«Η υγεία πάνω από όλα. Δεν αξίζει να ασχολείσαι με ανούσια πράγματα. Αν δεν έχεις την υγεία σου, δεν έχεις τίποτα».
«Αποφάσισα να κόψω το κάπνισμα και το ποτό, γιατί, αν τα συνεχίσω αυτά, θα επιβαρύνω την υγεία μου».
Οι περισσότεροι από εμάς ταυτίζουμε την υγεία αποκλειστικά και μόνο με την απουσία κάποιας νόσου. Η καλή υγεία, όμως, σχετίζεται με την παρουσία επιπέδων σωματικής ενέργειας και ψυχικής διάθεσης τέτοιων, ώστε να μπορούμε να βρισκόμαστε σε μόνιμα θετική αλληλεπίδραση και ισορροπία με το περιβάλλον και τους υπόλοιπους ζώντες οργανισμούς γύρω μας. Δεν υποδηλώνει απλώς την παντελή απουσία κάποιας ασθένειας.
Το να είμαστε υγιείς δεν σημαίνει μονάχα πως δεν πρέπει να πονάμε ή να μην αισθανόμαστε κάποια ενόχληση. Καλή υγεία σημαίνει να νιώθουμε καλά, γεμάτοι ενέργεια, να έχουμε εύθυμη διάθεση, να χαιρόμαστε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής, να αισθανόμαστε ψυχικά ισορροπημένοι, να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί και να ατενίζουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση.
Κατ’ ουσίαν, η καλή υγεία συνδέεται με τη διαγωγή μίας ποιοτικής ζωής κι όχι με την επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης. Όλα τα έμβια όντα είναι εκ γενετής εξοπλισμένα να επιβιώνουν, διαθέτοντας μία καλή υγεία. Αυτό οφείλεται στο ότι η διαδικασία της αυτοϊασης είναι έμφυτη στον άνθρωπο.
Παρά ταύτα, η κακή ψυχολογία, οι επιβλαβείς διατροφικές συνήθειες, οι ορμονικές ανισορροπίες, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το τοξικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε, καθώς κι η ύπαρξη κάποιας νόσου, αποτελούν μερικές από τις αιτίες που μπορούν να επιφέρουν την αλλοίωση των κυττάρων μας και ακολούθως να διαταράξουν την υγεία μας.
Η Ιατρική Ακριβείας συμβάλλει στην εξασφάλιση της καλής υγείας
Η Ιατρική Επιστήμη εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Πλέον, με ακριβείς διαγνωστικές μεθόδους, έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε την οποιαδήποτε ανισορροπία, ανεπάρκεια και παρέκκλιση του οργανισμού σε κυτταρικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ανάλυσης γονιδίων. Αυτή η δυνατότητα ανίχνευσης του ανθρώπινου γονιδιώματος έχει οδηγήσει στη μετάβαση της Ιατρικής σε μία νέα εποχή, στην Ιατρική Ακριβείας.
Πρόκειται για την πιο Σύγχρονη Ιατρική Προσέγγιση παγκοσμίως, που συνηγορεί στην ανίχνευση μίας ασθένειας που επίκειται να παρουσιαστεί ή στον εντοπισμό των πραγματικών αιτιών μίας νόσου που εξελίσσεται. Βασίζεται, επίσης, στην εκπόνηση Αυστηρά Εξατομικευμένων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, υποστηρίζοντας τους φυσικούς εκείνους μηχανισμούς αυτοΐασης και αυτορρύθμισης της καλής υγείας του σώματος μας. Για να πραγματώσει αυτούς τους στόχους, ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια.
Διενέργεια Εξετάσεων Υψηλής Ακριβείας
Εξειδικευμένες Εξετάσεις Μοριακού και Γονιδιακού επιπέδου ανευρίσκουν τα ακριβή αίτια που οδηγούν στη βιοχημική αλλοίωση των κυττάρων. Οι Μοριακές Εξετάσεις διερευνούν το μεταβολικό προφίλ του υπό εξέταση οργανισμού. Παρέχουν πολύτιμες κλινικές πληροφορίες για πιθανές ορμονικές και μεταβολικές ανισορροπίες, που ενδέχεται να διαταράξουν την υγεία μας και προσδιορίζουν τα επίπεδα συγκεκριμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και οργανικών οξέων.
Χάρη στην αποκωδικοποίηση του DNA, έχει αποσαφηνιστεί και ο τρόπος με τον οποίο καθορίζονται συγκεκριμένες γενετικές επιλογές από τη δομή του DNA, έχει κατανοηθεί η γενετική της ζωής και η κληρονόμηση κάποιων χαρακτηριστικών και νόσων και αξιολογούνται δεδομένα που παρέχονται μέσω της μέτρησης της έκφρασης των γονιδίων μας.
Κατά 99,9% μοιραζόμαστε τον ίδιο γενετικό κώδικα. Αυτό το 0,1% που μας διαφοροποιεί ευθύνεται για το γεγονός ότι κάποιος έχει γαλανά μάτια και κάποιος άλλος πάσχει από Ψωρίαση. Ακόμη και το αν θα αναπτύξουμε καρκίνο αποτυπώνεται στα γονίδια μας. Κάθε κύτταρο λειτουργεί με βάση τις οδηγίες που του ορίζει το σημείο των γονιδίων μας.
Μέσω της διενέργειας Γενετικών Τεστ, είμαστε σε θέση να αποκρυπτογραφήσουμε το γενετικό δακτυλικό μας αποτύπωμα, να εντοπίσουμε τον τύπο διατροφής που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες μας, να πληροφορηθούμε για παθήσεις που καραδοκούν να παρουσιαστούν μετέπειτα στη ζωή μας. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε την αντίδραση του οργανισμού μας σε μία συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, καθώς και τους ακριβείς μηχανισμούς μίας ήδη υπάρχουσας ασθένειας.
Κάθε γενετικό τεστ συγκροτείται από ένα πάνελ γενετικών παραλλαγών, οι οποίες αναλύονται. Ανάλογα με το ιστορικό του καθενός, συστήνεται το κατάλληλο γενετικό πάνελ, που εστιάζει λεπτομερώς στη νόσο ή στο προφίλ προδιάθεσης του ατόμου. Η ανάλυση διεξάγεται με δείγμα σιέλου και πραγματοποιείται μία φορά στη ζωή του ατόμου.
Εκπόνηση Αυστηρά Εξατομικευμένων Θεραπευτικών Σχημάτων
Εξειδικευμένο Διεπιστημονικό Προσωπικό μπορεί να αξιοποιήσει, προς όφελος των ασθενών, αυτά τα πολύτιμα δεδομένα που παρέχονται από τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα. Αυτό μετουσιώνεται, στην καθημερινή κλινική πράξη, στην εκπόνηση Αυστηρά Εξατομικευμένων Θεραπευτικών Σχημάτων.
Αυτά εφοδιάζουν το σώμα με όλα τα απαραίτητα βιοχημικά καύσιμα (πρωτεΐνες, ένζυμα) που χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία του και επαναφέρουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Συν τοις άλλοις, καθιστούν ή αφήνουν ανενεργά τα γονίδια που φέρουν την επιβλαβή πληροφορία και διατηρούν σταθερά ενεργά όσα φέρουν την προστατευτική πληροφορία.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί είτε να προληφθεί η εκδήλωση μίας Νόσου είτε να επιτευχθεί η θεραπευτική της αντιμετώπιση, όταν αυτή έχει ήδη εκφραστεί. Παράλληλα, αναζωπυρώνεται η σεξουαλική ζωή, πραγματώνεται ο έλεγχος του σωματικού βάρους, βελτιώνεται ο ύπνος και η μνήμη, μειώνεται το άγχος, θωρακίζεται η καρδιά και προάγεται η υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Με αυτές τις σύγχρονες και ακριβείς μεθόδους, η καθημερινότητα των ατόμων βελτιώνεται και ενισχύονται τα σωματικά και κατ΄ επέκταση τα ψυχικά τους αποθέματα. Μην ξεχνάμε, εξάλλου ότι η σωματική υγεία αποτελεί το βασικό πυρήνα από τον οποίο καθορίζεται η πνευματική, η ψυχική αλλά και κοινωνική υγεία.
Με την κατάλληλη καθοδήγηση, ο κάθε άνθρωπος πλέον είναι σε θέση να επανακτήσει ή να διατηρήσει τα επίπεδα της ενέργειας του και μπορεί να διάγει μία ποιοτική ζωή με καλή υγεία και ευεξία, μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Διαβάστε επίσης
Γενετικά Τεστ: από το σκοτάδι στο φως
Τρόποι ενίσχυσης της ποιότητας ζωής των ασθενών με Αυτοάνοσες Παθήσεις
References:
- Benz, J; Blakey, C; Oppenheimer, C.C; Scherer, H; Robinson, W.T (2013). “The healthy people initiative: Understanding the user’s perspective”. Journal of Public Health Management and Practice. 19 (2): 103–09.
- Shah, Anup (5 January 2014). “Health Issues.” Global Issues.
- “The Top 10 Global Health Issues to Watch in 2013”. Intrahealth.org. Retrieved 2014-03-01.
- Bos, E.H.; Snippe, E.; de Jonge, P.; Jeronimus, B.F. (2016). “Preserving Subjective Wellbeing in the Face of Psychopathology: Buffering Effects of Personal Strengths and Resources”. PLOS ONE. 11 (3): e0150867. Bibcode:2016PLoSO..1150867B.
- “WHO | Nutrients”. WHO. Retrieved 2019-09-24.
- Lu YF, Goldstein DB, Angrist M, Cavalleri G (July 2014). “Personalized medicine and human genetic diversity”. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine (Essay). 4 (9): a008581.
- Ogino S, Lochhead P, Chan AT, Nishihara R, Cho E, Wolpin BM, et al. (April 2013). “Molecular pathological epidemiology of epigenetics: emerging integrative science to analyze environment, host, and disease”. Modern Pathology. 26 (4): 465–84.
- Alberts B, Johnson A, Lewis J, Raff M, Roberts K, Walter P (2014). Molecular Biology of the Cell (6th ed.). Garland. p. Chapter 4: DNA, Chromosomes and Genomes. ISBN 978-0-8153-4432-2. Archived from the original on 14 July 2014.
Αφήστε μια απάντηση