«Ζωγραφίζει τέλεια. Σαν επαγγελματίας ζωγράφος. Έχει καλλιτεχνική φλέβα. Όλο το σόι του πατέρα του το ΄χει με τη ζωγραφική. Τα γονίδια βλέπεις».

«Δεν καπνίζω, δεν πίνω, κάνω υγιεινή διατροφή, όμως έχω υψηλή χοληστερίνη. Μάλλον παίζει ρόλο η κληρονομικότητα. Είχε κι η μητέρα μου χοληστερίνη».

«Η γιαγιά μου είχε καρκίνο στο μαστό. Θα κάνω τακτικά Μαστογραφία, γιατί λένε ότι ο καρκίνος του μαστού κληροδοτείται από τη γιαγιά στην εγγονή. Πρέπει να το ελέγχω τακτικά».

«Νευρική… ίδια ο πατέρας της. Τα γονίδια φταίνε».

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναφέρουμε στην καθημερινότητα μας τις έννοιες «γονίδια» και «κληρονομικότητα». Οι περισσότεροι από εμάς, όμως, δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ρόλος των γονιδίων ούτε ξέρουμε με ποιον τρόπο αυτά δρουν στον οργανισμό μας.

 

Τι είναι αυτό λοιπόν που κάνουν τα γονίδια;

Όσο αλλόκοτο κι αν ακούγεται, τα γονίδια μας «μιλάνε». Κι αυτό που μας λένε είναι το μέλλον μας. Τα γονίδια μας «μαρτυρούν» αν θα εμφανίσουμε κάποιο Αυτοάνοσο Νόσημα, Parkinson ή Τριχόπτωση στην ηλικία των 25 ετών.

Ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το CDH13, έχει συσχετισθεί με την επίδειξη παρορμητικής συμπεριφοράς και την ανάπτυξη διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Τα γονίδια, μάλιστα, διαλευκάνουν το λόγο για τον οποίο κάποια άτομα νοσούν βαριά από Covid-19. Ακόμη και το αν θα εκδηλώσουμε καρκίνο είναι αποτυπωμένο στα γονίδια μας.

 

Όμως, γιατί να αφήσουμε στην τύχη την ανακάλυψη αυτών των τόσο πολύτιμων για την υγεία μας δεδομένων;

Ενίοτε, όλοι μας κάνουμε προληπτικά check-up, συνήθως γενικών αιματολογικών εξετάσεων. Στα πλαίσια, είτε κάποιου προληπτικού ελέγχου είτε λόγω της διερεύνησης κάποιας νόσου.

 

Η Ιατρική έχει αλλάξει σελίδα.

Δίχως να υποτιμήσουμε τις συγκεκριμένες εξετάσεις, πλέον έχουμε τη δυνατότητα, ακριβώς στην ίδια λογική, να διενεργήσουμε διαγνωστικές εξετάσεις Ιατρικής Ακριβείας, σε γονιδιακό επίπεδο.

 

Η αποκωδικοποίηση του DNA είναι το εφαλτήριο για την απόκτηση πλήρους ακριβείας δεδομένων σχετικά με την έκφραση χιλιάδων γονιδίων

Χάρη στην αποκωδικοποίηση του DNA, ο τρόπος με τον οποίο καθορίζονται συγκεκριμένες γενετικές επιλογές από τη δομή του DNA έχει αποσαφηνιστεί.

Η γενετική της ζωής και η κληρονόμηση κάποιων χαρακτηριστικών και νόσων, καθώς και οι μηχανισμοί έκφρασης νόσου έχουν πλήρως κατανοηθεί. Δεδομένα που παρέχονται μέσω της μέτρησης της έκφρασης των γονιδίων μας αξιολογούνται επιτυχώς.

Κατά 99,9% μοιραζόμαστε τον ίδιο γενετικό κώδικα. Αυτό το 0,1% που μας διαφοροποιεί ευθύνεται για το γεγονός ότι ορισμένοι έχουν γαλάζια μάτια, ενώ κάποιοι άλλοι καστανά.

Μέσω των Γενετικών Τεστ, μπορούμε να διαβάσουμε το βιβλίο οδηγιών που καθιστά τον καθένα μας ξεχωριστό. Κάθε κύτταρο λειτουργεί με βάση τις οδηγίες που του ορίζει το σημείο των γονιδίων μας. Έχουμε την ευχέρεια να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτές τις απόλυτα προσωποποιημένες και αναλυτικές πληροφορίες.

 

Με τα Γενετικά Τεστ, έχουμε περάσει από το σκοτάδι στο φως

Με τη διενέργεια Γενετικών Τεστ, μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε το γενετικό δακτυλικό μας αποτύπωμα, να κατανοήσουμε ποιος τύπος διατροφής εξυπηρετεί καλύτερα τη βιολογία μας.

Να πληροφορηθούμε για νόσους που καραδοκούν να παρουσιαστούν μετέπειτα στη ζωή μας, να αντιληφθούμε την αντίδραση του οργανισμού μας σε μία συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή τον ακριβή μηχανισμό ενός ήδη υπάρχοντος νοσήματος.

Σκεφτείτε ότι υπάρχει ένας διακόπτης πάνω από τα γονίδια μας. Εμείς μπορούμε να ελέγξουμε πότε αυτός ο διακόπτης θα είναι ενεργός ή ανενεργός. Επιζητούμε όσα γονίδια φέρουν την επιβλαβή πληροφορία να καταστούν ή να παραμείνουν ανενεργά και αυτά που φέρουν την προστατευτική πληροφορία να είναι σταθερά ενεργά.

Κάθε Γενετικό Τεστ συγκροτείται από ένα πάνελ Γενετικών Παραλλαγών, οι οποίες αναλύονται. Με κριτήριο το ιστορικό του καθενός, υποδεικνύεται το κατάλληλο γενετικό πάνελ, που εστιάζει απόλυτα στην πάθηση ή στο προφίλ προδιάθεσης του ατόμου.

 

Ειδικότερα, στο Panel Total Body Men, αναλύονται 1282 πολυμορφισμοί (SNPs) και 648 γονίδια που συνδέονται με 68 παθήσεις:

  • Νοσήματα που σχετίζονται με το Ενδοκρινικό Σύστημα
  • Γαστρεντερικές Νόσοι
  • Ασθένειες που συνδέονται με το Αναπνευστικό Σύστημα
  • Νόσοι σχετιζόμενες με το Ουρογεννητικό Σύστημα
  • Μυοσκελετικές Παθήσεις
  • Συμπεριφορικές Διαταραχές
  • Καρκίνος
  • Παθήσεις, όπως η Κώφωση ή το Γλαύκωμα
  • Καρδιαγγειακά Νοσήματα
  • Ασθένειες του Νευρικού Συστήματος

 

Στο Total Body Women, αναλύονται 1490 πολυμορφισμοί (SNPs) και 695 γονίδια που συνδέονται με 94 παθήσεις:

  • Νοσήματα που σχετίζονται με το Ενδοκρινικό Σύστημα
  • Γαστρεντερικές Νόσοι
  • Ασθένειες που συνδέονται με το Αναπνευστικό Σύστημα
  • Νόσοι σχετιζόμενες με το Ουρογεννητικό Σύστημα
  • Μυοσκελετικές Παθήσεις
  • Υπογονιμότητα
  • Συμπεριφορικές Διαταραχές
  • Καρκίνος
  • Έκπτωση γνωστικών λειτουργιών με την ηλικία
  • Ασθένειες του Νευρικού Συστήματος

 

Αυτά τα πολύτιμα γενετικά δεδομένα αξιοποιούνται προς όφελος των ασθενών

Στην καθημερινή κλινική πράξη, μπορεί να προταθεί Αυστηρά Εξατομικευμένη Θεραπευτική Αγωγή, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Ιατρικές Ειδικότητες. Η Εξατομικευμένη αυτή Θεραπευτική Αγωγή έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει είτε στην πρόληψη μίας Νόσου είτε στη θεραπευτική αντιμετώπιση της, σε περίπτωση που αυτή έχει ήδη εκφραστεί.

 

Απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας που επιθυμούν να κατανοήσουν εκτενώς την κατάσταση της υγείας τους. Είτε προληπτικά είτε σε επίπεδο νόσου.

Η διαδικασία είναι απλή. Κλείστε το ραντεβού σας στην Ιατρική Μονάδα που θα διενεργήσετε το Γενετικό Τεστ. Στο καθορισμένο ραντεβού, πραγματοποιείται συνάντηση με εξειδικευμένο μοριακό βιολόγο. Κατόπιν, λαμβάνεται το κληρονομικό ιστορικό σας και διερευνάται το προφίλ υγείας σας.

Αφού συμπληρώσετε όλα τα έγγραφα (ιστορικά, φόρμες συναίνεσης) που θα σας ζητηθούν, εξειδικευμένος δειγματολήπτης θα λάβει το δείγμα σιέλου που απαιτείται για τη διενέργεια της εξέτασης.

Σε 6-9 εβδομάδες, θα διεξαχθεί το επαναληπτικό ραντεβού ανάλυσης και επεξήγησης των αποτελεσμάτων και θα προταθεί Εξατομικευμένη Θεραπευτική Αγωγή.

Η ανάλυση πραγματοποιείται με δείγμα σάλιου και διενεργείται μία φορά στη ζωή του ατόμου. Η Γενετική Εξέταση που γίνεται μία φορά αφορά συγκεκριμένη ομάδα γονιδίων. Ο κάθε ασθενής μπορεί να επιλέξει διαφορετικά panel γονιδίων.

 

Διαβάστε επίσης


10+1 τρόποι μείωσης του κοιλιακού λίπους μετά τα 50

Απλά βήματα, για να επαναρρυθμίσουν το θυρεοειδή τους όσοι πάσχουν από Θυρεοειδοπάθειες

Κοιμηθείτε σαν πουλάκι

 

References:


  1. Lu YF, Goldstein DB, Angrist M, Cavalleri G (July 2014). “Personalized medicine and human genetic diversity”. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine (Essay). 4 (9): a008581.
  2. Ogino S, Lochhead P, Chan AT, Nishihara R, Cho E, Wolpin BM, et al. (April 2013). “Molecular pathological epidemiology of epigenetics: emerging integrative science to analyze environment, host, and disease”. Modern Pathology. 26 (4): 465–84.
  3. Ogino, Shuji; Fuchs, Charles S; Giovannucci, Edward (July 2012). “How many molecular subtypes? Implications of the unique tumor principle in personalized medicine”. Expert Review of Molecular Diagnostics. 12 (6): 621–628.
  4. Ray A. “Artificial Intelligence and Blockchain for Precision Medicine”. Inner Light Publishers. Retrieved 21 May 2018.
  5. Rutherford, Adam (19 July 2015). “Beware the pseudo gene genies”. The Guardian.
  6. Alberts B, Johnson A, Lewis J, Raff M, Roberts K, Walter P (2014). Molecular Biology of the Cell (6th ed.). Garland. p. Chapter 4: DNA, Chromosomes and Genomes. ISBN 978-0-8153-4432-2. Archived from the original on 14 July 2014.
  7. Hui L, Bianchi DW (February 2013). “Recent advances in the prenatal interrogation of the human fetal genome”. Trends in Genetics. 29 (2): 84–91.
  8. Purcell A. “DNA”. Basic Biology. Archived from the original on 5 January 2017.
  9. “Chronic Diseases and Health Promotion”. U.S. Centers for Disease Control and Prevention. Archived from the original on 2 March 2014.
  10. Ashley EA (August 2016). “Towards precision medicine”. Nature Reviews. Genetics. 17 (9): 507–22.