Τα Γυναικολογικά Νοσήματα εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα. Σίγουρα θα έχετε ακούσει φιλικό σας πρόσωπο να πάσχει από κάποια γυναικολογική νόσο ή θα έχετε βιώσει οι ίδιες μία αντίστοιχη εμπειρία.
Γυναικολογικά Νοσήματα, όπως Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (P.C.O.s), Πολύποδες και/ή Υπερπλασίες ενδομητρίου και ενδοτραχήλου, Προβλήματα Μαστών, Εναλλαγές συναισθήματος, Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο (P.M.S.), Εξάψεις, Μείωση της Libido, Υποτροπιάζουσες και Χρόνιες Γυναικολογικές Λοιμώξεις & Κολπίτιδες,
Διαταραχές εμμήνου ρύσεως, Ενδομητρίωση, Οστεοπόρωση, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, Κολπική αιμορραγία εκτός περιόδου, Φλεγμονώδης Νόσος της Πυέλου, Κύστεις Ωοθηκών, Ινομυώματα, Υπογονιμότητα, καθώς και εκατοντάδες άλλα Νοσήματα ταλαιπωρούν ένα αυξημένο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού.
Οι έως τώρα ιατρικές πρακτικές δεν αντιμετωπίζουν τα αίτια των Γυναικολογικών Νόσων
Παρά την ταχεία εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, με τη χρήση των αντιβιοτικών και την εφαρμογή σύγχρονων χειρουργικών επεμβατικών προσεγγίσεων, δυστυχώς τα προβλήματα αυτά επανεμφανίζονται. Αυτό οφείλεται στο ότι οι μέχρι σήμερα ιατρικές πρακτικές δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες, δηλαδή τη «ρίζα του κακού», που οδηγεί στην παρουσία των νοσημάτων αυτών.
Διότι η πραγματική αιτία των νοσημάτων αυτών είναι η παρουσία ανισορροπιών, διαταραχών στο ανθρώπινο σώμα και εν γένει η παρέκκλιση και εκτροπή του οργανισμού από τη φυσιολογική λειτουργία του. Οι παθήσεις αυτές αποτελούν τα τελικά προϊόντα – παράγωγα των αιτιών αυτών, εκφράζονται δηλαδή ως συμπτώματα της εκτροπής του σώματος από το φυσιολογικό.
Η Ιατρική της «πυρόσβεσης» δεν ωφελεί πλέον. Τα εκατοντάδες Γυναικολογικά Νοσήματα απαιτούν νέες λύσεις και θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Ο στόχος μας πλέον, στη Σύγχρονη Γυναικολογία, δεν έγκειται μόνο στην επιτυχή έκβαση του χειρουργείου μίας γυναίκας με ρήξη κύστεως ωοθήκης. Αυτό που θεωρείται μείζονος σημασίας είναι οι ενέργειες στις οποίες οφείλουμε να προβούμε, ούτως ώστε μία γυναίκα να μην έχει ή να μην παρουσιάσει ξανά κύστεις στις ωοθήκες ή δεκάδες άλλα καλοήθη αρχικά γυναικολογικά προβλήματα, που στην πορεία ενδέχεται να εξελιχθούν και σε κακοήθειες.
Αυτό στο οποίο, λοιπόν, αποβλέπουμε είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής της γυναίκας και να της προσφέρουμε τη μακροβιότητα εκείνη που ούτως ή άλλως είναι καταγεγραμμένη στο γενετικό της υλικό, στο D.N.A. της.
Οι πιο Σύγχρονες Θεραπείες για τα Γυναικολογικά Νοσήματα – Ιατρική Ακριβείας
Η Ιατρική Επιστήμη, μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA και τη διενέργεια Γονιδιακών Εξετάσεων, έχει αλλάξει σελίδα. Πλέον, σε κλινικό επίπεδο, μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια το βαθμό προδιάθεσης ή τα αίτια έκφρασης οποιασδήποτε βιοχημικής εκτροπής (νοσηρότητας).
Αυτή η δυνατότητα ανίχνευσης και συνεχούς αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος έχει οδηγήσει την Ιατρική σε μία άλλη εποχή, στην Ιατρική Ακριβείας. Η Ιατρική Ακριβείας αποτελείται από τρία στάδια.
Το πρώτο αφορά στη διενέργεια Γονιδιακών Εξετάσεων (Εξετάσεις DNA) ή και Ειδικών Μεταβολικών Εξετάσεων.
Τα Γονιδιακά Πάνελ FullDNA είναι Γονιδιακά Τεστ, που σχεδιάζονται και ταξινομούνται ανά τύπο νοσήματος ή συναφείς κατηγορίες νοσημάτων.
Στο πάνελ ελέγχου Γυναικολογικών Παθήσεων, αναλύονται 1468 πολυμορφισμοί (SNPs), 741 γονίδια και 79 παθήσεις, σχετιζόμενες με τα Γυναικολογικά Νοσήματα. Έτσι, ανιχνεύονται:
- Η προδιάθεση των γυναικών να εμφανίσουν κάποια γυναικολογική νόσο, μετέπειτα στη ζωή τους
- Οι ακριβείς μηχανισμοί έκφρασης του εκάστοτε γυναικολογικού νοσήματος, όταν αυτό έχει ήδη εκδηλωθεί
Η ανάλυση πραγματοποιείται με δείγμα σάλιου και διενεργείται μία φορά στη ζωή του ατόμου. Τα αποτελέσματα ισχύουν εφ’ όρου ζωής.
Μετά από σχετικές εξετάσεις, που περιλαμβάνουν και Ορμονικό προφίλ Bio 4h, εντοπίζεται η ορμονική εκτροπή σε επίπεδο λειτουργίας ενός οργανισμού. Οι εξετάσεις έχουν προσιτό κόστος και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε δύο με τρεις ημέρες.
Το δεύτερο στάδιο σχετίζεται με τη «μετάφραση» (Μεταφραστική Ιατρική), με την ερμηνεία δηλαδή των αποτελεσμάτων.
Ανευρίσκονται οι ορμονικές ανισορροπίες, οι χρόνιες φλεγμονές, το οξειδωτικό stress, κάθε διαδικασία γλυκοζυλίωσης, οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και οι ελλείψεις του οργανισμού της γυναίκας σε δομικά υλικά (μέταλλα, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες κ.ά.) που επέφεραν την έκφραση της όποιας παθολογικής κατάστασης.
Η αποκρυπτογράφηση της γενετικής προδιάθεσης της κάθε γυναίκας να εμφανίσει κάποια γυναικολογική νόσο καθιστά εφικτή την εκπόνηση ενός κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου, που αποβλέπει στην πρόληψη της εμφάνισής της. Ομοίως, η αποκωδικοποίηση των πραγματικών αιτιών της εκάστοτε πάθησης συμβάλλει στην αποτελεσματική, πλήρως στοχευμένη θεραπευτική αντιμετώπισή της.
Το τρίτο και τελευταίο βήμα αφορά πλέον στην αυστηρά εξατομικευμένη θεραπευτική κατεύθυνση.
Στη Σύγχρονη Ιατρική Πραγματικότητα, στην εποχή της Ιατρικής Ακριβείας, όλες οι προηγούμενες μεθοδολογίες, που βασίζονταν σε γενικευμένα θεραπευτικά σχήματα (το ίδιο για όλους), θεωρούνται παρωχημένες.
Με τη βοήθεια του Γονιδιακού Ελέγχου, εντοπίζονται οι καταλληλότερες θεραπευτικές ουσίες για κάθε γυναίκα ξεχωριστά, δηλαδή οι ουσίες στις οποίες ανταποκρίνεται καλύτερα ο κάθε οργανισμός. Έτσι, η ασθενής δεν πειραματίζεται, μέχρις ότου να μπορέσει να βρει τη σωστή αγωγή για την περίπτωσή της.
Οι θεραπείες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν πρωτόκολλα Μικρο-Μακροθρεπτικών Συστατικών και Διατροφή Ακριβείας. Μέσω της αποκατάστασης της ισορροπίας του ορμονικού συστήματος, κάθε γυναίκα μπορεί να απαλλαγεί από εκατοντάδες νοσήματα, στη διάρκεια της ζωής της.
Γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση, συστήνονται Θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης με Φυσικές «Βιομιμητικές» Ορμόνες. Πρόκειται για ορμόνες που έχουν πανομοιότυπη χημική σύσταση και μοριακή δομή με τις ορμόνες που παράγονται στον οργανισμό μας.
Σε αντίθεση με τις συνθετικές ορμόνες ή τα αντισυλληπτικά χάπια, δεν προκαλούν καμία επιβάρυνση ή αντένδειξη στο γυναικείο σώμα. Γι’ αυτό και απευθύνονται σε γυναίκες κάθε ηλικίας, παρέχοντας ταυτόχρονα αυξημένη αντικαρκινική προστασία.
Πρόκειται για Αυστηρά Εξατομικευμένες Θεραπείες, που βελτιστοποιούν και θωρακίζουν τις βιολογικές λειτουργίες των γυναικών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η πλήρης αποκατάσταση όλων των συστημάτων του οργανισμού των γυναικών στα βέλτιστα (καλύτερα δυνατά) επίπεδα, με μακροπρόθεσμα και πάντοτε μετρήσιμα αποτελέσματα.
Αναλόγως με την πάθηση ή τις παθήσεις, την έκταση των βλαβών και τα επιμέρους ευρήματα, οι θεραπείες αυτές μπορούν να διαρκέσουν από έξι μήνες έως ένα χρόνο. Οι ασθενείς δεν αλλάζουν την καθημερινότητά τους. Σταδιακά βλέπουν παράλληλα να βελτιώνεται και η συνολική φυσική κατάσταση της υγείας τους.
Μέσω λοιπόν της Ιατρικής Ακριβείας, διαγιγνώσκονται, αντιμετωπίζονται και επιλύονται στοχευμένα όλα τα υπάρχοντα προβλήματα, συμπτώματα και νοσήματα της γυναίκας. Ταυτόχρονα, προλαμβάνεται η εμφάνιση όσων θα επακολουθούσαν.
Αν συγκρίνουμε τις Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας με τους συχνούς βιοπαθολογικούς ελέγχους, θα μπορούσαμε να κάνουμε μία παρομοίωση με την επανάσταση του ηλεκτρισμού, που περάσαμε από το φως στο σκοτάδι.
Λόγου χάρη, σε επίπεδο πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δεν διενεργείται μόνο η μέθοδος της λήψης pap-test. Ανιχνεύονται τα βαθύτερα αίτια που προκαλούν το όποιο σύμπτωμα ή νόσο, σε κυτταρικό και γονιδιακό επίπεδο.
Οι Ακριβείς Θεραπείες, που λαμβάνουν οι ασθενείς, έχουν πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα, καθώς:
- Προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στην ίαση. Άρα, το θεραπευτικό όφελος των ασθενών μεγιστοποιείται.
- Περιορίζουν το χρόνο αποθεραπείας.
- Μειώνουν τις περιττές ταλαιπωρίες και δαπάνες σε σχέση με τα θεραπευτικά σχήματα του παρελθόντος.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε: Λειτουργική Ιατρική,
Ορμονική Υποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού
Διαβάστε επίσης
Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα προσβάλλουν κυρίως τις γυναίκες
Γιατί οι γυναίκες αδυνατίζουν πιο δύσκολα από τους άνδρες;
References:
- “Gynecologic Pathology”. 18 August 2016.
- “Ovarian Disorders”. medlineplus.gov. Retrieved 2022-03-23.
- “Endometriosis: Symptoms, causes, and treatments”. Medical News Today. Retrieved 2018-10-27.
- Ogino, Shuji; Fuchs, Charles S; Giovannucci, Edward (July 2012). “How many molecular subtypes? Implications of the unique tumor principle in personalized medicine”. Expert Review of Molecular Diagnostics. 12 (6): 621–628.
- “Ovarian Cysts”. medlineplus.gov. Retrieved 2022-03-23.
- “Polycystic Ovary Syndrome (PCOS): Symptoms, Causes, and Treatment”. Healthline. Retrieved 2018-10-27.
- Lu YF, Goldstein DB, Angrist M, Cavalleri G (July 2014). “Personalized medicine and human genetic diversity”. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine (Essay). 4 (9): a008581.
- “About Gynecologic Cancers”. Foundation for Women’s Cancer. Archived from the original on 2016-08-13. Retrieved 2014-07-21.
- Funston, Garth; O’Flynn, Helena; Ryan, Neil A. J.; Hamilton, Willie; Crosbie, Emma J. (2018-04-01). “Recognizing Gynecological Cancer in Primary Care: Risk Factors, Red Flags, and Referrals”. Advances in Therapy. 35 (4): 577–589.
- Ashley EA (August 2016). “Towards precision medicine”. Nature Reviews. Genetics. 17 (9): 507–22.
Αφήστε μια απάντηση