Κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες, όμως αισθάνεστε αρκετή κούραση; Βλέπετε τις δυνάμεις σας σιγά-σιγά να σας εγκαταλείπουν; Αισθάνεστε τα πόδια σας «κομμένα»; Αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να έχετε ελλιπή ενέργεια, παρά τις επαρκείς ώρες ύπνου;

Όταν καταβάλλεστε διαρκώς από μία αίσθηση μόνιμης κόπωσης, η οποία δεν υποχωρεί ύστερα από ανάπαυση, πρέπει να αναλογιστείτε τις αιτίες. Συνήθως, η χρόνια εξάντληση αποδίδεται σε λάθος λόγους.

Η ευθύνη μετατοπίζεται στον εξαντλητικό, σύγχρονο τρόπο ζωής, στις επιβλαβείς διατροφικές συνήθειες, στο άγχος, στις αλλεπάλληλες υποχρεώσεις ή στην πολύωρη εργασία.

Όμως, όταν η κόπωση καθίσταται χρόνια, ίσως δεν φταίει το εξουθενωτικό σας πρόγραμμα. Αν ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή και κοιμάστε επαρκώς, η μόνιμη αυτή κούραση μπορεί να έχει παθολογικό υπόβαθρο. Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτήν την ανεξήγητη κόπωση και τα μειωμένα αποθέματα ενέργειας.

 

Καταναλώνετε πολύ μικρές ποσότητες φαγητού

Η ελλιπής πρόσληψη φαγητού ή ακόμη και η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών ενδέχεται να σας κάνει να νιώσετε εξάντληση. Αν λόγου χάρη ξεκινάτε την ημέρα σας τρώγοντας donuts, τα επίπεδα του σακχάρου σας αυξάνονται απότομα, γεγονός που μπορεί να επιφέρει κόπωση.

Προσπαθήστε να τρώτε ένα ποιοτικό πρωινό, που θα περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες, ούτως ώστε να μπορείτε να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα ενέργειας σας.

 

Μπορεί να πάσχετε από Αναιμία

Η Αναιμία αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες αδικαιολόγητης κούρασης. Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα. Αυτό που προκύπτει ως επακόλουθο είναι η περιορισμένη ύπαρξη αιμοσφαιρίνης στο αίμα, μίας πρωτεΐνης που περιέχουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Η αιμοσφαιρίνη συμβάλλει στη μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες στα όργανα του σώματος και στους ιστούς. Το διοξείδιο του άνθρακα προσλαμβάνεται από την αιμοσφαιρίνη και ακολουθεί η μεταφορά του στους πνεύμονες, προκειμένου ο οργανισμός να το αποβάλλει, μέσω της εκπνοής.

Στον οργανισμό των πασχόντων από Αναιμία, παρατηρείται δυσχέρεια στη λήψη του οξυγόνου, που είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της επιβίωσης μας. Γι’ αυτό το λόγο, η διαρκής κόπωση συγκαταλέγεται στα κυριότερα συμπτώματα μέσω των οποίων μπορεί να εκδηλωθεί η Αναιμία.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Αναιμία δεν αποτελεί νόσο, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί ως αποτέλεσμα – σύμπτωμα διαφόρων ασθενειών. Διαγιγνώσκεται με μία απλή εξέταση αίματος. Η αγωγή καθορίζεται από την αιτία. Η πιο κοινή αιτία Αναιμίας, δηλαδή η έλλειψη σιδήρου, μπορεί να αντιμετωπιστεί, μέσω της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε σίδηρο ή με τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου.

 

Ενδέχεται να έχετε Υποθυρεοειδισμό

Όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί, ο ρυθμός του μεταβολισμού επιβραδύνεται. Αυτό οδηγεί σε ανεξήγητη κόπωση, αλλά και σε αύξηση του σωματικού βάρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα Υποθυρεοειδισμού που εκδηλώνεται με έντονη κούραση αποτελεί η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Πρόκειται για μία αυτοάνοση, φλεγμονώδη πάθηση του θυρεοειδούς αδένα. Αντισώματα, που παράγονται, στρέφονται ενάντια στα αυτοαντιγόνα του θυρεοειδούς αδένα. Συνέπεια, η σταδιακή καταστροφή του θυρεοειδούς. Η Νόσος Hashimoto προσβάλλει κατά κύριο λόγο το γυναικείο φύλο, λόγω του ιδιαίτερου μεταβολικού προφίλ και των πολλαπλών ορμονικών μεταβολών που προκαλούνται στις γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

 

Ψάξτε μήπως πάσχετε από Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

Πρόκειται για μία αρκετά πολύπλοκη διαταραχή. Στο σύνδρομο αυτό, ο ασθενής υποφέρει από συνεχή κούραση και εξάντληση, που δεν υποχωρεί με τον ύπνο και την ξεκούραση.

Αντιθέτως, επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτού του είδους η κόπωση δεν ερμηνεύεται από άλλη παθολογική κατάσταση του ασθενούς, γιατί οι συνήθεις εξετάσεις του δείχνουν φυσιολογικές.

Τα αίτια που πυροδοτούν την εμφάνιση του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης είναι κάποιοι στρεσογόνοι για τον οργανισμό παράγοντες. Κάθε τέτοιος παράγοντας έχει επίδραση στα επινεφρίδια («αδένες» του stress).

Επομένως, το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης εκδηλώνεται έπειτα  από έντονο ή παρατεταμένο stress, το οποίο υφίσταται ο ανθρώπινος οργανισμός. Τα επινεφρίδια αρχικά λειτουργούν υπερβολικά, προκειμένου να αντισταθμίσουν κάθε κατάσταση stress.

Έτσι, παραμένουμε ακμαίοι σε οποιαδήποτε στρεσογόνο κατάσταση, καθώς εκκρίνονται μεγάλες ποσότητες αδρεναλίνης, κορτιζόλης και κατεχολαμινών, προκειμένου να υποστηριχθούν οι λειτουργίες των συστημάτων του οργανισμού μας.

Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση αυτή οδηγεί στην Κόπωση των Επινεφριδίων μας. Σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις, ελαττώνεται τόσο πολύ η δράση των επινεφριδίων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αδυνατούν μέχρι και να σηκωθούν από το κρεβάτι, για περισσότερο από μερικές ώρες στη διάρκεια της ημέρας.

 

Ελέξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας

Η βασική διαταραχή όλων των μορφών Διαβήτη είναι η Υπεργλυκαιμία. Δηλαδή, οι αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα. Η κατάσταση της Υπεργλυκαιμίας επέρχεται, διότι η γλυκόζη (σάκχαρο) που κυκλοφορεί στο αίμα, δεν μπορεί να εισχωρήσει στα κύτταρα μας και να χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση της απαραίτητης ενέργειας.

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται η Ινσουλίνη. Η Ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που λειτουργεί ως το «μεταφορικό μέσο». Μπορεί να μεταφέρει, αλλά και να «τοποθετήσει» μέσα στα κύτταρα τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα.

Όταν τα κύτταρα δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν την ινσουλίνη που παράγεται φυσιολογικά στο πάγκρεας, τότε παρουσιάζεται ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Η συνεχής κόπωση αποτελεί μία από τις πρωταρχικές ενδείξεις απορρύθμισης του σακχάρου. Με βάση το Diabetes UK, η έντονη κούραση μπορεί να αποτελεί ένα από τα βασικότερα μη διαγνωσθέντα Σακχαρώδους Διαβήτη.

 

Ίσως πάσχετε από κάποια Καρδιοπάθεια

Αν κάποιος με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος αισθάνεται εξουθενωμένος, έπειτα από μία εύκολη σωματική άσκηση που δεν διαρκεί παραπάνω από 10 λεπτά (π.χ. το ανέβασμα σκάλας), ίσως η εξάντληση αυτή να αποτελεί ένδειξη καρδιαγγειακής νόσου.

 

Μπορεί να παρουσιάζετε τροφική δυσανεξία

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η τροφική δυσανεξία ενδέχεται να επιφέρει κόπωση. Εάν αντιληφθείτε ότι η κόπωση είναι πιο έντονη έπειτα από την πρόσληψη ορισμένων τροφών, δεν αποκλείεται να πάσχετε από τροφική δυσανεξία. Παραδείγματος χάρη, οι πάσχοντες από Κοιλιοκάκη μπορεί να εκδηλώσουν αναιτιολόγητη κόπωση, όταν καταναλώσουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη.

 

Πιθανόν να έχετε Υπνική Άπνοια

Μπορεί να κοιμάστε 8 ώρες, όμως η υπνική άπνοια υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Κάποιος με υπνική άπνοια δεν αποκλείεται να ξυπνήσει ακόμη και 100 φορές, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το αποτέλεσμα είναι το αίσθημα εξάντλησης την επόμενη ημέρα.

Η υπνική άπνοια παρουσιάζεται συχνότερα σε υπέρβαρους, μεσήλικους άνδρες και επιδεινώνεται από το κάπνισμα και το αλκοόλ. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε, αν έχετε υπνική άπνοια, είναι να χάσετε κιλά, να διακόψετε το κάπνισμα και να αποφεύγετε την πρόσληψη αλκοόλ, ειδικότερα τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), μία ακόμη διαταραχή ύπνου που ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά στα επίπεδα ενέργειας είναι το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών.

 

Διερευνήστε αν πάσχετε από κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Στα κύρια συμπτώματα των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβάνονται η αίσθηση «τσουξίματος» και η συχνή ανάγκη ούρησης. Πέραν όμως όλων αυτών, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί ενίοτε να εκδηλωθούν με οξεία κούραση.

 

Μπορεί να ευθύνεται η καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή αδρανοποιεί το σώμα και να σας καταστήσει νωχελικούς, με αποτέλεσμα να κουράζεστε πολύ εύκολα, ακόμη κι όταν εκτελείτε βασικές καθημερινές δραστηριότητες. Βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προτείνεται οι ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

 

Δεν αποκλείεται να πάσχετε από Αφυδάτωση

Η Αφυδάτωση έχει συσχετισθεί με ελλιπή εγρήγορση, έντονη υπνηλία και υπερβολική κόπωση. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ, οι γυναίκες συνιστάται να καταναλώνουν 2,7 λίτρα υγρών καθημερινά και οι άνδρες 3,7 λίτρα. Σε αυτές τις τιμές, περιλαμβάνονται όλα τα υγρά και οι τροφές με υψηλές συγκεντρώσεις νερού, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σούπες.

 

Πλέον, με τις πιο Σύγχρονες Ιατρικές Πρακτικές, είναι δυνατόν να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια για την αδικαιολόγητη κούραση και ακολούθως να εξαλειφθούν.

Η Ιατρική Επιστήμη, μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA, έχει αλλάξει σελίδα. Πλέον, σε κλινικό επίπεδο, έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε με ακρίβεια το βαθμό προδιάθεσης ή τα αίτια έκφρασης οποιασδήποτε βιοχημικής εκτροπής (νοσηρότητας).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις αιτίες εκείνες που μπορούν να εξηγήσουν τη χρόνια κόπωση. Αυτή η δυνατότητα ανίχνευσης του ανθρώπινου γονιδιώματος έχει οδηγήσει την Ιατρική σε μία άλλη εποχή, στην Ιατρική Ακριβείας. Η Ιατρική Ακριβείας αποτελείται από τρία στάδια.

Αρχικά, διενεργούνται Γονιδιακές Εξετάσεις ή και Ειδικές Μεταβολικές Εξετάσεις. Οι Ειδικές Μεταβολικές Εξετάσεις εντοπίζουν ενδεχόμενες ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές και διερευνούν τα επίπεδα συγκεκριμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και οργανικών οξέων.

Με τη βοήθεια των Γονιδιακών Τεστ, αναλύονται πολυμορφισμοί (SNPs) και γονιδιακές παραλλαγές στα γονίδια που έχει αποδειχθεί, έπειτα από επισταμένη έρευνα ετών, ότι  σχετίζονται με ορισμένα Νοσήματα.

Κατόπιν, ερμηνεύονται τα αποτελέσματα (Μεταφραστική Ιατρική). Με γνώμονα τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, αποκρυπτογραφείται η προδιάθεση των ατόμων να εμφανίσουν διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την ανεξήγητη, χρόνια κόπωση και αποκωδικοποιούνται οι ακριβείς μηχανισμοί της εκάστοτε νόσου στους ήδη πάσχοντες.

Σε τελικό στάδιο, προτείνεται Αυστηρά Εξατομικευμένη Θεραπευτική Αγωγή, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Ιατρικές Ειδικότητες. Πρόκειται για Σύγχρονες Θεραπείες, μέσω των οποίων:

  • Μειώνεται το αίσθημα κόπωσης
  • Ο ασθενής μπορεί να επανακτήσει τις δυνάμεις του.
  • Ο οργανισμός επαναρρυθμίζεται.
  • Παρεμποδίζεται η εξέλιξη της εκάστοτε πάθησης.
  • Τα συμπτώματα της όποιας παθολογικής κατάστασης υποχωρούν από τους πρώτους μήνες της θεραπείας, με τα αποτελέσματα να είναι μακροπρόθεσμα.
  • Ελαχιστοποιούνται οι όποιες πιθανότητες υποτροπής μίας νόσου.

Οι Ακριβείς αυτές Θεραπείες, που λαμβάνουν οι ασθενείς, παρέχουν μεγαλύτερο θεραπευτικό όφελος στους ασθενείς, ελαχιστοποιούν το χρόνο αποθεραπείας και μειώνουν τις περιττές ταλαιπωρίες και δαπάνες σε σχέση με τα θεραπευτικά σχήματα του παρελθόντος.

 

Διαβάστε επίσης


Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και ενδεικνυόμενη Διατροφή

FullDNA Test και Σακχαρώδης Διαβήτης

 

References:


  1. Goedendorp, M. M. et al. Chronic fatigue in type 1 diabetes: Highly prevalent but not explained by hyperglycemia or glucose variability. Diabetes Care 37(1), 73–80 (2014).
  2. Jaime-Lara, R. B., Koons, B. C., Matura, L. A., Hodgson, N. A. & Riegel, B. A qualitative metasynthesis of the experience of fatigue across five chronic conditions. J Pain Sympt. Manage. 2, 25 (2019).
  3. Gelauff, J. M. et al. Fatigue, not self-rated motor symptom severity, affects quality of life in functional motor disorders. J. Neurol. 265(8), 1803–1809 (2018).
  4. Menting, J. et al. Is fatigue a disease-specific or generic symptom in chronic medical conditions?. Health Psychol. 37(6), 530–543 (2018).
  5. Kentson, M. et al. Factors associated with experience of fatigue, and functional limitations due to fatigue in patients with stable COPD. Ther. Adv. Respir. Dis. 10(5), 410–424 (2016).
  6. Andersson, M., Stridsman, C., Ronmark, E., Lindberg, A. & Emtner, M. Physical activity and fatigue in chronic obstructive pulmonary disease—a population based study. Respir. Med. 109(8), 1048–1057 (2015).
  7. Williams, B. A. The clinical epidemiology of fatigue in newly diagnosed heart failure. BMC Cardiovasc. Disord. 17(1), 122 (2017).
  8. Hopman, P., Schellevis, F. G. & Rijken, M. Health-related needs of people with multiple chronic diseases: Differences and underlying factors. Quali. Life Res. 25(3), 651–660 (2016).
  9. Goodman, R. A., Posner, S. F., Huang, E. S., Parekh, A. K. & Koh, H. K. Defining and measuring chronic conditions: Imperatives for research, policy, program, and practice. Prev. Chronic Dis. 10, E66 (2013).
  10. Matura, L. A., Malone, S., Jaime-Lara, R. & Riegel, B. A Systematic review of biological mechanisms of fatigue in chronic illness. Biol. Res. Nurs. 20(4), 410–421 (2018).