Όλοι, κάποια στιγμή στη ζωή μας, θα έχει τύχει να αισθανθούμε ατονία και θα ευελπιστούσαμε να είχαμε λίγη περισσότερη ενέργεια, προκειμένου να μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε τις καθημερινές μας εκκρεμότητες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τον αυξημένο φόρτο εργασίας και τις ποικίλες υποχρεώσεις, μπορεί να είναι κουραστικός, όμως δεν αποτελεί το μοναδικό αίτιο που ευθύνεται για τα ελλιπή επίπεδα ενέργειας.

Το πρόβλημα μπορεί να εντοπίζεται στις διατροφικές μας επιλογές. Ορισμένα λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας ενδέχεται να οδηγήσουν σε εξάντληση των αποθεμάτων ενέργειας από το σώμα μας και μας κάνουν να νιώθουμε συνεχώς νωχελικοί.

 

Μεσολαβούν μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να καταναλώνετε τροφές

Κάθε φορά που παρέρχονται τουλάχιστον δύο ώρες χωρίς φαγητό, προκαλείται πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ο οργανισμός μας, μέσω των τροφών, εφοδιάζεται με γλυκόζη. Πρόκειται για ένα είδος σακχάρου που μεταφέρεται στην κυκλοφορία του αίματος και αξιοποιείται από τα κύτταρα μας, προκειμένου αυτά να συνθέσουν την τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ), έναν σημαντικότατο ενεργειακό φορέα του σώματος που χρειάζεται κάθε κύτταρο του οργανισμού μας.

Όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα φθίνουν, τότε δεν παρέχονται στα κύτταρα μας οι πρώτες ύλες, με σκοπό την παραγωγή ATP, με τελικό επακόλουθο την επιβράδυνση οποιασδήποτε λειτουργίας του οργανισμού. Έτσι, μπορεί να καταβαλλόμαστε από κόπωση, δίχως προφανή λόγο.

 

Παραλείπετε το πρωινό γεύμα

Ένα υγιεινό πρωινό συντείνει στην κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών, μάς ωθεί με κέφι στο ξεκίνημα της ημέρας μας, προσφέρει πνευματική διαύγεια και βοηθάει στη συγκέντρωση του νου. Πέραν αυτών, συμβάλλει στη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας, κάτι που βοηθάει στην εξασφάλιση της επιβίωσης μας και στην αποφυγή των αυξομειώσεων των επιπέδων του σακχάρου.

Αν δεν τρώμε πρωινό, έχουμε ελλιπή ενέργεια. Αν αναλογιστούμε μόνο ότι, όταν ξυπνάμε το πρωί, είμαστε νηστικοί για τουλάχιστον 8 ώρες, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ήδη ο χρόνος είναι υπερβολικά αυξημένος, για να αφεθεί το σώμα χωρίς καύσιμα. Η έλλειψη φαγητού οδηγεί σε άνοδο των επιπέδων των ορμονών του stress, σε μία προσπάθεια του σώματος να αντεπεξέλθει, γεγονός που επιτείνει την αίσθηση εξάντλησης.

 

Το πρωινό σας είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και ελλιπές σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες

Ένα ισορροπημένο και ποιοτικό πρωινό πρέπει να είναι εύπεπτο, να παρέχει τα απαιτούμενα ποσά ενέργειας στο σώμα μας και να συμβάλλει στην άμεση απορρόφηση και χρήση αυτής της ενέργειας από τον οργανισμό για την κάλυψη των αναγκών του και τη διεκπεραίωση της πληθώρας των λειτουργιών του.

Όταν το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας περιλαμβάνει επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τότε αισθανόμαστε ότι έχουμε περίσσεια ενέργειας, η οποία, ωστόσο, φθίνει απότομα, καθώς οι συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων διασπώνται ταχύτατα στο σώμα μας.

Αντίθετα, απαιτείται περισσότερος χρόνος για το μεταβολισμό της πρωτεΐνης και των σύνθετων υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Έρευνες, ακόμη, καταδεικνύουν ότι ένα πλούσιο σε φυτικές ίνες πρωινό θωρακίζει τον οργανισμό από την απότομη μείωση των επιπέδων σακχάρου, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καταναλώνετε μεγάλες μερίδες φαγητού

Τα μεγάλα γεύματα εξαναγκάζουν το σώμα μας στη χρήση τεράστιων αποθεμάτων ενέργειας, προκειμένου να επέλθει η χώνεψη. Έπειτα από ένα μεγάλο γεύμα, αισθανόμαστε πλήρεις για αρκετές ώρες, όμως μετά καταναλώνουμε εκ νέου αυξημένες ποσότητες φαγητού. Έτσι, προκαλείται η εξάντληση των κυττάρων, με αποτέλεσμα να νιώθουμε διαρκώς εξουθενωμένοι.

Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία η πρόσληψη τακτικών και σωστά δομημένων γευμάτων εντός της ημέρας, προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα το πεπτικό μας σύστημα και να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα ενέργειας. Ιδανικά, συστήνεται η κατανάλωση 3 βασικών γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 ή 3 μικρογευμάτων (δεκατιανό, απογευματινό).

 

Αποφεύγετε πλήρως την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Το κόκκινο κρέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της αντοχής του οργανισμού, καθώς το βόειο κρέας αποτελεί μία πλούσια πηγή αιμικού σιδήρου. Γι΄ αυτό το λόγο, δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε παντελώς την πρόσληψη κόκκινου κρέατος. Μόνο, όταν  καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να αποβεί επιβλαβές για την υγεία μας.

 

Πίνετε φυσικούς χυμούς φρούτων

Η κατανάλωση φυσικών χυμών φρούτων έχει θεωρηθεί από πολλούς εσφαλμένα ότι προσφέρει μεγάλη θρεπτική αξία, κάτι που δεν ισχύει. Για την παρασκευή ενός ποτηριού φυσικού χυμού πορτοκαλιού, χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν 3-4 φρούτα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ανθρώπινο σώμα εφοδιάζεται με αυξημένη ποσότητα ζάχαρης, υπό τη μορφή φρουκτόζης, η οποία απορροφάται ταχέως, σαν να βάζαμε ενδοφλέβια έναν ορό γλυκόζης. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο, όταν καταναλώνουμε ολόκληρα τα φρούτα.

 

Δεν πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού

Η επαρκής πρόσληψη νερού, η οποία προτείνεται να κυμαίνεται στα 35 ml /kg σωματικού βάρους, καθορίζει σημαντικά την αντοχή μας.

 

Ο ρόλος της Διατροφής Ακριβείας και η σημασία της ιατρικής καθοδήγησης

Δεν παίζει ρόλο μονάχα το τι τρώμε, αλλά και το πώς τρώμε. Ένα διατροφικό πρόγραμμα, που είναι βασισμένο στη σωστά κατανεμημένη πρόσληψη όλων των κατηγοριών τροφίμων εντός της ημέρας και περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να συμβάλλει στην εξασφάλιση της μέγιστης ενέργειας και της καλύτερης δυνατής αντοχής.

Η Διατροφή Ακριβείας εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς. Πρόκειται για ένα είδος διατροφολογικής προσέγγισης που διερευνά τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα επιδρούν στον οργανισμό μας. Με γνώμονα το ατομικό γονιδιακό υπόβαθρο, τους δείκτες εξετάσεων, τον τρόπο ζωής και προπάντων τη βιο-διαφορετικότητα του καθενός, παρέχεται ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του καθενός.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, διενεργούνται Εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις Μοριακού επιπέδου, που διερευνούν την ορμονική και μεταβολική κατάσταση του οργανισμού. Μπορεί να διεξαχθεί και γονιδιακό τεστ, στο οποίο αναλύονται 384 γενετικές παραλλαγές, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του ανθρώπινου σώματος και του τρόπου παροχής των θρεπτικών συστατικών που πραγματικά χρειάζεται.

Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνονται εξατομικευμένα διατροφικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μικροθρεπτικά συστατικά και, αν κριθεί απαραίτητο, ορμονική αποκατάσταση με Φυσικές (Bioidentical) ορμόνες, με σκοπό την επαναφορά της ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού και τη διόρθωση τυχόν ελλείψεων θρεπτικών ουσιών, ούτως ώστε να επιτευχθούν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την υγεία του ασθενούς.

 «Η τροφή είναι το φάρμακο μας», όπως είχε ισχυριστεί ο Ιπποκράτης. Η άσκηση της Διατροφής Ακριβείας αιτιολογεί τον παραπάνω ισχυρισμό, διότι αντικατοπτρίζει τη Σύγχρονη Ιατρική προσέγγιση, βάσει της οποίας το φαγητό μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό φάρμακο που συντείνει στην εξάλειψη των υποκείμενων αιτιών οποιωνδήποτε ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένης και της ελλιπούς ενέργειας.

 

 

Διαβάστε επίσης


Η συσχέτιση της Βιταμίνης D με την Κατάθλιψη

Κοιμηθείτε καλά, Ενισχύστε την Υγεία σας

Άγχος & Αυτοάνοσα Νοσήματα

 

 

References:

  1. “nutrition | Definition, Importance, & Food”. Encyclopedia Britannica.
  2. “human nutrition | Importance, Essential Nutrients, Food Groups, & Facts”. Encyclopedia Britannica. Retrieved 29 December 2020.
  3. “Fatigue”. MedlinePlus. Retrieved April 30, 2020.
  4. “Weakness and fatigue”. Healthwise Inc. Retrieved 2 January 2013.
  5. Davis CP (11 September 2017). Doerr S (ed.). “Fatigue”. eMedicineHealth. Archived from the original on 7 March 2010.
  6. Firth J, Veronese N, Cotter J, Shivappa N, Hebert JR, Ee C, et al. What is the role of dietary inflammation in severe mental illness? A review of observational and experimental findings. Front Psychiatry. (2019) 10:350. doi: 10.3389/fpsyt.2019.00350
  7. Whitney, Ellie; Rolfes, Sharon Rady (2018). Understanding Nutrition. Cengage Learning. pp. 755. ISBN 978-1-337-67237-5.