Το χειμώνα, ως γνωστόν, το βάρος των ατόμων συνήθως αυξάνεται, διότι ενισχύονται οι ενεργειακές τους ανάγκες, ως απόρροια των χαμηλών θερμοκρασιών. Όμως, μπορείτε να επιταχύνετε τις καύσεις λίπους το χειμώνα. Αναρωτιέστε πώς; Η Βιταμίνη Α είναι αυτή που μπορεί να σας βοηθήσει.
Εάν θέλετε να χάσετε κιλά, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τους χειμερινούς μήνες, καθώς διαπιστώθηκε, με βάση μία νέα μελέτη, ότι η υψηλή πρόσληψη Βιταμίνης Α μπορεί να συνδράμει στην καύση του λίπους και στην απώλεια βάρους.
Βάσει των ευρημάτων μίας επιστημονικής έρευνας, υπό χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, «μετασχηματίζεται» το λίπος από «κακό» σε «καλό», με τη βοήθεια της Βιταμίνης Α. Τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν το εφαλτήριο για τη διαμόρφωση καινούργιων θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά της Παχυσαρκίας.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Dr. Florian Kiefer από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βιέννης, κατέδειξε ότι, υπό ψυχρές θερμοκρασίες, παρατηρείται αύξηση των επιπέδων της Βιταμίνης Α σε ανθρώπους και σε ποντίκια.
Με αυτόν τον τρόπο, ο λευκός λιπώδης ιστός μετατρέπεται σε φαιό (καφέ) λιπώδη ιστό. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι το λευκό λίπος αποτελεί περίπου το 90% των εναποθέσεων λίπους στο ανθρώπινο σώμα και αποθηκεύεται στην κοιλιά, στους γλουτούς και στους άνω μηρούς.
Το φαιό λίπος είναι εκείνο που συνηγορεί στη διέγερση της καύσης λίπους και στην παραγωγή θερμότητας. Εξ΄ού κι οι χαρακτηρισμοί «κακό» και «καλό» λίπος, που αποδίδονται για το λευκό και φαιό λίπος αντίστοιχα.
Ποιοι είναι όμως οι μηχανισμοί που τεκμηριώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό; Η Βιταμίνη Α αποθηκεύεται κατά κύριο λόγο στο ήπαρ. Η έκθεση του οργανισμού στις μειωμένες θερμοκρασίες περιβάλλοντος φέρεται να επιφέρει την ανακατανομή της Βιταμίνης Α προς το λιπώδη ιστό.
Όταν τα ποντίκια – πειραματόζωα τέθηκαν από τον Florian Kiefer και την ομάδα του σε ψυχρές θερμοκρασίες, τα υψηλά επίπεδα Βιταμίνης Α και μίας πρωτεΐνης, που δεσμεύει ρετινόλη και μεταφέρει τη Βιταμίνη Α στο αίμα, οδήγησαν σε επιτάχυνση του ρυθμού καύσης λίπους.
Επήλθε η μετατροπή του λευκού λίπους σε φαιό, σε μία προσπάθεια του ανθρώπινου σώματος να διατηρηθεί ζεστό. Έτσι, ενισχύθηκε η δραστηριότητα του μεταβολισμού και αυξήθηκε η κατανάλωση ενέργειας.
Αντιθέτως, όταν ο Florian Kiefer και η ομάδα του μπλόκαραν στα ποντίκια, μέσω γενετικού χειρισμού, το χημικό μεταφορέα της Βιταμίνης Α, τη συνδετική δηλαδή πρωτεΐνη της ρετινόλης, τόσο η επερχόμενη από το κρύο άνοδος των συγκεντρώσεων της Βιταμίνης Α, όσο και η μετατροπή του λευκού λιπώδους ιστού σε φαιό ελαττώθηκαν.
Έτσι, προκλήθηκαν διαταραχές της οξείδωσης του λίπους και της θερμογένεσης. Πλέον, η προστασία των ποντικιών από το κρύο δεν ήταν εφικτή. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Molecular Metabolism”.
Η Βιταμίνη Α πρέπει να χορηγείται εξατομικευμένα
Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, συμπεραίνεται ότι η Βιταμίνη Α παίζει μείζονα ρόλο στη λειτουργία του λιπώδους ιστού και επιδρά στον ενεργειακό μεταβολισμό. Έχει υποστηριχθεί πως, χάρη στη συγκεκριμένη μελέτη, μπορούν να αναπτυχθούν λύσεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας και στην απώλεια βάρους.
Παρ’ όλα αυτά, ο Dr. Florian Kiefer επισήμανε ότι, εάν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, δεν πρέπει να προβαίνει στην πρόσληψη συμπληρωμάτων Βιταμίνης Α, δίχως ιατρική καθοδήγηση, καθώς έχει μεγάλη σπουδαιότητα η Βιταμίνη να μεταφέρεται στα σωστά κύτταρα τη σωστή στιγμή.
Πλέον, μπορείτε να χάσετε κιλά, χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας, με σύγχρονες μεθόδους, που έχουν δοκιμαστεί στην κλινική πράξη επί πολλά έτη.
Η λύση βρίσκεται σε ένα ισορροπημένο και εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο, που διαμορφώνεται με γνώμονα πολλαπλά κριτήρια, όπως οι καθημερινές διατροφικές συνήθειες, ο τρόπος ζωής, η παρούσα κατάσταση της υγείας, η ηλικία, το φύλο, οι προσωπικές σας επιδιώξεις, το τι σας αρέσει να τρώτε, αλλά και το γονιδιακό σας υπόβαθρο.
Γιατί δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Οι διάφορες τροφές επιδρούν διαφορετικά στο κάθε σώμα. Αυτή η βιοδιαφορετικότητα του καθενός είναι απαραίτητο να αποτυπώνεται στο διατροφικό σας πλάνο, προκειμένου να χάσετε βάρος, με τα αποτελέσματα να είναι μακροπρόθεσμα.
Αυτό το εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα προκύπτει κατόπιν Εξετάσεων Ακριβείας, μέσω των οποίων κατανοείται ο τρόπος παροχής των θρεπτικών συστατικών που πραγματικά χρειάζεται το σώμα και εκτιμάται το ενδεχόμενο ανεπάρκειας βιταμινών και η ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων.
Ανάλογα με τα διαγνωστικά ευρήματα, προσδιορίζονται συστάσεις διατροφής, με στόχο την πρόληψη ασθενειών αλλά και την απώλεια βάρους. Το διαιτολογικό αυτό πρόγραμμα λοιπόν βασίζεται σε τεκμηριωμένα επιστημονικά κριτήρια και μπορεί να καλύψει τις ενδεχόμενες ανεπάρκειες του οργανισμού, αντιμετωπίζοντας σας ως μεμονωμένο περιστατικό.
Σε αυτό, προτείνεται από Μοριακούς Διαιτολόγους μία λίστα τροφών που πρέπει να αποφεύγονται ή να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή σας διατροφή, με γνώμονα τις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες.
Επίσης, επιλέγονται τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής και, αν κριθεί απαραίτητο, χορηγούνται στις ιδανικές για κάθε άτομο ποσότητες Βιταμίνης Α, με σκοπό τον έλεγχο του βάρους.
Τα προτεινόμενα γεύματα στοιχειοθετούνται τόσο σωστά, που μπορείτε να χάσετε κιλά, τρώγοντας ό,τι επιθυμείτε, χωρίς φάρμακα και διατροφικές στερήσεις.
Με την πρόσληψη της σωστής τροφής στις ιδανικές για τον καθένα ποσότητες και τη λήψη όλων των απαραίτητων μικρο- και μακροθρεπτικών συστατικών, μπορείτε να επιτύχετε απώλεια βάρους εις το διηνεκές, με ταυτόχρονη αύξηση της μυϊκής μάζας, της οστικής πυκνότητας, αλλά και της ενέργειας στα καλύτερα δυνατά επίπεδα.
Τα αποτελέσματα είναι σταθερά και γίνονται μόνιμα με την πάροδο του χρόνου.
Διαβάστε επίσης
Βιταμίνες, οι καταλύτες της ζωής
Ινσουλίνη: Το «κλειδί» για φυσιολογικό βάρος και καλή υγεία.
Γιατί οι γυναίκες αδυνατίζουν πιο δύσκολα από τους άνδρες;
References:
- gr, afti-i-vitamini-afxani-tis-kafsis-tou-lipous-pote-simveni-afto
- Giatros-in.gr, poia-vitamini-ayxanei-tis-kayseis-lipoys-ton-cheimona/
- “Vitamin A”. The American Society of Health-System Pharmacists. Archived from the original on 30 December 2016. Retrieved 8 December 2016.
- “Vitamin A Fact Sheet for Health Professionals”. Office of Dietary Supplements, US National Institutes of Health. March 2021. Retrieved 8 August 2021.
- “Vitamin A”. Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis. 1 July 2016. Retrieved 21 December 2021.
- Blaner WS (2020). “Vitamin A”. In BP Marriott, DF Birt, VA Stallings, AA Yates (eds.). Present Knowledge in Nutrition, Eleventh Edition. London, United Kingdom: Academic Press (Elsevier). pp. 73–92. ISBN 978-0-323-66162-1.
- Kedishvili NY (2016). “Retinoic Acid Synthesis and Degradation”. Subcell Biochem. Subcellular Biochemistry. 81: 127–61.
- Chelstowska S, Widjaja-Adhi MA, Silvaroli JA, Golczak M (October 2016). “Molecular Basis for Vitamin A Uptake and Storage in Vertebrates”. Nutrients. 8 (11): 676.
- Roberts C (March 2020). “Regulating Retinoic Acid Availability during Development and Regeneration: The Role of the CYP26 Enzymes”. J Dev Biol. 8 (1): 6.
- Isoherranen N, Zhong G (December 2019). “Biochemical and physiological importance of the CYP26 retinoic acid hydroxylases”. Pharmacol Ther. 204: 107400.
- Czarnewski P, Das S, Parigi SM, Villablanca EJ (January 2017). “Retinoic Acid and Its Role in Modulating Intestinal Innate Immunity”. Nutrients. 9 (1): 68.
- “Rank order of vitamin A content in foods, retinol activity equivalent (RAE) in ug per 100 g”. FoodData Central, US Department of Agriculture. 1 October 2021. Retrieved 20 December 2021.
- “Vital Nutrients Vitamin A 7,500 RAE”. Pure Prescriptions. Retrieved 26 January 2022.
- “Vitamin A supplementation coverage rate (children ages 6–59 months)”. Our World in Data. Retrieved 6 March 2020.
Αφήστε μια απάντηση