Σε ένα μεγάλο ή μικρό κατάστημα αγοράς τροφίμων, μπορούμε να προμηθευτούμε χιλιάδες διαφορετικές τροφές.

Ωστόσο, οι τροφές που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος στις ημέρες μας δεν περιέχουν τις ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών που χρειάζονται για τη διασφάλιση της υγείας μας. Αυτό φέρει ως επακόλουθο να συσσωρεύονται σταδιακά ελλείψεις των συστατικών αυτών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται στις ιδανικές ποσότητες οξυγόνο, νερό, μακροθρεπτικά στοιχεία (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες) και μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα). Πρόκειται για ουσίες απαραίτητες για τη θρέψη των κυττάρων και τη διεκπεραίωση των λειτουργιών τους.

Σκεφτείτε ότι οι αρχαίοι πρόγονοι μας έτρωγαν φρέσκα ψάρια που αλιεύονταν σε καθαρά νερά και κατανάλωναν κρέας από ζώα που βοσκούσαν σε παρθένα δάση. Σήμερα, τα κρέατα έχουν εμποτιστεί με αντιβιοτικά και συντηρητικά.

Η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων στα λαχανικά και σε λοιπές φυτικές τροφές βλάπτει το χώμα, προκαλώντας την καταστροφή σημαντικών θρεπτικών στοιχείων.

Η επιστημονική έρευνα τα τελευταία 40 έτη και οι κλινικές διατροφικές μελέτες σε περισσότερους από 10.000 ασθενείς καταδεικνύουν ότι τα άτομα του δυτικού πολιτισμού παρουσιάζουν μαζικές διατροφικές ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ελλιπούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών;

Βασικά θρεπτικά στοιχεία, όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, τα αντιοξειδωτικά, το μαγνήσιο και πολλά ακόμη, συμβάλλουν στη φυσιολογική ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ειδικότερα, πολλά μεταλλικά στοιχεία αποτελούν αναπόσπαστες συνιστώσες των εκατοντάδων ενζύμων που λειτουργούν διαρκώς μέσα στο σώμα, ενώ οι βιταμίνες βοηθούν στο να συντελούνται οι καύσεις στο σώμα σωστά και ολοκληρωμένα.

Οι συσσωρευμένες ελλείψεις του σώματος μας στα βιοχημικά αυτά καύσιμα διαταράσσουν το μεταβολισμό και συνολικά την υγεία μας. Φανταστείτε το αυτοκίνητο σας. Εάν το καύσιμο είναι κακής ποιότητας, αυτό θα εμφανίσει βλάβες και κάποια στιγμή θα χρειαστείτε την οδική βοήθεια.

Έτσι και η έλλειψη βιταμινών και μικροθρεπτικών ουσιών επιφέρει την απορρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και των φυσιολογικών διαδικασιών του οργανισμού. Επιπλέον, ευθύνεται για την επιδείνωση των φλεγμονών.

Ολοένα και περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την έλλειψη θρεπτικών στοιχείων με την έκφραση ή/και την επιδείνωση Χρόνιων Νοσημάτων, όπως οι Καρδιαγγειακές Νόσοι, ο Διαβήτης, η Παχυσαρκία, η Οστεοπόρωση, οι Παθήσεις του Αναπνευστικού και πολλά ακόμη.

 

Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και Αυτοάνοσα Νοσήματα

Μάλιστα, οι ελλιπείς ποσότητες βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών ευθύνονται για την πρόκληση διαταραχών στην ικανότητα του ανοσοποιητικού να αναγνωρίζει τα δικά του όργανα και ιστούς.

Επίσης, σχετίζονται με υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό παράγει αντισώματα και επιτίθεται εσφαλμένα σε δικά του κύτταρα και ιστούς. Έτσι, εντείνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης Αυτοάνοσων Νοσημάτων.

Συν τοις άλλοις, σε ορισμένες περιπτώσεις, ελαττώνεται ο μυϊκός όγκος, εκδηλώνονται ψυχικές διαταραχές, φθίνει η αντοχή και απόδοση, μειώνεται το σωματικό βάρος, παρατηρούνται δυσχέρειες στην αναπνοή, προκαλούνται νευρικές βλάβες και παρουσιάζεται αμφιβληστροειδοπάθεια ή ραχίτιδα, ως απόρροια της ελλιπούς πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων.

 

Πλέον, Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας εντοπίζουν, σε κυτταρικό και σε γονιδιακό επίπεδο, τις ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά.

Η διατροφή συγκαταλέγεται στους επιγενετικούς παράγοντες. Πρόκειται για παράγοντες που μπορούν να ενεργοποιήσουν δυνητικά «μοριακούς διακόπτες», οι οποίοι συμβάλλουν στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.

Μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε μικρο- και μακροθρεπτικά συστατικά διατροφή, θα μπορούσε να συντείνει σε μεγάλο βαθμό στην επιβράδυνση της εξέλιξης και στη μείωση των συμπτωμάτων της εκάστοτε αυτοάνοσης νόσου, καθώς και στη διόρθωση των διατροφικών ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά.

Η Διατροφή Ακριβείας αποτελεί ένα εξατομικευμένο είδος διατροφολογικής προσέγγισης που προκύπτει κατόπιν Εξετάσεων Υψηλής Ακριβείας, βάσει των οποίων διαφαίνεται το ακριβές μεταβολικό και γονιδιακό προφίλ κάθε ατόμου.

Κατόπιν της ανάλυσης του γονιδίου, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την προδιάθεση που έχει το κάθε άτομο να αναπτύξει ασθένειες που συσχετίζονται με τη διατροφή, όπως είναι τα Αυτοάνοσα Νοσήματα, ο Διαβήτης, οι Καρδιαγγειακές Παθήσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου κ.λ.π.

 

Έτσι, οι διατροφικές ανάγκες των ατόμων εξατομικεύονται πλήρως βάσει των πραγματικών αναγκών τους.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, το πλήρες επιγενετικό ιστορικό, την παρούσα κατάσταση της υγείας του καθενός και τον τρόπο ζωής του, εκπονείται ένα αυστηρά εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα.

Σε αυτό, προτείνεται μία λίστα τροφών που πρέπει να αποφεύγονται ή να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή του καθενός, με σκοπό την τροφοδότηση του κάθε οργανισμού με όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που εδραιώνουν την καλή υγεία, ενώ επιλέγονται και τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.

Χορηγούνται στις ιδανικές για κάθε άτομο ποσότητες βιταμίνες, μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά και, αν κριθεί απαραίτητο, πρωτόκολλα Φυσικής Ορμονικής Αποκατάστασης, με σκοπό την επαναφορά της ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού.

Σταδιακά, με τις μεθόδους αυτές, συμπληρώνονται οι κυτταρικές ελλείψεις, καταστέλλεται η φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού, μειώνονται τα επίπεδα του οξειδωτικού stress, επιτυγχάνεται το ιδανικό βάρος και ενδυναμώνεται η υγεία του εντερικού μικροβιώματος.

Επιπλέον, επανέρχεται η ισορροπία ορμονικού συστήματος και κινητοποιούνται οι σωστές μεταβολικές οδοί, με τελικό επακόλουθο την αποτελεσματική υποχώρηση των συμπτωμάτων της εκάστοτε Αυτοάνοσης Νόσου.

Η βιοχημεία του σώματος εξισορροπείται, αντιμετωπίζονται οι διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, βελτιώνεται η διάθεση και ο ύπνος, ενισχύονται τα επίπεδα ενέργειας, αντιμετωπίζεται η αυτοανοσία και μπορεί να επιβραδυνθεί έως και να αναχαιτιστεί η εξέλιξη Χρόνιων και Αυτοάνοσων Νοσημάτων.

 

Διαβάστε επίσης


Η Βιταμίνη Α επιταχύνει τις καύσεις του λίπους το χειμώνα

Η Αντιφλεγμονώδης δράση των Ωμέγα-3 Λιπαρών Οξέων και ο ρόλος τους στην καταστολή της Αυτοανοσίας

Η Γυροειδής Αλωπεκία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά

 

References:


  1. Platt A.M. Immunity in the Gut. Viral Gastroenteritis. 2017;351:1329–1333.
  2. Lerner A., Matthias T. Changes in intestinal tight junction permeability associated with industrial food additives explain the rising incidence of autoimmune disease.  Rev. 2015;14:479–489.
  3. Venter C., Eyerich S., Sarin T., Klatt K.C. Nutrition and the immune system: A complicated tango. 2020;12:818.
  4. Rose N.R. Prediction and prevention of autoimmune disease in the 21st century: A review and preview.  J. Epidemiol. 2016;183:403–406.
  5. De Luca F., Shoenfeld Y. The microbiome in autoimmune diseases.  Exp. Immunol. 2019;195:74–85.
  6. Monteiro C.A., Cannon G., Levy R.B., Moubarac J.C., Louzada M.L.C., Rauber F., Khandpur N., Cediel G., Neri D., Martinez-Steele E., et al. Ultra-processed foods: What they are and how to identify them. Public Health Nutr. 2019;22:936–941.
  7. Desai M.S., Seekatz A.M., Koropatkin N.M., Kamada N., Hickey C.A., Wolter M., Pudlo N.A., Kitamoto S., Terrapon N., Muller A., et al. A dietary fiber-deprived gut microbiota degrades the colonic mucus barrier and enhances pathogen susceptibility. 2016;167:1339–1353.
  8. Christ A., Lauterbach M., Latz E. Western diet and the immune system: An inflammatory connection. 2019;51:794–811.
  9. Cena H., Calder P.C. Defining a healthy diet: Evidence for the role of contemporary dietary patterns in health and disease. 2020;12:334.
  10. Statovci D., Aguilera M., MacSharry J., Melgar S. The impact of western diet and nutrients on the microbiota and immune response at mucosal interfaces.  Immunol. 2017;8:838.
  11. Zaccardelli A., Friedlander H.M., Ford J.A., Sparks J.A. Potential of lifestyle changes for reducing the risk of developing rheumatoid arthritis: Is an ounce of prevention worth a pound of cure?  Ther. 2019;41:1323–1345.
  12. Steinemann N., Grize L., Ziesemer K., Kauf P., Probst-Hensch N., Brombach C. Relative validation of a food frequency questionnaire to estimate food intake in an adult population. Food Nutr. Res. 2017;61:1305193.