Ως φλεγμονή ορίζεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος απέναντι σε ξένους εισβολείς και σε τραυματισμούς. Κατ’ ουσίαν, είναι η προσπάθεια που καταβάλλει το σώμα μας, ούτως να εξαλειφθεί το αίτιο που επέφερε μία συγκεκριμένη βλάβη. Πρόκειται για ένα μηχανισμό αυτοΐασης, κατά τον οποίο απελευθερώνονται συστατικά των λευκών αιμοσφαιρίων στους ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεγμονή εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη κι όταν αντιμετωπιστεί το αίτιο που την προκάλεσε, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται σε χρόνια.
Οι χρόνιες φλεγμονές λειτουργούν ως προάγγελος μίας πλειάδας νοσημάτων, όπως ο Διαβήτης, η Υπέρταση, η Αρθρίτιδα, ο Καρκίνος, οι Καρδιαγγειακές ασθένειες και τα Αυτοάνοσα νοσήματα. Παρά ταύτα, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που θα μπορούσαν να συντείνουν στην πρόληψη της δημιουργίας φλεγμονών και κατ’ επέκταση στην αποτροπή της εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων.
Αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, γλουτένης και γαλακτοκομικών προϊόντων
Στις επεξεργασμένες τροφές (π.χ. επεξεργασμένοι υδατάνθρακες) περιέχονται χημικές ουσίες και πρόσθετα που τις καθιστούν φλεγμονώδεις. Η γλουτένη (εμπεριέχεται σε τροφές, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και το σιτάρι), οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος και η καζεΐνη συγκαταλέγονται εξίσου στα φλεγμονώδη τρόφιμα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι επιφέρουν αλλοιώσεις στη δομή του εντερικού μικροβιώματος.
Όταν αναφερόμαστε στο εντερικό μικροβίωμα, εννοούμε τα δισεκατομμύρια μικρόβια που εντοπίζονται στο έντερο και διαδραματίζουν σημαντικό βιολογικό ρόλο. Το 70-80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος εδράζεται στο έντερο μας και η διαταραχή της ισορροπίας των μικροβίων, ως μέρος του μικροβιώματος, μπορεί να συντείνει στη δημιουργία χρόνιων φλεγμονών και ακολούθως στην επίταση του κινδύνου ανάπτυξης πολλαπλών παθήσεων.
Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης και trans λιπαρών
Η ζάχαρη ενοχοποιείται για την αυξανόμενη δημιουργία φλεγμονών στο ανθρώπινο σώμα, γι’ αυτό καλό θα ήταν να αντικατασταθεί με φυσικά γλυκαντικά, όπως το μέλι. Συστήνεται επίσης η αποφυγή της πρόσληψης trans λιπαρών.
Αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών, πρωτεϊνών και ξηρών καρπών
Στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχονται ορισμένες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Επίσης, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες συνεπικουρούν στη μείωση του οξειδωτικού stress και στην προαγωγή της αντιοξειδωτικής δράσης, με επακόλουθο τον περιορισμό της φλεγμονής. Συνιστάται, συν τοις άλλοις, η αύξηση της πρόσληψης ανάλατων ξηρών καρπών, οι οποίοι έχουν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο πρόκλησης φλεγμονής.
Κοιμηθείτε επαρκώς
Ο ελλιπής ύπνος ευθύνεται σημαντικά για τη ραγδαία αύξηση του οξειδωτικού stress, με τελικό επακόλουθο την ανάπτυξη φλεγμονών, οι οποίες βαθμιαία εντείνονται. Το ορμονικό σύστημα αποδιοργανώνεται πλήρως και παρουσιάζεται αυξημένη προδιάθεση για την εμφάνιση μίας πλειάδας χρόνιων διαταραχών της υγείας.
Μειώστε το άγχος και ασκηθείτε σωματικά
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι «νευροενδοκρινικές» ορμόνες που εκκρίνονται, σε καταστάσεις άγχους, μεταβάλλουν ή επιτείνουν την παραγωγή κυτοκινών. Πρόκειται για φλεγμονώδεις κυτταρικούς αγγελιαφόρους, οι οποίοι εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία πολλών παθήσεων.
Η σωματική άσκηση επίσης μπορεί να συνδράμει στη μείωση των φλεγμονών. Ωστόσο, βάσει νεότερων ερευνών, η υπερβολική και έντονη άσκηση ενδέχεται να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες φλεγμονές. Σήμερα, διαμορφώνονται προγράμματα άσκησης, υπό ιατρική καθοδήγηση και επίβλεψη. Με βάση τις ανάγκες του οργανισμού, καθορίζεται το είδος της άσκησης, ο βαθμός έντασης της, η διάρκεια της, καθώς και το πόσες φορές τη βδομάδα χρειάζεται το άτομο να ασκείται.
Εντάξτε Προβιοτικά στην καθημερινή σας διατροφή
Τα προβιοτικά, όπως είναι το Lactobacillus, το Bifidobacterium και το Saccharomyces boulardii, είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που συνδράμουν στην εξασφάλιση της υγείας της εντερικής χλωρίδας. Η δράση τους έγκειται στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών στη γαστρεντερική οδό, οι οποίοι ευθύνονται για τη δημιουργία διαφόρων φανερών ή σιωπηλών φλεγμονών στο σώμα, και στην αποτροπή της ανάπτυξης των “κακών” βακτηρίων, παράγοντας αντιμικροβιακές ουσίες. Εμπεριέχονται στα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο κεφίρ και μπορούν να δοθούν σε μορφή συμπληρωμάτων, στις ιδανικές για το κάθε άτομο ποσότητες.
Διενεργήστε Γονιδιακό Test για τον εντοπισμό της προδιάθεσης εμφάνισης Φλεγμονών
Το Γονιδιακό test είναι μία ακριβέστατη διαγνωστικά εξέταση, μέσω της οποίας αναλύονται γονιδιακές παραλλαγές στα γονίδια που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι σχετίζονται με τις Φλεγμονές. Συγκεκριμένα, αξιολογούνται 325 γονίδια, με τη βοήθεια των οποίων ανιχνεύεται η προδιάθεση των ατόμων να εκδηλώσουν φλεγμονές και ανευρίσκονται οι μηχανισμοί έκφρασης των φλεγμονών, όταν έχουν ήδη προκληθεί στο σώμα. Ακολούθως, μπορεί να συσταθεί η αποφυγή ή η ένταξη συγκεκριμένων τροφών.
Τα διαγνωστικά ευρήματα του γενετικού αυτού τεστ επιδρούν στις επιλογές θεραπείας και κάνουν πράξη τη στοιχειοθέτηση αυστηρά εξατομικευμένων μοντέλων περίθαλψης για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Η συμβολή της Ιατρικής Ακριβείας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των Χρόνιων Φλεγμονών
Αυτή η δυνατότητα ανίχνευσης του ανθρώπινου γονιδιώματος έχει οδηγήσει στη μετάβαση της Ιατρικής σε μία νέα εποχή, στην Ιατρική Ακριβείας, όπου, πέραν των απλών βιοχημικών ελέγχων που πραγματοποιούνται σε ένα πρώτο επίπεδο διερεύνησης μίας κλινικής κατάστασης, έχουμε τη δυνατότητα να αναζητήσουμε τη διάγνωση σε κυτταρικό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο ανάλυσης γονιδίων.
Διενεργούνται Εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις Μοριακού και Γονιδιακού επιπέδου (Εξετάσεις Ακριβείας). Με αυτές τις εξετάσεις, διερευνάται το μεταβολικό προφίλ του υπό εξέταση οργανισμού και αναλύονται γονιδιακές παραλλαγές σε γονίδια που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συνδέονται με τις Φλεγμονές. Μέσω της Ιατρικής Ακριβείας, αξιολογούνται επιπλέον παράγοντες, όπως η υγεία του εντερικού μικροβιώματος, η ποιότητα του ύπνου, η ορμονική πολυπλοκότητα του οργανισμού και τα επίπεδα άγχους του καθενός και επιδιώκεται η εξάλειψη των βασικών αιτιών διαφόρων συμπτωμάτων που μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για ενδεχόμενες παθολογικές καταστάσεις.
Με γνώμονα τις ελλείψεις και τις ανισορροπίες που εντοπίζονται, εκπονούνται αυστηρά εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν τη χορήγηση μικρο-και μακροθρεπτικών συστατικών και Φυσικών «Βιομιμητικών» Ορμονών, με σκοπό την ορμονική αποκατάσταση του οργανισμού. Επιπλέον, παρέχεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, στο οποίο περιλαμβάνεται μία λίστα των τροφών που πρέπει να αποφεύγονται ή να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας.
Μέσω της επαρκούς πρόσληψης όλων των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, στις ιδανικές για κάθε άτομο ποσότητες, της επαναφοράς της ορμονικής ισορροπίας και της τήρησης μίας αντιφλεγμονώδους διατροφής, που ευθυγραμμίζεται με τη βιολογία του ανθρώπινου οργανισμού, ενισχύεται ο κάθε οργανισμός με όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά που εδραιώνουν την καλή υγεία και τις σωστές μεταβολικές λειτουργίες του κυττάρου. Επομένως, είναι δυνατόν να προληφθεί η δημιουργία χρόνιων φλεγμονών και κατ’ επέκταση να επιβραδυνθεί έως και να αναχαιτιστεί η εξέλιξη της εκάστοτε πάθησης.
Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε επίσης
Η Αντιφλεγμονώδης δράση των Ωμέγα-3 Λιπαρών Οξέων και ο ρόλος τους στην καταστολή της Αυτοανοσίας
Ιατρική Ακριβείας
Γιατί η τροφή είναι το φάρμακο μας;
References:
- Purcell A. “DNA”. Basic Biology. Archived from the original on 5 January 2017.
- “Chronic Diseases and Health Promotion”. U.S. Centers for Disease Control and Prevention. Archived from the original on 2 March 2014.
- Ibrahim IA, Abd El-Aziz MF, Ahmed AF, Mohamed MA (2011). “Is the effect of high fat diet on lipid and carbohydrate metabolism related to inflammation?”. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. 4 (3): 203–209. doi:10.1007/s12349-011-0056-9. S2CID 83758966.
- Timmerman, Luke (4 February 2013). “What’s in a Name? A Lot, When It Comes to ‘Precision Medicine'”. Xconomy. Boston.
- Pahwa R, Goyal A, Bansal P, Jialal I (2020). “Chronic Inflammation”. StatPearls. PMID 29630225.
- Robbins S, Cotran R, Kumar V, Abbas A, Aster J (2020). Pathologic basis of disease (10th ed.). Philadelphia, PA: Saunders Elsevier.
- Ding N, Maiuri AR, O’Hagan HM (2017). “The emerging role of epigenetic modifiers in repair of DNA damage associated with chronic inflammatory diseases”. Mutation Research. 780: 69–81. doi:10.1016/j.mrrev.2017.09.005. PMC 6690501. PMID 31395351.
- Headland SE, Norling LV (May 2015). “The resolution of inflammation: Principles and challenges”. Seminars in Immunology. 27 (3): 149–60. doi:10.1016/j.smim.2015.03.014. PMID 25911383.
Αφήστε μια απάντηση