Για όσους δεν θυμούνται από το σχολείο, τα μιτοχόνδρια βρίσκονται στα κύτταρα μας και είναι αυτά τα «μικρά εργοστάσια ενέργειας». Στα μιτοχόνδρια, υπάρχουν μηχανισμοί μέσω των οποίων τα οργανικά μόρια μετατρέπονται σε ενέργεια.

Χάρη στα μιτοχόνδρια, υποστηρίζονται οι απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες, στις οποίες συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, ο μεταβολισμός και η κυτταρική σηματοδότηση. Ως κυτταρική σηματοδότηση ορίζεται η ικανότητα λήψης, επεξεργασίας και μετάδοσης σημάτων του κυττάρου με το περιβάλλον του και με τον εαυτό του.

 

Η επαναστατική ανακάλυψη

Από επιστήμονες στη Βρετανία ανακαλύφθηκε ότι ένα μέρος του γενετικού κώδικα των μιτοχονδρίων διεισδύει στο ανθρώπινο DNA. Πρόκειται για μία απροσδόκητη ανακάλυψη, που αναδεικνύει έναν καινούργιο τρόπο μέσω του οποίου το DNA μεταβάλλεται και εξελίσσεται το ανθρώπινο είδος.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature» από τους ερευνητές των πανεπιστημίων του Cambridge και Queen Mary του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Patrick Tsineri του πρώτου. Επιπλέον, αυτοί διαπίστωσαν ότι το μιτοχονδριακό DNA εντοπίζεται σε ορισμένα καρκινικά κύτταρα, οδηγώντας ενδεχομένως στην ανάπτυξη του ίδιου του καρκίνου.

Η ίδια βρετανική επιστημονική ομάδα διενήργησε μία επιπλέον έρευνα σε 66.000 άτομα, η οποία κατέδειξε ότι το μιτοχονδριακό DNA «διεισδύει» αρκετά συχνά στο πυρηνικό. Το πυρηνικό DNA αποτελεί το κύριο γενετικό υλικό του ανθρώπινου οργανισμού. Εδράζεται εντός του πυρήνα των κυττάρων. Σε αυτό, εντοπίζεται σχεδόν το σύνολο των πληροφοριών που είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Με βάση τη συγκεκριμένη ανακάλυψη, υποδεικνύεται ένας καινούργιος τρόπος με τον οποίο εμπλουτίζεται και εξελίσσεται το ανθρώπινο γονιδίωμα.

Είμαστε σε θέση, λοιπόν, να αντιληφθούμε πως τα μιτοχόνδρια μπορούν να «παρέμβουν» και να αλλάξουν το DNA μας, γεγονός που ενίοτε ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου.

 

Η Ιατρική Επιστήμη έχει αλλάξει σελίδα

Χάρη στην αποκωδικοποίηση του DNA, έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο καθορίζονται συγκεκριμένες γενετικές επιλογές από τη δομή του DNA, έχει κατανοηθεί η γενετική της ζωής και η κληρονόμηση κάποιων χαρακτηριστικών και νόσων και αξιολογούνται δεδομένα που παρέχονται μέσω της μέτρησης της έκφρασης των γονιδίων μας.

Αυτή η δυνατότητα ανίχνευσης του ανθρώπινου γονιδιώματος οδήγησε την Ιατρική σε μία άλλη εποχή, στην Ιατρική Ακριβείας. Χάρη στην Ιατρική Ακριβείας, σε κλινικό επίπεδο, μπορούμε πλέον να γνωρίζουμε με ακρίβεια το βαθμό προδιάθεσης ή τα αίτια έκφρασης οποιασδήποτε βιοχημικής εκτροπής (νοσηρότητας).

Η Ιατρική Ακριβείας διαμορφώνεται σε συγκεκριμένα στάδια. Καταρχάς, διενεργούνται Γονιδιακές Εξετάσεις ή και Ειδικές Μεταβολικές Εξετάσεις.

Με τα Γονιδιακά Τεστ, μπορούμε να διαβάσουμε το βιβλίο οδηγιών (γενετικός κώδικας) που καθιστά τον καθένα μας ξεχωριστό. Κάθε κύτταρο λειτουργεί βάσει αυτού του κώδικα που ορίζεται από τα γονίδια μας.

Κάθε γονιδιακό τεστ απαρτίζεται από ένα πάνελ γονιδιακών παραλλαγών, οι οποίες αναλύονται. Βάσει του ιστορικού του καθενός, προτείνεται το κατάλληλο γενετικό πάνελ, που επικεντρώνεται πληρέστερα στην ασθένεια ή στο προφίλ προδιάθεσης του ατόμου.

Η ανάλυση πραγματοποιείται με δείγμα σάλιου και πραγματοποιείται εφάπαξ (μία φορά μόνο στη ζωή του ατόμου).

 

Το δεύτερο στάδιο σχετίζεται με τη «μετάφραση» (Μεταφραστική Ιατρική), με την ερμηνεία δηλαδή των αποτελεσμάτων.

Με τα γενετικά τεστ, μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε το γενετικό δακτυλικό μας αποτύπωμα, να αντιληφθούμε ποιος τύπος διατροφής εξυπηρετεί καλύτερα τη βιολογία μας, να πληροφορηθούμε για ασθένειες που καραδοκούν να εκδηλωθούν αργότερα στη ζωή μας.

Να κατανοήσουμε το πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός μας σε μία συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή να αντιληφθούμε τον ακριβή μηχανισμό μίας ήδη υπάρχουσας νόσου.

 

Έτσι, στην καθημερινή κλινική πράξη, εκπονούνται Αυστηρά πλέον Εξατομικευμένα Θεραπευτικά Σχήματα

Οι θεραπείες αυτές μπορούν να βοηθήσουν είτε στην πρόληψη της εμφάνισης οποιασδήποτε νοσηρότητας είτε στη θεραπευτική αντιμετώπιση της, σε περίπτωση που έχει ήδη εκφραστεί.

Φανταστείτε ότι τα γονίδια μας έχουν από πάνω τους έναν διακόπτη. Αυτό που κατορθώνουμε να ελέγξουμε, με τις συγκεκριμένες θεραπείες, είναι το πότε ο διακόπτης αυτός θα είναι ενεργός και πότε ανενεργός.

Τα γονίδια που φέρουν την επιβλαβή πληροφορία να καταστούν ή να παραμείνουν ανενεργά και όσα φέρουν την προστατευτική πληροφορία να είναι σταθερά ενεργά.

Οι Ακριβείς Θεραπείες, που λαμβάνουν οι ασθενείς, διορθώνουν τις ελλείψεις του οργανισμού, αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε νοσηρότητα, επαναρρυθμίζοντας τον οργανισμό, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και ενισχύουν τα σωματικά και ψυχικά αποθέματα του κάθε οργανισμού.

Το θεραπευτικό όφελος των ασθενών μεγιστοποιείται, περιορίζεται ο χρόνος αποθεραπείας και μειώνονται οι περιττές ταλαιπωρίες και δαπάνες σε σχέση με τα θεραπευτικά σχήματα του παρελθόντος.

 

 

Διαβάστε επίσης


Αποκρυπτογραφούμε τα γονίδια μας…αλλάζουμε το μέλλον μας

Ο ρόλος της ψυχολογίας στην εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων

Ο ορισμός της «Καλής υγείας» και η βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών των νόσων

 

References:


  1. Res – EIA/από το περιοδικό “Nature” Gotopnews.com
  2. Gcom, Το DNA των μιτοχονδρίων “διαπερνά” και αλλάζει τον άνθρωπο – την ανακάλυψη που σχετίζεται επίσης με τον καρκίνο
  3. Τgr/ygeia/article/megali-anakalupsi-pos-ta-mitoxondria-parembainoun-kai-allazoun-to-dna—etsi-exelissetai-to-anthropino-eidos/
  4. gr/news/technology/megali-anakalypsi-pos-ta-mitoxondria-paremvainoun-kai-allazoun-to-dna
  5. gr/megali-anakalypsi-pos-ta-mitochondria-paremvainoyn-kai-allazoyn-to-dna-pos-schetizontai-me-ton-karkino/
  6. Lu YF, Goldstein DB, Angrist M, Cavalleri G (July 2014). “Personalized medicine and human genetic diversity”. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine (Essay). 4 (9): a008581.
  7. Ogino S, Lochhead P, Chan AT, Nishihara R, Cho E, Wolpin BM, et al. (April 2013). “Molecular pathological epidemiology of epigenetics: emerging integrative science to analyze environment, host, and disease”. Modern Pathology. 26 (4): 465–84.
  8. Ray A. “Artificial Intelligence and Blockchain for Precision Medicine”. Inner Light Publishers. Retrieved 21 May 2018.
  9. Alberts B, Johnson A, Lewis J, Raff M, Roberts K, Walter P (2014). Molecular Biology of the Cell (6th ed.). Garland. p. Chapter 4: DNA, Chromosomes and Genomes. ISBN 978-0-8153-4432-2. Archived from the original on 14 July 2014.
  10. Purcell A. “DNA”. Basic Biology. Archived from the original on 5 January 2017.