Το νερό αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία του σώματος μας, που συμβάλλει στην εξασφάλιση της επιβίωσης μας, καθώς αυτό, σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, όπως οι βιταμίνες που μεταφέρονται στα κύτταρα μας μέσω του αίματος, προάγουν τη θρέψη των κυττάρων μας. Σχεδόν το 80% του οργανισμού μας αποτελείται από νερό. Ακόμη και το αίμα έχει ως κύριο συστατικό του το νερό.
Πέραν του ότι το νερό δρα ως ένα αδρανής διαλύτης που συντείνει στη διάσπαση πολλών σημαντικών ουσιών, εμπλέκεται και στις χημικές αντιδράσεις του σώματος. Όλα τα κύτταρα μας οφείλουν κυριολεκτικά την ύπαρξη τους στην επαρκή πρόσληψη νερού, καθώς μέσου αυτού ρυθμίζεται η πίεση του σώματος, επιτυγχάνεται η πέψη και απορρόφηση των τροφών, λιπαίνονται οι αρθρώσεις, αποβάλλονται οι τοξίνες και διατηρείται η θερμοκρασία του σώματος και η ελαστικότητα του δέρματος.
Αφυδάτωση
Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα άτομα που πάσχουν από Αφυδάτωση. Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει την έλλειψη σωματικών υγρών και τη διαταραχή στις συγκεντρώσεις των ηλεκτρολυτών και ιόντων που εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό κι είναι μείζονος σημασίας για την υγεία μας. Η Αφυδάτωση δεν αποκλείεται να υφίσταται στον οργανισμό για χρόνια, δίχως να γίνεται άμεσα αντιληπτή.
Βάσει μελετών, 2 στα 3 άτομα είναι μερικώς αφυδατωμένα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από εμάς έχουμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι μέσα από την κατανάλωση καφέ ή αναψυκτικών ικανοποιούμε τις ημερήσιες ανάγκες του σώματος μας σε υγρά.
Εντούτοις, τα υγρά αυτά εντείνουν την απώλεια νερού, λόγω της εφίδρωσης και της έντονης ανάγκης για διούρηση που επιφέρουν. Οδηγούν το σώμα στην αποβολή νερού και πολύτιμων αλκαλικών μετάλλων, προκειμένου να εξαλειφθούν τα επιβλαβή υπολείμματα τους. Ιδιαίτερα, η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών συνεπάγεται την απώλεια αυξημένων ποσοτήτων νερού από το σώμα, προκειμένου αυτό να επιτύχει εξουδετερώσει το συστατικό φωσφορικό οξύ (2.8 pH).
Οι ελλιπείς ποσότητες νερού, όμως, ευθύνονται για την πρόκληση δυσχερειών στις μεταβολικές διεργασίες και για την αύξηση των επιπέδων των τοξινών στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα τη φθίνουσα πορεία της απόδοσης του οργανισμού και ακολούθως την εμφάνιση μίας σωρείας προβλημάτων υγείας.
Οι επιπτώσεις της Αφυδάτωσης
Διαταραχές στη λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων
Η Αφυδάτωση ενδέχεται να επενεργήσει δραστικά στη γνωστική ικανότητα του ατόμου και να οδηγήσει στην εμφάνιση κατάθλιψης. Ενίοτε, μάλιστα, ευθύνεται για την πρόκληση διαταραχών στη λειτουργία των νεύρων, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πόνου.
Διαταραχές στην οστική λειτουργία
Η Αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει και την οστική λειτουργία, καθώς τα οστά χρήζουν άφθονων αποθεμάτων νερού. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το 75% του βάρους του κορμού, παραδείγματος χάριν, υποστηρίζεται από τον πυρήνα του νερού, που περιέχεται εντός του πέμπτου οσφυϊκού δίσκου, θα συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα του νερού για την υγεία των οστών.
Διαταραχές στην κυτταρική υγεία
Μέσω της οσμωτικής ροής του νερού, παράγεται μία τάση που μπορεί να αξιοποιηθεί για τη σύνθεση της ΑΤΡ και GTP ενέργειας των κυττάρων μας. Συνεπώς, η αφυδάτωση επηρεάζει δυσμενώς την εύρυθμη λειτουργία κυττάρων και ιστών, με τελικό επακόλουθο την επιτάχυνση της κυτταρικής γήρανσης.
Διαταραχές στις διαδικασίες της πέψης
Η ομαλή λειτουργία του στομάχου βασίζεται στην επένδυση βλέννας στα τοιχώματα του, η οποία εξασφαλίζει την προστασία από τις επιδράσεις του υδροχλωρικού οξέος, ούτως ώστε να πραγματοποιείται η πέψη. Τα κύτταρα στα τοιχώματα του στομάχου διεγείρουν την παραγωγή ενός όξινου ανθρακικού διαλύματος, το οποίο συντελεί στην εξουδετέρωση οποιουδήποτε οξέος «επιχειρήσει» να καταστρέψει το βλεννογόνο.
Το νερό θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση αυτού του συστήματος άμυνας. Όταν οι συγκεντρώσεις νερού είναι ελλιπείς, αφενός η αποτελεσματικότητα του φράγματος βλέννας φθίνει σημαντικά και αφετέρου, θα επέλθει η διείσδυση του οξέος και θα προκληθεί πόνος.
Η συσχέτιση της χρόνιας Αφυδάτωσης με τις Χρόνιες παθήσεις
Η χρόνια Αφυδάτωση επιφορτίζει με stress τον οργανισμό μας. Στην προσπάθεια του αυτός να αντεπεξέλθει, προβαίνει στη δημιουργία τεχνητών ελλείψεων σε όργανα, συστήματα και ιστούς. Επομένως, η έκλυση Χρόνιων νοσημάτων θα μπορούσε να αποδοθεί και στη χρόνια Αφυδάτωση. Πολλές νοσηρές καταστάσεις εξάλλου φαίνεται να σχετίζονται με τη Χρόνια αφυδάτωση. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι εξής:
-
- Ορισμένα Χρόνια νοσήματα (Ερυθηματώδης Λύκος, Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, Διαβήτης, Αρθρίτιδα, Αρτηριακή Υπέρταση, Παχυσαρκία, Υπερχοληστερολαιμία).
- Διαταραχές περιόδου, προβλήματα στην εμμηνόπαυση, εξάψεις, βουλιμία, αλλεργίες
- Πρωινή δυσκαμψία και διάχυτοι πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος
- Πέτρες στα νεφρά και εντερική δυσλειτουργία
- Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
- Καρδιαγγειακά προβλήματα και Άνοιες
- Ημικρανίες, λιποθυμία, επιληπτικές κρίσεις
Οι σύγχρονες μέθοδοι Ενυδάτωσης του οργανισμού
Η διατήρηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, μέσω του περιορισμού της κατανάλωσης αλκοόλ, αλατιού, ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών, της εξισορρόπησης των επιπέδων του στρες και της μείωσης διουρητικών φαρμάκων και καφεΐνης, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
Παρά ταύτα, στη χρόνια Αφυδάτωση, ο υγιής τρόπος ζωής και η κατανάλωση νερού δεν επαρκούν για την αποκατάσταση της ισορροπίας ηλεκτρολυτών του σώματος. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες πεπτικές και ορμονικές διαταραχές και ανισορροπίες που ενδέχεται να έχουν παρουσιαστεί ως συνέπεια της χρόνιας Αφυδάτωσης.
Μέσω της διενέργειας εξέτασης αίματος, κλινικής εξέτασης, εργαστηριακών δοκιμών και ανάλυσης ούρων, είναι δυνατόν να ελεγχθούν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών. Πλέον, υπάρχουν και Εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, σε μοριακό επίπεδο, οι οποίες μπορούν να ανιχνεύσουν τυχόν ελλείψεις που παρουσιάζει το κύτταρο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνονται τα κατάλληλα Ιατρικά Θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Τα πρωτόκολλα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τη χορήγηση ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος (Διατροφή Ακριβείας), υπό την επίβλεψη γιατρού και πρωτόκολλα μικρο-μακροθρεπτικών συστατικών, που συντείνουν στον εφοδιασμό του οργανισμού με όλα τα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, προκειμένου να ενυδατωθεί πλήρως το σώμα.
Αν κριθεί απαραίτητο, χορηγούνται Φυσικές (Bioidentical) ορμόνες, με σκοπό την επαναφορά της ισορροπίας του ορμονικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα είναι δυνατόν να εντοπιστούν και εν συνεχεία να αντιμετωπιστούν νοσήματα που μπορεί να υποβόσκουν στο σώμα μας, ως απόρροια της Χρόνιας Αφυδάτωσης.
Διαβάστε επίσης
Η Μοριακή διατροφή ως Διατροφικό Μοντέλο
Χρόνια Νοσήματα: Πώς αντιμετωπίζονται οριστικά;
Αυτοάνοσα Νοσήματα: Γιατί μας προδίδει ο οργανισμός μας;
References:
- Riebl SK, Davy BM (November 2013). “The Hydration Equation: Update on Water Balance and Cognitive Performance”. ACSM’s Health & Fitness Journal. 17 (6): 21–28. doi:10.1249/FIT.0b013e3182a9570f. PMC 4207053. PMID 25346594.
- Hall, Harriet (August 17, 2020). “Are You Dehydrated?”. Skeptical Inquirer. 4 (4 l=https://skepticalinquirer.org/exclusive/are-you-dehydrated/).
- Hooper L, Abdelhamid A, Attreed NJ, Campbell WW, Channell AM, Chassagne P, et al. (April 2015). “Clinical symptoms, signs and tests for identification of impending and current water-loss dehydration in older people”. The Cochrane Database of Systematic Reviews. 4 (4): CD009647. doi:10.1002/14651858.CD009647.pub2. hdl:2066/110560. PMC 7097739. PMID 25924806.
- “Dehydration Risk factors – Mayo Clinic”. www.mayoclinic.org. Retrieved December 14, 2015.
- “Types of Drugs and Medications That Can Cause Dehydration”. WebMD.
- Godman H (September 2016). “How much water should you drink?”. Harvard Health. Retrieved February 7, 2018.
- Taylor NA, Machado-Moreira CA (February 2013). “Regional variations in transepidermal water loss, eccrine sweat gland density, sweat secretion rates and electrolyte composition in resting and exercising humans”. Extreme Physiology & Medicine. 2 (1): 4. doi:10.1186/2046-7648-2-4. PMC 3710196. PMID 23849497.
- Wedro B. “Dehydration”. MedicineNet. Retrieved June 10, 2014.
Αφήστε μια απάντηση