Οι αρχαίοι Έλληνες, όταν αποφάσιζαν να μείνουν σε ένα σπίτι, καθώς έμπαιναν πρώτη φορά σε αυτό, έσπαγαν ένα ρόδι, ως δείγμα τύχης. Η παράδοση αυτή ισχύει ακόμα και τώρα. Το ρόδι, στον κοινό ανθρώπινο νου, συγχέεται με την καλοτυχία. Γι’ αυτό και την Πρωτοχρονιά, δεσπόζει το έθιμο με το σπάσιμο του ροδιού.

Πέραν αυτού, το ρόδι έχει υψηλή θρεπτική αξία κι ευεργετικές ιδιότητες. Είναι μεν γευστικό φρούτο, προσφέρει δε πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Όταν τρώμε τακτικά τροφές σαν το ρόδι, το οποίο ανήκει στις λεγόμενες υπερ-τροφές (superfoods), είναι σαν να εφοδιάζουμε το σώμα μας με ένα δραστικό «καθαριστικό», που το απαλλάσσει από οτιδήποτε επιβλαβές.

Τα ρόδι αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, υδατανθράκων, βιταμινών και είναι πλούσιο σε απαραίτητα μέταλλα (π.χ. σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο).

Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και πουνικαλαγίνες, φυτοχημικές ουσίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύουν από την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Το ρόδι έχει θεωρηθεί, μεταξύ άλλων, και σύμβολο γονιμότητας, λόγω του ότι περιέχει μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών, που προάγουν την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος και βελτιώνουν τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

 

Πώς το ρόδι ενισχύει τη γυναικεία και ανδρική γονιμότητα;

Το ρόδι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φολικού οξέως και αντιοξειδωτικών, τα οποία επιταχύνουν τη ροή αίματος προς τη μήτρα. Έτσι, η μήτρα διατηρείται υγιής, κάτι που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Τα αντιοξειδωτικά του ροδιού (τανίνες, πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες) παρεμποδίζουν την εμφάνιση οξειδωτικού stress, βοηθώντας στη βελτίωση της γονιμοποιητικής ικανότητας. Τόσο τα αντιοξειδωτικά όσο και τα φλαβονοειδή του ροδιού προάγουν την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Το φολικό οξύ διασφαλίζει την προστασία των εμβρύων από τυχόν βλάβες του νωτιαίου σωλήνα. Εάν, κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής προκληθεί κάποια βλάβη στο νωτιαίο σωλήνα, μπορεί να κριθεί αναγκαίο να διακοπεί η κύηση.

Οι σπόροι του ροδιού είναι εμπλουτισμένοι με φυτοοιστρογόνα, τα οποία βοηθούν γυναίκες που υποφέρουν από έντονο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και λοιπές καταστάσεις ανεπάρκειας οιστρογόνων.

Όσον αφορά στους άνδρες, τα συστατικά του ροδιού χαλαρώνουν και διευρύνουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Έτσι, ενισχύεται η ροή αίματος. Το ρόδι είναι πλούσιο σε Βιταμίνη C, ελλαγικό οξύ και πουνικαλαγίνες, ουσίες που αυξάνουν τη σύνθεση σπέρματος και τεστοστερόνης. Ο ψευδάργυρος συνηγορεί στη βελτίωση της ποσότητας, της ποιότητας και της κινητικότητας του σπέρματος.

Βάσει μίας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Impotence Research, μέσω της καθημερινής πρόσληψης 250 ml χυμού από ρόδι, μπορεί να αντιμετωπιστεί η στυτική δυσλειτουργία και η ανικανότητα.

Το ρόδι είναι πλούσιο και σε αντιφλεγμονώδη συστατικά, τα οποία ενισχύουν την υγεία του προστάτη. Στον αδένα του προστάτη, παράγεται ένα υγρό, το οποίο συμβάλλει στη θρέψη και προστασία του σπέρματος.

 

Φυσική Σύλληψη – Αποκατάσταση της Γονιμότητας με φυσικό τρόπο

Το 10-15% περίπου των υπογόνιμων ζευγαριών, αν και ολοκληρώνει έναν κύκλο καθιερωμένων αλλά και εξειδικευμένων εξετάσεων, δεν έχει εντοπίσει ακόμα τις αιτίες που παρεμποδίζουν τη γονιμότητα του.

Διότι τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα, μία κατάσταση που είναι γνωστή ως ανεξήγητη ή αδιευκρίνιστη υπογονιμότητα. Όμως, έχει διαπιστωθεί ότι οι Ορμονικές Ανισορροπίες και Διαταραχές είναι αυτές που ευθύνονται σε ποσοστό άνω του 80% για την εμφάνιση Υπογονιμότητας.

Πλέον, η Ιατρική Επιστήμη έχει εξελιχθεί ταχέως. Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας, κυτταρικού και γονιδιακού επιπέδου, μπορούν να εντοπίσουν ακόμα και την πιο δύσκολα ανιχνεύσιμη αιτία. Έτσι, μπορούμε να γνωρίζουμε το ¨γιατί ¨ ένα ζευγάρι παρουσιάζει συμπτώματα υπογονιμότητας, χωρίς προφανή παθολογικά αίτια.

Η βιοχημική διαταραχή και οι ορμονικές ανισορροπίες αποκρυπτογραφούνται και πραγματοποιούνται αξιόλογες παρεμβάσεις, μέσω της εκπόνησης κατάλληλων και στοχευμένων θεραπευτικών αγωγών και πρωτοκόλλων.  Πρόκειται για θεραπείες που βασίζονται στην επαναφορά των ορμονικών επιπέδων στα καλύτερα δυνατά (βέλτιστα) επίπεδα, με Φυσικές «Βιομιμητικές» Ορμόνες.

Γυναίκες και άνδρες ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξουν και τις διατροφικές τους συνήθειες, με στόχο την ενίσχυση της γονιμότητας τους. Για το σκοπό αυτό, προτείνεται ένα αυστηρά εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα (Διατροφή Ακριβείας). Στο πρόγραμμα αυτό, μπορεί να προταθεί, μεταξύ άλλων τροφών, και η κατανάλωση ροδιού στις ιδανικές για κάθε άτομο ποσότητες, με γνώμονα τις μεταβολικές και γενετικές τους ιδιότητες.

Επιπλέον, χορηγείται ειδική αγωγή για τις ενδεχόμενες κυτταρικές ανεπάρκειες σε μικρο- και μακροθρεπτικά συστατικά, διότι η πρόσληψη μικρο- και μακροθρεπτικών συστατικών επιδρά σημαντικά στην ορμονική ισορροπία και τη γονιμότητα.

Με αυτές τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, μπορεί να επανέλθει οριστικά η γονιμοποιητική ικανότητα ανδρών και γυναικών. Έτσι, είναι δυνατόν να καταστεί εφικτή η σύλληψη και να επιτευχθεί με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Η συγχρονισμένη και πλήρης αποκατάσταση και βελτιστοποίηση του άνδρα συντείνει στην κατακόρυφη αύξηση των πιθανοτήτων για φυσική σύλληψη στο ζευγάρι.

Η βελτιστοποίηση των επιπέδων υγείας και όλων των βιοχημικών δεικτών παρέχει  τη δυνατότητα στον άνδρα και τη γυναίκα να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν, όποτε και εάν το επιθυμούν, οποιοδήποτε όπλο και τεχνική της επιστήμης (I.V.F., Donation κ.τ.λ.), με πολύ πιο υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.

Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε: Λειτουργική Ιατρική,
Ορμονική Υποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού

 

Διαβάστε επίσης


Η σωστή Διατροφή μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχος κατά της Ψωρίασης

Η σύνδεση της Βιταμίνης D με την κατάθλιψη

Υγεία και Βιταμίνη C

 

References:


  1. Panth, N., Gavarkovs, A., Tamez, M., &Mattei, J, (2018), “The Influence of Diet on Fertility and the Implications for Public Health Nutrition in the United States,” Frontiers in public health, (6,211).
  2. Smits, R.M., Mackenzie-Proctor, R., Fleischer, K., &Showell, M.G, (2018), “Antioxidants in fertility: impact on male and female reproductive outcomes,” Fertility and sterility, 110(4), 578–580.
  3. Nikseresht, M., Fallahzadeh, A.R., Toori, M.A., &Mahmoudi, R., (2015), “Effects of Pomegranate Seed Oil on the Fertilization Potency of Rat’s Sperm,” Journal of clinical and diagnostic research: JCDR, 9(12), FF01–FF4, https://doi.org/10.7860/JCDR/2015/12576.6853.
  4. Schaefer, E., & Nock, D, (2019), “The Impact of Preconceptional Multiple-Micronutrient Supplementation on Female Fertility,” Clinical medicine insights. Women’s health, 12, 1179562X19843868.
  5. Dkhil MA, Al-Quraishy S, Abdel Moneim AE. Effect of pomegranate (Punica granatum L.) juice and methanolic peel extract on testis of male rats. Pak J Zool. 2013;45:1343–9.
  6. Fernandes, L.; Pereira, J. A.; López Cortés, I.; Salazar, D. M.; Ramalhosa, E. C. (2015). “Physicochemical Changes and Antioxidant Activity of Juice, Skin, Pellicle and Seed of Pomegranate (cv. Mollar de Elche) at Different Stages of Ripening”. Food Technology and Biotechnology. 53 (4): 397–406.
  7. Gómez Caravaca, A. M.; Verardo, V.; Toselli, M.; Segura Carretero, A.; Fernández Gutiérrez, A.; Caboni, M. F. (2013). “Determination of the major phenolic compounds in pomegranate juices by HPLC−DAD−ESI-MS”. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 61 (22): 5328–37.
  8. “Pomegranate: superfood or fad?”. UK National Health Service (NHS). 26 April 2018. Archived from the original on 28 March 2016.