Όλοι λίγο – πολύ τα τελευταία χρόνια έχουμε αντιληφθεί πλήρως πως το έμφραγμα δεν είναι μόνο θέμα ηλικίας. Εκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως, πάσχουν από ασθένειες που εντείνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, κυρίως λόγω του επιβλαβούς σύγχρονου τρόπου ζωής.
Ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας διενήργησαν μελέτη για 11 έτη σε 20.721 ανθρώπους ηλικίας από 45 έως 79 ετών. Αυτό που διερεύνησαν είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε συσχέτιση με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιοπαθειών.
Σύμφωνα με τη Dr. Nancy K. Sweitzer, υπάρχουν διάφοροι τρόποι, μέσω των οποίων μπορεί κανείς αποδεδειγμένα να περιορίσει κατά 80% το ενδεχόμενο πρόκλησης εμφράγματος.
Μειώστε το κοιλιακό λίπος
Βάσει μίας πρόσφατης έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 15.000 άτομα, διεξήχθη το συμπέρασμα πως όσοι είχαν αυξημένο κοιλιακό λίπος διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων. Συνεπώς, η περίμετρος μέσης των ανδρών πρέπει να είναι μικρότερη των 94 εκατοστών, ενώ των γυναικών κάτω των 90 εκατοστών, ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφράγματος κατά 12%.
Κόψτε το κάπνισμα
Το κάπνισμα αποτελεί τον πιο υψηλό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αν κόψετε το κάπνισμα, μπορείτε να ελαττώσετε τον κίνδυνο πρόκλησης εμφράγματος κατά 36%. Πέραν αυτού, ο καπνός του τσιγάρου επιδρά στην κατανομή του λίπους, μέσω ορμονών (π.χ. κορτιζόλη), οι οποίες ενισχύουν τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους.
Υιοθετήστε μία υγιεινή διατροφή
Η διατροφή συγκαταλέγεται στους επιγενετικούς παράγοντες. Πρόκειται για παράγοντες που μπορούν να ενεργοποιήσουν δυνητικά «μοριακούς διακόπτες», οι οποίοι συμβάλλουν στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Η ισορροπημένη διατροφή είναι καίριας σημασίας, καθώς μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι διατροφικές συνήθειες που προσιδιάζουν στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής μπορούν να θωρακίσουν την υγεία της καρδιάς και να περιορίσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διότι βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ και μειώνουν σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής.
Γι΄ αυτό, προτείνεται η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, οσπρίων, φυτικών ινών, τροφών με αυξημένη περιεκτικότητα σε Βιταμίνη D, Ε και C, Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και καροτενοειδή, αλλά και τροφίμων πλούσιων σε μονοακόρεστα και σε Ω-3 λιπαρά οξέα, προκειμένου να περιορίσετε τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 18%.
Ειδικότερα, τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα, η έλλειψη των οποίων έχει συσχετισθεί με την ανάπτυξη νοσημάτων, όπως η αθηρωμάτωση. Έχει υποστηριχθεί ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα διασφαλίζουν την καλή υγεία της καρδιάς, ενώ έρευνες καταδεικνύουν ότι καταπολεμούν και τις φλεγμονές.
Περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ, νατρίου, σακχάρων και trans λιπαρών
Ένα γραμμάριο αλκοόλ έχει 7 θερμίδες. Όσες περίπου δηλαδή ένα γραμμάριο λίπους, που προσδίδει 9 θερμίδες. Οι θερμίδες του αλκοόλ αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους και αυξάνουν την όρεξη. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της συσσώρευσης κοιλιακού λίπους και ακολούθως επίταση του κινδύνου παρουσίας εμφράγματος.
Επομένως, συνιστάται να μην πίνετε περισσότερα από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, με σκοπό την πτώση του ενδεχομένου πρόκλησης εμφράγματος κατά 11%. Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγετε την κατανάλωση σακχάρων και trans λιπαρών και να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού.
Αυξήστε τη σωματική άσκηση
Είναι σημαντικό να παραμένετε σωματικά δραστήριοι, προκειμένου να περιορίσετε την πιθανότητα παρουσίας εμφράγματος κατά 3%.
Ποια η σημασία της ιατρικής καθοδήγησης;
Αυτό που προτείνεται, σε κάθε περίπτωση, είναι να μην εφαρμόσετε όλες τις αλλαγές ταυτόχρονα, καθώς ο κάθε παράγοντας επιδρά διαφορετικά στον κάθε οργανισμό όσον αφορά στην ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος.
Επομένως, οι παραπάνω συστάσεις δεν ισχύουν πάντοτε, διότι ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός. Αυτή η βιο-διαφορετικότητα του καθενός πρέπει να αποτυπώνεται και στο διατροφικό του πλάνο.
Η ιατρική καθοδήγηση έχει πολύτιμη σημασία αφενός για την πρόληψη της εμφάνισης κάποιου παθολογικού προβλήματος και αφετέρου για την αντιμετώπιση του, σε περίπτωση που έχει ήδη εκφραστεί.
Πλέον, Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας Μοριακού Επιπέδου διερευνούν την ορμονική και μεταβολική κατάσταση του οργανισμού, ανιχνεύουν φλεγμονώδεις δείκτες και βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του ανθρώπινου σώματος και του τρόπου παροχής των θρεπτικών συστατικών που πραγματικά χρειάζεται.
Στην κλινική πράξη, διενεργούνται και Γονιδιακά Τεστ. Μέσω αυτών, μπορούμε να αντιληφθούμε ποιος τύπος διατροφής εξυπηρετεί καλύτερα τη βιολογία μας, να πληροφορηθούμε για ασθένειες που συνδέονται με την αύξηση του κινδύνου πρόκλησης εμφράγματος και καραδοκούν να εκδηλωθούν αργότερα στη ζωή μας ή να αντιληφθούμε τον ακριβή μηχανισμό μίας ήδη υπάρχουσας καρδιαγγειακής νόσου.
Κάθε Γονιδιακό Τεστ απαρτίζεται από ένα Πάνελ Γονιδιακών Παραλλαγών, οι οποίες αναλύονται. Βάσει του ιστορικού του καθενός, προτείνεται το κατάλληλο Γονιδιακό Πάνελ, που επικεντρώνεται πληρέστερα στη νόσο ή στο προφίλ προδιάθεσης του ατόμου.
Με γνώμονα το ατομικό γονιδιακό υπόβαθρο, τους δείκτες εξετάσεων, τον τρόπο ζωής και προπάντων τη βιο-διαφορετικότητα του καθενός, παρέχεται ένα αυστηρά εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ατόμου. Το διατροφικό αυτό πρόγραμμα εξισορροπεί τη βιοχημεία του σώματος, θωρακίζει την υγεία σας και σας βοηθάει να αισθανθείτε χορτάτοι.
Αξιολογούνται και παράγοντες, όπως η υγεία του εντερικού μικροβιώματος, τα επίπεδα άγχους, αλλά και η ποιότητα του ύπνου. Η μείωση του άγχους βοηθάει σημαντικά στην ελάττωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων. Έτσι, προτείνεται η ενσωμάτωση διαφόρων τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής στο καθημερινό διαιτολόγιο. Επιπλέον, αν κριθεί απαραίτητο, διορθώνονται οι ελλείψεις του οργανισμού σε θρεπτικές ουσίες και αποκαθίσταται η ορμονική ισορροπία του οργανισμού με φυσικό τρόπο.
Σταδιακά, με τις μεθόδους αυτές, τροφοδοτείται ο κάθε οργανισμός με όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που εδραιώνουν την καλή υγεία και συμπληρώνονται οι κυτταρικές ελλείψεις. Το κύτταρο προστατεύεται από οξείδωση και φλεγμονές, επανέρχεται η ισορροπία ορμονικού συστήματος και κινητοποιούνται οι σωστές μεταβολικές οδοί, με τελικό επακόλουθο την αποτελεσματική πρόληψη ή θεραπευτική αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών Παθήσεων.
Διαβάστε επίσης
Εμμηνόπαυση & Καρδιαγγειακά Νοσήματα
Ποια είναι τα 4 πιο επικίνδυνα Αυτοάνοσα Νοσήματα;
Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών;
References:
- Onmed.gr, 5-allages-pou-meionoun-ton-kindyno-emfragmatos-kata-80
- Petersen, Kristina S.; Kris-Etherton, Penny M. (2021-11-28). “Diet quality assessment and the relationship between diet quality and cardiovascular disease risk”. Nutrients. 13 (12): 4305.
- Hooper L, Martin N, Jimoh OF, Kirk C, Foster E, Abdelhamid AS (August 2020). “Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease”. The Cochrane Database of Systematic Reviews. 2020 (8): CD011737.
- “Heart Attack—Prevention”. NHS Direct. 28 November 2019.
- “Physical activity guidelines for adults”. NHS Choices. 2018-04-26. Archived from the original on 2017-02-19.
- Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, et al. (February 2020). “Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease”. The Cochrane Database of Systematic Reviews. 2020 (3): CD003177.
- Jakob T, Nordmann AJ, Schandelmaier S, Ferreira-González I, Briel M, et al. (Cochrane Heart Group) (November 2016). “Fibrates for primary prevention of cardiovascular disease events”. The Cochrane Database of Systematic Reviews. 11 (3): CD009753.
- An, Peng; Wan, Sitong; Luo, Yongting; et al. (13 December 2022). “Micronutrient supplementation to reduce cardiovascular risk”. Journal of the American College of Cardiology. 80 (24): 2269–2285.
Αφήστε μια απάντηση