Έχετε σκεφτεί ποτέ από τι καθορίζεται η υγεία, αλλά και η ομορφιά μας; Η απάντηση βρίσκεται στη σωστή λειτουργία των κυττάρων μας. Αυτή εξασφαλίζεται και μέσω της ενυδάτωσης τους. Η Κυτταρική Ενυδάτωση προάγει τη σωστή ρύθμιση όλων των λειτουργιών του οργανισμού μας και κατ’ επέκταση εξασφαλίζει την υγεία μας και την ευεξία μας. Το κύτταρο μπορεί να ενυδατωθεί μέσω της κατανάλωσης επαρκών ποσοτήτων καλής ποιότητας νερού. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, το νερό είναι πολύ απαραίτητο για όλους μας.
Πώς το νερό διασφαλίζει την ομοιόσταση των κυττάρων μας;
Το νερό αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η επιβίωση του οργανισμού μας. Αυτό μαζί με άλλα συστατικά, όπως οι βιταμίνες που μεταφέρονται στα κύτταρα μας μέσω του αίματος, βοηθούν στη θρέψη των κυττάρων μας. Ακόμη και το αίμα έχει ως βασικό του συστατικό το νερό.
Σχεδόν το 80% του οργανισμού μας αποτελείται από νερό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς τροφή για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ σε περιπτώσεις έλλειψης νερού επιβιώνει μόνο για λίγες μέρες.
Οι παράγοντες που το καθιστούν τόσο απαραίτητο για την επιβίωση μας σχετίζονται με τις φυσικοχημικές του ιδιότητες. Διότι το νερό έχει την ικανότητα να παρέχει και να μεταφέρει όλα τα πολύτιμα στοιχεία που εξασφαλίζουν τη ζωή μας.
Με ποιους τρόπους το νερό ωφελεί τον οργανισμό μας;
Το νερό δρα ως διαλύτης, με τη βοήθεια του οποίου επιτυγχάνεται η διάσπαση πολλών σημαντικών ουσιών. Έτσι, διευκολύνεται η μεταφορά των συγκεκριμένων στοιχείων στα διάφορα σημεία του οργανισμού και διεκπεραιώνονται οι χημικές αντιδράσεις εντός του κυττάρου. Επιπλέον, συντελεί στην ενεργοποίηση διαφόρων ζωτικών μεταβολικών διεργασιών.
Μεγαλύτερα μόρια (π.χ. πρωτεΐνες) συντίθενται με τη βοήθεια του νερού, με στόχο τη δημιουργία δομικών υλικών ή/και την αποθήκευση βιολογικών καυσίμων για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας. Αντιστοίχως, τα μεγαλύτερα αυτά μόρια διασπώνται σε μικρότερα (π.χ. αμινοξέα), τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας.
Ως γνωστόν, το νερό αποβάλλεται μέσω των ούρων, των κοπράνων και του ιδρώτα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, απομακρύνονται επιβλαβή για τον οργανισμό μας συστατικά και εξασφαλίζεται η ομαλή βιοχημική λειτουργία των κυττάρων.
Το νερό, λοιπόν, αποτελεί το βασικότερο θρεπτικό συστατικό. Συμβάλλει σημαντικά στις διαδικασίες της πέψης και απορρόφησης των διάφορων πολύτιμων μικροθρεπτικών συστατικών.
Χάρη σε αυτό, διατηρείται η θερμοκρασία του σώματος μας, λιπαίνονται οι αρθρώσεις μας, παραμένει το δέρμα μας σφριγηλό και λαμπερό και θωρακίζονται οι ιστοί και τα όργανα μας.
Ποιες οι επιπτώσεις της ανεπαρκούς ενυδάτωσης στο δέρμα μας και γενικά στον οργανισμό μας;
Χωρίς νερό, αφυδατώνονται τα κύτταρα και διαταράσσεται η ισορροπία του οργανισμού μας και ειδικότερα του δέρματος. Όταν η επιδερμίδα ενυδατώνεται επαρκώς, υγραίνονται οι ιστοί του σώματος και διατηρείται η ελαστικότητα, η σφριγηλότητα και ο χρωματισμός του δέρματος.
Η αφυδάτωση κάνει το δέρμα μας να φαίνεται θαμπό, κουρασμένο και γερασμένο, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό συμβαίνει, καθώς τα μειωμένα αποθέματα νερού σχετίζονται με την επιτάχυνση της γήρανσης.
Οι συνθήκες αφυδάτωσης ευνοούν την απώλεια νερού σε επίπεδο ιστών, με επακόλουθες συνέπειες που συνδέονται με το γήρας. Ταυτόχρονα, η αφυδάτωση οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων των τοξινών στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης διαφόρων χρόνιων παθήσεων.
Τα κύτταρα μας μπορούν να ενυδατωθούν με Σύγχρονες Ιατρικές Προσεγγίσεις
Το «κλειδί» για ένα ελαστικό δέρμα και έναν υγιή οργανισμό είναι η ενυδάτωση των κυττάρων μας. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μέσα από την κατανάλωση άφθονου νερού, ακόμη κι όταν δεν έχουμε την αίσθηση της δίψας.
Τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν επαρκείς ποσότητες υγρών, καθώς έχουν 90% περιεκτικότητα σε νερό. Συνιστάται, επίσης, η αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος, διότι αυτά οδηγούν τόσο το δέρμα μας όσο και τον οργανισμό μας γενικότερα σε αφυδάτωση.
Παράλληλα, είναι απαραίτητος ο εφοδιασμός του οργανισμού μας με όλα τα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, προκειμένου να ενυδατωθεί πλήρως το σώμα μας και να προαχθεί η υγεία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων μας.
Στην επίτευξη όλων αυτών συνηγορεί η Κυτταρική Αντιγήρανση, μία ιατρική προσέγγιση που συμβάλλει στην επιβράδυνση ή και στην αναστροφή των διαδικασιών της γήρανσης.
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την Κυτταρική Αντιγήρανση πιστεύουν ότι μπορούν να παρέμβουν στους μηχανισμούς που ελέγχουν τη γήρανση των κυττάρων μας, ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής και η ποιότητα της υγείας μας.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ποικιλοτρόπως, όπως με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την απομάκρυνση των βλαβερών πρωτεϊνών από τα κύτταρα και την αναζωογόνηση των κυττάρων που έχουν υποστεί καταστροφή.
Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας, Μοριακού και Γονιδιακού Επιπέδου, μπορούν να εντοπίσουν τυχόν ελλείψεις πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνονται εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα, που βοηθούν σημαντικά στην ενυδάτωση του ανθρώπινου σώματος.
Η επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία, καθώς προάγει τις πιο σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως είναι η ρύθμιση της πίεσης του αίματος, η πέψη και απορρόφηση των τροφών, η αποβολή των τοξινών, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και της ελαστικότητας του δέρματος.
Δρ. Νικολέτα Κοΐνη
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, MSc in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε επίσης:
Η Κυτταρική αντιμετώπιση στη Σκλήρυνση κατά πλάκας
Ορμονική Πτώση – Εντροπία και Γήρανση
Η συσχέτιση των Τελομερών με την επιτάχυνση της κυτταρικής γήρανσης
References:
- “Water”. National Center for Biotechnology Information. Archived from the original on 3 August 2018. Retrieved 25 March 2020.
- “Physical Chemistry of Water”. Michigan State University. Archived from the original on 20 October 2020. Retrieved 11 September 2020.
- Vij VA, Joshi AS (September 2013). “Effect of ‘water induced thermogenesis’ on body weight, body mass index and body composition of overweight subjects”. Journal of Clinical and Diagnostic Research. 7 (9): 1894–1896.
- “Water, Constipation, Dehydration, and Other Fluids”. Archived 4 March 2015 at the Wayback Machine. Science Daily. Retrieved on 28 September 2015.
- “World Water Day”. United Nations. United Nations. Archived from the original on 9 September 2020. Retrieved 10 September 2020.
- Childs BG, Durik M, Baker DJ, van Deursen JM (December 2015). “Cellular senescence in aging and age-related disease: from mechanisms to therapy”. Nature Medicine. 21 (12): 1424–1435.
- Pelletier, Dick. “Advances in medical technologies predicted for this decade”. Positive Futurist. Archived from the original on March 18, 2013. Retrieved May 26, 2012.
- Brunet Lab: Molecular Mechanisms of Longevity and Age Related Diseases Archived 2016-03-05 at the Wayback Machine. Stanford.edu. Retrieved on 11 April 2012.
Αφήστε μια απάντηση