Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, το σύγχρονο μοντέλο διαβίωσης και την επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής, τα Χρόνια Νοσήματα παρουσιάζουν αυξητική τάση τις τελευταίες δεκαετίες. Χρόνιες Παθήσεις, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Αρτηριακή Υπέρταση, τα Αυτοάνοσα Νοσήματα και διάφορες άλλες Εκφυλιστικές Νόσοι, ταλαιπωρούν πολλά άτομα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από Χρόνια Νοσήματα.
Χρόνιες ονομάζονται οι Ασθένειες που διαρκούν για τρεις ή περισσότερους μήνες. Πρόκειται για νοσηρές καταστάσεις που υποβόσκουν για χρόνια σε υποκλινική κατάσταση. Εντός των κυττάρων μας, συσσωρεύεται ανεπάρκεια, ως απόρροια της έλλειψης πολύτιμων για τον οργανισμό θρεπτικών συστατικών.
Πολλές φορές, συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα και ουσίες που δε μεταβολίζονται και παραμένουν στο λιπώδη ιστό των κυττάρων. Η διαδικασία της συσσώρευσης ή της αποθήκευσης τέτοιων ουσιών διαρκεί για χρόνια, λειτουργεί «ύπουλα», δεν ανιχνεύεται με τις συνήθεις διαγνωστικές εξετάσεις και κάποια στιγμή εκφράζεται με τη μορφή ενός Χρόνιου Νοσήματος.
Τα Χρόνια Νοσήματα έχουν σύνθετη αιτιολογία και μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση των φυσιολογικών σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων του ατόμου. Αποτελούν τις κύριες αιτίες θνησιμότητας και αναπηρίας. Επηρεάζουν σημαντικά τις ετήσιες δαπάνες για την υγεία, διότι απαιτούν διαρκή ιατρική φροντίδα.
Ποια είναι τα Χρόνια Νοσήματα
Σύμφωνα με τον W.H.O., για τα έτη 2015-2016, οι 4 κύριες κατηγορίες Χρόνιων Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων είναι τα εξής:
Καρδιαγγειακές Παθήσεις, Καρκίνοι, Χρόνιες Πνευμονοπάθειες, Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου ΙΙ, Αρθρίτιδες – Οστεοαρθρίτιδες, Ημικρανίες, Αυτοάνοσα Νοσήματα, Θυρεοειδοπάθειες, Αρτηριακή Υπέρταση, Παχυσαρκία, Άνοιες – Νόσος Alzheimer, Υπερχοληστερολαιμία, P.D.D. (Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές), Ινομυαλγία, A.D.H.D. (Διαταραχές Φάσματος Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), Σύνδρομα (π.χ. Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών), A.S.D. (Διαταραχές Φάσματος του Αυτισμού)
Ανδρόπαυση, Εμμηνόπαυση, Χρόνιες Μεταβολικά Νοσήματα, Χρόνιες Δερματικές Παθήσεις, Ενδομητρίωση στις γυναίκες, Εθισμοί, Χρόνια Νευρολογικά Νοσήματα, Χρόνια Φλεγμονώδη Νοσήματα, Χρόνιες Ηπατίτιδες, Κατάθλιψη και Διαταραχές Συναισθήματος, Χρόνιες Νεφρικές Νόσοι, Οστεοπόρωση, Sleep Apnea (Άπνοιες κατά τον ύπνο).
Οι Κλασικές Θεραπευτικές Προσεγγίσεις έχουν αποτύχει στην Αντιμετώπιση Χρόνιων Νοσημάτων
Οι ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Νοσήματα υπόκεινται εφ’ όρου ζωής σε πολλαπλές φαρμακευτικές αγωγές. Ποτέ όμως δεν ανακάμπτουν. Η ποιότητα ζωής τους υποβαθμίζεται. Διαπιστώνουν ότι η υγεία τους διαρκώς φθίνει.
Η Κλασική Ιατρική Προσέγγιση αντιμετωπίζει αυτού του είδους τα νοσήματα σε επίπεδο συμπτωμάτων, βασιζόμενη στη διάγνωση μίας πάθησης και στην πεποίθηση ότι η θεραπεία της εκάστοτε νόσου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της χορήγησης ενός αντίστοιχου φαρμάκου.
Το καθιερωμένο μοντέλο ιατρικής μέριμνας θεωρείται αποτελεσματικό για τη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών. Ωστόσο, οι συνήθεις αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, που διενεργούνται μαζικά τα τελευταία 50 έτη, δεν επαρκούν για την εύρεση των αιτιών των Χρόνιων Νοσημάτων.
Ιατρική Ακριβείας
Η Ιατρική Επιστήμη, μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA και τη διενέργεια Γονιδιακών Εξετάσεων, έχει αλλάξει σελίδα. Πλέον, σε κλινικό επίπεδο, μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια το βαθμό προδιάθεσης ή τα αίτια έκφρασης οποιασδήποτε βιοχημικής εκτροπής (νοσηρότητας).
Η Ιατρική Ακριβείας αποτελείται από τρία στάδια.
- Το πρώτο αφορά στη διενέργεια Γονιδιακών Εξετάσεων (Εξετάσεις DNA) ή και Ειδικών Μεταβολικών Εξετάσεων.
- Το δεύτερο στάδιο σχετίζεται με τη «μετάφραση» (μεταφραστική ιατρική), με την ερμηνεία δηλαδή των αποτελεσμάτων.
- Το τρίτο και τελευταίο βήμα αφορά πλέον στην αυστηρά εξατομικευμένη θεραπευτική κατεύθυνση.
Στη Σύγχρονη Ιατρική Πραγματικότητα, στην εποχή της Ιατρικής Ακριβείας, όλες οι προηγούμενες μεθοδολογίες, που βασίζονταν σε γενικευμένα θεραπευτικά σχήματα (το ίδιο για όλους), θεωρούνται παρωχημένες.
Οι ασθενείς μπορούν πλέον να λαμβάνουν Ακριβείς Θεραπείες. Οι θεραπείες αυτές έχουν πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα, καθώς:
- Προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στην ίαση. Άρα, το θεραπευτικό όφελος των ασθενών μεγιστοποιείται.
- Περιορίζουν το χρόνο αποθεραπείας.
- Μειώνουν τις περιττές ταλαιπωρίες και δαπάνες σε σχέση με τα θεραπευτικά σχήματα του παρελθόντος.
Ακριβείς Εξετάσεις
Οι Ακριβείς αυτές Εξετάσεις λειτουργούν ως εφαλτήριο για την ακριβή πλέον πρόγνωση και διάγνωση Χρόνιων Νοσημάτων.
Με τις Εξειδικευμένες Μεταβολικές Εξετάσεις, αποκωδικοποιείται με ακρίβεια το μεταβολικό προφίλ του υπό εξέταση οργανισμού. Μέσω των Γενετικών Τεστ, αναλύονται πολυμορφισμοί (SNPs) και γονιδιακές παραλλαγές στα γονίδια που έχει αποδειχθεί, έπειτα από επισταμένη έρευνα ετών, ότι συνδέονται με τα Χρόνια Νοσήματα.
Κάθε γενετικό τεστ απαρτίζεται από ένα πάνελ γενετικών παραλλαγών, οι οποίες αναλύονται. Βάσει του ιστορικού του καθενός, προτείνεται το κατάλληλο γενετικό πάνελ, που επικεντρώνεται πληρέστερα στην ασθένεια ή στο προφίλ προδιάθεσης του ατόμου.
Έτσι, εντοπίζεται η προδιάθεση των ατόμων να εμφανίσουν κάποιο Χρόνιο Νόσημα και αποκρυπτογραφούνται οι ακριβείς μηχανισμοί της εκάστοτε Χρόνιας Νόσου στους ήδη πάσχοντες.
Η ανάλυση πραγματοποιείται με δείγμα σάλιου και διενεργείται μία φορά στη ζωή του ατόμου.
Αυστηρά Εξατομικευμένες Θεραπείες
Λαμβάνοντας υπόψιν τις ακριβείς αναλύσεις, το πλήρες επιγενετικό ιστορικό, την ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων, το φύλο, την ηλικία του ασθενούς, τις διατροφικές συνήθειες και πολλούς άλλους παράγοντες, μπορεί να προταθεί Αυστηρά Εξατομικευμένη Θεραπευτική Αγωγή, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Ιατρικές Ειδικότητες.
Η εξατομικευμένη αυτή θεραπευτική αγωγή διαμορφώνεται αυστηρά στοχευμένα, βάσει των ιδιαίτερων αναγκών του κάθε ανθρώπινου οργανισμού ξεχωριστά. Με αυτές τις θεραπευτικές μεθόδους:
- Τα γονίδια που φέρουν την επιβλαβή πληροφορία είναι δυνατόν να καταστούν ή να παραμείνουν ανενεργά και όσα φέρουν την προστατευτική πληροφορία μπορούν να είναι σταθερά ενεργά.
- Μπορεί να επιτευχθεί η πρόληψη της έκφρασης ενός Χρόνιου Νοσήματος ή η αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτού, σε περίπτωση που έχει ήδη εκδηλωθεί.
- Διορθώνονται εξατομικευμένα οι ανεπάρκειες ή οι ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και εκατοντάδες λοιπά πολύτιμα συστατικά.
- Αποκαθίσταται η ορμονική ομοιόσταση.
- Απομακρύνονται οι τοξικοί στρεσογόνοι παράγοντες.
- Ανακόπτονται οι μηχανισμοί παθογένειας
- Μειώνονται οι φλεγμονές
- Απομακρύνονται τα κύτταρα που νοσούν
- Οικοδομούνται νέα, υγιή κύτταρα.
Με την εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων, καθώς και με τις κατάλληλες διατροφικές συμβουλές και οδηγίες γενικότερα για τη στάση ζωής που πρέπει να έχει ο ασθενής, μπορεί σταδιακά να επανέλθει η ομαλή και ισορροπημένη σωματική λειτουργία.
Η ποιότητα ζωής των πασχόντων που υπόκεινται σε αυτού του είδους τις θεραπευτικές αγωγές βελτιώνεται, ο οργανισμός τους επαναρρυθμίζεται, ενισχύονται τα ψυχικά και σωματικά τους αποθέματα και ελαχιστοποιούνται οι όποιες πιθανότητες υποτροπής της νόσου.
Οι ποσότητες, οι δόσεις και το είδος των συστατικών, που χορηγούνται, μεταβάλλονται από άτομο σε άτομο (πραγματική εξατομίκευση), σε αντίθεση με τις προσεγγίσεις ίδιων δοσολογικών σχημάτων για όλους, των 50,100 ή 500mg.
Τα κλινικά αποτελέσματα χρήσης τέτοιων Ιατρικών Πρωτοκόλλων, τα τελευταία 20 έτη, είναι παραπάνω από ικανοποιητικά, με ποσοστά βελτίωσης και επαναρρύθμισης του οργανισμού άνω του 90%.
Διαβάστε επίσης
Μεγάλη ανακάλυψη – Tα μιτοχόνδρια αλλάζουν το DNA μας
Απλά βήματα, για να επαναρρυθμίσουν το θυρεοειδή τους όσοι πάσχουν από Θυρεοειδοπάθειες
Το Σκληρόδερμα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά
References:
- Purcell A. “DNA”. Basic Biology. Archived from the original on 5 January 2017.
- Gillman MW (February 2015). “Primordial prevention of cardiovascular disease”. Circulation. 131 (7): 599–601.
- Vineis P, Wild CP (February 2014). “Global cancer patterns: causes and prevention”. Lancet. 383 (9916): 549–57.
- “Prevention and Public Health Fund”. American Public Health Association. Retrieved 2017-03-24.
- “Chronic Diseases and Health Promotion”. U.S. Centers for Disease Control and Prevention. Archived from the original on 2 March 2014.
- Lu YF, Goldstein DB, Angrist M, Cavalleri G (July 2014). “Personalized medicine and human genetic diversity”. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine (Essay). 4 (9): a008581.
- Ogino S, Lochhead P, Chan AT, Nishihara R, Cho E, Wolpin BM, et al. (April 2013). “Molecular pathological epidemiology of epigenetics: emerging integrative science to analyze environment, host, and disease”. Modern Pathology. 26 (4): 465–84.
- Ashley EA (June 2015). “The precision medicine initiative: a new national effort”. JAMA. 313 (21): 2119–20.
Αφήστε μια απάντηση