Οι διατροφικοί πειρασμοί γύρω μας είναι πολλοί και κάποιες φορές υποκύπτουμε σε αυτούς, κάνοντας ορισμένες διατροφικές «ατασθαλίες». Παρ’ όλα αυτά, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας και άγχους, διότι εφαρμόζοντας κάποιες «έξυπνες» διατροφικές συμβουλές, μπορούμε, όχι μόνο να μειώσουμε την έντονη επιθυμία κατανάλωσης γλυκών και φαγητών, αλλά και να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά.

Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ούτως ώστε να προσλαμβάνει την απαραίτητη ενέργεια για την επιτέλεση των λειτουργιών του, δίχως να τον επιφορτίζουμε με περιττές θερμίδες. Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες τροφίμων που έχουν μειωμένη θερμιδική αξία, όμως η κατανάλωση τους επιτείνει το αίσθημα του κορεσμού και βοηθάει τον ανθρώπινο οργανισμό να προσλαμβάνει λιγότερες ποσότητες φαγητού, κατά τη διάρκεια των γευμάτων της ημέρας.

 

1.Αυξήστε την πρόσληψη τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες

5

Η επαρκής πρόσληψη τροφών πλούσιες σε πρωτεΐνες (π.χ. κοτόπουλο, αβγά, γαλοπούλα, μπριζόλα, μοσχάρι, μανιτάρια και θαλασσινά) συνηγορεί στην επιτάχυνση του μεταβολικού και συμβάλλει στην απώλεια σωματικού βάρους. Οι πρωτεΐνες εξαναγκάζουν το σώμα μας στην καύση περισσότερου λίπους και εντείνουν το αίσθημα του κορεσμού. Μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών, μπορείτε να αισθανθείτε άμεσα πλήρεις και χορτάτοι.

 

2.Αρχίστε να καταναλώνετε περισσότερο τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

4

Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές (π.χ. φασόλια, φακές, ρεβίθια, μαρούλι, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, αγγούρι, βρώμη, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως) βοηθούν στην επίταση του κορεσμού για αρκετές ώρες, κατόπιν της πρόσληψης τροφής. Μειώνουν επίσης την απορρόφηση θερμίδων, προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και συντείνουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

 

3.Εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή ξηρούς καρπούς

3

Οι θερμίδες που παρέχουν οι ξηροί καρποί βοηθούν στην ενεργοποίηση της λεπτίνης, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της πέψης, επιταχύνουν το μεταβολισμό του σωματικού λίπους και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Η κατανάλωση περίπου 20 έως 30 γραμμαρίων ανάλατων ξηρών καρπών ημερησίως θεωρείται ιδανική ποσότητα που μπορεί να συνδράμει στη μείωση της επιθυμίας κατανάλωσης φαγητού.

 

4.Συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή αβοκάντο και μήλα

1

Βάσει μίας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal, το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λιγούρας, λόγω του ότι παρέχει στο ανθρώπινο σώμα και τα 18 βασικά αμινοξέα, που είναι μείζονος σημασίας για την παραγωγή πρωτεΐνης. Μάλιστα, η πρωτεΐνη, που περιέχει το αβοκάντο, μπορεί να απορροφηθεί πολύ εύκολα από το σώμα. Αυτό οφείλεται στο ότι το αβοκάντο έχει ταυτόχρονα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Συν τοις άλλοις, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία κάνουν τον ανθρώπινο οργανισμό να αισθάνεται πλήρης.

Τα μήλα είναι πλούσια σε νερό και σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι για πολλές ώρες και καταστέλλουν την όρεξη για φαγητό. Πέραν αυτού, βοηθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

5.Πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού

2

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, όσοι πίνουν ένα ποτήρι νερό, πριν από το ξεκίνημα ενός γεύματος, αισθάνονται γρήγορα πλήρεις και τείνουν να καταναλώνουν μειωμένες ποσότητες φαγητού, κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας. Αν, μάλιστα, η κατανάλωση νερού συνδυάζεται με την πρόσληψη φυτικών ινών, το αίσθημα της πείνας και της λιγούρας περιορίζεται στο ελάχιστο.

 

Η σημασία της Διατροφή Ακριβείας και της ιατρικής καθοδήγησης στην προαγωγή της υγείας

Εκτός από τη μείωση της επιθυμίας κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών, η πλούσια σε μικρο-και μακροθρεπτικά συστατικά διατροφή μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην πρόληψη και στη θεραπεία διαφόρων νοσημάτων, λόγω του ότι συγκαταλέγεται στους επιγενετικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να ενεργοποιήσουν δυνητικά «μοριακούς διακόπτες» που συντείνουν στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.

Αυτό επίσης που είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε έγκειται στο ότι όλοι μας διαφέρουμε ως προς τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής μας και το γονιδιακό μας υπόβαθρο. Αυτή η βιο-διαφορετικότητα του καθενός είναι απαραίτητο να αποτυπώνεται στο διατροφικό μας πλάνο. Συνεπώς, είναι επιτακτική η εκπόνηση ενός διατροφικού προγράμματος που θα μπορούσε να καλύψει τις ενδεχόμενες ανεπάρκειες που εντοπίζονται στον οργανισμό του κάθε ατόμου, αντιμετωπίζοντας τον ως μεμονωμένο περιστατικό.

Η Διατροφή Ακριβείας μπορεί να υλοποιήσει τους σκοπούς αυτούς. Πρόκειται για ένα εξατομικευμένο είδος διατροφολογικής προσέγγισης που προσεγγίζει τις διατροφικές ανάγκες των ατόμων, με γνώμονα τις μεταβολικές και γενετικές τους ιδιαιτερότητες, βασιζόμενη στη διενέργεια κυτταρικών και γονιδιακών αναλύσεων. Επιπλέον, εξατομικεύει τα προβλήματα που σχετίζονται με τη ρύθμιση του μεταβολισμού, ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα αυστηρά στοχευμένο διατροφικό θεραπευτικό πρόγραμμα. Για να τα επιτύχει αυτά, βασίζεται σε ορισμένους άξονες.

 

Διενέργεια Εξετάσεων Ακριβείας

Μέσω της διενέργειας Μοριακών Εξετάσεων, διερευνάται το μεταβολικό προφίλ του υπό εξέταση οργανισμού, ενώ με τη βοήθεια των Γονιδιακών Τεστ, παρέχεται η δυνατότητα ανάλυσης πολυμορφισμών (SNPs) και γονιδιακών παραλλαγών. Τα ευρήματα της εξέτασης αυτής παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να εντοπιστεί η προδιάθεση του ατόμου να εμφανίσει Παχυσαρκία και αποκωδικοποιούνται τα πραγματικά αίτια της νόσου, όταν αυτή ήδη εκδηλωθεί.

Επιπλέον, καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το λίπος ή/και τα θρεπτικά συστατικά και εκτιμάται ο κίνδυνος ανεπάρκειας βιταμινών, η επίδραση της σωματικής άσκησης και η ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων. Προσδιορίζεται ο κίνδυνος φλεγμονής και δυσανεξίας σε συστατικά τροφών, αλλά και η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Μάλιστα, εκτιμάται ο βαθμός προδιάθεσης ανάκτησης του χαμένου βάρους, έπειτα από διατροφικούς περιορισμούς και αξιολογείται το πόσο εύκολα μπορεί κανείς να χάσει κιλά, κατά τη διάρκεια διατροφικών παρεμβάσεων.

 

Εκπόνηση Εξατομικευμένων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων

Λαμβάνοντας υπόψιν τα ακριβή αποτελέσματα των Μοριακών και Γονιδιακών Αναλύσεων, το πλήρες επιγενετικό ιστορικό, την ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων, το φύλο, την ηλικία του ασθενούς και πολλούς ακόμη παράγοντες, μπορούν, πλέον, με τη βοήθεια αλγορίθμων, να εκπονηθούν από τη Διεπιστημονική Ομάδα, που απαρτίζεται από διάφορες Ιατρικές Ειδικότητες, όπως Ιατρούς, Μοριακούς Διατροφολόγους, Γενετιστές, Βιοχημικούς και Βιολόγους, αυστηρά εξατομικευμένα θεραπευτικά υποστηρικτικά πλάνα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Επιπλέον, λόγω του ότι εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα όσον αφορά στον τύπο διατροφής που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα. Σε αυτό περιλαμβάνεται μία λίστα των τροφών που πρέπει να αποφεύγονται ή να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας και μπορούν να επιλεχθούν τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής που θα συντείνουν αποτελεσματικότερα στον έλεγχο του βάρους.

Αυτές οι σύγχρονες και ακριβείς μέθοδοι απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να λάβουν τις πιο εξατομικευμένες κατευθύνσεις και αποφάσεις για την υγεία τους, προκειμένου να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής τους.

 

 

Διαβάστε επίσης


Η Αντιφλεγμονώδης δράση των Ωμέγα-3 Λιπαρών Οξέων και ο ρόλος τους στην καταστολή της Αυτοανοσίας
Ιατρική Ακριβείας
Γιατί η τροφή είναι το φάρμακο μας;

 

 

References:

  1. “nutrition | Definition, Importance, & Food”. Encyclopedia Britannica.
  2. “human nutrition | Importance, Essential Nutrients, Food Groups, & Facts”. Encyclopedia Britannica. Retrieved 29 December 2020.
  3. “Defining Adult Overweight and Obesity”. Centers for Disease Control and Prevention. 7 June 2021.
  4. Diabetes Diet and Food Tips: Eating to Prevent and Control Diabetes Archived 20 May 2011 at the Wayback Machine. Helpguide.org. Retrieved on 2011-10-17.
  5. Dietary Supplement Fact Sheet: Vitamin D. Ods.od.nih.gov. Retrieved on 2011-10-17.
  6. Whitney, Ellie; Rolfes, Sharon Rady (2018). Understanding Nutrition. Cengage Learning. pp. 755. ISBN 978-1-337-67237-5.
  7. “Nutrition”. 14 October 2014. Archived from the original on 28 June 2014. Retrieved 25 November 2013.
  8. “Molecular nutrition & food research”. NLM Catalog. Retrieved 29 November 2014.