Το νερό αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία, που διασφαλίζει την επιβίωση του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτό μαζί με άλλα συστατικά, όπως οι βιταμίνες που μεταφέρονται στα κύτταρα μας μέσω του αίματος, εξασφαλίζουν τη θρέψη των κυττάρων μας. Σχεδόν το 80% του οργανισμού μας απαρτίζεται από νερό.
Οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος μας χρειάζεται νερό, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά. Κάθε μέρα, όλοι μας χάνουμε νερό μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, των ούρων και των κοπράνων. Αυτή η απώλεια νερού πρέπει να αναπληρωθεί, μέσω της κατανάλωσης υγρών και της πρόσληψης τροφών που περιέχουν νερό, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του σώματος μας.
Όλοι μας θα έχουμε ακούσει την καθιερωμένη συμβουλή να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Ωστόσο, αυτή η συμβουλή δεν ισχύει για τους πάντες. Για ορισμένα άτομα, ακόμη και λιγότερο από 8 ποτήρια νερό θεωρούνται επαρκής ποσότητα, ενώ κάποιοι άλλοι χρειάζεται να πίνουν περισσότερο από 8 ποτήρια.
Βάσει μίας νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε προσφάτως στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Science», η πρόσληψη 8 ποτηριών νερού καθημερινά θεωρείται περιττή για την πλειοψηφία των υγιών ενηλίκων.
Η έρευνα κατέδειξε ότι οι ανάγκες για νερό ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων και καθορίζονται από πολλαπλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, του μεγέθους του σώματος, των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας, αλλά και του κλίματος της περιοχής.
Προκειμένου να αξιολογηθεί το πόσο νερό χρειάζονται πραγματικά οι άνθρωποι, αναλύθηκαν από τους ερευνητές δεδομένα από 5.600 άτομα ηλικίας από 8 ημερών έως 96 ετών, σε 26 χώρες.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν με τη βοήθεια μίας έγκυρης και αξιόπιστης τεχνικής. Η τεχνική αυτή βασιζόταν στη χρήση νερού συνδεδεμένου με ιχνηθέτες, μέσω των οποίων καθίστατο ευκολότερη η παρακολούθηση παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα από το σώμα.
Η συγκεκριμένη τεχνική παρείχε τη δυνατότητα ενδελεχούς προσδιορισμού της παραγόμενης ποσότητας νερού από το μεταβολισμό των συμμετεχόντων. Ταυτόχρονα, εκτιμούταν η ακριβής ποσότητα νερού που καταναλωνόταν. Οι ερευνητές αξιολόγησαν με πλήρη ακρίβεια πόση απώλεια νερού προκαλούταν στους συμμετέχοντες και πόση ποσότητα νερού αντικαθιστούταν καθημερινά.
Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι ο ημερήσιος κύκλος νερού ενός ατόμου εξαρτάται σημαντικά από το μέγεθος του σώματος του, καθώς και από την ποσότητα του σωματικού του λίπους. Άνθρωποι με υψηλές ποσότητες άλιπης μάζας, χρειάζονται περισσότερο νερό.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, διεξήχθη το συμπέρασμα ότι οι ανάγκες του καθενός μας για νερό μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ειδικότερα, άτομα ηλικίας από 20 έως 50 ετών παρουσίαζαν αυξημένες ανάγκες σε νερό.
Μετέπειτα, οι ανάγκες αυτές ελαττώθηκαν, παράλληλα με την επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι η ποσότητα νερού καθορίζεται εν μέρει από τον μεταβολισμό.
Επίσης, υποστηρίχθηκε ότι το κλίμα της περιοχής όπου ζει το άτομο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις ανάγκες σε νερό. Όσοι διαβιώνουν σε μέρη με θερμότερο κλίμα χρειάζονται υψηλότερες ποσότητες νερού.
Συν τοις άλλοις, διαπιστώθηκε ότι όσοι ζουν σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για νερό, εν αντιθέσει με όσους ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες.
Πόσο νερό λοιπόν συνιστάται να πίνουμε;
Με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη, είναι σημαντικό να πίνουμε νερό, όταν διψάμε, υπό την προϋπόθεση να μην αμελούμε τις ανάγκες του σώματος μας για ενυδάτωση. Σύμφωνα με τον καθηγητή John Speakman, από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, το να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό καθημερινά δεν είναι επιβλαβές, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θεωρείται και αναγκαίο.
Λόγου χάρη, δεν έχει διενεργηθεί κάποια επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη ποσότητα νερού περιόρισε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και λοιπών παθήσεων. Δεν υπάρχει, επομένως, συγκεκριμένος κανόνας για την ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνουμε.
Η επάρκεια νερού του κάθε σώματος καθορίζεται από πολλαπλούς παράγοντες. Κάποιοι εξ αυτών είναι οι ακόλουθοι:
- Όσοι γυμνάζονται εντατικά ιδρώνουν συχνότερα. Γι’ αυτό και χρειάζονται παραπάνω νερό, ούτως ώστε να αναπληρωθεί η απώλεια υγρών.
- Το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο. Ο θερμός και υγρός καιρός ενδέχεται να προκαλέσουν την έκκριση ιδρώτα, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανάγκη πρόσληψης υγρών.
- Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αφυδατωθεί και εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων υγείας. Παραδείγματος χάρη, το σώμα χάνει υγρά σε καταστάσεις πυρετού, εμετού ή διάρροιας. Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστεως και οι πέτρες των ουροφόρων οδών αποτελούν επιπλέον παθολογικά προβλήματα που χρήζουν αυξημένης πρόσληψης υγρών.
- Εγκυμονούσες ή θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να πίνουν υψηλότερες ποσότητες σε σύγκριση με τον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό, ούτως ώστε να παραμείνουν ενυδατωμένες.
Πλέον, υπάρχουν Σύγχρονες Μέθοδοι που συμβάλλουν στην ενυδάτωση του κάθε οργανισμού εξατομικευμένα
Κάθε κύτταρο, ιστός και όργανο του σώματος μας πρέπει να έχει επαρκή αποθέματα νερού. Η καλή και σωστή ενυδάτωση προάγει πολύτιμες λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως η ρύθμιση της πίεσης του αίματος, η πέψη και απορρόφηση των τροφών, η αποβολή των τοξινών, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και της ελαστικότητας του δέρματος.
Γι’ αυτό συνιστάται να δίνουμε προτεραιότητα στην κατανάλωση νερού και να αποφεύγουμε την πρόσληψη σακχαρούχων ποτών, αλκοόλ, αλατιού, ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογιστεί ότι κάποιες τροφές (π.χ. φρούτα, λαχανικά, φασόλια, σούπες, κ.ά.) έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό.
Ωστόσο, ένας γιατρός μπορεί να συνδράμει στον καθορισμό της ιδανικής ποσότητας νερού που αρμόζει στον κάθε οργανισμό, ούτως ώστε αφενός να λαμβάνει το ανθρώπινο σώμα τα υγρά που χρειάζεται και αφετέρου να αποτραπεί η πιθανότητα πρόκλησης αφυδάτωσης.
Με απλή εξέταση αίματος, κλινική εξέταση, εργαστηριακές δοκιμές και με ανάλυση ούρων, ελέγχονται τα επίπεδα ηλεκτρολυτών. Πλέον, υπάρχουν και Εξειδικευμένες Εξετάσεις, που διενεργούνται σε κυτταρικό και σε γονιδιακό επίπεδο.
Αυτές μπορούν να ανιχνεύσουν τυχόν ελλείψεις του οργανισμού σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, είναι δυνατόν να εντοπιστούν και εν συνεχεία να αντιμετωπιστούν νοσήματα που μπορεί να υποβόσκουν στο ανθρώπινο σώμα, σε περίπτωση που το άτομο πάσχει από Χρόνια Αφυδάτωση.
Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνονται Εξατομικευμένα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνεται η εκπόνηση ενός διατροφικού προγράμματος, στο οποίο προτείνεται μία λίστα τροφών που πρέπει να αποφεύγονται ή να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή του καθενός (Διατροφή Ακριβείας).
Ενίοτε χορηγούνται και πρωτόκολλα Μικρο- και Μακροθρεπτικών Συστατικών, αλλά και Φυσικής Ορμονικής Αποκατάστασης, αν κριθεί απαραίτητο. Με αυτές τις Σύγχρονες Μεθόδους, ο κάθε οργανισμός τροφοδοτείται με όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που εδραιώνουν την καλή υγεία και εφοδιάζεται με όλα τα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, προκειμένου να ενυδατωθεί πλήρως το σώμα.
Διαβάστε επίσης
Κοιμάστε πολύ, αλλά νιώθετε κούραση; 10+1 λόγοι που πιθανόν ευθύνονται
Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών;
Η Παχυσαρκία μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη επεμβατικές μεθόδους
References:
- Giatros-in.gr, chreiazomaste-8-potiria-nero-kathimerina
- gr, o-mythos-me-ta-8-potiria-neroy-mas-exei-kourasei-arketa
- “Water”. National Center for Biotechnology Information. Archived from the original on 3 August 2018. Retrieved 25 March 2020.
- Belnay, Louise. “The water cycle” (PDF). Critical thinking activities. Earth System Research Laboratory. Archived (PDF) from the original on 20 September 2020. Retrieved 25 March 2020.
- “On Water”. European Investment Bank. Archived from the original on 14 October 2020. Retrieved 13 October 2020.
- “The State of the World’s Land and Water Resources for Food and Agriculture” (PDF).
- Vij VA, Joshi AS (September 2013). “Effect of ‘water induced thermogenesis’ on body weight, body mass index and body composition of overweight subjects”. Journal of Clinical and Diagnostic Research. 7 (9): 1894–1896.
- Muckelbauer R, Sarganas G, Grüneis A, Müller-Nordhorn J (August 2013). “Association between water consumption and body weight outcomes: a systematic review”. The American Journal of Clinical Nutrition. 98 (2): 282–299.
- “Water, Constipation, Dehydration, and Other Fluids”. Archived 4 March 2015 at the Wayback Machine. Science Daily. Retrieved on 28 September 2015.
- “World Water Day”. United Nations. United Nations. Archived from the original on 9 September 2020. Retrieved 10 September 2020.
Αφήστε μια απάντηση