας μπορεί να προληφθεί η βλάβη που επιφέρει η ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και να διατηρηθεί η ενυδάτωση του δέρματος.

 

Φράουλα

Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας της σε αντιοξειδωτικά, συνηγορεί στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες παράγονται ως απόρροια της ηλιακής ακτινοβολίας. Επιπλέον, είναι πλούσιες σε τανίνες, οι οποίες βοηθούν το άτομο να ανακουφιστεί από τον πόνο των ηλιακών εγκαυμάτων.

 

Κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά

Η πρόσληψη καρότου, βερίκοκων, καλαμποκιού, κολοκύθας, κόκκινης, κίτρινης και πορτοκαλί πιπεριάς παρέχει φωτοπροστατευτική δράση, εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή.

 

Μαύρο και πράσινο τσάι

Τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και μάλιστα σε επιγαλλοκατεχίνες. Αυτές προφυλάσσουν τα δερματικά κύτταρα από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.

Σε μία μελέτη σε ζώα, διαπιστώθηκε ότι το πράσινο τσάι περιόρισε τις δερματικές βλάβες από το φως UVA και απέτρεψε την ελάττωση κολλαγόνου, το οποίο βοηθά στη σφριγηλότητα και ακεραιότητα του δέρματος.

 

Τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα

Η πρόσληψη τροφών με αυξημένη περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορος, κ.ά.) προστατεύει το δέρμα από την UVA και UVB ακτινοβολία. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά των ελεύθερων ριζών, οι οποίες αναπτύσσονται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ειδικότερα, βάσει μίας μελέτης του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrients», ο σολομός περιέχει ασταξανθίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Μαύρη σοκολάτα

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Cosmetic Dermatology», η συστηματική πρόσληψη μαύρης σοκολάτας προστατεύει σημαντικά από τις υπεριώδεις ακτίνες, λόγω του ότι περιέχουν φλαβανόλες.

 

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, ιδίως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, αποτελούν εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία παρέχουν φωτοπροστασία.

 

Η ιδανική διατροφή για προφύλαξη από τον ήλιο μπορεί να καθοριστεί προσωποποιημένα βάσει γονιδιώματος

Βέβαια, οι παραπάνω διατροφικές οδηγίες δεν ισχύουν πάντοτε, καθώς ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Πλέον, Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας εντοπίζουν, σε κυτταρικό και σε γονιδιακό επίπεδο, τη διατροφή που εξυπηρετεί καλύτερα τη βιοχημεία του κάθε οργανισμού.

Η Διατροφή Ακριβείας αποτελεί ένα εξατομικευμένο είδος διατροφολογικής προσέγγισης που προκύπτει κατόπιν Εξετάσεων Υψηλής Ακριβείας, βάσει των οποίων διαφαίνεται το ακριβές μεταβολικό και γονιδιακό προφίλ κάθε ατόμου.

Οι διατροφικές ανάγκες των ατόμων εξατομικεύονται πλήρως βάσει των πραγματικών αναγκών τους. Στο αυστηρά εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα, προτείνεται μία λίστα τροφών που πρέπει να αποφεύγονται ή να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή του καθενός, ενώ επιλέγονται και τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής. Σταδιακά, με τις μεθόδους αυτές:

 • Επανέρχεται η ισορροπία ορμονικού συστήματος.
 • Συμπληρώνονται οι κυτταρικές ελλείψεις.
 • Καταστέλλεται η φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού.
 • Μειώνονται τα επίπεδα του οξειδωτικού stress.
 • Επιτυγχάνεται το ιδανικό βάρος.
 • Ενδυναμώνεται η υγεία του εντερικού μικροβιώματος.
 • Η βιοχημεία του σώματος εξισορροπείται.
 • Ενισχύονται τα επίπεδα ενέργειας.
 • Μπορεί να επιβραδυνθεί έως και να αναχαιτιστεί η εξέλιξη Χρόνιων Παθήσεων.
 • Το άτομο προστατεύεται αποτελεσματικά από τις επιβλαβείς συνέπειες του ήλιου.

 

Δρ. Νικολέτα Κοΐνη

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, MSc in Genomic Medicine and Healthcare

Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: το αυτοάνοσο που προσβάλλει κατά 90% νέες γυναίκες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Λεύκη

Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα: Μπορούν να καταστείλουν τη Φλεγμονή και την Αυτοανοσία;

 

References:


 1. Mothersblog.gr/pente-antiokseidotikes-trofes-pou-prostateyoun-apo-ton-ilio
 2. Vita.gr/aytes-einai-oi-trofes-pou-prostateyoun-apo-ton-ilio/
 3. EFSA Dietary Reference Values for Nutrients Summary Report. EFSA Support. Publ. 2017;14:e15121E.
 4. Shepon A., Eshel G., Noor E., Milo R. Energy and Protein Feed-to-Food Conversion Efficiencies in the US and Potential Food Security Gains from Dietary Changes. Environ. Res. Lett. 2016;11:105002.
 5. Palacios C., Gonzalez L. Is Vitamin D Deficiency a Major Global Public Health Problem? J. Steroid Biochem. Mol. Biol. 2014;144 Pt A:138–145.
 6. Miraji K.F., Linnemann A.R., Fogliano V., Laswai H.S., Capuano E. Nutritional Quality and in Vitro Digestion of Immature Rice-Based Processed Products. Food Funct. 2020;11:7611–7625.
 7. Archer E., Hand G.A., Blair S.N. Validity of U.S. Nutritional Surveillance: National Health and Nutrition Examination Survey Caloric Energy Intake Data, 1971–2010. PLoS ONE. 2013;8:e76632.
 8. Grela E., Pietrzak K. Production Technology, Chemical Composition and Use of Alfalfa Protein-Xanthophyll Concentrate as Dietary Supplement. J. Food Process. Technol. 2014;5:10.