Όλοι μας φυσικά αγοράζουμε καθημερινά τρόφιμα, με σκοπό να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες. Σε ένα μεγάλο ή μικρό κατάστημα αγοράς τροφίμων, μπορούμε να μετρήσουμε χιλιάδες διαφορετικές συσκευασίες τροφών.

Μπισκότα, cake, βούτυρο, σφολιατοειδή και πολλά ακόμη παρόμοια προϊόντα έχουν μεγάλη προτίμηση από τους καταναλωτές, λόγω της ευχαρίστησης και της λύσης που παρέχουν στις καθημερινές ανάγκες επισιτισμού. Όμως, κρύβουν ένα ένοχο μυστικό.

Είναι πλούσια σε trans λιπαρά. Τα trans λιπαρά αποτελούν τεχνητώς υδρογονωμένα λίπη, που βοηθούν στη βελτίωση της υφής του τροφίμου, περιέχουν συντηρητικά, είναι φθηνά και χάρη σε αυτά επιμηκύνεται ο χρόνος διατήρησης των τροφών στα ράφια των super market. Εντοπίζονται σε όσες τροφές περιέχουν έλαια και υφίστανται θερμική επεξεργασία.

Τηγανητά τρόφιμα, έτοιμα για ψήσιμο κατεψυγμένα προϊόντα, συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, προϊόντα ζύμης και σφολιατοειδών με μερικώς υδρογονωμένα λίπη, chips, μαργαρίνες, φυτικές κρέμες για καφέδες αποτελούν μερικές μόνο από τις τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα trans λιπαρών.

 

Βάσει μίας νέας μελέτης, η κατανάλωση αυτών των πρόχειρων τροφίμων ενδέχεται να οδηγήσει στην παρουσία πόνων ή να καταστήσει κάποιους πιο ευαίσθητους στον πόνο, ακόμα κι αν είναι υγιείς, με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος.

Τα trans λιπαρά προκαλούν τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή και να επέλθει πόνος στις αρθρώσεις.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η Παχυσαρκία ή η χρόνια πρόσληψη trans λιπαρών είναι δυνατόν να προκαλέσει χρόνιο πόνο.

Ωστόσο, οι ερευνητές πλέον ισχυρίζονται ότι μόλις λίγα γεύματα είναι αρκετά, για να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης βλαβών.

Χρόνιος θεωρείται ο πόνος που επιμένει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Άλλοι ερευνητές χαρακτηρίζουν τον πόνο ως χρόνιο, όταν δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη θεραπευτικά σχήματα. Ο χρόνιος πόνος αποτελεί ένα σύμπτωμα πολυπαραγοντικό, ενδεικτικό υποκείμενων νοσημάτων ή επικείμενου βιολογικού κινδύνου.

Σύμφωνα με μελέτη, που διενεργήθηκε σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι τα trans λιπαρά στο αίμα δεσμεύονται στους υποδοχείς των νευρικών κυττάρων, που ευθύνονται για την ανάπτυξη φλεγμονής, μιμούμενα τα συμπτώματα της νευρικής βλάβης.

Για να καταλήξουν οι ερευνητές σε αυτό το συμπέρασμα, προέβησαν στη σύγκριση της επίδρασης διαφορετικών διατροφών σε δύο ομάδες ποντικών, για χρονικό διάστημα οκτώ εβδομάδων. Η μία ομάδα κατανάλωνε τροφές χωρίς trans λιπαρά, ενώ η άλλη τροφές πλούσιες σε trans λιπαρά.

Αφού διερευνήθηκε το πώς επενεργούν αυτού του είδους τα λιπαρά στο αίμα τους, βρέθηκε ότι όσα ποντίκια προσλάμβαναν αυξημένες ποσότητες trans λιπαρών, είχαν πιο υψηλά επίπεδα παλμιτικού οξέος. Διαπιστώθηκε επιπλέον ότι τα λιπαρά προσδένονταν στο νευρικό υποδοχέα TLR4. Έτσι, απελευθερώνονταν φλεγμονώδεις δείκτες.

Βάσει των ισχυρισμών των ερευνητών, όσα φάρμακα στοχεύουν στο συγκεκριμένο θα μπορούσαν να συνδράμουν αποτελεσματικά στην πρόληψη της δημιουργίας φλεγμονών και της πρόκλησης πόνου, λόγω των επιβλαβών διατροφικών συνηθειών. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

 

Μπορεί η «κακή» διατροφή και οι συνακόλουθες ελλείψεις βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων να αποτελούν μία από τις αιτίες του Χρόνιου Πόνου;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι καταφατική.

O Dr. Michael Burton, επίκουρος καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Texas, βασιζόμενος στα ευρήματα της παραπάνω μελέτης, προέτρεψε τους επαγγελματίες υγείας να διερευνήσουν εκτενέστερα το ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή στην παρουσία πόνου.

Η σύγχρονη διατροφή που επικρατεί στο Δυτικό κόσμο οδηγεί σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών και εν συνεχεία ευθύνεται για την εμφάνιση Νοσημάτων, όπως οι Καρδιολογικές Παθήσεις, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Αρθρίτιδα, η Ινομυαλγία και η Παχυσαρκία.

Η διατροφή δυτικού τύπου συχνά βασίζεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, από τα οποία απουσιάζουν τα βασικά μικροθρεπτικά συστατικά. Η επί μακρόν έλλειψη των πολύτιμων αυτών συστατικών απορρυθμίζει τις μεταβολικές οδούς και επιφέρει την έκφραση Νόσων, συμπεριλαμβανομένου και του Χρόνιου Πόνου.

Τα κυριότερα μικροθρεπτικά συστατικά, που συστηματικά παρουσιάζονται σε έλλειψη σε ασθενείς με Χρόνιο Πόνο, είναι η βιταμίνη D, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο, η βιταμίνη Ε, τα αμινοξέα, τα Ω-3 λιπαρά οξέα και το ασβέστιο.

Η παρουσία του Χρόνιου Πόνου δυσχεραίνει την καθημερινότητα των πασχόντων και έχει σαφέστατο αντίκτυπο στην ψυχολογία και τις κοινωνικές τους ασχολίες. Έχει συσχετισθεί με δυσκολίες στη συγκέντρωση, διαταραχές ύπνου, κόπωση, έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ευερεθιστότητα.

Γι’ αυτό χρήζει αποτελεσματικής θεραπευτικής αντιμετώπισης.

 

Η Σύγχρονη Θεραπευτική Προσέγγιση για το Χρόνιο Πόνο – Ιατρική Ακριβείας

Αρχικά, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν πολλαπλοί παράγοντες, όπως οι διατροφικές ανεπάρκειες, το stress, οι διαταραχές της ανοσολογικής λειτουργίας και η ορμονική ανισορροπία.

Επιστημονικές έρευνες έχουν συσχετίσει διάφορα γονίδια με την ευαισθησία στον πόνο. Μάλιστα, τα ίδια γονίδια ενδέχεται να επιδρούν και στα διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου, καθιστώντας το ευάλωτο στον πόνο.

Πλέον Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας, κυτταρικού και γονιδιακού επιπέδου, μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια το βαθμό προδιάθεσης ή τα αίτια έκφρασης οποιασδήποτε βιοχημικής εκτροπής (νοσηρότητας).

Οι Ειδικές Μεταβολικές Εξετάσεις ανιχνεύουν ενδεχόμενες ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές και διερευνούν τα επίπεδα συγκεκριμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και οργανικών οξέων.

Με τα Γονιδιακά Τεστ, αποκρυπτογραφείται η προδιάθεση των ατόμων να εμφανίσουν, μετέπειτα στη ζωή τους, Χρόνιο Πόνο ή Νοσήματα που σχετίζονται με το Χρόνιο Πόνο (π.χ. Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Ινομυαλγία, κ.ά.) και αποκωδικοποιούνται οι ακριβείς μηχανισμοί του εκάστοτε νοσήματος στους ήδη πάσχοντες.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Χρόνιος Πόνος αποτελεί αρχικά σύμπτωμα άλλων Υποκείμενων Νοσημάτων και η θεραπευτική αντιμετώπιση του περιλαμβάνει και τη θεραπεία των συγκεκριμένων Νοσημάτων.

Με βάση τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, μπορεί να προταθεί Αυστηρά Εξατομικευμένη Θεραπευτική Αγωγή, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Ιατρικές Ειδικότητες. Πρόκειται για φυσικές θεραπείες που αποκαθιστούν πλήρως στοχευμένα την ορμονική και μεταβολική ισορροπία.

Οι ασθενείς χρειάζεται να αλλάξουν και τις διατροφικές τους συνήθειες. Για το σκοπό αυτό, προτείνεται ένα αυστηρά εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα, που εξυπηρετεί τη βιοχημεία του σώματος (Διατροφή Ακριβείας). Επιπλέον, χορηγείται ειδική αγωγή για τις ενδεχόμενες κυτταρικές ανεπάρκειες σε μικρο- και μακροθρεπτικά συστατικά.

 

Με αυτές τις Σύγχρονες Θεραπευτικές Μεθόδους:

  • Ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Μειώνονται οι φλεγμονές.
  • Ο οργανισμός επαναρρυθμίζεται.
  • Μπορεί να αποτραπεί η εμφάνιση Χρόνιου Πόνου ή Νοσημάτων σχετιζόμενων με το Χρόνιο Πόνο.
  • Τα συμπτώματα της εκάστοτε Νόσου υποχωρούν από τους πρώτους μήνες της θεραπείας, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων υποτροπής.
  • Βελτιώνεται θεαματικά η ποιότητα ζωής των πασχόντων, με απόλυτα φυσικό τρόπο.

 

Αυτές οι Ακριβείς Θεραπείες προσφέρουν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα, περιορίζουν το χρόνο αποθεραπείας και μειώνουν τις περιττές ταλαιπωρίες και δαπάνες σε σχέση με τα θεραπευτικά σχήματα του παρελθόντος.

 

 

Διαβάστε επίσης


Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Ψωριασική Αρθρίτιδα

Ινομυαλγία

 

Πηγές:


  1. Taekman, J.M.; Bonakdar, R. Integrative Pain Management Must Include Diet Considerations. Anesth. Analg. 2018, 127, 305.
  2. Elma, Ö.; Yilmaz, S.T.; Deliens, T.; Coppieters, I.; Clarys, P.; Nijs, J.; Malfliet, A. Do Nutritional Factors Interact with Chronic Musculoskeletal Pain? A Systematic Review. J. Clin. Med. 2020, 9, 702.
  3. Verdú, E.; Homs, J.; Boadas-Vaello, P. Physiological Changes and Pathological Pain Associated with Sedentary Lifestyle-Induced Body Systems Fat Accumulation and Their Modulation by Physical Exercise. Int. J. Environ. Res. Public Health 2021, 18, 13333.
  4. Lee, K.C.; Khan, A.; Longworth, S.; Sell, P. Prevalence of vitamin D deficiency in patients presenting with low back pain in an outpatient setting. Eur. Spine. J. 2014, 1, S124–S125.
  5. Boyd, C.; Crawford, C.; Berry, K.; Deuster, P. Conditional Recommendations for Specific Dietary Ingredients as an Approach to Chronic Musculoskeletal Pain: Evidence-Based Decision Aid for Health Care Providers, Participants, and Policy Makers. Pain Med. 2019, 20, 1430–1448.
  6. Stone, A.A.; Broderick, J.E. Obesity and pain are associated in the United States. Obesity 2012, 20, 1491–1495.
  7. Dong, H.J.; Larsson, B.; Levin, L.A.; Bernfort, L.; Gerdle, B. Is excess weight a burden for older adults who suffer chronic pain? BMC Geriatr. 2018, 18, 270.
  8. Pianucci, L.; Sonagra, M.; Greenberg, B.A.; Priestley, D.R.; Gmuca, S. Disordered eating among adolescents with chronic pain: The experience of a pediatric rheumatology subspecialty pain clinic. Pediatr. Rheumatol. 2021, 19, 16.