Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα εκδηλώνονται, όταν τα κύτταρα του οργανισμού μας αλλοιώνονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα δεν τα αναγνωρίζει πλέον ως δικά του, αλλά ως ξένα. Έτσι, επιτίθεται σε αυτά, δημιουργώντας αυτοαντισώματα, με στόχο την εξουδετέρωση τους.

Οι Αυτοάνοσες Παθήσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Υπάρχουν εκατοντάδες Αυτοάνοσες Ασθένειες. Ωστόσο, δεν είναι όλες εξίσου επικίνδυνες. Τέσσερα Αυτοάνοσα Νοσήματα σχετίζονται με την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, αν δεν διαγνωστούν ή δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

 

Νόσος του Graves

Πρόκειται για μία Αυτοάνοση Θυρεοειδική Νόσο, που οφείλεται σε υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα. Διαγιγνώσκεται από τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) και τις υψηλές τιμές ελεύθερης θυροξίνης (FT4).

Εκδηλώνεται με συμπτώματα που προσιδιάζουν στον Υπερθυρεοειδισμό (π.χ. βρογχοκήλη, αυξημένη όρεξη, έντονη εφίδρωση, ταχυπαλμία), αλλά και με διαφόρων ειδών οφθαλμοπάθειες.

Αποτελεί μία σοβαρή μορφή αυτοάνοσου θυρεοειδικού νοσήματος, κυρίως λόγω των δυσμενών επιπτώσεων των υψηλών θυρεοειδικών ορμονών σε ζωτικές λειτουργίες, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Αν δεν διαγνωστεί ή δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να επιφέρει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακές διαταραχές, θυρεοτοξική κρίση (υπερβολική αύξηση των καρδιακών παλμών, της αρτηριακής πίεσης και της θερμοκρασίας του σώματος), δυσκολίες στην εγκυμοσύνη και οστεοπόρωση.

 

Νόσος του Addison

Η Νόσος του Addison, γνωστή και ως επινεφριδική ανεπάρκεια, προκαλείται από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα επινεφρίδια, δύο μικρούς τριγωνικού σχήματος αδένες, που εντοπίζονται πάνω από κάθε νεφρό και παράγουν ορμόνες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων και των συστημάτων του ανθρώπινου σώματος.

Αυτές είναι τα γλυκοκορτικοειδή (ιδίως η κορτιζόλη), τα αλατοκορτικοειδή (κυρίως η αλδοστερόνη) και τα στεροειδή του φύλου. Η κορτιζόλη είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Η αλδοστερόνη συμβάλλει στη διατήρηση του φυσιολογικού ισοζυγίου άλατος και νερού στην κυκλοφορία του αίματος. Στη Νόσο Addison, λόγω της επερχόμενης καταστροφής του φλοιού των επινεφριδίων, δεν μπορούν να παραχθούν επαρκείς ποσότητες των ορμονών αυτών.

Πρόκειται για μία αρκετά σπάνια ασθένεια. Τα τρία βασικότερα συμπτώματα που οδηγούν στην ταυτοποίηση της νόσου Addison είναι τα μειωμένα επίπεδα σακχάρου συνδυαζόμενα με τις χαμηλές συγκεντρώσεις νατρίου και τα αυξημένα επίπεδα καλίου.

Αν αφεθεί δίχως θεραπεία, η Νόσος του Addison ενδέχεται να οδηγήσει σε επινεφριδιακή κρίση, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, η οποία οφείλεται στα υπερβολικά μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης. Η επινεφριδιακή κρίση εντείνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανακοπής, υποξίας, κώματος ή και αιφνίδιου θανάτου.

 

Γιγαντοκυτταρική Μυοκαρδίτιδα

Πρόκειται για μία αρκετά σπάνια νόσο. Με βάση τον Αμερικανικό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων, στη Γιγαντοκυτταρική Μυοκαρδίτιδα ο καρδιακός μυς υφίσταται φλεγμονή. Παρουσιάζεται με συμπτώματα, όπως οίδημα στους αστραγάλους, πόνο στο στήθος, ταχυκαρδίες ή αρρυθμίες, αίσθημα κόπωσης και δύσπνοια. Βάσει μίας μελέτης του 2000, την οποία εκπόνησαν ερευνητές στις ΗΠΑ, η Γιγαντοκυτταρική Μυοκαρδίτιδα αποτελεί την πλέον θανατηφόρα αυτοάνοση ασθένεια.

 

Κοκκιωμάτωση με Πολυαγγειΐτιδα

Η Κοκκιωμάτωση με Πολυαγγειΐτιδα, η οποία είναι γνωστή και ως Σύνδρομο Wegener, είναι μία συστηματική αγγειΐτιδα των αρτηριών μικρού και μεσαίου μεγέθους, των φλεβιδίων, των αρτηριολίων και σπανίως των μεγάλων αρτηριών.

Στη συγκεκριμένη αυτοάνοση ασθένεια, φλεγμαίνονται τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη, στον λαιμό, στα ιγμόρεια, στα νεφρά και στους πνεύμονες. Έτσι, περιορίζεται η ροή αίματος σε κάποια όργανα του σώματος.

Πρόκειται για μία σπάνια νόσο, που μπορεί να εκδηλωθεί με πληγές ή μελανιές στο δέρμα, μούδιασμα στα άκρα, αίμα στα ούρα ή/και στο φλέγμα, πυρετό, αίσθημα εξάντλησης και δύσπνοια.

 

Ποια είναι η πιο Σύγχρονη Ιατρική Προσέγγιση για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα;

Τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην αποκωδικοποίηση του DNA, έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο καθορίζονται συγκεκριμένες γενετικές επιλογές από τη δομή του DNA, έχει κατανοηθεί η κληρονόμηση κάποιων χαρακτηριστικών και νόσων, καθώς και οι μηχανισμοί έκφρασης νόσου.

Αυτή η δυνατότητα ανίχνευσης του ανθρώπινου γονιδιώματος έχει οδηγήσει την Ιατρική σε μία άλλη εποχή. Στην Ιατρική Ακριβείας. Την πιο Καινοτόμο Ιατρική Προσέγγιση παγκοσμίως, που στοχεύει στον ακριβή εντοπισμό και εξάλειψη των αιτιών των Παθολογικών Καταστάσεων και των Νοσημάτων, αντιμετωπίζοντας το κάθε άτομο ως ξεχωριστό.

Με τις πιο Εξελιγμένες Θεραπείες Ιατρικής Ακριβείας, εφαρμόζονται στοχευμένες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και στη διατροφή. Αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις του οργανισμού και εντείνεται η ικανότητα του σώματος να διαχειρίζεται τις φλεγμονές. Έτσι, μπορεί να επιτευχθεί η αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων, με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

 

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων βασίζεται σε ορισμένους άξονες

Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας διερευνούν, σε κυτταρικό και σε γονιδιακό επίπεδο, τα αίτια εκτροπής της όποιας βιοχημικής ισορροπίας και λειτουργούν ως εφαλτήριο για την ακριβή πλέον πρόγνωση και διάγνωση Αυτοάνοσων Νοσημάτων.

Μεταβολικές Εξετάσεις παρέχουν πληροφορίες για ενδεχόμενες ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές και διερευνούν τα επίπεδα συγκεκριμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και οργανικών οξέων. Τα Γονιδιακά Πάνελ FullDNA είναι Γονιδιακά Τεστ, που σχεδιάζονται και ταξινομούνται ανά τύπο νοσήματος ή συναφείς κατηγορίες νοσημάτων. Στο πάνελ των Αυτοάνοσων Νοσημάτων, αναλύονται 1152 πολυμορφισμοί (SNPs), 543 γονίδια και 124 παθήσεις, σχετιζόμενες με τα Αυτοάνοσα Νοσήματα.

 

Με αυτές τις ακριβείς διαγνωστικές προσεγγίσεις:

  • Αποκρυπτογραφείται η προδιάθεση των ατόμων να εμφανίσουν αυτοάνοσες παθήσεις, μετέπειτα στη ζωή τους.
  • Αποκωδικοποιούνται οι ακριβείς μηχανισμοί του εκάστοτε αυτοάνοσου νοσήματος στους ήδη πάσχοντες.
  • Εντοπίζονται οι ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία (μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα, ωμέγα 3 κ.ά.) και προσδιορίζεται η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.
  • Διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο το κάθε σώμα μεταβολίζει τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λιπίδια, εκτιμάται η κατάσταση του εντερικού μικροβιώματος και αξιολογούνται οι διατροφικές ανάγκες του καθενός.
  • Προσδιορίζεται η ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια και να διαχειρίζεται τις φλεγμονές.
  • Εκτιμάται η τοξική επιβάρυνση του οργανισμού.

 

Αυστηρά Εξατομικευμένα Θεραπευτικά Σχήματα εξαλείφουν τα αίτια των Αυτοάνοσων

Αυτά τα πολύτιμα κλινικά δεδομένα αξιοποιούνται προς όφελος των ασθενών. Μπορεί να προταθεί Αυστηρά Εξατομικευμένη Θεραπευτική Αγωγή, που αποβλέπει στην πρόληψη ή στη θεραπευτική αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων. Χάρη σε αυτές τις πλήρως προηγμένες θεραπείες:

  • Ο οργανισμός επαναρρυθμίζεται.
  • Τα συμπτώματα του αυτοάνοσου υποχωρούν από τους πρώτους μήνες της θεραπείας.
  • Ενισχύεται η ικανότητας διαχείρισης των φλεγμονών.
  • Αναχαιτίζεται η καταστροφή των «οργάνων στόχου» από τον μηχανισμό της αυτοανοσίας.
  • Παρεμποδίζεται η εξέλιξη της εκάστοτε αυτοάνοσης πάθησης.
  • Ελαχιστοποιούνται οι όποιες πιθανότητες υποτροπής της νόσου.
  • Αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνεται θεαματικά η ποιότητα ζωής.

Οι δόσεις και τα συστατικά των θεραπευτικών αυτών αγωγών παραμετροποιούνται με βάση τα διαγνωστικά ευρήματα και οι ασθενείς τα προμηθεύονται μόνο από φαρμακεία που κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Η βιοχημική εκτροπή, που οδήγησε σε αλλοίωση των κυττάρων, αντιμετωπίζεται με μέση διάρκεια θεραπείας από έξι έως δεκαοχτώ μήνες, ανάλογα με τη συνολική κλινική εικόνα του ασθενούς και την ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων.

Οι θεραπείες αυτές εφαρμόζονται επιτυχώς τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια και δεν αντιβαίνουν σε οποιαδήποτε άλλη παράλληλη φαρμακευτική ή ομοιοπαθητική αγωγή. Το θεραπευτικό όφελος των ασθενών μεγιστοποιείται και ταυτοχρόνως περιορίζονται στο ελάχιστο οι περιττές ταλαιπωρίες και δαπάνες θεραπείας.

Πραγματοποιήστε σήμερα μία Εξέταση Ακριβείας, έτσι ώστε να καθοριστεί το δικό σας Εξατομικευμένο Θεραπευτικό Σχήμα, για την επιτυχή αντιμετώπιση του Αυτοάνοσου Νοσήματος.

 

Διαβάστε επίσης


Αυτοάνοσα Νοσήματα. Πολλά τρώμε. Λίγα όμως «κερδίζουμε».

Σχετίζονται οι λεκτίνες που προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής με τα Αυτοάνοσα Νοσήματα;

Άγχος & Αυτοάνοσα Νοσήματα

 

References:


  1. gr,ta-4-pio-epikindyna-aytoanosa-nosimata
  2. Singer, O; McCune, WJ (May 2017). “Update on maintenance therapy for granulomatosis with polyangiitis and microscopic polyangiitis”. Current Opinion in Rheumatology (Review). 29 (3): 248–53.
  3. “Graves Disease”. www.niddk.nih.gov. August 10, 2012. Archived from the original on April 2, 2015. Retrieved 2015-04-02.
  4. “Graves’ disease”. Autoimmune Registry Inc. Retrieved 15 June 2022.
  5. “Adrenal Insufficiency and Addison’s Disease”. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. May 2014. Archived from the original on 13 March 2016. Retrieved 13 March 2016.
  6. Brandão Neto RA, de Carvalho JF (2014). “Diagnosis and classification of Addison’s disease (autoimmune adrenalitis)”. Autoimmunity Reviews. 13 (4–5): 408–411.
  7. Watson, Stephanie (March 26, 2019). “Autoimmune Diseases: Types, Symptoms, Causes and More”. Healthline. Retrieved November 11, 2020.
  8. Wang L, Wang FS, Gershwin ME (October 2015). “Human autoimmune diseases: a comprehensive update”. Journal of Internal Medicine. 278 (4): 369–95.