Η Ψωρίαση είναι μία Χρόνια, Φλεγμονώδης, Αυτοάνοση Νόσος, που δε μεταδίδεται. Οφείλεται σε ένα συγκερασμό παραγόντων που διαταράσσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και προκαλούν χρόνια φλεγμονή. Η χρόνια αυτή φλεγμονή αποτυπώνεται κυρίως στο δέρμα, με τελικό επακόλουθο την εμφάνιση των χαρακτηριστικών δερματικών αλλοιώσεων της Ψωρίασης.

Οι κυριότεροι λόγοι που εμπλέκονται στην εκδήλωση της Ψωρίασης σχετίζονται με τη μειωμένη παραγωγή ή την ανεπάρκεια ενζύμων, ορμονών και λοιπών μορίων του μεταβολισμού του οργανισμού. Η διατροφή του μέσου Έλληνα αποτελείται από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τεχνητά γλυκαντικά και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Έτσι, δημιουργούνται χρόνιες φλεγμονές, διαταράσσεται η υγεία του εντερικού μικροβιώματος, παρουσιάζονται ορμονικές ανισορροπίες, προκαλείται γλυκοζυλίωση (διαδικασία κατά την οποία δημιουργούνται τελικά καταστροφικά προϊόντα για το κολλαγόνο του δέρματος και εντείνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης φλεγμονωδών νοσημάτων) και δεν καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία.

Οι ανισορροπίες αυτές οδηγούν σε βιοχημική εκτροπή τους μηχανισμούς και τη λειτουργία των κυττάρων μας, με συνέπεια την ανάπτυξη και έκλυση Αυτοάνοσων Νοσημάτων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει υποστηριχθεί πως η ενσωμάτωση ή αποφυγή συγκεκριμένων τροφών ή θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με Ψωρίαση.

 

Τροφές που βοηθούν στη διαχείριση της Νόσου

Η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες (π.χ. κοτόπουλο, ασπράδι του αβγού), Βιταμίνη D (π.χ. ψάρια), B12 (π.χ. σολομός, μοσχάρι) και Βιταμίνη Α (π.χ. σπανάκι) μπορεί να συμβάλλει στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων της Ψωρίασης. Τα Ω-3 Λιπαρά Οξέα, που εμπεριέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, συνηγορούν επίσης στη μείωση των συμπτωμάτων της Ψωρίασης, διότι περιορίζουν τη φλεγμονή. Πρόσφατη επιστημονική μελέτη καταδεικνύει τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής (π.χ. ελαιόλαδο, όσπρια, ξηροί καρποί, φρούτα, λαχανικά) στην επιβράδυνση της εξέλιξης της Ψωρίασης.

Αντιφλεγμονώδη δράση ασκούν και τροφές, όπως τα κόκκινα και μωβ μούρα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι γλυκοπατάτες, οι ξηροί καρποί, η κερσετίνη και το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, καθώς και βότανα, λόγου χάρη η κουρκούμη, το τζίντζερ και το δενδρολίβανο. Μέσω της συμπληρωματικής αγωγής φυλλικού οξέος, μπορούν να προληφθούν οι θρομβώσεις και να θωρακιστεί το καρδιαγγειακό σύστημα των πασχόντων.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε Βιταμίνη Ε (π.χ. ηλιόσποροι, αβοκάντο, ακτινίδιο), Β-καροτένιο (π.χ. καρότα, κολοκύθα, μάνγκο) και σελήνιο (π.χ. φακές, βρώμη, γαλοπούλα, μανιτάρια, μοσχάρι, φασόλια) παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία, συντελώντας στην αντιστάθμιση της οξειδωτικής ανισορροπίας, που παρατηρείται σε άτομα με Ψωρίαση. Ειδικότερα, το σελήνιο προάγει την εύρυθμη λειτουργία του αντιοξειδωτικού ενζύμου υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης. Η έλλειψη σεληνίου συνήθως είναι κοινή σε ασθενείς με Ψωρίαση.

 

Τρόφιμα προς αποφυγή

Η κατάχρηση αλκοόλ και η πρόσληψη τροφών που περιέχουν υδράργυρο και άλλα μέταλλα ευθύνονται για την επιδείνωση των συμπτωμάτων της Ψωρίασης. Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φλεγμονωδών τροφών, όπως τα Ωμέγα-6 λιπαρά και τα φλεγμονώδη έλαια (π.χ. καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, έλαιο κνήκου), καθώς και τροφίμων που προκαλούν ευαισθησία στο έντερο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η γλουτένη. Η γλουτένη απαντάται σε τροφές, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και το σιτάρι.

Κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεση από το καθημερινό διαιτολόγιο τροφών που προκαλούν αύξηση της θερμότητας του σώματος, όπως οι κρόκοι αβγών, τα πικάντικα, τηγανιτά και πρόχειρα φαγητά. Προτείνεται και ο περιορισμός της κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων, διότι ευθύνονται για την πρόκληση γλυκοζυλίωσης.

 

Ο ρόλος της Διατροφής Ακριβείας στην Πρόληψη και Θεραπεία της Ψωρίασης

Η Διατροφή Ακριβείας αποτελεί ένα εξατομικευμένο είδος διατροφολογικής προσέγγισης που βασίζεται στη διενέργεια Μοριακών και Γονιδιακών Αναλύσεων και υποστηρίζει ότι τα μικρο-και μακροθρεπτικά συστατικά μπορούν να επενεργήσουν στο μεταβολισμό και στην έκφραση των γονιδίων. Με γνώμονα τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, εκπονείται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Σε αυτό, προτείνονται διαφορετικές τροφές για κάθε άτομο.

Η Διατροφή Ακριβείας διερευνά τον τρόπο με τον οποίο τα διατροφικά στοιχεία δρουν σε κυτταρικό επίπεδο ως ρυθμιστές των λειτουργιών ιστών και οργάνων. Οι θεμελιώδεις αρχές της βασίζονται στο ότι οι τροφές χρησιμοποιούνται ως ένας κώδικας που ασκεί έλεγχο σε μία σωρεία λειτουργιών του σώματος μας. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι λειτουργίες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, τη γονιδιακή έκφραση, τις ορμόνες, καθώς και με το εντερικό μικροβίωμα.

Ως εκ τούτου, η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή θα μπορούσε να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην πρόληψη και στη θεραπεία της Ψωρίασης, λόγω του ότι συγκαταλέγεται στους επιγενετικούς παράγοντες. Πρόκειται για παράγοντες που μπορούν να ενεργοποιήσουν δυνητικά «μοριακούς διακόπτες», οι οποίοι συντείνουν στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Η σωστή διατροφή, επομένως, συντείνει στην επαναφορά της ορμονικής και κυτταρικής μας ισορροπίας και προάγει την καλή υγεία του εντερικού μας μικροβιώματος.

Εξάλλου, η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την εξασφάλιση της ομοιόστασης του προέρχεται ως επί το πλείστον από την ποσότητα και ποιότητα των τροφών. Μέσω της τήρησης μίας διατροφής που ευθυγραμμίζεται με τη βιολογία του ανθρώπινου οργανισμού και περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδεις τροφές, στις ιδανικές για κάθε άτομο ποσότητες, τα κύτταρα, οι ιστοί και τα όργανα τροφοδοτούνται με τις κατάλληλες δομικές διατροφικές ουσίες.

Σταδιακά, ενισχύεται ο κάθε οργανισμός με όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά που εδραιώνουν την καλή υγεία και τις σωστές μεταβολικές λειτουργίες του κυττάρου. Έτσι, μπορεί να επιβραδυνθεί έως και να αναχαιτιστεί η εξέλιξη της Ψωρίασης.

 

 

Διαβάστε επίσης


Αυτοάνοσα Νοσήματα: Γιατί μας προδίδει ο οργανισμός μας;

Ατοπική Δερματίτιδα: Συμπτώματα, Αίτια, Θεραπεία

Τρόποι ενίσχυσης της ποιότητας ζωής των ασθενών με Αυτοάνοσες Παθήσεις

 

References:


  1. Barrea L., Balato N., Di Somma C., Macchia P.E., Napolitano M., Savanelli M.C., Esposito K., Colao A., Savastano S. Nutrition and psoriasis: Is there any association between the severity of the disease and adherence to the Mediterranean diet?  Transl. Med. 2015;13:18.
  2. Zhang D., Jin W., Wu R., Li J., Park S.A., Tu E., Zanvit P., Xu J., Liu O., Cain A., et al. High glucose intake exacerbates autoimmunity through reactive-oxygen-species-mediated TGF-β cytokine activation. 2019;51:671–681.e675.
  3. Filoni A., Vestita M., Congedo M., Giudice G., Tafuri S., Bonamonte D. Association between psoriasis and vitamin D: Duration of disease correlates with decreased vitamin D serum levels: An observational case-control study. Medicine (Baltimore) 2018;97:e11185.
  4. Del Duca E., Farnetani F., De Carvalho N., Bottoni U., Pellacani G., Nisticò S.P. Superiority of a vitamin B(12)-containing emollient compared to a standard emollient in the maintenance treatment of mild-to-moderate plaque psoriasis.  J. Immunopathol. Pharmacol. 2017;30:439–444.
  5. Avery J.C., Hoffmann P.R. Selenium, selenoproteins, and immunity. 2018;10:1203.
  6. Svanström C., Lonne-Rahm S.B., Nordlind K. Psoriasis and alcohol. Psoriasis (Auckl) 2019;9:75–79.
  7. Pona A., Haidari W., Kolli S.S., Feldman S.R. Diet and psoriasis.  Online J. 2019;25
  8. Zuccotti E., Oliveri M., Girometta C., Ratto D., Di Iorio C., Occhinegro A., Rossi P. Nutritional strategies for psoriasis: Current scientific evidence in clinical trials.  Rev. Med. Pharmacol. Sci. 2018;22:8537–8551.