Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας, πάνω στο οποίο αντικατοπτρίζεται η συνολική υγεία του οργανισμού μας. Είναι ο «καθρέφτης» της υγείας μας.
Μέσω αυτού που αποκαλείται από τους γιατρούς ως «άξονας εντέρου-εγκεφάλου-δέρματος», το δέρμα αλληλεπιδρά διαρκώς με το πεπτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι η ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο καθορίζει σημαντικά την υγεία του δέρματος. Οποιαδήποτε τροφή καταναλώνετε, μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην όψη της επιδερμίδας σας.
Σύμφωνα με μία σημαντική κλινική μελέτη του 2015, τα αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται σε ορισμένα τρόφιμα μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία βλαβών στο DNA και την καρκινογένεση που προέρχεται από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Μέσω της τροφοδότησης κυττάρων, ιστών και οργάνων με τις κατάλληλες δομικές διατροφικές ουσίες, είναι δυνατόν να προαχθεί η βέλτιστη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και δέρματος.
Ποιες τροφές θα μπορούσαν να σας προφυλάξουν από τον καρκίνο του δέρματος;
Καφές
Βάσει ερευνών, χάρη στα αντιοξειδωτικά του καφέ, καταπολεμούνται οι ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία και οδηγούν σε πρόωρη γήρανση. Η τακτική πρόσληψη καφέ συντείνει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και κατεχίνες. Πρόκειται για ισχυρά αντιοξειδωτικά, η κατανάλωση των οποίων προάγει την ανάπλαση του δέρματος και αποκαθιστά την ελαστικότητά του.
Βρώμη
Αποφύγετε την κατανάλωση κρουασάν και λοιπών γλυκών αρτοσκευασμάτων το πρωί, διότι πρόκειται για τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, που μετατρέπονται ταχέως σε σάκχαρο. Τα τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη θεωρούνται επιβλαβείς για το δέρμα, καθώς οδηγούν στην απελευθέρωση του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα (IGF-1).
Η άνοδος των επιπέδων IGF-1 επιταχύνει τη δημιουργία φλεγμονών και οδηγεί στην ανάπτυξη παθήσεων, όπως ο καρκίνος και οι δερματικές ασθένειες. Η βρώμη, λόγω του ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το πρωινό γεύμα, ενώ με βάση ορισμένες μελέτες προλαμβάνει τον καρκίνο.
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς περιέχει μία ουσία, την κουρκουμίνη, η οποία προστατεύει τα κύτταρα μας. Σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Texas, με τη βοήθεια της κουρκουμίνης αναστέλλεται μία βιολογική οδός που χρειάζεται για την ανάπτυξη του Μελανώματος.
Μάλιστα, λόγω του ότι ο κουρκουμάς ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση, έχει υποστηριχθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος, αλλά και άλλων μορφών καρκίνου.
Ξηροί καρποί
Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε προσφέρει αντιοξειδωτικά οφέλη στο δέρμα, διότι, μέσω αυτής, το δέρμα προστατεύεται από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επίσης, τα καρύδια Βραζιλίας αποτελούν καλή πηγή σεληνίου, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι οδηγεί σε χαμηλότερη θνησιμότητα, λόγω καρκίνου του δέρματος.
Γιαούρτι
Έχει διαπιστωθεί από ερευνητές ότι, μέσω ενός μοναδικού στελέχους βακτηρίων του δέρματος, ενεργοποιείται η παραγωγή μίας χημικής ουσίας, η οποία καταστρέφει διάφορα είδη καρκινικών κυττάρων.
Λόγω του ότι το μικροβίωμα του δέρματος σχετίζεται αλληλένδετα με αυτό του εντέρου, συνιστάται η αύξηση της πρόσληψης προβιοτικών, ούτως ώστε να ενισχυθούν τα ωφέλιμα για το έντερο βακτήρια. Το γιαούρτι είναι μία τροφή πλούσια σε προβιοτικά.
Σολομός
Βάσει ερευνών, η κατανάλωση τροφών με υψηλές συγκεντρώσεις Ω-3 λιπαρών οξέων, όπως ο σολομός, συντείνει στην προστασία του δέρματος από την επικίνδυνη ακτινοβολία και περιορίζει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου στο δέρμα. Εκτός αυτού, τα Ω-3 λιπαρά οξέα ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση και η φλεγμονή συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον καρκίνο.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λαχανίδα, σέσκουλο, μαρούλι) αποτελούν μία πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι βιταμίνες Α και C. Έτσι, διασφαλίζουν την προστασία της επιδερμίδας από διάφορες βλάβες και προάγουν την ανάπλαση του δέρματος.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που επιτείνει την παραγωγή κολλαγόνου και συνδράμει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των βλαβών που προξενεί η υπεριώδης ακτινοβολία.
Ντομάτες
Έχει υποστηριχθεί ότι οι ντομάτες ελαττώνουν κατά 50% το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου στο δέρμα, χάρη στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, που περιέχουν σε αυξημένες ποσότητες. Το λυκοπένιο βοηθάει στο να σταθεροποιηθούν οι δομές του DNA στον πυρήνα των δερματικών κυττάρων.
Καρότα
Το καρότο είναι πλούσιο σε β-καροτένιο. Το β-καροτένιο μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α και συνηγορεί στον περιορισμό των πιθανοτήτων εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου.
Φρούτα που έχουν έντονο χρώμα
Κάποια φρούτα με έντονο χρώμα, όπως τα ρόδια, τα σταφύλια, το καρπούζι, το πεπόνι, τα κεράσια, οι φράουλες και το μάνγκο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα λυκοπενίου και β-καροτένιου, τα οποία προάγουν την υγεία του δέρματος σας.
Μαύρη σοκολάτα
Με βάση μία γερμανική μελέτη, η μακροχρόνια πρόσληψη μαύρης σοκολάτας θωρακίζει το δέρμα μας από τις βλάβες της ηλιακής ακτινοβολία, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει.
Η ιδανική διατροφή για τον καθένα καθορίζεται προσωποποιημένα βάσει γονιδιώματος
Βέβαια, οι παραπάνω διατροφικές οδηγίες δεν ισχύουν πάντοτε, καθώς ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Πλέον, Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας εντοπίζουν, σε κυτταρικό και σε γονιδιακό επίπεδο, τη διατροφή που εξυπηρετεί καλύτερα τη βιοχημεία του κάθε οργανισμού, με στόχο τη μείωση του κινδύνου παρουσίας διαφόρων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του δέρματος.
Η Διατροφή Ακριβείας αποτελεί ένα εξατομικευμένο είδος διατροφολογικής προσέγγισης που προκύπτει κατόπιν Εξετάσεων Υψηλής Ακριβείας, βάσει των οποίων διαφαίνεται το ακριβές μεταβολικό και γονιδιακό προφίλ κάθε ατόμου. Έπειτα από την ανάλυση του γονιδίου, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την προδιάθεση που έχει το κάθε άτομο να αναπτύξει διάφορες ασθένειες.
Οι διατροφικές ανάγκες των ατόμων εξατομικεύονται πλήρως βάσει των πραγματικών αναγκών τους. Στο αυστηρά εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα, προτείνεται μία λίστα τροφών που πρέπει να αποφεύγονται ή να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή του καθενός, ενώ επιλέγονται και τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής. Σταδιακά, με τις μεθόδους αυτές:
- Επανέρχεται η ισορροπία ορμονικού συστήματος.
- Συμπληρώνονται οι κυτταρικές ελλείψεις.
- Καταστέλλεται η φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού.
- Μειώνονται τα επίπεδα του οξειδωτικού stress.
- Επιτυγχάνεται το ιδανικό βάρος.
- Ενδυναμώνεται η υγεία του εντερικού μικροβιώματος.
- Η βιοχημεία του σώματος εξισορροπείται.
- Ενισχύονται τα επίπεδα ενέργειας.
- Μπορεί να επιβραδυνθεί έως και να αναχαιτιστεί η εξέλιξη Χρόνιων Παθήσεων.
Δρ. Νικολέτα Κοΐνη
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, MSc in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε επίσης
Αυτοάνοσα Δερματολογικά Νοσήματα: πώς θεραπεύονται χωρίς φάρμακα;
Το Μελάνωμα είναι δυνατόν να προληφθεί
References:
- Onmed. gr/ karkinos-toy-dermatos-oi-trofes-poy-frenaroyn-ton-kindyno-eikones
- Mahamat-Saleh Y., Cervenka I., Al Rahmoun M., Savoye I., Mancini F.R., Trichopoulou A., Boutron-Ruault M.C., Kvaskoff M. Mediterranean dietary pattern and skin cancer risk: A prospective cohort study in French women. Am. J. Clin. Nutr. 2019;110:993–1002.
- Malagoli C., Malavolti M., Farnetani F., Longo C., Filippini T., Pellacani G., Vinceti M. Food and beverage consumption and melanoma risk: A population-based case-control study in Northern Italy. Nutrients. 2019;11:2206.
- Zhang Y.P., Chu R.X., Liu H. Vitamin A intake and risk of melanoma: A meta-analysis. PLoS ONE. 2014;9
- Miura K., Green A.C. Dietary Antioxidants and melanoma: Evidence from cohort and intervention studies. Nutr. Cancer. 2015;67:867–876.
- Cheng W.W., Wang Z.K., Shangguan H.F., Zhu Q., Zhang H.Y. Are vitamins relevant to cancer risks? A Mendelian randomization investigation. Nutrition. 2020;78:110870.
- Cassano R., Mellace S., Marrelli M., Conforti F., Trombino S. α-Tocopheryl linolenate solid lipid nanoparticles for the encapsulation, protection, and release of the omega-3 polyunsaturated fatty acid: In vitro anti-melanoma activity evaluation. Colloids Surf. B Biointerfaces. 2017;151:128–133.
- Lelli D., Pedone C., Sahebkar A. Curcumin and treatment of melanoma: The potential role of microRNAs. Biomed. Pharmacother. 2017;88:832–834.
Αφήστε μια απάντηση