Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) είναι λοιμώξεις, οι οποίες μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και η σεξουαλική επαφή, χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, εντείνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Στα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συγκαταλέγονται η Νόσος των Ανθρωπίνων Κονδυλωμάτων (HPV), η Γονόρροια (Βλεννόρροια), το AIDS, τα Χλαμύδια, η Σύφιλη, ο Έρπης των γεννητικών οργάνων, η Ηπατίτιδα C και B, το Μυκόπλασμα, οι Τριχομονάδες, Η Μολυσματική Τέρμινθος και η Φθειρίαση του εφηβαίου.

Τα κλινικά σημεία και συμπτώματα των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνονται τα ΣΜΝ ποικίλλουν. Σε κάποια άτομα μπορεί να παρουσιαστούν λίγες μέρες αφότου προσβληθούν από οποιουσδήποτε παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποιους άλλους να εμφανιστούν μετά το πέρας ετών, ανάλογα με τον οργανισμό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άτομο ενδέχεται να μην αντιληφθεί ότι πάσχει από κάποιο ΣΜΝ, λόγω του ότι μπορεί να μην εκδηλωθούν συμπτώματα, με αποτέλεσμα το εκάστοτε νόσημα να μεταδίδεται από φαινομενικά υγιή άτομα που αγνοούν ότι έχουν μολυνθεί. Παρά ταύτα, τα κυριότερα συμπτώματα των ΣΜΝ είναι τα κάτωθι:

  • Πληγές, εξανθήματα ή εξογκώματα στην περιγεννητική περιοχή, στο στόμα ή στην περιοχή του ορθού
  • Τσούξιμο ή πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (δυσπαρεύνια) ή της ούρησης
  • Δύσοσμες εκκρίσεις υγρών από τον κόλπο και το πέος και κολπική αιμορραγία
  • Κοιλιακό άλγος και οίδημα στους λεμφαδένες
  • Πυρετός και εξανθήματα που αναπτύσσονται στα χέρια, τα πόδια και τον κορμό

 

Η πρόληψη των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

Η καλή υγιεινή της γεννητικής περιοχής και η χρήση προφυλακτικού, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, θεωρούνται αποτελεσματικές μέθοδοι πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και συντείνουν στη μείωση των πιθανοτήτων επανεμφάνισης των λοιμώξεων, σε περίπτωση που το άτομο έχει ήδη προσβληθεί.

Το εμβόλιο HPV αποτελεί, επίσης, μία μέθοδο πρωτογενούς πρόληψης ενάντια στον ιό HPV και χορηγείται με ιατρική συνταγή. Μάλιστα, συστήνεται και η διακοπή του καπνίσματος, διότι καταστέλλει την ανοσία κυτταρικού τύπου.

 

Οι Διαγνωστικές μέθοδοι των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

Σε περίπτωση υποψίας μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να απευθυνθούμε σε κάποιον ιατρό, ούτως ώστε αυτός να προβεί στη διενέργεια ελέγχου, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και μετέπειτα τη χορήγηση της ενδεικνυόμενης θεραπευτικής
αγωγής. Ταυτοχρόνως, είναι απαραίτητο να ελεγχθεί και ο/η ερωτικός σύντροφος, προκειμένου να επέλθει η διακοπή του φαύλου κύκλου των επαναλοιμώξεων στο ζευγάρι.

Στις συνήθεις διαγνωστικές μεθόδους που χρειάζεται να διενεργηθούν, προκειμένου να ανιχνευθεί η ύπαρξη κάποιου σεξουαλικού μεταδιδόμενου νοσήματος περιλαμβάνεται η κλινική εξέταση, η καλλιέργεια υγρού, οι αιματολογικές εξετάσεις, η κολποσκόπηση, η πρωκτοσκόπηση και το test Pap.

Η Σύγχρονη Ιατρική μπορεί, σήμερα, να προσφέρει μία πληθώρα νέων εξετάσεων, όπως οι εξετάσεις τύπου Bio 4h, η ψηφιακή κολποσκόπηση DYSIS, το THIN PREP pap test και το HPV DNA test. Οι εξετάσεις αυτές παρέχουν τη δυνατότητα λεπτομερούς ανίχνευσης των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, ακόμα κι όταν αυτά βρίσκονται υπό λανθάνουσα κατάσταση.

 

Οι Θεραπευτικές προσεγγίσεις των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

Τόσο οι διαγνωστικές μέθοδοι όσο και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις εξατομικεύονται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το μέγεθος και τον αριθμό των δερματικών αλλοιώσεων, καθώς με γνώμονα την εκάστοτε λοίμωξη. Λόγου χάρη, τα κονδυλώματα αποτελούν μία ιογενή λοίμωξη, ενώ η γονόρροια οφείλεται στο βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Ακολούθως, λοιπόν, με κριτήριο τον παθογόνο μικροοργανισμό που προσβάλλει τον ασθενή, διαφοροποιείται η θεραπευτική αγωγή.

Καταρχάς, είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν οι δερματικές βλάβες. Η αφαίρεση των οξυτενών κονδυλωμάτων μπορεί να επιτευχθεί με Laser CO2 και με Κρυοθεραπεία. Η θεραπεία με CO2 Laser αποτελεί μία αναίμακτη μέθοδο, διότι το Laser διοξειδίου του άνθρακα καταστρέφει τη βλάβη, δίχως να επηρεάζεται το παρακείμενο υγιές δέρμα. Η εξάλειψη των δερματικών αλλοιώσεων διεκπεραιώνεται σε μία μόνο συνεδρία, χωρίς πόνο, σημάδια και ουλές. Στην κρυοθεραπεία, χρησιμοποιείται υγρό οξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου, ούτως να επέλθει η καταστροφή των βλαβών μέσω ψύξης.

Για την εξάλειψη των δερματικών αλλοιώσεων της Μολυσματικής Τερμίνθου εφαρμόζεται ως κύρια θεραπευτική μέθοδος η εξαγωγή των σωματίων με σύνθλιψη των βλαβών με λαβίδα. Σπανιότερα, μπορεί να εφαρμοστεί, για την αντιμετώπιση της Μολυσματικής Τερμίνθου, Laser CO2, Κρυοθεραπεία ή Διαθερμοπηξία, κατά την οποία αφαιρούνται άμεσα οι βλάβες με τοπική αναισθησία.

Σε άλλες περιπτώσεις, ανάλογα με το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα από το οποίο πάσχει το άτομο, μπορεί να συστηθεί η χρήση τοπικής αγωγής, η λήψη αντιβιοτικών ή αντιϊκών φαρμάκων.

 

Η σπουδαιότητα της ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος για την εξάλειψη υποτροπών

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι αποδυναμωμένο, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης υποτροπών και επαναμόλυνσης, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι παθογόνοι μικροοργανισμοί από τους οποίους προσβάλλεται ο ασθενής παραμένουν αδρανείς, σε “λανθάνουσα κατάσταση”.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το  ανοσοποιητικό σύστημα έχει την ικανότητα να κινητοποιεί όλους τους αμυντικούς μηχανισμούς. Όταν είναι ισχυρό, οποιαδήποτε φλεγμονή καταστέλλεται και σπάνια παρατηρούνται υποτροπές. Επομένως, η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα που συνηγορεί στην αποφυγή της επαναμόλυνσης ή επανεμφάνισης συμπτωμάτων στο εγγύς μέλλον.

Πλέον, υπάρχουν Εξειδικευμένες εξετάσεις που αποτυπώνουν με πλήρη ακρίβεια την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και συνεπικουρούν στην ανεύρεση της ύπαρξης τυχόν φλεγμονών, οι οποίες παρεμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, εκπονούνται εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση άμυνας του οργανισμού. Τα πρωτόκολλα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τη χορήγηση μικροθρεπτικών συστατικών, την ορμονική αποκατάσταση του οργανισμού με Φυσικές «Βιομιμητικές» ορμόνες και την υιοθέτηση μίας Θεραπευτικής (Μοριακής) διατροφής.

Με αυτές τις μεθόδους, ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και περιορίζεται σημαντικά το ενδεχόμενο επανεμφάνισης των ΣΜΝ και υποτροπής των κλινικών βλαβών. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η θεραπεία μπορεί να κριθεί ολοκληρωμένη και επιτυχής αφότου παρέλθουν οκτώ μήνες, δίχως υποτροπή και εκδήλωση νέων αλλοιώσεων, βάσει πρωτοκόλλου.

 

Διαβάστε επίσης


Η Μοριακή διατροφή ως Διατροφικό Μοντέλο

Χρόνια Νοσήματα: Πώς αντιμετωπίζονται οριστικά;

Αυτοάνοσα Νοσήματα: Γιατί μας προδίδει ο οργανισμός μας;

 

 

References:

  1. “Sexually transmitted infections (STIs) Fact sheet N°110”. who.int. November 2013. Archived from the original on 25 November 2014. Retrieved 30 November 2014.
  2. Gross G, Tyring SK (2011). Sexually transmitted infections and sexually transmitted diseases. Heidelberg: Springer Verlag. p. 20. ISBN 978-3-642-14663-3. Archived from the original on 24 September 2015.
  3. Baussano I, Lazzarato F, Brisson M, Franceschi S (January 2016). “Human Papillomavirus Vaccination at a Time of Changing Sexual Behavior”. Emerging Infectious Diseases. 22 (1): 18–23. doi:10.3201/eid2201.150791. PMC 4696692. PMID 26691673.
  4. “The Basics of Genital Herpes”. Archived from the original on 22 September 2014.
  5. “STD Facts – Human papillomavirus (HPV)”. Cdc.gov. Archived from the original on 28 June 2013. Retrieved 30 June 2013.
  6. “STD Facts – Syphilis”. Cdc.gov. Archived from the original on 11 February 2013. Retrieved 18 February 2013.
  7. “Trichomoniasis: MedlinePlus”. Nlm.nih.gov. Archived from the original on 2 March 2013. Retrieved 18 February 2013.
  8. “How You Can Prevent Sexually Transmitted Diseases”. Centers for Disease Control and Prevention. 31 March 2016. Retrieved 13 December 2017.