Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί τον μεγαλύτερο ενδοκρινή αδένα του ανθρώπινου σώματος, που εντοπίζεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού πάνω από την τραχεία. Είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών, οι οποίες καθορίζουν τη σωστή λειτουργία του σώματος, επηρεάζουν κάθε τύπο κυττάρων και βοηθούν στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, με σκοπό τη διατήρηση της ζωής.
Τυχόν διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση Θυρεοειδοπαθειών. Στις Θυρεοειδοπάθειες συγκαταλέγεται ο Υποθυρεοειδισμός, ο Υπερθυρεοειδισμός, η Αυτοάνοση Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η Νόσος Graves, καθώς και ο Υποκλινικός Υποθυρεοειδισμός.
Τα συμπτώματα μέσω των οποίων παρουσιάζονται τα νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα ποικίλλουν σημαντικά από άτομο σε άτομο και τείνουν να αναπτύσσονται σταδιακά, με συνέπεια να διχάζουν, πολλές φορές, ασθενείς και γιατρούς.
Οι διαταραχές στην έμμηνο ρύση αποτελούν μία ένδειξη με την οποία μπορεί να εκδηλωθούν οι Θυρεοειδοπάθειες.
Η συσχέτιση του Θυρεοειδούς αδένα με τις Διαταραχές Περιόδου
Ο κύκλος της περιόδου των γυναικών ξεκινάει από την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως και τελειώνει την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου. Η ιδανική διάρκεια που επιθυμούμε να έχει αυτός ο κύκλος είναι περίπου 28 ημέρες +/-2 (26-30). Παρά ταύτα, μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικός, υπό προϋποθέσεις, όταν η διάρκεια του κυμαίνεται από 21 έως 35 ημέρες.
Οι διαταραχές περιόδου ενδέχεται να οφείλονται σε διάφορα αίτια. Συνηθέστερα, η ευθύνη μετατοπίζεται στις ορμονικές ανισορροπίες ή/και σε οργανικά προβλήματα. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς επιφέρουν ορμονικές ανισορροπίες στο γυναικείο οργανισμό, οι οποίες συνεπάγονται την παρουσία διαταραχών στην περίοδο.
Οι ορμόνες της γυναίκας, με την επιθυμητή ή ανεπιθύμητη ποσοτική τους παρουσία, με την ισορροπία ή ανισορροπία τους, καθορίζουν το αν θα είναι ομαλή ή ανώμαλη η περίοδος.
Λόγου χάρη, η αυξημένη διάρκεια περιόδου, με περισσότερη ροή αίματος (μηνορραγία) που εμφανίζεται πιο συχνά από το φυσιολογικό, μπορεί να είναι ένδειξη Υποθυρεοειδισμού. Αντιθέτως, όταν μεσολαβεί αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη έμμηνο ρύση ή αυτή διαρκεί λιγότερες ημέρες από ό,τι θα έπρεπε, τότε πιθανόν η γυναίκα να εμφανίζει Υπερθυρεοειδισμό.
Αποκατάσταση της ομαλότητας του έμμηνου κύκλου μέσω της θεραπευτικής αντιμετώπισης των Παθήσεων του Θυρεοειδούς Αδένα
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναφορά της ομαλότητας της περιόδου των γυναικών αποτελεί η διερεύνηση και εξάλειψη των πραγματικών αιτιών που τη διατάραξαν. Αν ανιχνευθεί ως αίτιο που ευθύνεται για την εμφάνιση διαταραχών στην έμμηνο ρύση κάποια νόσος του θυρεοειδούς αδένα, τότε ο θεράπων ιατρός θα προβεί στην εξατομικευμένη εξάλειψη του εκάστοτε προβλήματος, εφαρμόζοντας ορισμένα στάδια.
Εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις για την ανίχνευση των Θυρεοειδοπαθειών
Αρχικά, λαμβάνεται ένα πλήρες επιγενετικό ιστορικό, στο οποίο καταγράφονται οι διατροφικές συνήθειες των γυναικών, ο βαθμός της σωματικής άσκησης, καθώς και η τυχόν λήψη φαρμάκων. Με λήψη αίματος, σιέλου, ούρων, κοπράνων, διενεργούνται Βιοχημικές, Ορμονικές και Εξειδικευμένες Μεταβολικές εξετάσεις.
Πρόκειται για εξετάσεις που απεικονίζουν πλήρως τη λειτουργία του θυρεοειδούς και αξιολογούν το σύνολο των βιοχημικών δεικτών, εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο εσφαλμένης διάγνωσης. Καταγράφουν τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού μας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα κλινικά συμπτώματα και καθιστούν ορατή την οποιαδήποτε παρέκκλιση ή δυσλειτουργία.
Έτσι, μπορούν να εντοπίσουν τα πραγματικά αίτια που συνέτειναν στην απώλεια της ομοιόστασης του οργανισμού και ακολούθως στην εμφάνιση των Νοσημάτων του Θυρεοειδούς Αδένα.
Εκπόνηση Εξατομικευμένων Πρωτοκόλλων Θεραπείας
Βάσει του συνόλου των διαγνωστικών ευρημάτων, παρέχεται στη γυναίκα το κατάλληλο εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο. Αυτό καθορίζεται με κριτήριο πολλαπλές παραμέτρους, όπως η ηλικία, η συνολική κατάσταση της υγείας της ασθενούς και η υποκείμενη αιτία του προβλήματος.
Πρόκειται για θεραπευτικά πρωτόκολλα που αποβλέπουν στην εξάλειψη των αιτιών της εκάστοτε Θυρεοειδοπάθειας και στην επαναρρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα. Μετέπειτα, η αποκατάσταση της ομαλότητας του κύκλου της περιόδου επέρχεται ως φυσικό επακόλουθο.
Η εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να υποστηριχθεί με αλλαγές που αφορούν στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και στη λήψη των κατάλληλων μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών. Ακολούθως, είναι δυνατόν να εκπονηθούν σύγχρονες θεραπείες που βασίζονται στον συνδυασμό θεραπευτικών πρωτοκόλλων μικρο-και μακροθρεπτικών συστατικών.
Ενίοτε, μπορεί να χορηγηθεί ένα εξατομικευμένο είδος διατροφολογικής προσέγγισης που προσεγγίζει τις διατροφικές ανάγκες των ατόμων, με γνώμονα τις μεταβολικές και γενετικές τους ιδιαιτερότητες (Διατροφή Ακριβείας).
Με αυτές τις καινοτόμες μεθόδους, εφοδιάζεται ο οργανισμός με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, επιτυγχάνεται η ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών, ενώ, μέσω του εμπλουτισμού της διατροφής με τροφές που ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση, μπορεί να επανέλθει σταδιακά ο θυρεοειδής στην πρότερη υγιή του κατάσταση.
Ο Ιατρός, ταυτόχρονα, μπορεί να υποδείξει τη χορήγηση πρωτοκόλλων που στοχεύουν στην επαναφορά της ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού, με φυσικό τρόπο. Έτσι, αφενός αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι διαταραχές περιόδου κι αφετέρου ρυθμίζονται πλήρως τα επιθυμητά επίπεδα των ορμονών μας, «αγγίζοντας» μάλιστα τα βέλτιστα (optimal).
Αποτελέσματα και οφέλη των Εξατομικευμένων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων
Η επιτυχία των συγκεκριμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων έγκειται στην επαναφορά της ορμονικής ισορροπίας και των λειτουργικών συστημάτων του οργανισμού. Οι θεραπείες αυτές δεν προϋπάρχουν. Είναι αυστηρά εξατομικευμένες.
Η αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας και της εύρυθμης κυτταρικής λειτουργίας, μέσω της εξάλειψης των βαθύτερων αιτιών της νόσου, συντείνουν στην επαναφορά του μεταβολισμού, στη σωστή ρύθμιση του σωματικού βάρους, στη βελτίωση της διάθεσης, στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και προπάντων στην επαναφορά της ομαλότητας του έμμηνου κύκλου, χωρίς τη λήψη συνθετικών χημικών και φαρμακευτικών ουσιών.
Οι ασθενείς που υπόκεινται σε αυτού του είδους τις θεραπευτικές αγωγές βλέπουν σταδιακά την υγεία τους να βελτιώνεται και την ποιότητα ζωής τους να αυξάνεται.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε: Λειτουργική Ιατρική,
Ορμονική Υποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού
Διαβάστε επίσης
Η Αντιφλεγμονώδης δράση των Ωμέγα-3 Λιπαρών Οξέων και ο ρόλος τους στην καταστολή της Αυτοανοσίας
Ιατρική Ακριβείας
Γιατί η τροφή είναι το φάρμακο μας;
References:
- “Hypothyroidism (Underactive Thyroid)”. www.niddk.nih.gov. Retrieved 2016-12-16.
- “Hyperthyroidism”. www.niddk.nih.gov. Retrieved 2016-12-16.
- “Final Recommendation Statement: Thyroid Dysfunction: Screening – US Preventive Services Task Force”. www.uspreventiveservicestaskforce.org. Retrieved 2018-11-30.
- Hammer, Gary D.; McPhee, Stephen J. (2018-11-26). “Thyroid Disease”. Pathophysiology of disease : an introduction to clinical medicine. Hammer, Gary D.,, McPhee, Stephen J. (Eighth ed.). New York. ISBN 9781260026504. OCLC 1056106178.
- Richards JS (2018). “The ovarian cycle”. Vitamins and Hormones (Review). 107: 1–25. doi:10.1016/bs.vh.2018.01.009. ISBN 978-0-128-14359-9. PMID 29544627.
- Reed BF, Carr BR, Feingold KR, et al. (2018). “The Normal Menstrual Cycle and the Control of Ovulation”. Endotext (Review). PMID 25905282. Archived from the original on 28 May 2021. Retrieved 8 January 2021.
- Alvergne A, Högqvist Tabor V (June 2018). “Is female health cyclical? Evolutionary perspectives on menstruation”. Trends in Ecology & Evolution (Review). 33 (6): 399–414. arXiv:1704.08590. doi:10.1016/j.tree.2018.03.006. PMID 29778270. S2CID 4581833.
- “Menstruation and the menstrual cycle fact sheet”. Office of Women’s Health. US Department of Health and Human Services. 23 December 2014. Archived from the original on 26 June 2015. Retrieved 25 June 2015.
Γεια σας.Μια ερώτηση .Είχα χρόνια πρόβλημα με την περίοδο μου.Αιμορραγουσα δύο φορές το μήνα και είχα πολύ αίμα.Αφου έκανα υστεροσκοπιση , αφαίρεση πολύποδα,κάποιον κυστών ωοθηκών και ορμονοθεραπεια,η περίοδος μου αποκαταστάθηκε προσωρινά.Μολις σταμάτησα τα ορμονικά , επανήλθε το πρόβλημα. Αφού ταλαιπωρήθηκα δύο με τρία χρόνια με αυτό το θέμα,ανακάλυψα πως έχω χασιμοτο και κακοήθεια θυρεοειδούς ταυτόχρονα,με αποτέλεσμα να αφαιρέσω τον θυρεοειδή.Πριν αποκατασταθεί καλά καλά η περίοδος , ανακαλύφθηκε καρκίνος στον ορθό.Μετα το δεύτερο χειρουργείο,πάλι μητρορραγιες.
Συμβουλεψτε με παρακαλώ σε ποια ειδικότητα γιατρού να απευθυνθώ,τι εξετάσεις να κάνω για να αποκατασταθεί η ομαλότητα της περιόδου.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την απάντηση
Καλημέρα σας κυρία Γεωργιάδου. Αρχικά σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Θα θέλατε να μας δώσετε ένα τηλέφωνο επικοινωνίας ώστε να σας καλέσει η αρμόδια συνάδελφος; Διαφορετικά, μπορείτε να καλέσετε στο 210 220 4100.