Η Ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που μπορεί να προσβάλλει το 3-6% του γενικού πληθυσμού. Το 75-90% των ασθενών είναι γυναίκες. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν πρόκειται για μία νόσο, αλλά για ένα σύνδρομο.

Εκδηλώνεται δηλαδή με ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία μπορούν να σας προϊδεάσουν ότι πάσχετε από το συγκεκριμένο σύνδρομο. Ποια είναι τα κυριότερα εξ αυτών;

 

Μπορεί να αισθανθείτε διάχυτο πόνο σε πολλαπλά σημεία του σώματος σας

Οι ασθενείς με Ινομυαλγία καταβάλλονται καθημερινά από έναν οξύ και εκτεταμένο πόνο, δίχως την ύπαρξη κάποιας προφανούς αιτίας, όπως κάκωση ή οποιαδήποτε άλλη νόσος. Ο πόνος αυτός καθίσταται αισθητός σε όλο σας το σώμα, όμως ίσως είναι πιο έντονος σε περιοχές, όπως ο αυχένας ή η πλάτη. Πρόκειται για έναν χρόνιο πόνο, διότι έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών μηνών.

 

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσετε δυσκαμψία

Η Ινομυαλγία μπορεί να σας προκαλέσει δυσκαμψία, ιδίως όταν βρίσκεστε στην ίδια θέση επί μακρόν χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό κι η δυσκαμψία αυτή είναι πιο εμφανής το πρωί, μετά την έγερση.

 

Ενδέχεται να παρουσιάσετε αυξημένη ευαισθησία στην επαφή, στο φως και τον ήχο

Η Ινομυαλγία μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πως ακόμη και το παραμικρό άγγιγμα είναι αρκετά επώδυνο. Παραδείγματος χάρη, εάν χτυπήσετε το δάχτυλο του ποδιού σας, μπορεί να πονάτε για πολλή περισσότερη ώρα από ό,τι συνήθως. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανόν να αποκτήσετε ευαισθησία στα έντονα φώτα, στους ήχους και στον καπνό.

 

Μπορεί να βιώσετε κόπωση και έντονους πονοκεφάλους

Εάν πάσχετε από Ινομυαλγία, ενδέχεται να εμφανίσετε ήπια κούραση ή ακόμη και υπερβολική κόπωση, σαν να έχετε γρίπη. Επίσης, μπορεί να εκδηλώσετε από ήπιους πονοκεφάλους έως σοβαρές ημικρανίες.

 

Η Ινομυαλγία εντείνει το ενδεχόμενο εμφάνισης διαταραχών στον ύπνο

Όταν έχετε Ινομυαλγία, μπορεί να ξυπνάτε εξαντλημένοι, ακόμη κι αν έχετε κοιμηθεί πολλές ώρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ινομυαλγία ενίοτε δεν σας βοηθάει να κοιμηθείτε «βαθιά», προκειμένου να αναζωογονηθείτε σωστά.

Μάλιστα, είναι αρκετά σύνηθες κάποιοι ασθενείς με Ινομυαλγία να εμφανίζουν το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μία κατάσταση κατά την οποία ο πάσχων κυριεύεται από μία ανεξέλεγκτη επιθυμία να κινήσει τα πόδια του, όταν ξαπλώνει.

 

Δεν αποκλείεται να έρθετε αντιμέτωποι με γνωστικά προβλήματα

Εάν πάσχετε από Ινομυαλγία, μπορεί να παρουσιάσετε διαταραχές στη μνήμη, τη συγκέντρωση και στο επίπεδο συνειδησιακής επάρκειας, έλλειψη προσοχής, δυσχέρεια στο να μάθετε καινούργια πράγματα, αργή ή μπερδεμένη ομιλία.

 

Μπορεί να εκδηλώσετε Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Δεν είναι σπάνιο ασθενείς με Ινομυαλγία να παρουσιάσουν Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ή Σπαστική Κολίτιδα), μία λειτουργική διαταραχή του εντέρου, που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό πόνο, κοιλιακή δυσφορία, φούσκωμα και μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

 

Είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσετε Κατάθλιψη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Ινομυαλγία σχετίζεται αλληλένδετα με το άγχος, την κατάθλιψη και γενικά με τις διαταραχές συναισθήματος.

 

Η Ινομυαλγία συνυπάρχει και με επιπλέον συμπτώματα

Σε αυτά συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

  • Νευρολογικά συμπτώματα, παραδείγματος χάριν τσιμπήματα, μουδιάσματα και «βελονιάσματα» ή αίσθημα καψίματος στα χέρια και τα πόδια (παραισθησία)
  • Μείωση της Libido
  • Ξηροστομία και δυσκολία στην κατάποση
  • Ρινίτιδα
  • Συχνοουρία ή/και δυσουρία
  • Δυσμηνόρροια, επιδείνωση των προεμμηνορρυσιακών συμπτωμάτων
  • Εξανθήματα, προβλήματα με το δέρμα
  • Αίσθηση ότι κάνει πολλή ζέστη ή πολύ κρύο, ως απόρροια της πρόκλησης διαταραχών της ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος.

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιάζονται με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων.

 

Ποιοι παράγοντες πυροδοτούν την εμφάνιση Ινομυαλγίας;

Δεν υπάρχει μία και μοναδική αιτία. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα αρχίζουν να εκδηλώνονται έπειτα από γεγονότα, όπως ένας τραυματισμός, μία μόλυνση, ο τοκετός, μία χειρουργική επέμβαση, καθώς και μετά από οποιαδήποτε στρεσογόνο κατάσταση.

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν την ύπαρξη κάποιας γονιδιακής αιτίας. Έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένα άτομα έχουν υψηλά επίπεδα διεγερτικών νευροδιαβιβαστών (π.χ. κυτοκίνες κ.ά.) και μειωμένα επίπεδα κατασταλτικών νευροδιαβιβαστών (π.χ. σεροτονίνη, ενδορφίνες κ.λ.π.).

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ότι τα άτομα αυτά εμφανίζουν χαμηλότερη αντοχή στον πόνο σε σχέση με άλλους. Επομένως, διαταραχές των νευρωνικών κυκλωμάτων ή των νευροδιαβιβαστών, που συνδέονται με την αντίληψη του πόνου, ενδεχομένως ευθύνονται για την έκφραση του συνδρόμου.

 

Ποιες είναι οι Κλασικές Θεραπευτικές Προσεγγίσεις;

Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, οι μέχρι σήμερα ιατρικές πρακτικές για την Ινομυαλγία βασίζονται στη χορήγηση αντιεπιληπτικών φαρμάκων (π.χ. πρεγκαμπαλίνη), αναλγητικών (π.χ. παρακεταμόλη), αντιφλεγμονωδών, αλλά και αντικαταθλιπτικών, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης και στην ελάττωση της αίσθησης του πόνου.

Μπορεί να πραγματοποιηθούν και τοπικές εγχύσεις αναισθητικού στα σημεία ευαισθησίας, Φυσικοθεραπεία, Βελονισμός, Θεραπευτικές Χειρομαλάξεις και Υδροθεραπείες. Πρόκειται για μεθόδους που συνδράμουν στην τόνωση και χαλάρωση των μυών.

Βαθμιαία, είναι δυνατόν να ελαττωθεί ο πόνος. Μέσω ήπιων ασκήσεων με διατάσεις, μπορεί να διατηρηθεί ο μυϊκός τόνος και να περιοριστεί η δυσκαμψία. Γι’ αυτό συστήνονται ασκήσεις, όπως κολύμβηση, ποδήλατο, περπάτημα και υδροαεροβική. Οι ασθενείς οφείλουν να κοιμούνται επαρκώς, να τρέφονται υγιεινά και να διατηρούν σε κανονικά επίπεδα το βάρος τους.

 

Ποιες είναι οι Σύγχρονες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις για την Ινομυαλγία;

Η Ινομυαλγία, λόγω του αποτελεί ένα σύνδρομο, είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις, που να καταδεικνύουν την ύπαρξη της, δεν υπάρχουν. Η διάγνωση μπορεί να τεθεί μέσω της κλινικής εξέτασης και της περιγραφής των συμπτωμάτων.

Παραδείγματος χάρη, διερευνάται αν ο πόνος κατανέμεται ευρέως σε όλο το σώμα για περισσότερους από 3 μήνες και εάν παρατηρείται αυξημένη τοπική ευαισθησία κατά την πίεση σε τουλάχιστον 11 από 18 συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Πλέον, όμως, υπάρχουν Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας Μοριακού και Γονιδιακού επιπέδου, οι οποίες, σε άμεση συνάρτηση με ένα πλήρες επιγενετικό ιατρικό ιστορικό, εντοπίζουν τους ακριβείς μηχανισμούς της Ινομυαλγίας.

Οι Μοριακές Εξετάσεις ανιχνεύουν ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές και διερευνούν τα επίπεδα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και οργανικών οξέων. Με τα Γονιδιακά Τεστ, πληροφορούμαστε για ασθένειες που σχετίζονται με την Ινομυαλγία (π.χ. Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος) και καραδοκούν να εκδηλωθούν αργότερα στη ζωή μας ή να αντιληφθούμε τα ακριβή αίτια του συγκεκριμένου συνδρόμου.

Κάθε Γονιδιακό Τεστ απαρτίζεται από ένα πάνελ γονιδιακών παραλλαγών, που αναλύονται. Βάσει του ιστορικού του καθενός, προτείνεται το κατάλληλο γονιδιακό πάνελ, που επικεντρώνεται πληρέστερα στην ασθένεια ή στο προφίλ προδιάθεσης του καθενός. Με βάση τα διαγνωστικά ευρήματα, εκπονούνται Εξατομικευμένες Θεραπευτικές Αγωγές, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Ιατρικές Ειδικότητες.

Οι θεραπείες αυτές στοχεύουν στην εξάλειψη των αιτιών που ευθύνονται για την Ινομυαλγία, σε κυτταρικό και γονιδιακό επίπεδο. Αποκαθιστούν δηλαδή τη βιοχημική ισορροπία ιστών, κυττάρων και οργάνων. Με αυτές τις μεθόδους, σταδιακά ο οργανισμός των ασθενών επαναρρυθμίζεται και προάγεται η ποιότητα ζωής τους.

 

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Ιατρική Ακριβείας και Χρόνια Νοσήματα

Υποθυρεοειδισμός δίχως εμφανή κλινικά συμπτώματα

Κοιμάστε πολύ, αλλά νιώθετε κούραση; 10+1 λόγοι που πιθανόν ευθύνονται

 

References:


  1. Clauw DJ (April 2014). “Fibromyalgia: a clinical review”. JAMA. 311 (15): 1547–1555.
  2. Wu YL, Chang LY, Lee HC, Fang SC, Tsai PS (May 2017). “Sleep disturbances in fibromyalgia: A meta-analysis of case-control studies”. Journal of Psychosomatic Research. 96: 89–97.
  3. Mezhov V, Guymer E, Littlejohn G (December 2021). “Central sensitivity and fibromyalgia”. Internal Medicine Journal. 51 (12): 1990–1998.
  4. Mascarenhas RO, Souza MB, Oliveira MX, Lacerda AC, Mendonça VA, Henschke N, Oliveira VC (January 2021). “Association of Therapies With Reduced Pain and Improved Quality of Life in Patients With Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-analysis”. JAMA Internal Medicine. 181 (1): 104–112.
  5. “Fibromyalgia – Symptoms”. nhs.uk. 20 October 2017. Retrieved 21 October 2020.
  6. Valencia C, Fatima H, Nwankwo I, Anam M, Maharjan S, Amjad Z, et al. (October 2022). “A Correlation Between the Pathogenic Processes of Fibromyalgia and Irritable Bowel Syndrome in the Middle-Aged Population: A Systematic Review”. Cureus. 14 (10): e29923.
  7. Ablin JN, Buskila D (February 2015). “Update on the genetics of the fibromyalgia syndrome”. Best Practice & Research. Clinical Rheumatology. 29 (1): 20–28.
  8. Littlejohn G (November 2015). “Neurogenic neuroinflammation in fibromyalgia and complex regional pain syndrome”. Nature Reviews. Rheumatology. 11 (11): 639–648.
  9. Galvez-Sánchez CM, Reyes Del Paso GA (April 2020). “Diagnostic Criteria for Fibromyalgia: Critical Review and Future Perspectives”. Journal of Clinical Medicine. 9 (4): 1219.
  10. Vancampfort D, McGrath RL, Hemmings L, Gillis V, Bernar K, Van Damme T (November 2022). “Physical activity correlates in people with fibromyalgia: a systematic review”. Disability and Rehabilitation: 1–10.