Η  Ελκώδης Κολίτιδα αποτελεί ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, κατά την οποία δημιουργείται χρόνια φλεγμονή στο παχύ έντερο. Συνήθως, προσβάλλεται μόνο η εσωτερική επιφανειακή στοιβάδα του παχέος εντέρου και του ορθού και τα βασικότερα συμπτώματα που παρουσιάζονται περιλαμβάνουν διάρροια, με παρουσία βλέννας ή και αίματος, καθώς και κοιλιακό άλγος.

Ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες του ασθενούς μπορούν να συντείνουν αποτελεσματικά στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου και στη μείωση των εξάρσεων.

 

Εντάξτε στη διατροφή σας βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνες

Η Ελκώδης Κολίτιδα, ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης, μπορεί να περιορίσει σημαντικά την απορρόφηση βιταμινών, ιχνοστοιχείων και θρεπτικών συστατικών. Κατά συνέπεια, μία ισορροπημένη, πλήρης σε θρεπτικά συστατικά, διατροφή συντελεί σε μεγάλο βαθμό στην προαγωγή της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού σε πάσχοντες από Ελκώδη Κολίτιδα. Συστήνεται, επίσης, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες. Στις καλές πηγές πρωτεϊνών  συγκαταλέγεται το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το ψάρι.

 

Αυξήστε την πρόσληψη σιδήρου και Βιταμινών D, C και A

Συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας τροφές πλούσιες σε σίδηρο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης αναιμίας, ειδικότερα σε περιπτώσεις εμφάνισης αίματος στα κόπρανα. Συστήνεται, μάλιστα, ο συνδυασμός κατανάλωσης τροφίμων με αυξημένη περιεκτικότητα σε Βιταμίνη C, ούτως ώστε να ενισχυθεί η απορρόφηση του σιδήρου). Επιπλέον, έχει μεγάλη σημασία η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε Βιταμίνες D και A για τη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου.

 

Καταναλώστε αβγά και τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα

Η κατανάλωση αβγών συστήνεται σε ασθενείς με Ελκώδη Κολίτιδα, καθώς πρόκειται για μία τροφή που περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ενώ θεωρείται και εύπεπτη. Επίσης, οι τροφές που είναι πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια) ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση και προάγουν τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού.

 

Μειώστε την ποσότητα φυτικών ινών

Η απορρόφηση των φυτικών ινών από το έντερο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη πρόκληση πρηξίματος και εντερικών σπασμών. Συνεπώς, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, όσπρια) συστήνεται να καταναλώνονται με μέτρο.

 

Περιορίστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και προτιμήστε τα προβιοτικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενίοτε ευθύνονται για την πρόκληση πρηξίματος, διάρροιας και την εμφάνιση αερίων, ιδιαίτερα αν κάποιος παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη. Αντ’ αυτού, ενδείκνυται η κατανάλωση γιαουρτιών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, στα οποία εμπεριέχονται προβιοτικά, «φιλικά» βακτήρια που προωθούν τις διαδικασίες της πέψης.

 

Αποφύγετε την πρόσληψη λιπαρών τροφών

Ορισμένα τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και η μαγιονέζα, ενδέχεται να επιδεινώσουν τη διάρροια που επιφέρει η Ελκώδης Κολίτιδα. Ειδικότερα, προτείνεται η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, καθώς αυτό δεν μπορεί να μεταβολιστεί εύκολα, με επακόλουθο την επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου, ιδιαίτερα σε φάσεις έξαρσης.

 

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και ανθρακούχων ποτών

Συνιστάται ο περιορισμός της λήψης αλκοόλ και καφεΐνης, διότι επιτείνουν τη διέγερση του γαστρεντερικού συστήματος και ενδέχεται να εντείνουν την εμφάνιση διάρροιας. Η γαστρεντερική οδός ερεθίζεται και από την κατανάλωση ανθρακικού, με τελικό επακόλουθο την εμφάνιση φουσκώματος και αερίων.

 

Αποφύγετε την πρόσληψη τηγανιτών, πικάντικων, επεξεργασμένων τροφών και γλυκών με χαμηλά λιπαρά

Η πρόσληψη τηγανιτών και πικάντικων τροφών αντενδείκνυται για όσους πάσχουν από Ελκώδη Κολίτιδα, διότι επιτείνουν τον ερεθισμό του κόλου (το κάτω μέρος του εντέρου). Επίσης, προτείνεται η αποφυγή της κατανάλωσης προϊόντων μαγιάς, επεξεργασμένων τροφών και απλών υδατανθράκων (λευκό ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, κ.ά.). Μάλιστα, η κατανάλωση γλυκών light δεν συνιστάται, διότι σε αυτά εμπεριέχεται σερβιτόλη, μία ουσία που οδηγεί στην εμφάνιση διάρροιας.

 

Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα και ενυδατωθείτε επαρκώς

Συνιστάται η κατανομή της τροφής σε περισσότερα και μικρότερα γεύματα, συνήθως 5-6 φορές την ημέρα, προκειμένου να μην παραμένει επί πολλές ώρες άδειο το στομάχι. Επιπλέον, οι ασθενείς με Ελκώδη Κολίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης, εξαιτίας της διάρροιας. Επομένως, είναι απαραίτητη η κατανάλωση 10-12 ποτηριών ημερησίως, ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης, προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια νερού.

 

Ο ρόλος της Διατροφής Ακριβείας στην αντιμετώπιση της Ελκώδους Κολίτιδας

Η Διατροφή Ακριβείας είναι ένα είδος διατροφολογικής προσέγγισης που βασίζεται στην εξατομίκευση των προβλημάτων. Με κριτήριο το ατομικό γονιδιακό υπόβαθρο, τους δείκτες εξετάσεων, τον τρόπο ζωής και προπάντων τη βιο-διαφορετικότητα του καθενός, παρέχεται ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Αξιολογούνται επιπλέον παράγοντες, όπως είναι η υγεία του εντερικού μικροβιώματος, η ποιότητα του ύπνου, η ορμονική πολυπλοκότητα του οργανισμού, καθώς και το άγχος.

Η φυσιολογική διαδικασία της πέψης μπορεί να επηρεαστεί, λόγω του άγχους, με αποτέλεσμα να εκκρίνονται περισσότερα οξέα από το στομάχι. Μάλιστα, το άγχος συμβάλλει στην επιτάχυνση ή επιβράδυνση της διόδου από τον εντερικό σωλήνα και δεν αποκλείεται να επιφέρει αλλαγές στον εντερικό ιστό. Έτσι, ένας Διατροφολόγος που ακολουθεί την προσέγγιση της Διατροφής Ακριβείας μπορεί να συντείνει στην εξάλειψη του άγχους, προτείνοντας την ενσωμάτωση διαφόρων τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, διενεργούνται Εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις Μοριακού επιπέδου, οι οποίες ανιχνεύουν τα πραγματικά αίτια της νόσου, διερευνώντας την ορμονική και μεταβολική κατάσταση του οργανισμού. Μπορεί να διεξαχθεί και γονιδιακό τεστ, στο οποίο αναλύονται 384 γενετικές παραλλαγές, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του ανθρώπινου σώματος και του τρόπου παροχής των θρεπτικών συστατικών που πραγματικά χρειάζεται.

Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνονται εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μικροθρεπτικά συστατικά και ορμονική αποκατάσταση με Φυσικές (Bioidentical) ορμόνες, με σκοπό την επαναφορά της ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού και τη διόρθωση τυχόν ελλείψεων θρεπτικών ουσιών. Πέραν της διατροφής, παρέχεται ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης, υπό ιατρική επίβλεψη, με στόχο την ομαλοποίηση της εντερικής λειτουργίας.

 

 

Διαβάστε επίσης


Χρόνια Νοσήματα: Πώς αντιμετωπίζονται οριστικά;

Αυτοάνοσα Νοσήματα: Γιατί μας προδίδει ο οργανισμός μας;

 

 

References:

  1. “Ulcerative Colitis”. NIDDK. September 2014. Retrieved 3 August 2016.
  2. Kaitha, S; Bashir, M; Ali, T (15 August 2015). “Iron deficiency anemia in inflammatory bowel disease”. World Journal of Gastrointestinal Pathophysiology. 6 (3): 62–72. doi:10.4291/wjgp.v6.i3.62. PMC 4540708. PMID 26301120.
  3. Feuerstein JD, Moss AC, Farraye FA (July 2019). “Ulcerative Colitis”. Mayo Clinic Proceedings. 94 (7): 1357–1373. doi:10.1016/j.mayocp.2019.01.018. PMID 31272578.
  4. Andersen V, Olsen A, Carbonnel F, Tjønneland A, Vogel U (March 2012). “Diet and risk of inflammatory bowel disease”. Digestive and Liver Disease. 44 (3): 185–94. doi:10.1016/j.dld.2011.10.001. PMID 22055893.
  5. “Should You Try a Low-Residue Diet?”. WebMD. WebMD. 25 October 2016. Retrieved 29 April 2017.
  6. Derwa Y, Gracie DJ, Hamlin PJ, Ford AC (August 2017). “Systematic review with meta-analysis: the efficacy of probiotics in inflammatory bowel disease”. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 46 (4): 389–400. doi:10.1111/apt.14203. PMID 28653751.
  7. “Epidemiology of the IBD”. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Archived from the original on 23 February 2017. Retrieved 23 February 2017.
  8. “Ulcerative colitis:management”. National Institute for Health and Care Excellence, Ulcerative colitis: management Clinical guideline (PDF). 3 May 2019.