Αισθάνεστε συχνά νευρικότητα και απροσδιόριστη ένταση; Νιώθετε ότι το άγχος σας καταβάλλει διαρκώς; Αντιμετωπίζετε προβλήματα ή με τον ύπνο ή έχετε συνεχώς μία καταθλιπτική διάθεση; Τότε, η τρυπτοφάνη μπορεί να σας ωφελήσει. Πρόκειται για ένα αμινοξύ, μέσω του οποίου συντίθεται η Βιταμίνη Β3. Αυτή, με τη σειρά της, επιτρέπει την παραγωγή της σεροτονίνης.

 

Η σεροτονίνη είναι γνωστή και ως «ορμόνη της ευφορίας»

Η σεροτονίνη αποτελεί έναν νευροδιαβιβαστή που συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης μας και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ενώσεις, με τη βοήθεια των οποίων τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου μπορούν να «επικοινωνούν» μεταξύ τους. Οι αλλαγές στα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο ευθύνονται για την παρουσία εναλλαγών στη διάθεση μας.

Παρά το ότι η σεροτονίνη περιέχεται σε διάφορες τροφές, δεν είναι εύκολο να διεισδύσει στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει τη συγκέντρωση της στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατ’ επέκταση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο μηχανισμός, μέσω του οποίου μπορεί να αυξηθεί αλλά και να παραχθεί η σεροτονίνη στον οργανισμό μας, βασίζεται στην πρόσληψη τρυπτοφάνης.

Η τρυπτοφάνη είναι η πρόδρομος ουσία της σεροτονίνης, διότι πραγματοποιεί τη σύνθεση σεροτονίνης. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο συνένζυμο φωσφορική πυριδοξάλη (PLP), το οποίο προκύπτει από τη βιταμίνη Β6. Συνεπώς, απαραίτητη προϋπόθεση, για να παραχθεί σεροτονίνη, είναι η μεσολάβηση τρυπτοφάνης. Η σεροτονίνη μετατρέπεται στον ανθρώπινο οργανισμό σε μελατονίνη. Η μελατονίνη συνηγορεί στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού (κιρκάδιος ρυθμός), διασφαλίζοντας την ποιότητα του ύπνου μας.

 

Χάρη σε αυτές τις δράσεις και ιδιότητες, η τρυπτοφάνη έχει πολλαπλά οφέλη

Λόγω του ότι προάγει τη σύνθεση της σεροτονίνης, η τρυπτοφάνη ασκεί ηρεμιστική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Βοηθάει το άτομο να χαλαρώσει και συνηγορεί στη μείωση του άγχους και των καταθλιπτικών συναισθημάτων.

Οι ελλιπείς συγκεντρώσεις τρυπτοφάνης στον οργανισμό μας έχουν συσχετισθεί με την εκδήλωση ευερεθιστότητας, νευρικότητας και περιορισμένης κριτικής ικανότητας. Θα έχετε παρατηρήσει κάποιες φορές πως, όταν πεινάμε, αυξάνεται η επιθετικότητα κι ο εκνευρισμός μας. Αυτό οφείλεται στο ότι τα επίπεδα τρυπτοφάνης είναι χαμηλά, σε συνθήκες πείνας.

Συν τοις άλλοις, λόγω της παραγωγής μελατονίνης από τη σεροτονίνη, μπορεί να ενισχυθεί η ποιότητα ύπνου, να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές ύπνου, αλλά και να επιλυθούν διάφορα προβλήματα που ενδέχεται να προκληθούν, κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως η υπνική άπνοια.

Η τρυπτοφάνη επίσης αυξάνει τα επίπεδα της β-ενδορφίνης. Γι’ αυτό, είναι δυνατόν να δράσει αναλγητικά και να συντελέσει στην ανακούφιση από μυοσκελετικούς πόνους και ινομυαλγίες. Μάλιστα, έχει υποστηριχθεί ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (PMS) και της προεμμηνορροϊκής δυσφορικής διαταραχής (PMDD) και συνδράμει στην ελάττωση του πόνου που προκαλούν οι ημικρανίες.

Η τρυπτοφάνη επιδρά και στα επίπεδα της όρεξης. Βάσει ερευνητικών δεδομένων, τα χαμηλά επίπεδα τρυπτοφάνης και ακολούθως σεροτονίνης έχουν συνδεθεί με την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων. Η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων εντείνει την επιθυμία για «τσιμπολογήματα» και αυξάνει την τάση εμφάνισης υπερφαγικών επεισοδίων. Επομένως, η τρυπτοφάνη έχει συσχετισθεί και με τον περιορισμό των βουλιμικών επεισοδίων.

 

Ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα τρυπτοφάνης;

Η σύνθεση τρυπτοφάνης δεν καθίσταται εφικτή από το ανθρώπινο σώμα. Ως εκ τούτου, μπορεί να ληφθεί μέσω της διατροφής. Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη είναι οι ακόλουθες:

 • Κοτόπουλο, μοσχάρι, γαλοπούλα, αβγό
 • Ψάρια (κυρίως σολομός)
 • Τυρί (ιδίως το τόφου)
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Καστανό ρύζι
 • Ξηροί καρποί (ειδικότερα τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια)
 • Κολοκύθα, σπανάκι, σπαράγγια, καλαμπόκι
 • Ταχίνι
 • Λιναρόσπορος
 • Βρώμη
 • Φακές, φασόλια
 • Κεράσια, δαμάσκηνα, βύσσινα, ανανάς, μπανάνες

Η τρυπτοφάνη μπορεί να προσληφθεί στο ανθρώπινο σώμα και μέσω ορισμένων συμπληρωμάτων. Ωστόσο, καλό είναι να λαμβάνονται πάντοτε υπό την καθοδήγηση κάποιου γιατρού, διότι δεν πρέπει κάποιος να υπερβεί τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις.

 

Οι πιο Σύγχρονες Ιατρικές Πρακτικές

Παρ’ όλο που χρειάζονται περισσότερες έρευνες, με σκοπό την πλήρη τεκμηρίωση της συσχέτισης της διατροφής και της πνευματικής και ψυχολογικής ισορροπίας, τα αρχικά ευρήματα καταδεικνύουν ότι, χάρη σε ορισμένες δίαιτες, μπορεί να προαχθεί η ψυχική μας υγεία.

Πλέον, στη Σύγχρονη Ιατρική Πραγματικότητα, στην εποχή της Ιατρικής Ακριβείας, διενεργούνται στην κλινική πράξη Εξειδικευμένες Εξετάσεις Μοριακού και Γονιδιακού Επιπέδου. Με αυτές τις Εξετάσεις Ακριβείας, είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε ποιος τύπος διατροφής εξυπηρετεί καλύτερα τη βιολογία μας και να κατανοήσουμε εκτενώς τον τρόπο παροχής των θρεπτικών συστατικών που πραγματικά χρειάζεται το σώμα, στις ιδανικές ποσότητες.

Ακόμη, εκτιμάται η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, υπολογίζεται ο βαθμός προδιάθεσης ανάκτησης του χαμένου βάρους, έπειτα από διατροφικούς περιορισμούς και αξιολογείται το πόσο εύκολα μπορεί κανείς να χάσει κιλά, κατά τη διάρκεια διατροφικών παρεμβάσεων.

Με γνώμονα τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, παρέχεται ένα πλήρως εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα (Διατροφή Ακριβείας), προσαρμοσμένο στις ανάγκες του καθενός. Το διατροφικό αυτό πρόγραμμα βασίζεται στην ορθά κατανεμημένη πρόσληψη όλων των κατηγοριών τροφίμων, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Περιλαμβάνει μία λίστα των τροφών που πρέπει να αποφεύγονται ή να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή. Αν εντοπιστούν πολλές ή εκτεταμένες ανεπάρκειες στον οργανισμό, μπορεί να συσταθεί η χορήγηση Μικροθρεπτικών Συστατικών, καθώς κι η Φυσική Ορμονική Αποκατάσταση του οργανισμού.

Επιπλέον, επιλέγονται εξατομικευμένα τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής. Μπορούν, λοιπόν, να χορηγηθούν συμπληρώματα τρυπτοφάνης στις ιδανικές για κάθε άτομο ποσότητες.

Με αυτές τις ακριβείς θεραπείες, ο κάθε οργανισμός βαθμιαία εφοδιάζεται με όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά που εδραιώνουν την καλή υγεία και τις σωστές μεταβολικές λειτουργίες του κυττάρου.

Η σωματική υγεία θωρακίζεται, υποστηρίζεται η ψυχική υγεία και ταυτόχρονα αισθάνεστε χορτάτοι. Είναι δυνατόν, μάλιστα, να καταστεί εφικτή η επιβράδυνση έως και αναχαίτιση της εξέλιξης μίας νόσου.

 

Διαβάστε επίσης


Οφέλη και βλάβες του καφέ για την ανθρώπινη υγεία

To Μαγνήσιο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου

 

References:


 1. Görbitz, C. H.; Törnroos, K. W.; Day, G. M. (2012). “Single-crystal investigation of L-tryptophan with Z′ = 16”. Acta Crystallogr. B. 68 (Pt 5): 549–557.
 2. “Nomenclature and Symbolism for Amino Acids and Peptides”. IUPAC-IUB Joint Commission on Biochemical Nomenclature. 1983. Archived from the original on 2 December 2021. Retrieved 22 October 2022.
 3. “L-tryptophan | C11H12N2O2 – PubChem”. pubchem.ncbi.nlm.nih.gov. Retrieved 22 December 2016.
 4. Soh NL, Walter GT (2011). “Tryptophan and depression: can diet alone be the answer?”. Acta Neuropsychiatrica. 23 (1): 1601–5215. doi:10.1111/j.1601-5215.2010.00508.x. S2CID 145779393.
 5. Fernstrom JD (2012). “Effects and side effects associated with the non-nutritional use of tryptophan by humans”. The Journal of Nutrition. 142 (12): 2236S–2244S. doi:10.3945/jn.111.157065. PMID 23077193.
 6. Kimura T, Bier DM, Taylor CL (December 2012). “Summary of workshop discussions on establishing upper limits for amino acids with specific attention to available data for the essential amino acids leucine and tryptophan”. The Journal of Nutrition. 142 (12): 2245S–2248S.
 7. “Information Paper on L-tryptophan and 5-hydroxy-L-tryptophan”. FU. S. Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, Office of Nutritional Products, Labeling, and Dietary Supplements. 1 February 2001. Archived from the original on 25 February 2005. Retrieved 8 February 2012.
 8. “L-tryptophan: Uses and Risks”. WebMD. 12 May 2017. Retrieved 5 June 2017.
 9. Young SN (September 2013). “Acute tryptophan depletion in humans: a review of theoretical, practical and ethical aspects”. Journal of Psychiatry & Neuroscience. 38 (5): 294–305.
 10. Young SN (2013). “The effect of raising and lowering tryptophan levels on human mood and social behaviour”. Philosophical Transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological Sciences. 368 (1615): 20110375.